Средищните училища се задължават да осигурят възможност за целодневно обучение

• 18 388
  • 225
  •   1
Отговори
# 30
  Впрочем, повтарям, че повечето деца ходят на занималня, просто трябва да дадат избор на хората.  Което и именно се цели според информацията - да имат хората избор.
  Защо са тия истерии?

Ако повечето деца ходят на занималня, защо тогава говорим за 4000 служители и възпитатели, които ще се включат сега?

А защо в средищните училища децата трябва да учат до 7-ми клас включително целодневно? Rolling Eyes

Не трябва, а имат възможността. Съвсем различно е като смисъл.
Училищата са задължени, децата - не.

Ще перефрезирам тогава - Защо трябва да се осигури за прогимназиален курс целодневно обучение?
Кое налага това?
Това са големи ученици, средищните училища имат транспорт, интересно автобусите ще връщат децата и по обяд и следобяд, или ще ги взимат само в 17 ч., да кажем, но иначе ще "имат избор" да седят или не цял ден в училище?

# 31

Ако повечето деца ходят на занималня, защо тогава говорим за 4000 служители и възпитатели, които ще се включат сега?

Няма нищо лошо да се включат и обучат учители, не е ли така?
   Сегашните занимални са платени и хората изобщо не са доволни, не само заради цената им, а и заради безобразното формално уж обучение и организация на времето на децата в тях.
 На мен ми е интересно какъв ще е тоя нов и ефективен модел, мисля че всички сме заинтересовани да е по-свестен от досегашния.

И да, много родители и на по-големи деца биха се радвали на смислено прекарване на времето на децата си в контролирана среда, а не да са неизвестно къде. Това е възможност, защо веднага така негативно се отнасяте...

Естествено, който може, най добре е да си вземе детето и сам да му организира времето. Но аз всъщност бих се замислила и за някои дни да посещава и занималня ако има такава опция, и не мога да му осигуря домашно гледане всеки ден.

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 17:01 от Iris04

# 32
България не е София. Освен транспорт, топло през зимата, децата ще бъдат хранени там. Това за много семейства е повече от разход, които ще им бъде спестен. И спестяването, на който разход ще остави в училищата много деца, които изпадат от там, поради финансови липси в семейството.

# 33
Откъде установявате, че парите ще се ползват и за храна?

# 34
Добре де не може ли да се ползват читалищата за такива "средищни училища" и така да имат възможност децата да излизат и да ходят примерно на урок по пиано или друг инструмент , на хор, на кръжок по фотография, танци, балет, карате, йога  курс по език т.н.  и всичко това да е в една сграда. Занималнята и различните дейности. Или пък в самото училище да има такива различни дейности.

Ако се направи по такъв начин аз съм ЗА, защото не всички родители могат да станат лични шофьори на децата си, ако искат да се занимават с различни неща и да се развиват в различни области.

# 35
  • София
като принципна идея за средищните училища ми звучи добре. Там децата наистина са в по-ннеизгодна позиция, защото са от околните села и нямат почти никаква възможност за извънкласни занимания, че и за добри условия за учене. Само данО не стане пак българска работа и само да се изхарчат едни пари и да стане едно голямо нищо.

В селските читалище няма кой знае какви възможности. Кой ще отиде да води пиано и балет? Там най-много да има библиотека и един възрастен и детски състав за народни песни и танци или нещо литературно.  На всичко отгоре бюджетите на читалищата са ужасно орязани и те едва оцеляват дори в градовете. Само иискам да уточня за читалищата, че повечето нямат собствена база, която да отдадат под наем в градовете, че да скърпят положението, а са само на мижавия бюджет и колкото си покрият от такси, а гледат таксите да са ниски, за да има посещаемост. Те дори по една нова книга на месец не могат да купят!

# 36
Добре де не може ли да се ползват читалищата за такива "средищни училища" и така да имат възможност децата да излизат и да ходят примерно на урок по пиано или друг инструмент , на хор, на кръжок по фотография, танци, балет, карате, йога  курс по език т.н.  и всичко това да е в една сграда. Занималнята и различните дейности. Или пък в самото училище да има такива различни дейности.

Ако се направи по такъв начин аз съм ЗА, защото не всички родители могат да станат лични шофьори на децата си, ако искат да се занимават с различни неща и да се развиват в различни области.

Ако няма читалище?

