Честито на шофьорите - фарове цяла година

• 21 762
  • 475
  •   1
Отговори
Цитат
През цялата година моторните превозни средства да се движат с включени светлини през деня, решиха депутатите
20 юли 2012 | 10:20 | Агенция "Фокус"

София. Депутатите приеха промени в Закона за движението по пътищата, с които регламентираха през цялата година моторните превозни средства да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега - през зимата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За” този текст гласуваха 80 народни представители, „против” – 12, „въздържал се” – 17. Преди текстът да бъде гласуван, депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов. Според зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. „Аз съм напълно „за” този текст”, добави Анастасов. Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.
Честито както се казва. Да не забравите днес да си пуснете фаровете и така вече завинаги Simple Smile
Голяма радост ще е за ченгетата по пътищата - ще могат да глобяват целогодишно за забравени фарове а не само през зимата Simple Smile

# 1
Като оставим настрана темата за глобите и аз съм "за"...и наистина голяма част от хората си карат (караме) с включени фарове без значение коя част на деня и годината е. А и е по-удобно, поне за мен...мозъкът регистрира по-лесно и бързо "нещото" с фарове от това без.

# 2
Оффф, пак ли ще ревем срещу фаровете?...наистина не разбирам къв е пък тоя зор да си включиш фаровете. Аз карам целогодишно на фарове - влизам в колата, слагам колана, паля, пускам фаровете и тръгвам - не е чак толкова трудно.  Wink

# 3
И къде е драмата? Tired

# 4
А къде е файдата да караш задължително на фарове посред бял ден и блеснало слънце?

# 5
А къде е файдата да караш задължително на фарове посред бял ден и блеснало слънце?

Файдата е, че това е една ситуация от десетина примерно, при която няма да помогне особено, но и не пречи. Във всички останали случаи дори и с 1% да се увеличи видимостта, пак е добре. Пак питам - какво толкова пречи да се включват фаровете?

# 6
И какъв е смисъла това да се кара на фарове цяла година ?
Не знам да са намалели инцидентите по пътищата заради пуснатите фарове.
Нито високите глоби спряха безумията.

# 7

И аз това се питам - на блеснало слънце посред обяд даже не се вижда че има запалени фарове. И къде е смисъла.

А драмата е че по-старите коли нямат автоматично пускане на фаровете и човек като нищо може да ги забрави да ги пусне на обяд в 12 ч. при блеснало слънце последната ти мисъл е да пуснеш фарове. И това е добре дошло за ченгетата Simple Smile
Да не говорим чисто технически че акумулатора здава багажа по-бързо като се кара на фарове.  Peace

# 8
Колко време от пътя ти е блеснало слънцето?  ooooh!
През останалото време си е абсолютно резонно.
Прецаквал се акумулатора?! Знаеш ли кое ме боли за акумулатора?! Вие добре ли сте?!
На едно от първите места сме по жертви от катастрофи, те реват за акумулатора! Sick
И глобите сега, ако направят да започват от 1000 лв...преди да си влезеш в колата, ще пускаш фаровете. Mr. Green

# 9
Може би пешеходците по пешеходните пътеки ще виждат по-добре неспиращите, та ще имат време да се разбягат. newsm78

Моите например са автоматични, включват се сами при необходимост, когато са настроени на автомат.
Но не, аз ще трябва да ги включвам и тогава, когато това никак не е необходимо и естествено, че ще има бая народ, които ще забравят да ги включват в летните месеци. Кой днес, кой утре, едни пари ще съберем от един много виновни шофьори.

На едно от първите места сме по жертви на катастрофи, да, но може да си направите справка в колко страни в Европа е задължително да караш на фарове, и дали това е спасението, даже, доколкото знам, на места е забранено без причина да си с включени светлини.

# 10
Личи си колко шофират негодуващите.
Абсолютно винаги (дори посред бял ден), автомобилите със запалени фарове се забелязват от по-далче. Ама на вечно мрънкащите и недоволните не може да се обяснява  ooooh!

Пипи, ще открадна подписа ти съвсем скоро!

# 11

Малко време остана за игри. Да си поиграем с каквото е останало, поне.
БГ- еквивалент на Финландия.  Simple Smile
За мен е все едно. Всичката Мара е това.

И глобите сега, ако направят да започват от 1000 лв... Whistling

И какви са очакванията от това?
Има основно правило при санкциите по цял свят- не е въпросът в това да са големи, а приложими, справедливи и да се налагат за всеки нарушител по еднакъв начин.  Sunglasses
Колкото по- голяма е глобата- толкова по- несъбираема общо става. Голямата глоба говори за популизъм и кратка мисъл на законотвореца.

Катастрофите не са свързани с целогодишното светене на фарове по света и у нас. Имаме шофьори- безаварийници с 30-40 години. Ще спазят и новата мода- какво толкоз, по- добри шофьори от това няма да станат. Нито неспазващите правилата ще спрат да правят бели, обаче.

Очаквам нов стандарт "Тракия" за шофирането вече аз.

Апропо- аз не съм ни недоволна, ни доволна. Безразлична съм към детинските игри от този характер. На мен не ми пречат.

# 12
Диамантче, Hug

И глобите сега, ако направят да започват от 1000 лв... Whistling

И какви са очакванията от това?

Ако само един път получиш такъв фиш, ще разбереш. Peace
Не ти го пожелавам, разбира се.  bouquet

И айде стига с тези други държави. Когато мисленето, ценностите и дисциплината ни станат като в "другите" държави, тогава се сравнявайте с тях.

# 13
"Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания"

Целогодишните светлини се ползват само в северните държави където имаме повече нощ отколкото ден. И сега какво - пак сме по-католици от папата. На никоя южна държава около нас не ѝ хрумва да приеме каране на светлини през лятото на блеснало слънце само ние...

# 14
За извънградско шофиране и на магистрала - да, аз винаги съм на фарове, без да са задължителни, но в града...

Общи условия

Активация на акаунт