Счетоводител в нужда се познава 2

• 64 501
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
За заверка на осигурителни книжки заявление ли пускате? Аз имам две незаверени от 2003 година до сега. Щ е ходя тези дни до НОЙ, защото трябва да си взема нова книжка.
Jof, ако искат годишни декларации, трябва да са на физическото лице.

Днес ходих в НОИ в 112 стая, искат ГДД на фирмата, ако има на лицето, може и на него, но искат ГДД на фирмата. В оригинал ако се представи, поглеждат и  връщат веднага. Така ми казаха.

# 661
  • София
Нещо ми бяга логиката, за какво им е ГДД на фирмата. Там не мисля, че има информация, свързана с осигурителния статус на лицата. В ГДД на физическото лице в Таблици 1 и 2 има данни за правените осигурителни вноски и евентуалното годишно изравняване. Обясниха ли за какво им е ГДД на фирмата?

# 662
За заверка на осигурителни книжки заявление ли пускате? Аз имам две незаверени от 2003 година до сега. Щ е ходя тези дни до НОЙ, защото трябва да си взема нова книжка.
Jof, ако искат годишни декларации, трябва да са на физическото лице.

Днес ходих в НОИ в 112 стая, искат ГДД на фирмата, ако има на лицето, може и на него, но искат ГДД на фирмата. В оригинал ако се представи, поглеждат и  връщат веднага. Така ми казаха.
Да не би да става въпрос за ЕТ? И аз не виздам смисъл в това.

# 663
Има ли някъде в закона или правилника по ДДС, където е указано, че ако имаме покупка за 50 лв. с право на данъчен кредит за 10 лв., при продажбата можем да определим данъчната основа много по-ниска /10 лв./ и да начислим за тази продажба ддс 2 лв.?

Няма забрана за продажба на загуба по ЗДДС, освен в някои специфични случаи - например сделки между свързани лица, или сделки със сгради и земи /УПИ/, които се водят "нови", според формулировките на закона. В тези случаи е възможно да възникне задължението за доначисляване на ДДС по размера на цената на придобиване.

Това е много добре, но не се ли ощетява фиска? Моят случай не е от специфичните, просто стоката е с минал полезен срок /морално устаряла/ и мога да продам като вторични суровини примерно.

# 664
  • Балчик
Има ли някъде в закона или правилника по ДДС, където е указано, че ако имаме покупка за 50 лв. с право на данъчен кредит за 10 лв., при продажбата можем да определим данъчната основа много по-ниска /10 лв./ и да начислим за тази продажба ддс 2 лв.?

Няма забрана за продажба на загуба по ЗДДС, освен в някои специфични случаи - например сделки между свързани лица, или сделки със сгради и земи /УПИ/, които се водят "нови", според формулировките на закона. В тези случаи е възможно да възникне задължението за доначисляване на ДДС по размера на цената на придобиване.

Това е много добре, но не се ли ощетява фиска? Моят случай не е от специфичните, просто стоката е с минал полезен срок /морално устаряла/ и мога да продам като вторични суровини примерно.
закона не го забранява, имах в практиката си продажба на няколко леки автомобила , които си бяха за вторични, съставихме протоколи оценихме и на числихме ДДС , не бяхме задължени въпреки ниската стойност, на която продаваме да сложим същият ДДС , с който я купихме, т.е. да върнем на държавата ДДС - то , което използвахме. Peace
Виж чл. 26 и чл. 27 от ЗДДС

Последна редакция: чт, 06 дек 2012, 06:34 от спондж боб

# 665
Честит празник!

И честита ни нова сметка (днес ще е гласуването) Mr. Green!

# 666
Привет момичета, пак се обръщам към вас с въпрос.
Приятелка иска да напусне по члена за неплащане на заплати, в такъв случай работодателя дължи ли и обезщетение, освен неплатените заплати.

# 667
  • Балчик
Привет момичета, пак се обръщам към вас с въпрос.
Приятелка иска да напусне по члена за неплащане на заплати, в такъв случай работодателя дължи ли и обезщетение, освен неплатените заплати.

При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2 от КТ работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение /чл. 221, ал. 1 от КТ/.
Освен това обезщетение работодателят дължи и неизплатените до момента на напускането заплати, както и обезщетение по чл. 224, ал. 1 от КТ за неползван платен годишен отпуск, ако има такъв.

# 668
  bouquetспондж боб, благодаря.

# 669
Здравейте момичета!
Имам следния въпрос:
Съдружник във фирма се осигурява в/у 420 лв. Подава 2 бр. деклар. обр.1 Едната по вид осигурен 90, в която се попълва т.31 и 31а.
Втората деклар. обр.1 съдържа т.21, 22, 22.1, 26, 31 и 31а /това е в най-общия случай/. Та въпросът ми е, когато и в двете деклар. е попълнена т.31а, не се ли получава дублиране на данъка.
Дали го написах разбрано - не знам?

# 670
Моля ви, тези които ползвате Ажур и по-конкретно модулите :
- Ценова политика
-Автоматичен склад
да ми дадете дефиниции или.. по-скоро да ми разкажете накратко, какво правят тези модули.
Благодаря предварително    bouquet

# 671
  • София
Честит празник!

http://news.ibox.bg/news/id_1586145786

Ето малко инфо по въпроса

Честит празник на всички именици.

# 672
Честит празник!

http://news.ibox.bg/news/id_1586145786

Ето малко инфо по въпроса

Честит празник на всички именици.

"система ще дава приоритет на по-старите задължения."

ако има неплатени стари лихви, но главниците по тях са погасени - това означава ли, че ще се покриват първо старите лихви и после главници от по-нови периоди?

# 673
  • София
Ми, според мен да. Всичко старо ще се покрива с приоритет предполагам.

# 674
Нещо ми бяга логиката, за какво им е ГДД на фирмата. Там не мисля, че има информация, свързана с осигурителния статус на лицата. В ГДД на физическото лице в Таблици 1 и 2 има данни за правените осигурителни вноски и евентуалното годишно изравняване. Обясниха ли за какво им е ГДД на фирмата?

И аз не виждам смисъл да искат ГДД на фирмата, но така ми казаха, два пъти попитах. Служителката въведе ЕГН-то на лицето, видя какво е подавано и ми каза ГДД на фирмата. Като заверя осиг. книжка, ще пиша пак.

Общи условия

Активация на акаунт