За колко време ви свършва заплатата?

• 58 698
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
Бърди, Бърди, постъпи като "стара" и мъдра дама. Чудя се само, чие прераждане се случи в Калифорния?

# 271
  • София
Бърди, Бърди, постъпи като "стара" и мъдра дама. Чудя се само, чие прераждане се случи в Калифорния?

Що в кавичка стара, бе, Кас  Laughing Стара съм си и без кавички, щом не съм хванала още книжките за SQL и Linux  Laughing

На мен на никой не ми напомня Калифорния ериа-та, според мен си е чисто нов събджект.

# 272
Божеееееееее, божеее, колко простотии са се изляли в тая тема, божееее  ooooh!
Момченце, вземи се спри малко, че толкова простотии на едно място отдавна не бях чела  ooooh!

Ако някой работодател назначи на висока заплата някой с образование "една SQL книжка, една Linux книжка ", аз лично ще му връча жълтата книжка и заявлението за обявяване на фалит  ooooh!

Няма ли някои други места, където да се изживяваш като месия? Може би в тийнпроблем повече ще ти вържат, там няма хора в реалния бизнес и със сигурност ще ги шашнеш с познания и вносни думички. Може и някое гадже да закачиш. Макар че високомерния ти менторски тон надали ще мине и там.
Ние тук сме маааааалко по-интелигентни и маааааалко по-наясно с бизнеса в БГ.

Колкото и да ти харесва или не - за типичната IT компания образование не е задължително.
QA, админи, девелопъри - ще видиш и такива с и такива без образование на еднакви позиции.
А ти се научи да спориш, без да намесваш персоналното отношение и по-малко емоции влагаи.   bouquet

# 273
  • София
Аз не помня да съм коментирала нещо за образованието. То няма абсолютно нищо общо с опита, който трябва да има човек, за да го наемат. Ако искаш, прочети ми поста пак, пък тогава отговаряй.
И се научи да спориш след като си прочел и разбрал мнението на човека срещу теб.

# 274
  • София
Ало, Калифорния!
Аз съм по майчинство в БГ,обаче имам по-реална преценка за заплатите.
Особено в НР.
Старите кучета там са добре - има по 2-3-5 бона  взимат.
Обаче сега ако кандидатстваш за каквато и да е позиция, първо ще ти скъсат нервите с 5-6 кръга интервюта, второ - почваш на 1000 бруто и се радваш - криза е! Mr. Green

Но нашето НР не може да се нарече ИТ компания.
Имаме едни Телерик - виж те са ИТ - взимат си млади хора, обучават си ги да пишат, после си продават в чужбина. Само не знам как са точно парите там, но мисля, че са добре.

# 275
  • София
Има си много добри ИТ компании с добри условия, само че на никой там посмъртно няма да му мине през ума да наеме някой, който няколко месеца е чел книжки.
Аз впрочем, съм много далече от този сектор, и си взимам хубави пари. Съпругът ми също.
Та айде стига с тия ИТ-та, ще каже човек, че други професии няма на земята.

# 276
Телерик са добре, ВМУеър също. Има няколко компании, които са си добре  Simple Smile

# 277
  • София
Точно VM визирах и аз, да  Peace

# 278
Ало, Калифорния!
Особено в НР.
Обаче сега ако кандидатстваш за каквато и да е позиция, първо ще ти скъсат нервите с 5-6 кръга интервюта, второ - почваш на 1000 бруто и се радваш - криза е! Mr. Green

Имаме едни Телерик - виж те са ИТ - взимат си млади хора, обучават си ги да пишат, после си продават в чужбина. Само не знам как са точно парите там, но мисля, че са добре.

Ти си явно много по наясно от мен, щом си HR.
Да те питам, повече предлагане ли има значи отколкото свободни места в този сектор - дето вие говорите - IT. Колко резюмета се получават за една позиция сега съвсем примерно?

# 279
  • On the sea
Аз в момента не работя, но преди да забременея заедно с приятеля ми се побирахме само в моята заплата, а неговата оставаше изцяло спестена, но с една малка разлика, че не бяхме в България. Ако работехме тук сигурно и двете заплати нямаше да ни стигат за нищо.

# 280
Ало, Калифорния!
Особено в НР.

Парите тук не ми се коментират - има сайтове като glassdoor и intuit където може да погледнеш за почти цял свят.
Но повечето хора - Българи които аз познавам тук им се връща в България но искат да си намерят някаква позиция - да работят директно за Калифорнийска компания, но remotely от България. И макс 1-2 месеца годишно да трябва да идват до офиса. И така....

# 281
  • София

Хайде пак да те замоля да четеш преди да пишеш? Или е прекалено трудно за калифорнийски инженер?
Нерде Ейч-Пи, нерде Ейч-Ар  ooooh!

# 282
Телерик са добре, ВМУеър също. Има няколко компании, които са си добре  Simple Smile

Добавям Infragistcs, Telco Systems, Ontotext и т.н. Има работа за цяла България в тези фирми  Joy

# 283

Хайде пак да те замоля да четеш преди да пишеш? Или е прекалено трудно за калифорнийски инженер?
Нерде Ейч-Пи, нерде Ейч-Ар  ooooh!

Абсолютно се приема поправката - в акъла ми е влезло HR, явно съм си мислил за някоя засукана HR кака.  Embarassed Embarassed Embarassed

bouquet

# 284
  • България-Швейцария
В световен мащаб специалностите на точните науки и инженерство стават все по-търсени и съответно по-добре платени. Всичко живо завършва психология и социология и други хуманитарни, с които пари не се изкарват.

Не всеки има пИпе за точни науки и инженерство, но не трябва да е обречен да мизерства цял живот заради това, че мозъкът му работи на други честоти.

Докато не се 'изправят' малко тези положения, все ще е така, ще има презрени и желани специалности, всички ще гледат да избугат криво-ляво някой университет и да вземат заветната диплома, а след това пазарът ще мачка наред специалисти и неспециалисти със заплати от по 500-600 лв. Отделно мисленето ни е все още на ниво 'прост работник, тъпа продавачка, мазен барман' и подобни, само в БГ го има това. Както и презряното 'среднист'. В по-белите държави, в които дори работейки по-обикновена професия може да се живее нормално, никой не се натиска непременно да изучи и висше, по-скоро гледа да хване някой занаят. Естествено, и там има доста голяма разлика между заплатите на продавачката и програмиста (примерно, като сме се хванали за IT сектора) Wink, но и заплатата на продавачката не е нашенските 200-300 лв. Когато се промени това положение, ще се нормализира и пазарът, и животът.

Относно социологията и психологията - и с тях се изкарват доста добри пари, само че и двата сектора са тесни и баницата вече се раздаде.

И за да се върна конкретно на темата - има в проучванията ни едни 10-15% от домакинствата, които твърдят, че живеят с месечен доход до 250 лв. На тях със сигурност не им стигат доникъде Confused.

Общи условия

Активация на акаунт