Диагнозата " Винаги прав*а "

• 12 414
  • 120
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Мъжът ми е такъв. В началото на връзката ни влизах в ожесточени спорове, вадих аргументи, излагах неоспорими факти и т.н. и т.н.- ефект никакъв. Е, с течение на годините свикнах да не обръщам внимание на подобни провокации. Не споря, не убеждавам, просто правя това, което смятам за правилно и това е.  Mr. Green
Неприемането на чуждите аргументи е признак на определен вид комплекси, но и на известна ограниченост на ума, на дразнеща праволинейност. Такива хора трудно се извиняват, инатливи са и като цяло не са от най- сговорчивите.

# 31
Неприемането на чуждите аргументи е признак на определен вид комплекси, но и на известна ограниченост на ума, на дразнеща праволинейност. Такива хора трудно се извиняват, инатливи са и като цяло не са от най- сговорчивите.
Толкова си права......    Laughing
И на мен ми се е случвало.Хем вече усещам, че съм се запънала като магаре на мост, ама на, като инатът е толкова голям.....    Mr. Green

# 32
  • Пазарджик
Познавам двама такива, единият е уникално прост, а другия много умен. И с двамата не влизам в спор вече. Преди много държах да ги убеждавам, но се отказах, рано или късно се вижда, ако грешат.

# 33
  • Насред хаоса
Влизаш в играта на негова страна, постепенно го извеждаш на неутрална територия и тогава му показваш и друга гледна точка. Накрая го оставяш да си мисли, че той е стигнал до решението Simple Smile

При голям брой от тези хора това не е възможно - да го изведеш на неутрална територия и да го накараш да разбере, че има и други мнения и гледни точки, които са правилни, макар че са различни от неговата.
А това пък според мен е възможно най-погрешната тактика. Ще си мисли, че той е стигнал до решението, което пък ще е повод отново да се самоизтъкне - *видяхте ли, че съм прав?!*
Прав си дренки ...

# 34
А неприемането на факта, че обективно има хора, които в повечето случаи са прави, какво е?

# 35
  • на брега на морето

Колко вярно!  Hug

# 36
  • Варна
А неприемането на факта, че обективно има хора, които в повечето случаи са прави, какво е?
"в повечето случаи" е ключовата фраза. Когато стане "винаги", тогава те докарва до бяс. Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 11:05 от Северина

# 37
  • София
Едно е да си прав в повечето случаи, друго е да се държиш като инатливо магаре на мост и да не мръднеш, докато всички не признаят върховната ти правота.
Умният човек, дори когато знае, че е прав, ще остави другите да правят каквото са си наумили, след като си е казал мнението, а няма да се дере до посиняване, че трябва да стане на неговата.
Не правотата е дразнещата в тези образи, а истеричното гонене да стане на тяхната.

# 38
Познавам един такъв, много е чаровен с тази си диагноза.Шегувам се с него с този цитат "Моето мнение може и да се е променило, но не и фактът, че съм прав." -  Ашли Брилиант  Laughing

Какво ми пречи, всеки си има право на мнение, не ми е сложил вилата на врата да ме командва.Това, че не винаги сме на едно мнение, не е пречка за комуникацията ни.Виждам, че понякога предпочита да е прав, отколкото щастлив, но всеки с избора си. Но пак казвам, не ми пречи, сред най близкия кръг от хора ми е.  Simple Smile

# 39
Точно де, зависи дали ти е сложил вилата на врата.
Не знаеш какво е в нейния случай, апропо. Може и да е сложил/а.
Както и Бърди е казала, не е въпросът, че в 90% човекът е прав, а в това, че непременно държи всеки път да го/се изтъкне и да се наложи. То това е проблемът, че освен че е 'прав'  Rolling Eyes Party, трябва да стане и на неговата.... Да не говорим, че такива хора обиждат околните, в прав текст или не, неглижират ги/мнението им/, което също е обидно, изобщо лъха грандомания, която, със или без покритие /не знаем! забележете в този частен случай дали има покритие или не, не се е включила Касиди да каже...  Wink, така че не си правете прибързаните изводи, че има такова/, неизбежно е ужасно дразнеща. Апропо, има ли някой тук, който обича и/или уважава грандомани? Ми то е смешно винаги просто, стига да не си пряк ежедневен потърпевш, което вече го прави дразнещо, както тя е казала още в началото. А грандоманията си е комплексарщина отвсякъде. Приемете все пак грандоманията в малко по-широк смисъл. Сама по себе си е комплекс. Та кой психически здрав човек храни егото си с постоянно /ежедневно и ежечасно/ утвърждаване и демонстиране на собствената си правота...?
Често дори тропайки с крак при това. Тропането с крак съм го виждала с очите си. Смешно и жалко...
Коефициент на емоционална интелигентност - нисък.
Разсъждения в общия случай, частния не го знаем, може би няма и да го узнаем в тази тема точно.

# 40
Мнението на някой човек има значение само и единствено когато е поискано. Дали е прав или не обикновено на хората не им пука. Защото просто хората не слушат някой, който не е авторитет за тях. Колкото и прав да е последният и колкото и да се напъва няма да бъде признат за такъв. Та по-скоро интелигентен човек избягва такива ситуации, а не се опитва да покаже правотата си. Освен това е научен факт, че при общуването има динамика и процесно ниво, които са много по-определящи от думите и логическите заключения. На това процесно ниво хора от този тип се въприемат като обикновени досадници или залухави всезнайковци. Или както хората са го казали: "Кучето си лае, керванът си върви". Живот, какво да правиш  Laughing

# 41
Да, познавам. Близо ми е. В случай че неговата "правота" засяга мен и е в остър сблъсък с моята собствена, надделява моята. Без обяснения. Краткото съобщение е достатъчно и с най-висока ефективност. Останалите случаи на правота не ме вълнуват. Да си е прав човекът за себе си, колкото си ще.

# 42
  • В Космоса
Бях пуснала подобна тема...
Има такива хора, да. Категорични винаги, трудно приемат друга гледна точка. И понякога са малко парадоксални за мое недоумение - интелигентни, а в същото време ограничени.

# 43
Да де, интелигентни по класическата скала, в абсолютно неведение, че вече има научно признати и други скали на интелегентност, по които още не са се светнали, че трябва да драпат. Щото те нали драпат да се докажат колко са по-по-най /Ентелегентни/.... Че в живота не е достатъчно да знаеш и да можеш, да се докажеш и наложиш.
Най-смешно ми е, когато околните им /жените им разбирайте, или майките/ ги оправдават. Че даже и парадират с тях, те, разбираш ли 'наистина'/както каза една потребителка/, обективно, фактологически, са си прави. Знаят и могат винаги най-много. Тъжно-смешно. Защото живота не върви по допирателната на знаене-можене само, но техният свят - върви точно така. И на близките им, въвлечени и промили вече мозъците си.
Да не говорим, че в даден момент става така, че нищо друго няма значение, освен принципите и ценностите на знаещия/можещия, те стават такива и за другия човек, който е до него. Дотолкова започват да вярват, че той наистина е толкова велик, колкото се изкарва, че се интегрират и претопяват в неговите комплекси, приемайки ги за свои.
Пък дали на Касиди ще й се случи това точно, зависи всъщност изцяло от нея.

# 44
Мъжът ми е такъв. В началото на връзката ни влизах в ожесточени спорове, вадих аргументи, излагах неоспорими факти и т.н. и т.н.- ефект никакъв. Е, с течение на годините свикнах да не обръщам внимание на подобни провокации. Не споря, не убеждавам, просто правя това, което смятам за правилно и това е.  Mr. Green

Все едно описа мъжа ми! Наистина!
Как се справям.. Ами в началото и аз дърлех, спорех, инатих се... И стана безсмислено, всеки мой довод беше преиначаван като "оправдание" и така или иначе вече ми писна.
Оставям го да си пее, често не го и слушам, като пита "Разбра ли?", казвам Да!, без дори да знам какво съм разбрала  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт