МАЙ 2012 - тема 16

• 39 006
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
Беки,

чувала съм за някакво леко разхлабително, което ставало за бременни, но не си спомням името и никога не съм го ползвала. Иначе аз много внимавам да не стигам до подобни състояния и най-често се опитвам чрез храна да си успокоя коремчето - пиша най-работещите при мен храни, но май е индивидуално.

2-3 кивита на едно хранене
3-4 фурми
3-4 сушени сини сливи
2 круши
половин кисело мляко с една 1 с.л. овесени трици и 1 с.л. ленено семе
и последното ми откритие  - ананас

Иначе аз ще раждам в Щерев, досега съм планирала да е нормално раждането. Но в момента се треса от нерви, не знам какво ми става  newsm78  мисля че просто няма да издържа още няколко дни в такова състояние и затова си мислех да говоря с док да почакаме още 2-3 дни и ако не се появи бебо - секцио. Знам че е тъпо, но не мисля че мога да издържа колкото Литъл дидич.

обикновено действат на следващия ден, хубаво е да се

# 76
Беки,

само да допълня, че може да комбинираш най-много две от предложенията ми, че излезе като че ли всичко наведнъж да ползваш  Mr. Green

# 77
pale.enchantress, а обмисляла ли си вариант да ти предизвикат раждането и да си го родиш по нормален начин?  Според мен, трябва да се успокоиш. След като бебето е добре, не трябва да се изнервяш, защото го предаваш и на него.  А, то ще излезе рано или късно, няма къде да иде  Wink

При мен всичко е нормално. Последно ми казаха, че ще родя преди термин, но аз нямам такова чувство  Mr. Green Пък и то терминът е след няколко дни, така че нищо чудно да пренося. Аз дори си мисля, че така ще стане.

Беки, против запек - на мен ежедневното хапване на мюсли всяка сутрин ми гарантира ходене до тоалетната. Но гледам да ям и през останалото време здравословна храна. И задължително се измивам с хладка вода след тоалетна. По този начин спряха оплакванията ми от запек и хемороиди още в 5 месец. Изключи разни пикантни храни, газирани напитки, тестени изделия от менюто си. Според мен би трябвало да има  ефект.

# 78
Здравейте, мами. Най-сетне намерих време да ви пиша.

Виждам, че сте ме отбелязали на първа страничка, благодаря за което!

И аз да се похваля на 11.05 се роди моето съкровище Константин. Раждането беше изключително бързооо. Получих контракции, постоях си малко в нас да станат по-силни и около 8 отидох в Майчин дом, приеха ме. Когато ме пегледаха за разкритие имах пълно и многооо бързо ме качиха в родилната зала, защото раждането вече беше започнало и така с 2-3 напъна в 08.30 се появи втората ми най-голяма радост - моя син Константин. От 14.05 сме си вкъщи.

Имам въпрос към ЛЛЛ:

Кърмим се от самото начало, не съм давала добавки. Подозирам обаче, че кърмата не му стига. От неделя гърдите ми страшно много се подуха, целите бяха пълни с бучки. Но не можех да се изцеждам, изцеждах много трудно и по малко. Във вторник ми сложиха мускулно окситоцин и леко тръгна. Бебчо, обаче е много ленив със сученето и много бързо заспива когато е  на гърда щипя го, бутам го, но той пак си спи. Започнах на някои хранения да се изцеждам и да му давам от пише. Днес изцедих едва 30мл. Затова най-вероятно от утре ще дам добавка, колкото и да не искам. Какво да направя за да увелича кърмата и да му стига напълно. А също така да вметна, че от понеделник на обяд не е акал. Виждам го как се напува, но не успява. Как мога да му помогна? И също така, въпреки че усещам напрежение в гърдите, възможно ли е да нямам кърма?

