Отговори
# 15
  • София
Чери, реално няма да има нужда да си ги разпределяме, защото така или иначе парите са в повече в касата, тоест след като сме покрили нуждите на децата, са останали пари. Дребна сума е, но все пак е останало нещо.

# 16
В началото на тази учебна година имаше родители, които не дадоха по 60 лева (толкова събираме за учебните тетрадки, консумативи - химикалки, флумастри, бои и пр., отделно сапун, вода, чаши, тоалетна хартия).
За да не останат без работни тетрадки децата на родителите, които не са дали парички (а така беше през първата година), додадохме по още 10-тина лева, за да има комплекти за всички деца. Винаги ще се намери някой, който ще се прави на ощипан, но защо трябва други да додават пари, за да не страда детето му? Ама нейсе...

# 17
  • София
О, ами нищо не се прави, събират се пари от който даде. Дори и в училище в момента е така, аз съм касиер на класа на сина ми и събирам пари само от който ми даде, никога на никой не съм направила въпрос като не даде - то си е въпрос на желание.
Винаги има такива родители, Тони, не се товари с кофти емоции  Hug

# 18
и кой може да обясни на едно дете, че само то не е получило подарък за 1 юни в групата, защото майка му не иска да даде пари- е тази майка как може да причини това на детето си

Дарението е въпрос на личен избор. Подаръкът също. Защо двадесет и няколко майки решават че трябва да подарят нещо на детето си, точно на определен ден и точно в детската градина и това пред очите на други няколко деца, чиито родители ИМАТ ПРАВОТО да преценят че не искат да подаряват точно това и точно в този момент. И са преценили че не искат нещата да се случат точно така. Личното ми мнение е че не може да има колектив ако няма уважение по отношение правата на другите. Аз мисля по един начин, друг мисли по друг. Притеснения нещата да се казват когато трябва и в прав текст винаги има. И аз съм притеснителна. Но когато искам нещо да се случи за цялата група и има родители, които не мислят като мен, го организирам сама или с хора, които мислят като мен. С чистото съзнание че финансираме нещо, което не е само за моето дете и с чистото съзнание че нямам право да се бъркам в мисленето на другите родители и да им държа сметка за каквото и да е.

Когато законово регламентират факта, че когато детето се запише в ДГ или училище, това поражда задължението на родителя да се съобразява с мнението на мнозинството, тогава ще има смисъл да водим този спор.

Дарителят не мисли само за своето дете. И няма да се чувства прецакан ако зарадва и някое друго дете освен своето.

# 19

За да не останат без работни тетрадки децата на родителите, които не са дали парички (а така беше през първата година), додадохме по още 10-тина лева, за да има комплекти за всички деца.
Аз не бих дала пари за учебни пособия за чужди деца.
Въобще не ме интересува дали ще имат тетрадки или не.
Естествено ,че няма да дават,като знаят,че останалите ще им покрият лептата.

# 20
  • София
Ели Х, виждам, че си се хванала точно с подаръците за 1 юни, но те не бяха кой знае какво перо в бюджета.  Peace В другата група, за сравнение, бяха си поканили аниматор срещу 120 лв + подарък, а общо подаръчетата на нашите деца излязоха около 55 лв. Абстрахирай се от 1 юни. Хигиенните консумативи например също могат да се обсъдят - това са неща от първа необходимост, нали?

Бърди, не че се товаря, просто им се чудя на тези хора - съвест, принципи, срам - нямат ли?  Laughing Нали за удобството на децата им става дума, нали прекарват голяма част от ежедневието си в градината?! Не им ли е неудобно, че децата им се възползват от парите, дадени от другите родители...

П.П. Отивам да взема детето от градина и ще поставя ребром питанката на едната майка, по молба на касиерката от групата ни. Просто да знаем да се надяваме ли да получим пари или не, за да си правим по-нататъшни сметки.

# 21
Ами да ти кажа - нямат съвест и срам. В групата на детето ми е същата история. В началото и аз откровено се възмущавах и негодувах, просто защото не е справедливо. И веднъж съвсем случайно споделих недоволството си с една майка. И... Shocked онемях от учудване, когато тя напълно спокойно ми отвърна, че също не е дала парите. Изненадата ми беше провокирана от това, че семейството е доста заможно, с високо обществено положение и претенции... След като се отърсих от шока, наблегнах на това, че не е редно другите родители да купуват учебните тетрадки и помагала на детето и Crossing Arms. А тя отвърна, че ЩЕ попита учителката за цената на тетрадките и ще плати само тях. Действието се развиваше през март месец миналата година. Т.е. и през ум не и е минало месеци наред, че детето и работи и учи благодарение на другите родители... Дълго време ме държеше влага след този разговор Thinking. Но към днешна дата вече съм малко над нещата. Радвам се за това, че аз имам възможност да направя нещо за децата, не само за моето. Независимо, че не са крайно нуждаещи се. Радвам се, когато има и други акции в детската градина с цел събиране на средства. И винаги участвам с удоволствие. И не ме интересува наглостта и липсата на съвест у някои хора. Нека си живеят както намерят за добре и да възпитават децата си според собствената си "ценностна система". Все ми е едно. За мен е важно да заспивам спокойно вечер, да знам, че не съм ощетила и не съм длъжник на никого. А другите - нека си харчат със здраве 80те лв!

# 22
  • София
а за какво събирате по 80 лева? Преди 2 години така ни изшментиха в детската - събрахме някакви пари и цъфна телевизор и ДВД - ами не съм съгласна да се купува такова нещо в детската, ама на - били решили на събранието - ама аз бях там, такова решение не се взе. После събираха пари за подарък на учителките за края на учебната година - казах им да вземат от парите за телевизора и ДВД-то, които аз съм дала, без да съм информирана, че е за това. Сигурно като теб са подскачали тогава... Всеки човек има право на лично мнение, дали му харесва каузата, за която дарява пари или не и ако не му харесва, има пълното право да не дари  Peace

# 23
  • София
Дзвер, нашите 80 лв отиват за хигиенни консумативи, за учебните комплекти, моливи, флумастри, пластелини, играчки, вода, почерпки и подаръчета за 1 юни... Може и да пропускам нещо. Телевизор, компютър - доста допотопен, и двд си има отпреди в групата. 
Отделно за тържеството в края на годината събирахме по 7 лв на дете за подаръци и букети за двете госпожи и лелката. Въпросните 2 майки и за това не дадоха пари.
Няма начин госпожите да купят нещо, без да е съгласувано с родителите или поне с родителския актив. В крайна сметка нали ние осребряваме покупките. Последно уж да купуваме килим, но госпожата ни зарадва, че ще го закупят с пари на градината.

# 24
Добре,де,след като родителите си купуват всички хигиенни консумативи,тогава таксата за какво е?
Тя какво покрива?
Не се заяждам,питам съвсем сериозно,моето дете тепърва ще тръгва на градина и след 5 дни ме чака първата родителска среща,затова искам да съм подготвена.

# 25
  • София
Дзвер, нашите 80 лв отиват за хигиенни консумативи, за учебните комплекти, моливи, флумастри, пластелини, играчки, вода, почерпки и подаръчета за 1 юни... Може и да пропускам нещо. Телевизор, компютър - доста допотопен, и двд си има отпреди в групата. 
Отделно за тържеството в края на годината събирахме по 7 лв на дете за подаръци и букети за двете госпожи и лелката. Въпросните 2 майки и за това не дадоха пари.
Няма начин госпожите да купят нещо, без да е съгласувано с родителите или поне с родителския актив. В крайна сметка нали ние осребряваме покупките. Последно уж да купуваме килим, но госпожата ни зарадва, че ще го закупят с пари на градината.
тонкабонка, без да се ям - ти от родителския актив ли си? Ако не си, някога отчет за изхарчените пари виждала ли си? някога някой теб питал ли те е, за какво да харчат парите? Защото за 5 години в детска градина аз такова нещо не съм виждала... тази година в групата на ситната събирахме по 50 лева - за вода и за учебни помагала, заедно с моливи, флумастри, пластелин и т.н. Поискаха госпожите да се купи печка - с мен поне индивидуално говориха за това, въпреки че не съм от актива - съгласих се, естествено. Искам да знам, за какво се харчат парите - не е трудно - има групата табло - да сложат там инфо. В групата на сина ми никой не знаеше, за какво се харчат събраните пари... там събирахме и за хигиенни материали и като разбрах, че лелята ги кастрела, че харчат много тоалетна хартия, която детската градина им купувала, направо изкуках... но там беше голямо мазало  Peace