Срещнах го на поне 10 места- парите са осигурени от Европейския социален фонд и осигуряват освен обучение и обедно хранене на децата, задължителната, избираемата подготовка и спортните занимания.

# 37
   Читалищата са си отделно.

Училищата одобряват собствени програми за целодневна организация. Те включват три блока - занимания по интереси, които са различни в различните училища, може и за различните класове и ученици; самоподготовка, тъй като стоенето цял ден в училище е свързано с подготовката на уроците за следващия ден; и отдих и спорт, които включва различни спортни занимания”,

Това се планира пък как ще се осъществи...може би родителските комитети биха могли да окажат някакво влияние при избора на тия "занимания по интереси".

# 38
Програмата вече работи. Имам наблюдение върху едно такова средищно училище. Организирани са три групи - първи и втори, трети и четвърти, пети и шести клас. Назначават се учители, защото в селските училища делегираният бюджет не стигаше да се плаща и за занимални.
Възприема се много добре от родителите и децата. Особено от големите, на които у дома няма кой да помага за домашни и уроци. Не  е задължително, но желаещите са даже повече от местата.
От парите се отделя за поевтиняване на обяда. Оборудвано е помещение, в което се хранят чрез кетъринг.

# 39
  Повечето деца и сега са по цял ден в училище, само че ходят на платена занималня. Далеч не всички родители могат да ги взимат на обяд. Сигурно ще са доволни поне че няма да се плаща..

Въпрос на избор е да си гледаш детето или не. Моля, не се меси в моя избор, след като не желаеш да си взимаш детето по обяд. Потриса ме, че не изразяваш никакво притеснение за това през какво точно минават децата в занималните (не частните, макар и те не всичките да са цвете за мирисане). Да си направиш детето тъпо нарочно, апатично и нежелаещо да помисли за училище е престъпно. А точно това ще се случи, ако предпочетеш работата ти пред това да се погрижиш за бъдещето на детето си в най-критичния момент на основното образование.
Peace

# 40
Ето я новината:

Средното образование става целодневно, като целта е подобряване на качеството. Това съобщи по време на представяне на проекта „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес” министърът на образованието Сергей Игнатов, предаде БЛИЦ.

Проектът е с продължителност 35 месеца и е на обща стойност 180 млн. лв. Той ще обхване 136 000 ученици от I до VIII клас за периода 2011-2014 г. Ще бъдат ангажирани и над 4000 преподаватели.

Целодневната организация включва пълния образователен цикъл - задължителна подготовка, задължителна избираема подготовка, свободно избираема подготовка, самоподготовка, отдих игри и хранене, постигане на общодостъпно базисно знание основано на принципите на справедливост, толерантност и перспективност.

Основните дейности, включени в проекта, са обучение на учители и служители в средищните училища за прилагане на този нов модел. Друга дейност е осигуряване на средства за целодневно обучение на учениците, в това число и на учениците от малцинствените групи.

За направените разходи училищата ще се отчитат чрез специално разработена електронна информационна система.

Редактор: Яна Баярова

http://education.actualno.com/news_386452.html
Тази журналистка да не би да е резултат от целодневно обучение в средното образование, както е написала?! Crazy

# 41
Цитат на: link=topic=658112.msg21961057#msg21961057 date=1337004685
Цитат на:  link=topic=658112.msg21960980#msg21960980 date=1337004224

Срещнах го на поне 10 места- парите са осигурени от Европейския социален фонд и осигуряват освен обучение и обедно хранене на децата, задължителната, избираемата подготовка и спортните занимания.

Да, но аз се интересувам откъде имате тази информация.
Не искам поредните преразкази, искам официална информация.
И второто, което ме интересуваше, бе защо информацията не бе налице там, където трябваше да е първоизточникът й- в сайта на Министерството.

# 42
Judy, извинявай, но дори и бегло търсене в Гугъл "изплюва" официалната и то подробна информация:

"Подобряване на качеството на образование в средищните учил … и 2007-2013"

# 43
Judy, извинявай, но дори и бегло търсене в Гугъл "изплюва" официалната и то подробна информация:

"Подобряване на качеството на образование в средищните учил … и 2007-2013"

Тук отново няма информация.
Например пероид 2007-2013 не е като да остават 35 месеца от днес и да има значение какво се прави в средата на 2012 година.

# 44
Как информация по-точно, Judy?

Общи условия

Активация на акаунт