# 79
Добро утро!
Копирам от facebook:

Gergana Gatova
Zdraveite,mili mamenca!V4era na 17.05.2012g. v 11:49h proplaka na6iq malak mi6ok Daniel s razmeri 3150kg i e dalag 50sm sled sekcio.I dvamata sme dobre,az se 4uvstvam 4udesno,po4ti nqmam bolki :)Pojelavam na vsi4ki takova lesno rajdane :)Izvinqvam se za latinicata,no na telefona namam kirilica.Molq vi nqkoi da mi publikuva posta v bg-mama,tam sam "geri_1987",za6toto ne moga da vlezna ot telefona:)Haide uspe6no rajdane na vsi4ki,koito sa o6te 2 v 1

# 80
Честито на всички мами и специално на родилите на 17, нашата дата  Laughing

А сега на кратко за моето раждане:  В събота корема ми се смъкна надолу и оттогава започнха контракции всяка вечер, с всеки изминал ден по-болезнени. Имах си дата 17 май. На 16 вечрта болките бяха силни и от 2 през нощта доста боленени. На сутринта на 17 имаше кръв и тръгнхме по най-бързия начин. Бях се зарекла да карам аз колата до болницата и добре, че успях да го направя. Контракциите бяха на 4-5 мин и при всяка контракция намалявах скоростта, ако се возех сигурно щях да викам "намали". Отделно отвътре усещах натиск, все едно нещо ще се пръсне, имах и силни режещи болки в корема. Стигнахме до болницата, контракциите продължаваха. Подготвиха ме за секциото и се започна. "Благодарение" на "добре" направения шев преди 3 г. от Илиев и Диков в Токуда плацентата беше започнала да се отлепва, а матката да се къса. Имах и сраствания, които се наложи да се оправят преди да се извади бебето. В 10.56 се роди Павел. Още неизваден напълно проплака. После се заеха с неговия тоалет. Страха ми премина и в едно отражение гледах как довършват операцията.   Не е страшно! Към 18.00 беше първото раздвижване- ставане, 2-3 крачки и сядане. Сега в 6 ставах пак, ходих до тоалетната и обратно, болката се търпи, към края на "разходката" ми се зави свят, но се справих, вече дори съм без болкоуспокояващи, на фона на предишното "раздвижване" преди 3 г. днес се чувствам така, както тогава бях на 3 ден. Сега чакам закуската и след нея трябва да продължа с раздвижването.
Чакам и Павал, а по-късно мъжа ми и Петър.

Успех на всички момичета, на които им предстои.  Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover

# 81
Добро утро.Честито на всички новообебили се мами вчера и днес.
От днес и аз започвам да си преносвам,но съм спокойна,защото от тази нощ започна да ми пада тапата и доктора каза само да си чакам болките и да тръгвам чак тогава.

# 82
Здравейте! С малко закъснение да се отчета и аз. На 07.05 в 9.00 часа със секцио се роди Алекс - 3800 гр., 50 см. Вече сме си в къщи, напасваме режими. Аз съм ей така Shocked, но пък съм много щастлива. Пожелавам успех на всички, които още чакат срещата с бебо.

# 83
  • Перник
Добро утро!
Честито на всички мамир които гушкат своите бонбончета!
Дилянски благодаря за изчерпателния отговор
Благовесна аз ти препоръчвам да пробваш крем здраве с дъщеря ми имах много проблеми и само той и помогна.

# 84
Здравейте милички,

Честито на новите мами!

