Средищните училища се задължават да осигурят възможност за целодневно обучение

• 18 370
  • 225
  •   1
Отговори
  • София
Ето я новината:

Средното образование става целодневно, като целта е подобряване на качеството. Това съобщи по време на представяне на проекта „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” министърът на образованието Сергей Игнатов, предаде БЛИЦ.

Проектът е с продължителност 35 месеца и е на обща стойност 180 млн. лв. Той ще обхване 136 000 ученици от I до VIII клас за периода 2011-2014 г. Ще бъдат ангажирани и над 4000 преподаватели.

Целодневната организация включва пълния образователен цикъл - задължителна подготовка, задължителна избираема подготовка, свободно избираема подготовка, самоподготовка, отдих игри и хранене, постигане на общодостъпно базисно знание основано на принципите на справедливост, толерантност и перспективност.

Основните дейности, включени в проекта, са обучение на учители и служители в средищните училища за прилагане на този нов модел. Друга дейност е осигуряване на средства за целодневно обучение на учениците, в това число и на учениците от малцинствените групи.

За направените разходи училищата ще се отчитат чрез специално разработена електронна информационна система.

Редактор: Яна Баярова

http://education.actualno.com/news_386452.html

Информацията в статията е погрешна.
Проектът касае средищните училища, а не средното образование.
Средищните училища са тези, в които учат деца, пътуващи от няколко населени места.
Училищата ще бъдат задължени да осигурят възможност за целодневно обучение за учениците от 1 до 8 клас, но то няма да е задължително за децата.

Последна редакция: пт, 18 май 2012, 00:38 от Mamma

# 1
  • n/a
Това, което донякъде ме успокоява, че и тези 180 млн.лева все някога ще свършат.

# 2
  • София
Като бивш и бъдещ учител НИКОГА не бих се съгласила на подобно нещо. Не стига, че новият закон за детето се опитва да ми отнеме родителските права да възпитавам, но сега и ще трябва да си поверявам детето в ръцете на хора, които в 80% от случаите нямат никаква заинтересованост и желание да развиват чуждите деца. Щяли да обучават 4000 учители? И какво - ще се експериментира за пореден път върху децата с неясен резултат. Вместо да се хабят напразно пари, просто трябва да се позволи на училищата да работят с външни частни образователни центрове и, както е в детските градини, да има широк избор от допълнителни извънкласни занятия, които да се провеждат на едно и също място.

Аз не желая занималня за детето ми, особено от 5ти клас нататък. Не желая и да е задължителна. По моя преценка смятам да водя детето си на всички школи, които ще ми осигурят поне минимума, който искам за детето ми и никой няма право да се меси в избора ми.

Стига толкова, Игнатов! Стига се подигравали с колегите си, стига съсипвали висшето образование. Не се правете, че правите реформи. Не си давате сметка, че бейби бумът настъпва към училищата, а от следващата година в София и другите големи градове няма да има училища, които да поемат децата за основните занятия, камо ли за забавачки! Защо не отворите спешно нови десет училища, които да поемат тези деца, а се правите, че развивате дейност?

# 3
Днес го четох в сайта на Министерството, но отново не разбрах дали ще е задължително. Ако не е- все тая. В проекта за новия закон не е залегнато, за мое щастие. Т.е. конкретна новина още няма.
Боже, осем години вместо по половин ден, ще си губят времето по цял!  ooooh! И това 14-15 годишни!
С количество качество не се оправя. Аз за подобряване на качеството още нищо не съм ни чула, ни видяла да се мисли и прави. Дотогава- нека поне тези, които могат, да си спасят децата, да не са в общия кюп.
Като трябва, ще търсим изходи други, ако го направят задължително и толкоз.

# 4
Направо и във вузовете да го направят със забавачки, че да мирясят Joy

# 5
 Peace
Мноо убава идея! Баш кат за министерот!  Laughing

# 6
Лоша работа за едни ученици и добра за други. Неприятното е, че заради една маргинална група, за съжаление не малцинствена, страдат останалите.

# 7
  • Варна
Не се притеснявам, защото във Варна няма (почти) училище, което да не е на 2-сменен режим? Нови училища не се строят.
Глупости на куб!
Другарят Игнатов има да мисли върху няколко застрашително наболели въпроса:
 - как ще намира място за бъдещите ученици от големите набори, които идват;
 - къде ще помести децата, навършили 5 (а скоро и 4-ри) години, за които няма да има места в държавните градини, а трябва да започнат задължителното си предучилищно обучение;
 - как ще осигури достатъчно специалисти, завършили Начална/ Начална училищна педагогика;
И много други проблеми, разбира се, но и тези му стигат.

# 8
То си има начини да се работи с изоставащите. Хората от балдър години ги ползват.
Тук се показва непознаване и/или незачитане на азбучни истини от страна на онези, които следва да са двигателят на образованието.
Двигател са, ма ползват само задната скорост или изобщо не движат.  

Дори и с тази група решението не е по цял ден, а по- качествено.

# 9
Чудно ми е редактор Яна Баярова умишлено ли е пропуснала това:
„Целодневната организация е задължителна за училищата да я организират, но не е задължителна за учениците и техните родители, когато става въпрос за малки ученици. Средищни училища накратко са тези, които обучават деца от други населени места”, отбеляза Вълчев.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=901344

# 10
  • в здрача
Заглавието - средното образование - целодневно, по-нататък - 1-ви до 8-ми клас. Това не беше ли основното? И къде е материалната база, която да обезпечи престоя на учениците от 1-ви до 8-ми клас през целия ден, след като се броят на пръсти училищата, които са само 1 единствена смяна, защото могат да си го позволят?
Аз искам детето ми да има избор. Да може ако желая да си я взема след училище и да учи на спокойствие у дома. Аз не мога да уча, ако покрай мен има хора, които правят нещо, трябва ми тишина и така съм си от дете.
Да не говорим, че съпругът ми е от един специален випуск, който от 1-ви до 3-ти клас е бил целодневно на училище по специална програма и още в средния курс имаше тикове от това пренапрежение, на което е бил подложен тогава и беше абсолютно против всякаква занималня в училище.
Изобщо поредната простотия. Дай да изхарчим едни пари и да си направим поредния експеримент с децата на гласоподавателите.

Бе хора не мога да го публикувам, много сте бързи.

# 11
  Повечето деца и сега са по цял ден в училище, само че ходят на платена занималня. Далеч не всички родители могат да ги взимат на обяд. Сигурно ще са доволни поне че няма да се плаща..

# 12
Какво ти целодневно обучение, какви 5лева....поредната пълна идиотщина...
Ето, от тази есен детето ми трябва да е на задължителната предучилищна от 5г. Е, повярвайте ми, има точно 2 училища в целия град, които предлагат предучилищна и то за деца на 5 и 6г.
Къде точно и как ще го направят това целодневно обучение????

# 13
Чудно ми е редактор Яна Баярова умишлено ли е пропуснала това:
„Целодневната организация е задължителна за училищата да я организират, но не е задължителна за учениците и техните родители, когато става въпрос за малки ученици. Средищни училища накратко са тези, които обучават деца от други населени места”, отбеляза Вълчев.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=901344

Че това не е нищо ново? Това е най-мащабният проект на образователното ведомство и има за цел да въведе целодневно обучение именно в средищните училища, до които децата пътуват с транспорт, осигурен от министерството.

# 14
  • София
  Повечето деца и сега са по цял ден в училище, само че ходят на платена занималня. Далеч не всички родители могат да ги взимат на обяд. Сигурно ще са доволни поне че няма да се плаща..

Въпрос на избор е да си гледаш детето или не. Моля, не се меси в моя избор, след като не желаеш да си взимаш детето по обяд. Потриса ме, че не изразяваш никакво притеснение за това през какво точно минават децата в занималните (не частните, макар и те не всичките да са цвете за мирисане). Да си направиш детето тъпо нарочно, апатично и нежелаещо да помисли за училище е престъпно. А точно това ще се случи, ако предпочетеш работата ти пред това да се погрижиш за бъдещето на детето си в най-критичния момент на основното образование.

Общи условия

Активация на акаунт