Средищните училища се задължават да осигурят възможност за целодневно обучение

• 18 399
  • 225
  •   1
Отговори
# 15
  Повечето деца и сега са по цял ден в училище, само че ходят на платена занималня. Далеч не всички родители могат да ги взимат на обяд. Сигурно ще са доволни поне че няма да се плаща..

Въпрос на избор е да си гледаш детето или не. Моля, не се меси в моя избор, след като не желаеш да си взимаш детето по обяд. Потриса ме, че не изразяваш никакво притеснение за това през какво точно минават децата в занималните (не частните, макар и те не всичките да са цвете за мирисане). Да си направиш детето тъпо нарочно, апатично и нежелаещо да помисли за училище е престъпно. А точно това ще се случи, ако предпочетеш работата ти пред това да се погрижиш за бъдещето на детето си в най-критичния момент на основното образование.

А ти пък не можеш да очакваш от всички, че имат ресурса да осигурят полудневен престой на детето си в училище. Повечето родители са работещи. Или да увеличат майчинството на 18 години?

# 16
Ясно е това. Решението е да се подсигурят занимални за онези, които са в невъзможност, не да се говори и да се плащат грешни пари за "целодневно обучение", както пише дори в сайта на Министерството, което е първо нещо невъзможно и второ- вероятно дори не се цели. Цели се, най- вероятно, подсигурявмане точно на престой на тези, които не могат да организират другата част от деня на децата си.
Няма лошо, нека я има възможността, но тя да си остане незадължителна. В сайта сутринта имаше основно заглавие, но без подробности. Бих предпочела там да пояснят, не журналисти да си правят съчинения и да интерпретират.

# 17
  • София
Да, но аз не се бъркам на тях, Касита, затова искам и на мен да не се бъркат. Когато става въпрос за детето ми и неговото образование не мога да изпитам никаква симпатия към онзи, който желае да ми се намеси в най-важната задача в живота ми.

А и малко лицемериш тук - и ти не би отстъпила по същия начин за твоето дете, ако някой ти каже, че следва да се съобразяваш с другите.

# 18
Моля, не се доверявайте статията, посочена в първата публикация - абсолютно заблуждаваща е.

1. Проектът се отнася за СРЕДИЩНИТЕ училища, а не за средното образование. (средищни училища са тези, в които учат деца от различни населени места).

2. Училищата ще са задължени да осигурят възможност за целодневно обучение, но то няма да е задължително за децата.

Материалът от Яна Баярова е просто прекрасен пример как може една новина да бъде изопачена до неузнаваемост... не били компютри, а компоти.  ooooh!

# 19
  • София
Благодаря за пояснението, МАММА. Не е истина колко подвеждащо звучи всичко. Нарочно ли е или от неграмотността на журналистите?

# 20
Ето сега в сайта на Министерството как е:
http://www.minedu.government.bg/news-home/2012/12-05-14_press.html

Честно казано биха могли да се постараят за по- подробна информация.

# 21
Да, но аз не се бъркам на тях, Касита, затова искам и на мен да не се бъркат. Когато става въпрос за детето ми и неговото образование не мога да изпитам никаква симпатия към онзи, който желае да ми се намеси в най-важната задача в живота ми.

А и малко лицемериш тук - и ти не би отстъпила по същия начин за твоето дете, ако някой ти каже, че следва да се съобразяваш с другите.

Постът на Mamma ти даде отговор на питането ти към мен, нали? Както писах вече, това не е нов проект и го виждам работещ в две училища в община Своге.  Peace

# 22
А защо в средищните училища децата трябва да учат до 7-ми клас включително целодневно? Rolling Eyes

# 23
  • Западен парк
Не трябва, само ако искат.

# 24
180 милиона ми звучи като да искат всички.

# 25
180 милиона ми звучи като да искат всички.

А от тъй общата постановка от сайта не става дори ясно чии са точно средствата, по каква програма кой ги отпуска и как се планира харченето им.

Ни журналистите проверяват, ни самите държавни структури дават нужната информация.

# 26
Благодаря за пояснението, МАММА. Не е истина колко подвеждащо звучи всичко. Нарочно ли е или от неграмотността на журналистите?

За жалост си мисля, че е плод на прекрасната ни образователна система, която изключи възможността децата да бъдат учени да мислят.

Не мога да допусна, че журналист/редактор не може да направи разлика между средищно и средно училище, както и да не знае, че средното образование не е от 1-ви до 8-ми клас.

А защо в средищните училища децата трябва да учат до 7-ми клас включително целодневно? Rolling Eyes

Не трябва, а имат възможността. Съвсем различно е като смисъл.
Училищата са задължени, децата - не.

# 27

Повечето деца и сега са по цял ден в училище, само че ходят на платена занималня. Далеч не всички родители могат да ги взимат на обяд. Сигурно ще са доволни поне че няма да се плаща..

Въпрос на избор е да си гледаш детето или не. Моля, не се меси в моя избор, след като не желаеш да си взимаш детето по обяд. Потриса ме, че не изразяваш никакво притеснение за това през какво точно минават децата в занималните (не частните, макар и те не всичките да са цвете за мирисане). Да си направиш детето тъпо нарочно, апатично и нежелаещо да помисли за училище е престъпно. А точно това ще се случи, ако предпочетеш работата ти пред това да се погрижиш за бъдещето на детето си в най-критичния момент на основното образование.

Какъв странен пост Rolling Eyes
 мерси за прогнозата, но още нямам дете в училищна възраст. Тази радост ще ме сполети след още някоя и друга година.

Впрочем, повтарям, че повечето деца ходят на занималня, просто трябва да дадат избор на хората.  Което и именно се цели според информацията - да имат хората избор.
  Защо са тия истерии?

# 28
Защо да не е ясно кой и за какво дава теми пари?

Сумата е 180 млн. лева, парите идват от ЕС и са предвидени за 800-те средищни училища в страната, които се посещават от 168 000 ученици. От тях 136 000 ученици от първи до осми клас ще бъдат включени до 2014 г. в целодневна организация на учебния процес. По проекта до учебната 2013/2014 година включително ще работят не по-малко от 4000 възпитатели и служители от средищните училища, които ще бъдат обучени в нов по-ефективен модел на учебния процес.
Само едно софийско училище има статута на средищно.

# 29
От ЕС пари могат да идват по най- различни направления и програми, харченето им се контролира по разнообразен начин и грешки при харчлъка водят до разни последици. Не е като да не сме си плащали за недобре похарчени пари, които някой ни бил дал.  Simple Smile
Парите, за мен, са доста, та е редно хората да знаят за какво конкретно ще се харчат. До тук информацията клони към нула. "По- ефективен модел на учебен процес" е равносилно на липса на информация, както и това колко хора щели да "се включат". Дотук нищо не е ясно. Мислех, че в Министерството ще си допишат информацията. Но до момента това не е направено.

Общи условия

Активация на акаунт