Аз пък искам да ви се оплача....прекарахме една безумна нощ  Cry бебчо започна да реве снощи към 6 часа (почти веднага след банята) и така няколко часа с малки паузи, като най-шокиращото ми беше че на моменти така се захласваше (не съм сигурна дали това е точната дума), че направо спираше да диша милия и почервеняваше....Към 11 часа не издържах и се обадих в медицинския център, който ни обслужва през нощта. След час и половина се появи лекарката, прегледа го и ни прати в Пирогов при хирурзите да му видели пъпчето, защото според нея правел пъпна херния. И понеже от коликите мъникът не спря да се гърчи ни посъветна като отидем там да му пуснат една газова тръбичка да изкарат газовете, иначе нямало да се успокои Cry
Е, ние с тати това и чакахме и в 1 часа бяхме в хирургията. Съответно там ни казаха, че всичко се дължи на коликите, няма никаква пъпна херния, пълен е с газове и те нищо не могат да направят. Питаха че каква е тая луда лекарка да праща в студа и дъжда бебе на 20 дни в Пирогов....Както и да е, повозихме се, успокоихме се и се прибрахме...Но пак се почна...напъване, гърчене, почервеняване, гадните газове така и не искат да излизат. Не знам, но се видяхме в чудо, толкова ми е жал за дребен, сега преди малко успя да се унесе, дано да поспи миличкото, че много му се събра....
И така оплаках ви се...Таткото замина на работа, как ще работи след това безсъние не знам...
Стискайте палци моля ви мъника да поспи малко, че от толкова рев горкото няма грам силици, едвам хапна сутринта в 5 часа...

# 85
Евридика, мисля че всичко, което си написала е ок при нас. Имам само един проблем. Бебето понякога захапва неправилно гърдата. Обикновено много бързо се коригира, но понякога суче така. Опитвам се да и я взема, за да я поеме отново, този път правилно, но е много трудно. Някакви съвети как да успявам без да я дърпам силно, че и това боли? В резултат на това са ми леко разранени зърната. Спазвам препоръките за заздравяване, но тъкмо се пооправят и тя пак успява да раздразни едната.

Jia, много весела стая.

Нашето бебе мрънка цяла нощ. Не преувеличавам, след 11 спа сама точно 1 час, при това в нашето легло. Не мисля, че са колики обаче. Сега съм я сложила нескопосано в слинга и се успокои. Много ми харесва носенето в слинг! Само да се науча добре да връзвам и стягам, че сега я придържам, но не исках да я будя, за да пробвам пак.

# 86
Здравейте на всички майчета Simple Smile!
Искам да ви попитам може ли малкия Филип който е на 7 дена да има вече колики? Цял следобяд след ядене почва да реве и не се успокоява докато не пръцне или не се наака. Аз го кърмя и незнам дали да му давам да пие водичка. Той хълца понякога и единственото му успокоение е да му дам пак да яде. Незнам дали  не е по-добре да му дам по малко водичка като почне да хълца.
 Честито на всички нови мамчета!  bouquet Да са им живи и здрави малките съкровища!
Въпрос за ЛЛЛ: Първо благодаря за предишния отговор.Искам да обясня как суче Филип. Захапва добре Зърното и цялата ареола почти (те са ми малки) Има болка отначало но аз я отдавам на леко разранените зърна. Прави 2-3 засмуквания и после се чува преглъщане. така 2-3 серии и после  малка почивка. Давам едната гърда и чакам да я пусне сам, после го вдигам да се оригне, което почти никога не става, той се пробужда и пак търси да яде и аз му давам другата гърда. И така може да сменя гърдите по 2 пъти и понякога храненето продължава по час и половина. Това много ли е? Почти на всяко ядене се е наакал и от тази нощ ни е кафяво акото и  почти не е течно. Днес хапна веднага след това се наака и после върна малко. Дали не се прехранва? И още нещо има ли някаква техника да отпуша каналчетата на зърната, защото когато се цедя на ръка млякото пръска , но само от 2-3 каналчета , а съм чула че трябва да са към 10. Може би така Филип ще яде по-бързо и интензивно?

Здравей, vivi16!