Елена Ди - хигиенните материали масово се носят/купуват от родителите, не съм чувала за детска градина, която ги осигурява. Таксата е за храна, заплати на персонала, издръжка на градината - някъде събират и за легла, матрачета, шкафчета - при нас поне това не се е случвало  Peace

# 26
Аха,благодаря за разяснението!

# 27
Според отговора на Ангеличин от ДГ са длъжни да осигуряват консумативи - http://blog.sofia.bg/?p=1614:

"Относно събирането на пари многократно дирекция „Образование” е обръщала внимание на директорите, че в никакъв случай не следва да се събират пари от родителите за консумативи, вода, ремонти и други. Това може да стане само с решение на родителските настоятелства и то изрично по воля на родителите.
Конкурсите за избор на охрана на детските градини се провеждат от районните администрации."

Много често обаче от ДГ "съветват" родителите да купуват консумативите. В нашата детска градина са осигурени от самата градина. Аз единствено нося мокри кърпи от време на време. Когато нося нещо за децата го правя без да ангажирам другите родители....

# 28
Парите, които ние събираме се харчат предимно за нещата, които е изброила Tonkabonka. Тази година тетрадките бяха безплатни за децата и събрахме по-малка сума. По-крупните покупки, които сме правили през годините са: килим (имаше, но беше доста захабен), шкафове за играчки и др, покривки и мушами, пердета, лаптоп (учителките участваха с по 60лв), проектор някакъв дигитален . За последните две отделно се събираха парите на коледната изложба-базар.
 И, разбира се, крайната сума, която се получава, никога не е особено голяма, като се има предвид, че НЕ всички участват.
А това да кажеш за подаръците на госпожите, да вземат от парите, които си дал в началото на годината е просто...  Дано не ми се налага да изпадна толкова  в тоя живот, че да не мога да си позволя да отделя веднъж годишно сумата за детската градина! Или да нямам желание да направя подаръци на учителките!
А иначе е пълно с хора, които смятат, че вечно някой им е длъжен. И какво точно може да се осигури на децата ви за 2,50лв на ден????? И колко средства мислите, че постъпват в детските градини, за да ви гарантират ежегодни ремонти, ново обзавеждане и техника???? И за какво се опасявате, че могат да бъдат похарчени доброволно събраните суми?
Смешно е.
Аз за себе си мога да кажа, че съм спокойна – няма да обеднея с тези 80лв. Освен това съм щастлива, че мога да спонсорирам и някое дете, чиито родители "не могат да си позволят” да отделят „непосилната” сума.

# 29
  • София
Елена Ди, таксата в София е 60 лв, но като се има предвид средната посещаемост, това означава, че децата, които са боледували или изобщо не са посещавали градината цял месец, плащат половин такса или малко отгоре. Тоест не винаги се заплаща пълна такса.  Peace И за какво по-напред да стигнат тези пари?! Тъй, че Елена - приготви съответната сума, а ние те подготвяме психически.  Wink

Дзвер, от родителския актив съм, но слава богу не съм касиерка. Който иска да види за какво се харчат парите, е добре дошъл. Всичко е описано и касовите бележки са налице. Още повече, че не са закупувани неща, за които не е споменато на родителската среща. Така че всички родители са наясно къде и за какво отиват парите им.

За съжаление вчера на успях да се видя с една от майките-длъжници, защото закъснях за градината. Дано днес да имам късмет.

Общи условия

Активация на акаунт