Подкрепете приобщаващото образование за деца с увреждания!

• 26 725
  • 388
  •   1
Отговори
# 345
Много хубави предложения, plamenhk. Надарените да се развиват според възможностите си.Нали затова си има математически, езикови и т.н. гимназии.
Има си часове по свободноизбираема подготовка до 7-ми клас и който иска повече, посещава часовете. Wink
Но за децата със СОП развитие може да има единствено ако не са изолирани в отделни паралелки, а да са заедно с децата в норма.Тогава показват най-добри резултати.
Искам да прочета мението ти за децата в малките население места, където няма специализирани училища и надарените деца и тези със СОП са по-малко от 5 в една ДГ/у-ще.
Родителите имат работа, жилище и нямат мотивация да се преместят в София.
Усвояването на материала е едно.Проблемът е по-скоро да бъдем по-информирани и толерантни към различните деца. Peace

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 15:49 от Хамелеон

# 346
Но за децата със СОП развитие може да има единствено ако не са изолирани в отделни паралелки, а да са заедно с децата в норма.Тогава показват най-добри резултати.
Разбирам, но за това е необходимо преди всичко да се промени системата. Именно на това акцентирам. България има най трудният учебен материал от страните членки на ЕС - сравнявал съм го с няколко страни, а вероятно и най големите паралелки. С какво това ще помогне на деца със СОП ? Идеята ми е че трябва да се иска комплексно решение, за да не стане така ,че вместо да изпишем вежди ...

Искам да прочета мението ти за децата в малките население места, където няма специализирани училища и надарените деца и тези със СОП са по-малко от 5 в една ДГ/у-ще.
Родителите имат работа, жилище и нямат мотивация да се преместят в София.
Усвояването на материала е едно.
Поставяте ме пред същата дилема пред която бях поставен преди много години.
Не си дадох детето в интернатно у-ще (копие на Г.Баня), останахме в нормално, но с една камара проблеми които трябваше аз да решавам. Сега вече положението много се промени в положителна насока (във всеки окръжен град има у-ще за надарени деца), но мен вече това лично не ме засяга.
По мое време (tогава се проведе първото мащабно търсене на надарени деца) всичките надарени деца (набори, кандидати за 1 клас) от града ги събраха в една паралека в нормален клас на най елитното училище, заедно с други деца, защото тогава нямаше такова училище.   Малко по късно се откри и специализирано у-ще. Когато има желание винаги се намира решение.

Проблемът е по-скоро да бъдем по-информирани и толерантни към различните деца. Peace
Това може би е най трудният проблем. В другите страни религията е много по силна и обществото като цяло, благодарение и на нея, е по толерантно. Освен това има и общообразователни църковни училища с по "християнско" отношение  към учениците.

Като виждам пред какви трудности стоят  родителите на деца със СОП, не може човек да не изрази възхищение от техният стремеж да помогнат на децата си.
Успех в начинанието родители !   bouquet

# 347
# 348
plamenhk.
А какво да кажем ние с гайдите, които имаме деца с IQ над 140? Не мога да кажа какъв е процентът им от всички ученици, но сред т.нар. аутисти е 10 - 15 и както е тръгнало по света, скоро май ще има каста на гениалните ексцентрици. Дали пък не след дълго техните родители няма да поискат да не учат с деца с IQ под 100, т.е. със сегашните нормални деца?
И още нещо, не ми се обиждай, ама не се казва "толеранция" и "неприспособиво" дете. Сигурно имаш даровито дете, аз пък имам племенник, който има всички данни да стане гениален компютърен специалист. И въпреки че българският език не му е слабост, се опитвам да му помагам да усвои правилата на родния си език. Та затова ти обръщам внимание. Прощавай още веднъж, но ми се струва важно.

Peace

# 349
Изказването, че майките висят в училище мисля ,че е малко грубо. Просто на децата се полагат придружители и това обикновено са майките. Някои от тях стоят пред вратата на класната стая, други стоят в двора на училището, някои дори стоят и в класните стаи и се намесват ако има нужда и понякога извеждат детето за малко навън. Имаме дори и комични ситуации - примерно с една баба в първи клас, която стои в класа, защото детето е по-буйно и редовно подсказва на децата, когато госпожата си предава урока и задава въпроси.

Абсолютно нарушаване човешките права на майката е "висенето" й в училище, т.е. лишаването й от правата й на труд и лична реализация, понеже е родила дете с увреждане. "Висенето" й в училище е само поради целта детето й да получи необходимото образование, а виси там, само защото системата е калпава. Майката няма място там, ако ще на детето да му стърчат антенки от главата. Ако тя виси, значи всички останали трябва да висим, тогава ще сме равнопоставени. Майките на децата с увреждания, за съжаление, в най-голяма степен задължително трябва да работят, просто защото финансовата издръжка на тези деца е в пъти по-голяма. От друга страна, задължително трябва да работят, защото в противен случай буквално изпадат от социума, в пъти по-бързо от майка на дете без увреждания, останала си в къщи. Просто се скапват във всякакъв план.

# 350
Цитат на: teo7777
[/quote

Абсолютно нарушаване човешките права на майката е "висенето" й в училище, т.е. лишаването й от правата й на труд и лична реализация, понеже е родила дете с увреждане. "Висенето" й в училище е само поради целта детето й да получи необходимото образование, а виси там, само защото системата е калпава. Майката няма място там, ако ще на детето да му стърчат антенки от главата. Ако тя виси, значи всички останали трябва да висим, тогава ще сме равнопоставени. Майките на децата с увреждания, за съжаление, в най-голяма степен задължително трябва да работят, просто защото финансовата издръжка на тези деца е в пъти по-голяма. От друга страна, задължително трябва да работят, защото в противен случай буквално изпадат от социума, в пъти по-бързо от майка на дете без увреждания, останала си в къщи. Просто се скапват във всякакъв план.

Хубавичко, жестоко даже, ама много феминистко, като слоган! И много неразбиращо по отношение спецификата на поведението на децата със СОП.  Даже първоначално си помислих, че госпожата се шегува като говори за равнопоставеност на майките на деца със и без СОП. Специално аутистичните деца много обичат да се измъкват от контрол и да скитат на воля, да се качват на асансьори, на превозни средства. И после? Чел съм за няколко случая в други страни, завършили фатално. А и в България като че ли имаше едно дете, което намериха умряло (Васко ли беше, Веско ли). Вярно е, че системата е калпава, но докато е такава, някой ще трябва да се скапва и да изпада от социума. А майките, пък понякога и бащите, правят толкова много за децата си, че едва ли ще се замислят, че точно по този начин им се нарушават човешките права.

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 20:57 от DoctorAl

# 351
(Васко ли беше, Веско ли).

Нека Господ и Дева Мария да са с Веско!

Никога не бих отговорила, ако не беше го споменал.... Заради паметта му, грехота е!

Знаеш ли защо си отиде Веско, заради системата, тя го уби!

В пряк смисъл!

# 352
Цитат на: teo7777
[/quote

Хубавичко, жестоко даже, ама много феминистко, като слоган! И много неразбиращо по отношение спецификата на поведението на децата със СОП.  Даже първоначално си помислих, че госпожата се шегува като говори за равнопоставеност на майките на деца със и без СОП. Специално аутистичните деца много обичат да се измъкват от контрол и да скитат на воля, да се качват на асансьори, на превозни средства. И после? Чел съм за няколко случая в други страни, завършили фатално. А и в България като че ли имаше едно дете, което намериха умряло (Васко ли беше, Веско ли). Вярно е, че системата е калпава, но докато е такава, някой ще трябва да се скапва и да изпада от социума. А майките, пък понякога и бащите, правят толкова много за децата си, че едва ли ще се замислят, че точно по този начин им се нарушават човешките права.
[/quote]
Хубавичко, жестоко, каквото щете го наречете, ама е вярно- заради калпавата система(здравна, социална, образователна)за да направиш нужното за детето си с увреждане(особено при тежко или множество увреждания), ти като негов родител във всяка една секунда си до него до живот, няма не искам, няма не мога, системата ти е отнела правото  да бъдеш просто родител, а в масовия случай това дете има само теб, не защото си най-силния, нито защото си най-кадърния, а защото единствено на теб ти пука какво и как се прави с това дете(масово детето се обявява за загубена кауза и рядко някой се навива да работи с него), за да развие потенциала си.
Дали се замисляш за всичко това- охоо, и още как, замисляш се всеки път когато плащаш за поредната процедура, цените скочат или приятели/близки споделят с теб цената на своя нова придобивка, усмихваш се, радваш се с тях, а мозъкът ти работи по-бързо от калкулатор- с парите за този телевизор ще мога да платя терапиите на детето за 3 месеца, а ако можех да работя(вместо цял ден да съм до него) щях да си ги изкарам и няма да се чудя от къде да ги изпрося.
Не спираш да мислиш, защото времето лети, детето расте, системата не се променя, а ти не ставаш нито по-млад, нито по-здрав, нито по-богат, но все още си единствения за детето и трябва да мислиш за нещо много по-важно- какво ще стане с него след теб без теб, защото системата убива, убива бавно и мъчително всички ни- децата ни, нас, близките ни. Peace