Радвам се, че ни държиш в течение за кърменето при вас с Филип! Simple Smile
Дали си опитвала да мажеш разранените зърна с кърма и да ги оставиш да изсъхнат на въздух след кърмене? Може да мажеш и с крем на основата на чист ланолин, който е без отмиване. Може и да опиташ леко да промениш позата му. Ако засуква не съвсем оптимално и оттам те болят зърната, промяната на позата обикновено дава добри резултати. Много майки споделят, че позите кръстосана люлка и футболна топка са подходящи при неоптимално засукване. На това видео можеш да видиш и двете пози - първо е кръстосаната люлка, а после е футболната топка.
Дали опита да прилагаш компресия, така че да помагаш на Филип да изсуква повече мляко за по-малко време?
Продължителността на храненето е различна при различните бебета. Няма установена норма, за която бебето трябва да изсуква млякото и после да спре да се храни до следващото кърмене. И все пак ако опиташ да приложиш компресия, може действително да помогнеш на Филип да изсуква повече мляко по-бързо и да се нахранва за по-кратко време.
Лекото връщане след хранене е често срещано при малките бебета и рядко е сигнал за проблем. Ако повръща на фонтан и има видим дискомфорт, тогава може да се консултираш с педиатъра.
За отпушването на повече каналчета може да опиташ с топли компреси или горещ душ на гърдите преди кърмене. Леките масажи също обикновено действат добре. Ако имаш помпа, може да опиташ и с нея да изцедиш, докато потече млякото и тогава да предложиш гърдата на Филип.

Успех!   bouquet

Здравейте, мами. Най-сетне намерих време да ви пиша.

Виждам, че сте ме отбелязали на първа страничка, благодаря за което!

И аз да се похваля на 11.05 се роди моето съкровище Константин. Раждането беше изключително бързооо. Получих контракции, постоях си малко в нас да станат по-силни и около 8 отидох в Майчин дом, приеха ме. Когато ме пегледаха за разкритие имах пълно и многооо бързо ме качиха в родилната зала, защото раждането вече беше започнало и така с 2-3 напъна в 08.30 се появи втората ми най-голяма радост - моя син Константин. От 14.05 сме си вкъщи.

Имам въпрос към ЛЛЛ:

Кърмим се от самото начало, не съм давала добавки. Подозирам обаче, че кърмата не му стига. От неделя гърдите ми страшно много се подуха, целите бяха пълни с бучки. Но не можех да се изцеждам, изцеждах много трудно и по малко. Във вторник ми сложиха мускулно окситоцин и леко тръгна. Бебчо, обаче е много ленив със сученето и много бързо заспива когато е  на гърда щипя го, бутам го, но той пак си спи. Започнах на някои хранения да се изцеждам и да му давам от пише. Днес изцедих едва 30мл. Затова най-вероятно от утре ще дам добавка, колкото и да не искам. Какво да направя за да увелича кърмата и да му стига напълно. А също така да вметна, че от понеделник на обяд не е акал. Виждам го как се напува, но не успява. Как мога да му помогна? И също така, въпреки че усещам напрежение в гърдите, възможно ли е да нямам кърма?

Здравей, mamche88!

Да ти е жив и здрав Константин!
В началото на кърменето, за да се установи добра лактация и да не се препълват и запушват гърдите, е добре бебето да се поставя на гърда често, да има около 8-12 кърмения в денонощие. Така и бебето се учи да суче, сучейки, и гърдите се изпразват своевременно, и се произвежда достатъчно мляко.
Добре е да следиш как засуква Косьо - да е захапал добре гърдата, с устничките навън като на рибка и долната челюст да обхваща по-голяма част от ареолата и гърдата ти, отколкото горната. Да преглъща с характерен звук "кхъ-кхъ" и при това да си мърда ушичките и челюстите. Казваш, че се успива много бързо на гърдата. Може да му помагаш да суче по-ефективно, като прилагаш компресия. Ето статия с повече информация за компресията и кога се прилага, както и видео по темата.

