ВМ НВХ - част 50

• 52 268
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Сърдечни благодарности на  Cioccolata  за положения труд:hug:, статията е страхотна!Сега и аз ще разпратя на приятели, много по-убедително звучи от моите приказки.
Ето и от мен една полезна идейка, която и аз искам да изпробвам:

Ако някой има нужда от превод, да свирка.

# 601
  • SA
И на мен ми допадна статията на  Марк Сисън , тъй като и моите проблемни зони са точно тези. Започна ли да качвам килограми, първите места, където ми се натрупват мазнинки са бедрата и дупето. Леко успокояващ е факта, че това било здравословно, но определено не е никак естетично  Simple Smile .

Bobeto , ти наистина си попаднала на много добър лекар, който ти е дал правилни насоки и ето как само с диета имаш много добри резултати. Между другото метформина не го смятам за много тежка артилерия. Това е един доста стар медикамент, без съществени странични ефекти, ако се пие от хора без бъбречни и чернодробни проблеми. Подобрява чувствителността на инсулиновите рецептори и определено подобрява въглехидратната обмяна.При жени с PCOS е абсолютно показан за стимулиране на овулацията. Но наистина, че правилната диета е основното за справяне с метаболитните проблеми. Иначе, ако човек яде захар и тесто, едва ли може да очаква само метформина да му помогне.
Margi, преди време имахме един уред за варене на яйца, мисля беше немски, който беше съставен от подобни формички. На мен обаче любими са ми много рохко сварени яйца, с течен жълтък. Варя ги 3-4 минути най-много.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 00:06 от kameloth

# 602
Здравейте момичета, тъй като ви чета от доста време, реших че е редно и да ви благодаря за хубавото настроение в темата, полезната информация която споделяте и интересните дискусии които провеждате  Hug .

Специални благодарности за Cioccolata   bouquet  за положения труд, който дава възможност на хора като мен с доста лош английски да обогатят познанията си за режима.

Преди време направих неуспешен опит да се храня режимно, но плодовете и сладките изкушения ме провалиха ( познато нали ). Освен това имам и добър апетит, седяща работа и нереализирано намерение за повече спорт в свободното време. Всичко това доведе до около 20 кг излишни, които вече доста ми пречат. Обичам много млечните, мога да хапвам масло, заквасена сметана или беконче в прилични количества без да ми стане тежко, но  те са доста калорични. Може би трябва да съчетая режима с броене на калории. Моля посъветвайте ме. Последните 2-3 години свалям и връщам обратно по 10-13 кг, а това хич не е добре. Надявам се тук да намеря режима на хранене, който да ми върне добрата фигура и добрия тонус за живот.
Хайде спирам, че цял ферман изписах. Благодаря ви още веднъж за хубавата тема  Simple Smile .

# 603
Добро утро, прекрасници!   bouquet
Днес се събудих едно щастливо, леко , с усмивка на уста, ентусиазирано...
Сутринта ходих да си пусна кръвчицата, чакам с нетърпение следобед резултатите. Преди това се омотах и със сантиметърчето ииииии... оказа се че съм смъкнала още сантиметърче от обиколките - с две думи, кеф от живота!  Mr. Green
Снощи, покрай линка на Шоки, се позачетох и по-нататък, та ми стана интересно статията за фастенето при жените. С две думи - ако не си добре адаптиран към горенето на мазнини, ако спазваш някаква калорийна рестрикция и най-вече - ако не ти "идва отвътре" ами се опитваш сам да наложиш този ритъм - не е препоръчително.
И мисля, че има резон. Преди 2 години бях се пробвала за известно време на интервалното (тогава още дори не бях на ВМ-НВХ), но по  схемета  с 36 часа на няколко дена. Миии, не се получаваха нещата, не се чувствах добре.
Вчера се замислих дали да не пробвам пак, но по схемата 19/5 часа. Даже ми се получи доста лесно(мога вече и да не закусвам сутрин като стана). Но тъй като все още спазвам някаква калорийна рестрикция, в крайна сметка реших да запазя досегашния си начин - закуска, обяд, вечеря - в рамките на не повече от 12 часа (обикновено са 10). И ще почвам да увеличавам леко калориите, като целта ми е, да не се налага да "броя". Въпреки че, за мен по-важното е да следя съотношенията, и грамовете въглехидрати, отколкото общия брой калории...
Та така да отговоря и на въпроса на z.2012 - лично аз следя калориите (ноаз ги следях и преди режима). По принцип е добре да се почне без следене, да се  храниш добре и да се чувстваш сит. Когато свикнеш с режима и мине известно време, ако няма намаление, тогава вече може да включиш и броенето.
И не на последно място - добре дошла !  Hug С пожелеание да се наместиш тук и тук да си останеш, без да се връщаш към старите си навици!

# 604
Благодаря ви отново за отзивите за превода Hug

Bobeto, и аз мисля като теб - поне отначало да не се броят калориите, да се остави организма да се адаптира, да мине някакво време (според мен не по-малко от 2-3 месеца) и ако нито кантарът помръдва, нито сантиметърът показва разлика, тогава да се броят калории Embarassed Или дори не точно да се броят калории, а може би просто да се пробва някакво ограничаване на количеството храна - до засищане, но без преяждане, колкото и да е вкусно - така съветват в шведските сайтове.

За intermittent fasting и аз се замислям отдавна, но първо ми изглежда много стресово, ако се прави планирано Embarassed Второ, наистина Марк преди време писа, че не е чак толкова препоръчително и необходимо при жените. Той по начало някъде беше писал, че е хубаво такова гладуване да не се прави планирано и да не бъде насила, а в момент, когато събитията се стекат естествено по такъв начин, че да можеш да изкараш по-дълго без храна и да не ти тежи. Аз съм свикнала да се храня 3 пъти на ден, но наистина спокойно мога да мина и без закуска, ако се налага - не чувствам особен глад и мисля, че бих изкарвала спокойно до обяд. Вечерям към 18,30 - 19 и после не ям друго вечер или през нощта. Сутрин ставам към 6, пийвам една супена лъжица кокосово масло (защото в момента имам Embarassed, иначе хапвам краве масло), после закусвам чак към 8, но не се усещам особено огладняла.

# 605
  • София
Добро утро и от мен.

z.2012 , аз съм само от месец на режима и не броя калории, пък 4 кила заминаха  newsm44 , днес кантара си произнесе тежката дума. Много съм доволна. Имала съм дни с доста нисък прием на мазнини, други с повече. Не се мъчи, пробвай първо без броене, то момичетата са ти казали, ако няма промяна почвай с изчисленията. Аз все още се уча и има моменти, в които ми се дояжда сладко или нещо тестяно. През този период обаче имам само няколко прегрешения (1 банан вечер, 2 шоколадчета по 25гр, една топка сладоледи 4-5 лъжици макарони на фурна), без да се оправдавам, но мисля че е в рамките на нормалното докато свикне организма и нагласата за нов начин на хранене.

Момичета много съм ви благодарна за съветите и полезната информация, която споделяте.   bouquet  bouquet

Аз без закуска не мога, може да не вечерям или обядвам, но закуска задължително. Така съм свикнала. Храня са 3 пъти на ден, рядко 4. Обикновено това допълнително хранене е или ябълка преди обяд или кисело мляко след обяд. Допълнителното хранене идва от това, че закуската/обяда не са били достатъчно богати на мазнини. Те определено много засищат, протеините някак си много бързо ми се усвояват и ситоста изчезва.

# 606
Днешната статия за жените и мазнините е наистина чудесна. И аз открих, че с прекалено усилена борба с целулита най-много да се стресирам. Затова стигам до нивото, от което трудно свалям, но държа по корема ми да има минимално мазнини.

Оттам нататък е въпрос на стойка и правилно държане на задника, за да не изглежда сплескан и да не изхвръкват наличните мазнини като бричове. Пак ги има, но стоят като загладена извивка, не като нещо, залепено за бедрото. Със задника е същото: не е кожа, залепена за мускул, но и не изглежда мек и разпуснат. За правилната позиция на задника- блогът Katysays.com.

Иначе intermittent fasting на мен ми е лесен, но се случи за пръв път след около 2 години на режима. Правилото ми е- ако няма нещо прекрасно за ядене, по-добре да съм гладна.

# 607
Аз да похваля маслото на "Родопа Милк" - за първи път го купих и пробвах и съм много доволна Embarassed

# 608
  • GYM
Привет Hug
Тони, благодаря ти, би ли ми казала в какви дози го вземаш?
Аз съм се зачела в блога на Марк и черпя вдъхновение Laughing
Пожелавам ви приятен ден Hug

# 609
Правилото ми е- ако няма нещо прекрасно за ядене, по-добре да съм гладна.
Точно!  Peace
И се радвам, че установих, че мога безпроблемно да мина без хранене, ако се налага.
Шоки, и аз съм точно така  Grinning

# 610
Хмм, идвам от една среща с човек на възрастта на баща ми, но бивш спортист. Стана въпрос за храненето и той взе да ме убеждава, че хората на интелектуалния труд като мен имали нужда от повече въглехидрати Rolling Eyes Фруктозата била много полезна Shocked Не беше чувал, че фруктозата не е равностойна на глюкозата и поведението й в организма не е същото. Не ми повярва, като започнах да обяснявам, че клетките в организма не могат да оползотворят фруктозата, затова организмът я насочва към черния дроб, а там, особено при честа консумация в големи количества, тя може да доведе до затлъстяване на черния дроб, което пък се свързва с метаболитния синдром и с две думи фруктозата не е идеалната храна за човешкия организъм. Много се учуди, не било вярно, каза Rolling Eyes

И друго: навремето треньорът му бил казал да не яде картофи с месото, защото картофите се преработвали по 3 дни от организма и междувременно белтъчините и мазнините не можели да се усвоят и така хем не можел да прави мускули, хем мазнините се натрупвали. Правилен съвет - да не яде картофи, но пък логиката, че се преработват толкова дълго и затова другите вещества не могат да се усвоят, е странна Embarassed

Мда, за какво ли ми трябваше да си отварям устата Embarassed

Между другото, сега отворих статията в Уикипедия за фруктозата, но на български този път. Ами, много интелигентно е написана: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B0 Включително видях, че пише и това, което Робърт Лъстиг всеки път подчертава - че фруктозата в комбинация с фибри не вреди. Разбира се, и това не е чак така - при всички положения е по-добре плодовете да не са основна храна, защото все пак плодовете съдържат и глюкоза, а тя определено повишава захарта Embarassed

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 18:08 от Cioccolata

# 611
Девойки, излязоха ми резултатите... Знам че лошо няма в завишен LDL, но ми се струва доста в повече. Имате ли идея за какво е показател и трябва ли да се притеснявам? Rolling Eyes

Холестеролов профил*                          
     Общ холестерол    H     11.53        mmol/l     < 6.5, препоръчани стойности <4.5    
     Триглицериди         0.87        mmol/l      < 2,2; препоръчани стойности < 1.7    
     HDL-холестерол         1.52        mmol/l     1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2    
     LDL-холестерол    H     9.04        mmol/l     < 3.60; препоръчани стойности Heart.0    
     VLDL-холестерол         0.40        mmol/l     < 0.90

(миналата година беше съвсем малко над нормата) 
Другото не в норма е билирубинът. Това са всички резултати и бих помолила за коментар, който е наясно... Praynig
http://www.prikachi.com/images/467/5171467g.png
http://www.prikachi.com/images/468/5171468D.png
http://www.prikachi.com/images/469/5171469J.png

# 612
Bobe Hug, дано се включат лекарките в темата  Hug. Аз си сравнявам резултатите тук Групи лабораторни изследвания и тук Лабораторни резултати, но все пак трябва да се коментират и от медицинско лице, запознато и приемащо режима.

# 613
Бобе, ако се умножат ХДЛ, ЛДЛ и общия х-л по 39, а триглицеридите по 89, се получават американските мерни единици. Според тях съотношението между триглицериди и ХДЛ трябва да е под 3 или дори в идеалния случай под 2. Твоето го смятам като 1,3 - идеално Embarassed

От друга страна триглицеридите ти излизат 77 по амер. система, а когато са под 100, това давало прекалено висока стойност на ЛДЛ, т.е. уравнението не работи добре със стойности под 100  Embarassed Освен това при тригл. под 100 се смята, че ЛДЛ е от "добрия вид", т.е. едри, неплътни, леки частици, каквито било препоръчително човек да има.

И още нещо: авторът на Wheat Belly - д-р Уилям Дейвис - пише на сайта си, че когато човек е в процес на сваляне на тегло, не е препоръчително да се правят кръвни изследвания, защото може да се получат нереалистично лоши резултати. Ти не писа ли тези дни, че нещо си свалила? Може организмът ти да е в процес на сваляне, а в такъв случай Дейвис препоръчва да се изчака 2-3 месеца преди изследвания, за да се стабилизира теглото.

# 614
... но все пак трябва да се коментират и от медицинско лице, запознато и приемащо режима.
Еххх, търся го, търся го.. ама - на!  Всички си знаят тяхната песен...
Благодаря за включването, момичета, сега ще седна и аз да се разровя...
Чоколата, да така е, малко съм посвалила... newsm78 То не пречи липидния профил да го повторя след известно време... но наистина не бях попадала на толкова висок ЛДЛ.. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт