Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 118

• 39 066
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
vihor, преди няколко поста се извиних, че не съм прочела всичко написано от две теми назад. Сега разбирам думите ти, а не като извадени от контекста. Не знаех, че е имало изобщо спор за статична Фатмагюл. За мен, тя изобщо не беше такава. Тук съм напълно съгласна, че беше по-силна от Керим, той достигна пика на болката, която го изгаряше.

Дойде и неговия момент, ние знаехме, че ще има такъв. Все чакахме да си поговорят, те все се канеха, психоложката все им повтаряше да го направят, но различни обстоятелства пречеха на този разговор, той се състоя в "последния момент". Добре , че изобщо се състоя. В смисъл, че тези разговори не можеш да ги почнеш ей така между другото. Те са толкова трудни, да се изправиш пред себе си и пред другия и да кажеш на глас, защото наум е по-лесно, това, което мислиш! Все пак си мисля, че Фатмагюл беше готова, сега ако се върне крачка назад ще бъде заради състоянието на Керим, но все си мисля, че тя все пак ще бъде инициатора и главно подкрепящо лице за Керим в следващите серии, дано не продължи дълго.

mal4eva1984 Hug, друго не ми остава момичета, освен да Ви прегръщам силно! Много силно!

Zorni44ka - брилянтен анализ на Мустафа! Напълно се припокривам с казаното, просто не мога да го напиша така добре  newsm10

Черна Котка Бял Котарак, много добре разбрах какво искаш да кажеш. Самата аз съм разсъждавала върху това. Определена смятам, че филма "възпитава" нов манталитет, доколкото може да направи това един сериал, но поне да посее, а все някога ще се пожъне.
Керим е различен и чужд типаж на средностатистическия турски мъж, той има много разчупено, европейско мислене, Мустафа е неговата противоположност, отживялата версия. Разбира се несериозно е да разглеждаме нещата само върху тази плоскост, но определено смятам, че бидейки жени сценаристките, съвсем не е случаен този паралел.

Също не е случайно и стесняването на действието върху три основни героя: Фатмагюл, Керим и Мустафа! Фатмагюл не беше изнасилена от Мустафа, но той беше най-лошия в сериала, причини и най-голямата болка! Когато живота те срещне с хора, които те нараняват е лошо, но когато те нараняват хората, които си обичал, които са до теб ... Заприлича на любовен триъгълник с показването на щастливите К и Ф и нещастния Мустафа, но всъщност аз го разбирам така, любовта най-много те извисява, но и най-много наранява.

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 15:03 от nianta

# 646
Момичета и момчета ,върнах се и прочетох някой постове няколко пъти.Дори разгледах определен профил,защото в мен се зароди съмнението ,че определен потребител си прави гаргара с нас и нашите чувства.
Ще се обърна към него без да пиша ника му:Миличка ,не си интересна !Намери си друго занимание ,а не да си играеш с чувствата и болката на хората.
Ако някой иска да разбере повече за подозренията ,които имам да пише на лични ще отговоря на всеки защо смятам така.
На всички момичета споделили ( и на тези ,които нямат куража да го направят )ужасите ,които са преживели и осмелили се да споделят им пожелавам от сърце цялото щастие на света! Hug Hug

# 647
Черно коте,много хубав и точен пост  Hug!

Вени, страхотна си  Joy Joy Joy Joy Joy!

Дани_Кроки,няколко пъти го споменаваш,това истина ли е /за Берен и Енгин/ Hug??????? #Crazy

Славенка,страхотно,веднага отива в любими!
/Нещо не по темата:последно време попадам на страхотни стихотворения,но отдолу подписани с никнеймове.Това ми е много странно,под такива творби би било хубаво да има истинско име или утвърден псевдоним newsm78./

Да мила това са те.И аз се почувствах стрнно когато ги видях на една от сршите.В момента и двамата ме подкрепят страшно много

# 648
  • София
Dilemi, беше попитала някъде напред за една песничка от 41 епизод.Не видях някой да я е качил.Поздравявам ви с нея:
http://www.dailymotion.com/video/xl5nut_mazhar-alanson-benim-halen-umudum-var_music

# 649
  • София
beti01 и без да ти пиша на лични и без да съм се интересувала
да разглеждам профила на въпросното лице съм сигурна кого визираш.
И аз мисля, че някой злоупотребяват с човешката болка, но то си е за тях.
Най-много, ако се задълбочаваш да излезеш на края ти лошата и не разбарана. 
/за пример още  пресният случай с Нелка123/

# 650
  • Враца
Момичета и момчета ,върнах се и прочетох някой постове няколко пъти.Дори разгледах определен профил,защото в мен се зароди съмнението ,че определен потребител си прави гаргара с нас и нашите чувства.
Ще се обърна към него без да пиша ника му:Миличка ,не си интересна !Намери си друго занимание ,а не да си играеш с чувствата и болката на хората.
Ако някой иска да разбере повече за подозренията ,които имам да пише на лични ще отговоря на всеки защо смятам така.
На всички момичета споделили ( и на тези ,които нямат куража да го направят )ужасите ,които са преживели и осмелили се да споделят им пожелавам от сърце цялото щастие на света! Hug Hug

И в мен са се появиха едни съмнения след едни определини думи!

# 651
Nianta, липсваха ми твоите разсъждения. Винаги точни, конкретни, "забиваш" право в проблема  Hug
Черна котка, наистина идеята за противопоставянето на двамата в този аспект е на лице. Това е често срещан подход и ни го поднесоха по един добър начин. Чакам с нетърпение последното му писмо. В него ще намери израз всичко преживяно от него и ще изясни и нашите мисли относно съдбата му.

# 652
  • София
Благодаря на всички момичета, които се отзоваха на молбата ми за песента от 41 епизод!
 smile3501 smile3525 smile3501 newsm51
За съжаление, аз също имам подозрения, нека не се превръщаме в "клюкарник", но не трябва да се злоупотребява със чувствата на хората!

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 15:22 от Dilemi

# 653
  • Разград
Kerim Fgül düğün dansı 'Bana ellerini ver' Özdemir Erdoğan

# 654
Здравейте и добро утро на всички.Понеже вчера говорихте за държанието на Фатмагюл в първата брачна нощ. Преди да ви изчета искам да споделя нещо с вас. Прес вас разкривам чувствата си за втори път. Колкото и да искаш да избягаш от миналото не можеш рано или късно то те настига.След Като най-добрия ми приятел,мъжът който считах за свои по-голям брат отне невинността ми по зверски начин се преместих тук в Истанбул.Умирах от ужес,че дишам един въздух с него,че може отново да стигне до мен.Премествайки се тук направих крачка към нов живот.Благодарение на родителите си създадох фирма която с годините успях да превърна в цял холдинг с най-добрата си приятелка.Направих още една крачка напред включих се в кампания за борба срещу насилието на жените.Членувам в нея от 6 години.Скоро забелязах че и Берен Саат се е включила.На една от срещите на които пресъстваха всички членове бях помолена да разкажа своята история.Може би аз съм един от най-младите членове на тази кампания.Незснам как,но успях да намеря смелост и сили да разкажа.Преди кампанията на никого не бях споделяла какво съм преживяла.Преди това зверство бях силно и младо момиче което вярва в живота, а сега понякога имам чувството че нямам сили да си поема въздух.Въпреки че минаха 7 години, още се плаша да се доверя на мъж .Нощем още се будя от кошмари,а понякога дори не заспивам от страх да не преживея още веднъж този ужас.С времето болката намалява, но споменът остава жив завинаги.Казах ви миналото винаги те настига.Дори и тук той успя да ме открие след толкова време.Почувствах, че отново докосва живота ми с мръсните си ръце,останах без въздух.Понечи да ме докосне и да говори с мен сякаш нищо не се беше случило.В този момент отново изживях изнасилването като на стоп кадър.Очаква се един ден да започнеш да се довяряваш, да позволиш на някого да те докосне,да бъдеш инатимен, адски е труднокогато знаеш какъв е спомена ти за първата интимност в живота ти.Изживяваш всяка секунда като час.Все още не мога да направя тази крачка да бъда интимна с мъж да се доверя на мъж.Боли много,но искам да опитам да продължа напред да изпитам чувствата които изпитва всяка жена която не е докосната от това зверство.Надявам се един ден да постигна и това.Този филм докосна душата ми.Изживях още веднъж с Фатмагюл ужаса да бъдеш опетнен с изнасилване.Но ми показа че стига да искаш и да имаш воля можеш да се пребориш.Дори когато свърши ще продължа да го гледам отново и отново, за да ми напомня че никога не трябва да се отказваш колкото и да е гаден живота.

П.П. Момичета които сте преживели същото зверство като мен не се откавайтеот живота не сте сами.Не ние трябва да се срамуваме от това което сме преживели,а тези които ни го причиниха.Вярвам че бавно и с малки но уверени стъпки един ден рано или късно и ние ще имаме своята красива история,която искрено се надявам поне малко да измести болката от това което сме преживели.

П.П. Извинете ме ако има правопосни грешки,но цялата треперя.

Дани наистина настръхнах докато чета поста ти
Сигурно е много трудно да помагаш на други преживели изнасилване, защото всеки път като срещнеш момиче в това положение изживяваш кошмара отново.Ти си изключително силен човек и аз лично ти се възхищавам и те прегръщам  Hug

bebo_sn, evelin по една силна прегрудка и за вас  Hug Hugвие наистинасте много специални и силни жени

Права си трудно е особенно когато не си забрабила дори и за миг това което сама ти си преживяла, но аз съм си поставила за цел първо да помогна на другите и след това да погледна себе си.Берен и Енгин ме обвиняват донякъде за това ми решение.Защото искат първо аз да се възстановя и след това да мисля за другите.Енгин сподели че това което съм преживяла е направо съкрушително за него.Специални благодарности към организаторката на кампанията макар че тя не е преживяла това. За нас преживелите това е много важно да знаем че има хора които застават зад нас

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 16:05 от bochkabg

# 655
  • София

престанете да давате пошли примери !!!

Скрит текст:
поста на нели е разбран от тези които са искали , да разберат нещата точно как стоят ( много неща се изтриха от темата и спора остана не доизяснен публично )
- само за пример ще ти дам поста И  в които публикува изцяло лична поща понеже не може да се защити сама та търси подкрепа и съчувствие публично от дружки ... Е ВИДЯХМЕ ПОЛУЧИ ГО  smile3501 АЙДЕ СТИГА - СПРЕТЕ СА МАЛКО , не сме толкоз тъпи колкото изглеждаме в нечии виртоални очи

# 656
freespirit , далеч съм от мисълта, че само в Турция  е така, но там е доста силно изразено, поне от това, което прочетох за написването на този филм. И сега, замисляйки се за това противопоставяне си обяснявам смъртта на Мф. Предразсъдъците си отиват - идва разбирането и подкрепата.

# 657
  • Разград

# 658
Скрит текст:
Скрит текст:
Лейди Чар! Нали не смяташ, че това, което постнах относно наказанията според Корана е и моето виждане, че така трябва всичко да се случи?????
                   Момичетата в темата помолиха за тълкуване. Вече обясних, че не съм специалист и просто споделям това, което зная.
                 И още нещо- християнка съм. Нямам дори роднини в смесени бракове, но имам приятели- много и то прекрасни приятели.Обичам и уважавам традициите- и наши, и чужди. И смея да твърдя, че познавам много от тях- разбира се не всички- та това е една необятна съкровищница, от която всеки ден можеш да измъкнеш невиждан диамант или приказен сапфир.За да разбереш някоя традиция, понякога, се налага да се  „вмъкнеш“ и в духовните „облачета“ из главите на различни хора. Така гонейки „пеперудите“ из тези „облачета“, стигнах до исляма, будизма и хиндуизма. Покрай това понаучих и доста неща за Свещенните книги-/ Simple Smile Е, признавам си „Словата на Буда“-Дхампада-та ми е трудна, че почти няма кой да ми обяснява, онова, което не разбирам/, но с Корана е по-лесно!
                    Та- какво исках да кажа- Не твърдя, че съм съгласна- нито с това, което проповядва исляма, нито с повелите на Корана, относно греховете и прегрешенията на смъртните. Не твърдя и че ислямът не е консервативна религия. Напротив, споделих, че там за мен има такива невероятни противоречия, че ако не чуеш търкуването им поне от няколко източника, можеш да се хванеш за главата. И да! Права си- мъжете, според Корана са специални- те могат да се отърват с по-леки наказания, особено ако се отнася за прегрешение в семейството /Пример:  /хайде нека е пак малко около темата/ Баща въвежда в блудствени  действия дъщеря или снаха, но се разкайва и проси милостта на Всевишния-курбани за бедните, 40 дневно въздържание, 7-кратни молитви, дарения за джамии, ежегоден хадж до Мека и т.н и т.н. и ..... Аллах му прощава, но го наказва – разболява се от трудно лечима болест или му отнема я очите, я ръцете, я нозете. Но другия участник в деянието /аз бих го нарекла престъпление/-дъщерята или снахата. Тя е вече блудница, нищо че няма вина според нас. Тя също трябва да изтърпи своето наказание. За какво? Че се е поддала, че е предизвикала това, че не го е предотвратила като не се е самоубила примерно! Да не говорим, че нейното наказание е в пъти по-голямо от това на виновника. Тя търпи безкрайни неволи-болести, кошмари и други подобни,които ако не се появи забележете  мъж, загрижен за нея, неминуемо я водят към смъртта./
             Моля само не бъркайте традицията с Корана! Традицията повелява баща и, или най-големият брат, или съпругът и/ако е снахата/ да я убие или родата да я умъртви с камъни-това е ислямска традиция, а не повеля на Корана.
                И да! Права си! В Корана нищо не е последователно както в Библията. Там в Корана има Сури! Те дават отговор на въпроси, които праведния мюсюлманин би задал, но......
Мое мнение- не зная дали същия този праведник би намерил отговор. За отговор трябва да потърси, да се обърне към ходжа, а той пък тълкува Корана така както го разбира. Точно затова и Корана се използва много често за насаждането на какви ли не страшни идеи от болни мозъци. Не защото в Корана пише така, а защото така го тълкуват.
             И след това огромно излияние относно религиозните постулати на нашите южни съседи, да кажа, че и аз не съм съгласна да бъдат убити някой герои, пък били те и престъпници- нека си изтърпят наказанието по гражданските закони. Не съм съгласна да пострадат Перихан и Хилмие, още по-малко Хаджер. За Керим, Фатмагюл и татко Фахретин въобще пък не ми се ще дори да се сещат да съвместяват образите им с каноните на Корана или  исляма, но ...... не забравям нито за миг, че този сериал е насочен към многобройното и разнолико население в Турция и най-вече, че е послание точно за хора с такива разбирания, а това, че има и световен отзвук и третира общочовешки проблем само го прави уникален.
               В този смисъл винаги съм се възхищавала от таланта на сценаристките да изграждат всяка сцена и всеки образ така, че да достигне и до нас и до „закостенелите мозъци“
            И още нещо. И аз подскачам, когато нещо не ми хареса, но това е първата ми реакция, после оглеждам нещата и се опитвам да видя през очите точно на тези „закостенели мозъци“ и нещата си идват по местата.

Простете ми пак за огромния пост, но останах с впечатление, че Лейди чар ме убеждава, че имам неправилно, изкривено виждане за събитията и героите, затова исках да изясня собствената си позиция.

Бризче, чудесно аргументиран пост. Не разбирам защо е сложен в спойлер. От него човек може да научи и осмисли много неща. Също може да "заглуши" чатовете в темата.
Благодаря за тези разяснения!  bouquet  bouquet  bouquet

Нарочно публикувам два много хубави поста на момичетата от "нощната смяна" Бризчето и Недлен, за да могат да се видят, ако някой не връща назад да чете, защото тези стойностни постове не могат да се видят в темата от безбройните чатове без никакъв смисъл и без отношение по темата, за която всички останали сме тук.

Скрит текст:
Понеже си публикувала Морско бризче с пост отправен към мен- надявам се не ме включваш към тези хора в темата, които я превръщат в чат. Ако съм оставила такова впечатление, и да се извинявам и да не се- няма да променя мнението ти, но все пак извинявай. Но аз се бъркам там, където, смятам ми е работа, защото когато нещо е написано публично, се очаква и то да подлежи на коментар. За поста на Бризчето- вече съм се обосновала, писала съм й на лични моята позиция, тя си знае, но не считам, че трябва да обременявам съфорумките, ако го бях написала не на лично, а в темата. Допълнително щеше да я обременим.
Хубав ден на всички желая.
[/spoiler]

Лейди чар,[/b] ,

Права си да се обясниш по постнатото от мен. Абсолютно неволно е. Исках да използвам поста в спойлер на Бризчето и не съм погледнала, че е към теб. Пропуснала съм да изтрия личното обяснение към теб. Моята цел беше да обърна внимание на стойностните постове, какъвто е този на Морски бриз, които не се виждат между чатовете. Това е само мое мнение, разбира се!Извинявам се ако съм те засегнала, но е по невнимание. Смятам, че ще простиш тази моя неволна грешка. Твоите постове е невъзможно да се считат за чатове. Чета ги с удоволствие.
  bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 15:33 от dimana-nova

# 659
  • София

престанете да давате пошли примери !!!

Скрит текст:
поста на нели е разбран от тези които са искали , да разберат нещата точно как стоят ( много неща се изтриха от темата и спора остана не доизяснен публично )
- само за пример ще ти дам поста И  в които публикува изцяло лична поща понеже не може да се защити сама та търси подкрепа и съчувствие публично от дружки ... Е ВИДЯХМЕ ПОЛУЧИ ГО  smile3501 АЙДЕ СТИГА - СПРЕТЕ СА МАЛКО , не сме толкоз тъпи колкото изглеждаме в нечии виртоални очи

посъветвах нещо момичето, а ти се докачи. Защо ли  newsm78
Прекратявам за да не провокирам напрежение и дай в темата да се
обичаме, а на лични да се псуваме.
Дай в темата да се обичаме, а на лични да се псуваме.

Общи условия

Активация на акаунт