Това, което също може да помогне и да отключи както сукателните инстинкти на бебето, така и слизането на твоето мляко, са много гушкане между двама ви, контакт кожа-до-кожа - ти да си разгърдена или гола от кръста нагоре, а той само по памперс и легнал върху теб, тиха и нежна музика, да си лежите в притъмнена стая. Може да опиташ също с леки масажи на гърдите, като погалване, потупване от основата на гърдата към ареолата, както и с горещи душове и топли компреси на гърдите. Това обикновено стимулира рефлекса на потичане. И често предлагане на гърда - на 2-2.5 часа през деня. Ако е заспал, може да го гушнеш в поза за кърмене, да му поговориш, да го погалиш и да му предложиш гърда. Много бебета засукват чудесно и в сънено или полуспящо състояние.
Би било добре да предлагаш и двете гърди на всяко хранене, а ако прецениш, че въпреки компресията и твоите усилия да го държиш буден и активен на гърдите, той все пак не изсуква достатъчно, може да изцеждаш по малко след кърмене, за да предотвратиш събирането на мляко в гърдите и образуването на бучки и запушвания.
Изцеденото мляко може да е добра идея да го предлагаш не с шише, а с чашка, лъжичка или спринцовката на Панадола, например, насочена към бузката на Косьо, а не директно към гърлото му, за да се избегне опасността от задавяне. Пиенето от шише може да компрометира кърменето, тъй като механизмите на сучене и на пиене от шише са много различни.
Надявам се някоя от идеите да ти допадне и да има ефект при вас с Константин. Успех ти пожелавам!   bouquet

Последна редакция: пт, 18 май 2012, 10:23 от Евридик@

# 87
  • София
Здравейте и от мен и честито на всички новообебели се мами Simple Smile
Ние сме си у дома от Вторник, но нещо хич не ми остава време да чета и пиша. Каката ни проявява от време навреме ревност и хем си имаме сега баба при нас е доста трудно. Напоследък ми се налага да кърмя бебето като го държа с една ръка, а с другата да гушкам каката. Дано да отмине този период. Иначе му се радва и иска да го гушка и целува, но за жалост й откриха някакви пневмококи и гледам да я държа по-далеч от бебо, но ми е много трудно. А той през деня е кротушка само дето по-начесто суче, но нощем е по-неспокоен.

Това е засега от нас. За раждането ще пиша друг път, само ще кажа, че раждах във Втора градска без избор на екип и съм изключително доволна Simple Smile

# 88
Евридика, мисля че всичко, което си написала е ок при нас. Имам само един проблем. Бебето понякога захапва неправилно гърдата. Обикновено много бързо се коригира, но понякога суче така. Опитвам се да и я взема, за да я поеме отново, този път правилно, но е много трудно. Някакви съвети как да успявам без да я дърпам силно, че и това боли? В резултат на това са ми леко разранени зърната. Спазвам препоръките за заздравяване, но тъкмо се пооправят и тя пак успява да раздразни едната.
....

Здравей отново, Арлина!

Правилно си забелязала, че лошото засукване може да причини разраняване на гърдите. И наистина, по-добре да прекъснеш сученето и да коригираш засукването, отколкото да оставяш Елена да суче неоптимално. Това не само причинява болка и дискомфорт при теб, но и може да се отрази негативно на количествата мляко, които тя приема и оттам и на наддаването й на тегло.
За да нарушиш вакуума и да прекъснеш сученето, когато е захапала недобре гърдата, може да поставиш малкия си пръст (желателно измит и с изрязан нокът) в ъгъла на устата й и леко да я отделиш от гърдата, като след това коригираш малко позата или позицията на главичката й, така че да й съдействаш да засуче по-добре.
В отговора си до vivi16 съм дала видео на пози за кърмене "кръстосана люлка" и "футболна топка". Те се препоръчват често, когато засукването на бебето не е оптимално. Ако считаш, че биха проработили при вас с Елена, може да ги изпробваш.

Успех!  Hug

# 89
Благодаря, ще пробвам с пръста. И позите също, за сега опитвах без успех футболната топка, нещо бебето не я харесва, но ще пробвам и другата, която си препоръчала.

Общи условия

Активация на акаунт