# 353
Pogar, Teo,
Вашето си е направо утопия и само е доказателство за това, че мястото на дечица с множество увреждания не е в масовото училище. Нима вярвате, че във всяко масово училище може да се назначи: психолог, логопед, арт-терапевт, специалист-педагод по жестомимична интерпретация, педагог, специализирал в обучение по Брайл, да има оборудвани кабинети и необходими технически съоръжения, че като реши някой родител, че болното му дете ще учи там, всички тези неща да са на разположение? Какво лошо има в това да има изградени целодневни, или дори седмични ЦРЛ и там постоянно да са на разполоежние подобни специалисти, профилирани педагози, терапевти и съоръжения, държавата да ги финансира, а родителите да могат спокойно да ходят на работа, вместо да четем за подобни ужасяващи неща - клас от 25 деца, 1 от които е неадекватно и пищи (и най-вероятно страда, за да пищи), 1 педагог, който не е специализирал за работа с подобни състояния, неработещ родител на пищящото дете, за да се опитва да го усмири и други 24 деца, които вместо да напредват с материала са принудени да са част от този маскарад. Е, кой се развива при такава ситуация, всички просто по овчи застават от губещата страна на бариерата. Не искам и да си помислям какво ще се случи в българското държавно масово училище, ако предложението Ви се приеме, без предварително да са направени инвестиции в оборудване и специалисти.

# 354
Защо, muneca de porcelana, не вземете да по прочетете предварително кое как е и тогава да коментирате.
Във всеки клас в училището на синът ми има дете със СОП и асистент с него.
Не мога да разбера защо се опитвате да убеждавате, че нещо в БГ няма как да се случи, няма как да стане и не е правилно. Ей затова сме все назад и търпим критики и си плащаме за безхаберието. И то солено си плащаме.

# 355
Pogar, Teo,
Вашето си е направо утопия и само е доказателство за това, че мястото на дечица с множество увреждания не е в масовото училище. Нима вярвате, че във всяко масово училище може да се назначи: психолог, логопед, арт-терапевт, специалист-педагод по жестомимична интерпретация, педагог, специализирал в обучение по Брайл, да има оборудвани кабинети и необходими технически съоръжения, че като реши някой родител, че болното му дете ще учи там, всички тези неща да са на разположение? Какво лошо има в това да има изградени целодневни, или дори седмични ЦРЛ и там постоянно да са на разполоежние подобни специалисти, профилирани педагози, терапевти и съоръжения, държавата да ги финансира, а родителите да могат спокойно да ходят на работа, вместо да четем за подобни ужасяващи неща - клас от 25 деца, 1 от които е неадекватно и пищи (и най-вероятно страда, за да пищи), 1 педагог, който не е специализирал за работа с подобни състояния, неработещ родител на пищящото дете, за да се опитва да го усмири и други 24 деца, които вместо да напредват с материала са принудени да са част от този маскарад. Е, кой се развива при такава ситуация, всички просто по овчи застават от губещата страна на бариерата. Не искам и да си помислям какво ще се случи в българското държавно масово училище, ако предложението Ви се приеме, без предварително да са направени инвестиции в оборудване и специалисти.
Sick квинтесенция на незнание, липса на емпатия и разсъждения като за 19 век. А уж сме 21.

# 356
И  тази тема, както  другата "Преобразуват помощните училища ..." се движи по спирала. От време на време се появява някой, който задава въпроса какво ще стане с класа, в което има едно пищящо дете, за правата на останалите деца, за необучените учители и т.н. И всичко започва отново - емоции от двете страни, страдание, доводи, примери ...

Голяма част от тези обсъждания можеше да бъде спестена на хората, които наистина се вълнуват, още повече, че тези, в чиито ръце е да направят или не промени, изобщо не се интересуват от ничие мнение, освен своето, ако темповете на работа по внесения проект не бяха толкова неоправдано бавни и ако имаше публикувани образователни стандарти.

Споко! Всичко е предопределено. Ще се приеме това, което е заложено в проекта за закон. Друг е въпросът дали реално нещо ще се промени. Според мен, не. Затова мисля, че няма защо родителите на деца "в норма" да вещаят апокалиптични прогнози за българското масово училище. Първо има сито, което както и сега ще отсява, кои деца са за масов клас (не у-ще) и кои не. Които не са, ще са в центровете за личностно развитие, а някои в специални паралелки, ако не се премахне тази опция (в случай, че г-н Стоичков успее да убеди комисията да премахнат чл.193). И законът ще е спазен, защото формално всички деца със СОП ще са в масови у-ща. Е, може по случайност в някой клас да има и по някое пищящо дете, но то бързо ще намери пътя си към центъра или специалната паралелка. В масовия клас ще са кротките деца със СОП, които няма да пречат. Така ще се изпълни условието да има до не повече от три  деца със СОП в клас.

А по отношение на "губещата страна на бариерата", май много са вече от тази страна. В миналото само десетина процента бяха "тъпунгерчетата", а сега са 30-40% (без диагнози, деца напълно "в норма"). Сутринта слушах коментар за кастинг за водеш на прогноза за времето. Част от горките "нормални" млади хора не знаели коя е столицата на Чехия например. А не едно от дечицата с аутизъм знаят столиците на всички или почти всички страни по света! Но какво от това?!

Така че, споко, барутна смвс няма да има и масовото училище ще си остане непокътнато, но ако обучението се запази такова каквото е през последните 20-ина години, то ще бълва все повече индивиди, които ще са например прекрасни брейк танцьори, но няма да знаят кой е Д.Дебелянов. И си мисля, че може би по-леката глава е предимство, за да може човек да се върти на нея.

Да не мислите, че е случайно заложеното в проекта финансиране на частните училища. Както е тръгнало скоро родителите на "нормалните" деца ще дават мило и драго децата им да са в тях. Така е в доста "западни" страни - общинските училища са за бедните, емигрантите и т.н.

Последна редакция: пт, 13 юли 2012, 09:56 от констанца

# 357
Защо, muneca de porcelana, не вземете да по прочетете предварително кое как е и тогава да коментирате.
Във всеки клас в училището на синът ми има дете със СОП и асистент с него.
За четене - четох (и стеногарамата от обсъждането на промените), и в БГ (частно) училище съм виждала и работила при деца със СОП и асистенти с тях в общия клас. И никой не може да ме убеди, че дори и със социалния асистент мястото на такива деца е в масовия клас.
Констанца, това, че образователната ни система е девалвирала, че се шири безпрецедентна в новата ни история неграмотност при младите хора в "норма" е следствие от много социално-икономически фактори, включително и от факта, че е по-престижно да си брейк-денсър отколкото даскал, (разбира се, не само от това). Не знам как "приобщаването" ще допринесе да се преодолее тази тенденция. На мен ми е трудно да разбера с какво помага някому факта, че папагалски може да изброи столиците на много държави, съжалявам, то и нас някога в училище ни караха да ги знаем и ние ги знаехме, но впоследствие се оказа, че съвсем други неща се търсят на пазара на труда - някои със знанието на столици станаха "брейк-денсъри", други се поинтересуваха какво търси бизнесът и доучиха и.т.н.Т.е. много съм далеч от мисълта, че 30-40% са "тъпунгери", моето мнение е, че тези хора имат различна ценностна система и потребности.

Рокси, като не знам - питам, както и сега го правя - как на практика си го представят (защитниците на идеята) това приобщаващо образование? Защото на теория и по закон е едно, на практика - може да бъде различно и обикновено е.

# 358
А къде е мястото на тези деца, бройката в % е доста голяма? Скрити-покрити и да не пречат на децата в норма? Все отнякъде трябва да се започне...Утре тези същите деца ще са пораснали и ако не са интегриране овреме, кой ще ги издържа?
Мен в здравния център освен докторите ме обслужват само хора, които в някаква степен са със СОП. Имат си работа, стараят се, интегрирани са. Но са минали над 20 г в интеграция чрез образование. А в БГ? Кога? Кога ще се започне да се мисли и за различните...или ще я караме всеки за себе си и да плащаме съдебни такси като попове.

# 359
Рокси, като не знам - питам, както и сега го правя - как на практика си го представят (защитниците на идеята) това приобщаващо образование? Защото на теория и по закон е едно, на практика - може да бъде различно и обикновено е.
Ами предлагам ти първо кратък размисъл върху равенството дете със СОП= пищящо ерго пречещо дете.
Пък след това диалогът ще е безсмислен по една или  друга причина.

Общи условия

Активация на акаунт