ВМ НВХ - част 50

• 52 268
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
Привет момичета:), от известно време ви чета(и попивам:)), но точно в този момент взех окончателно решение за промяна в режима на хранене! От два месеца започнах да тренирам - целта ми е основно да сваля остатъците от бременноста -5 кг. И да стегна телесата, но не се получават нещата:( Явно с годините все по-трудно.... Висока съм 160/54кг. Целта е 48/49кг.Купих високомаслено к.мляко, крема сирене и масло.От много години не закусвам, но хапвам много плодове, с които трудно ще се разделя! Красотата иска жертви....Ако имам нужда от подкрепа - ще разчитам на Вас.Благодаря Ви за всичко написано!     

# 616
Благодаря ви момичета за топлото посрещане. Ще започна без броене и дано да проявя повече търпение този път. Рибеното масло веднага ли трябва да го включа и какво мислите за Са-те добавки ( напр. калмацин - казват че е добре да се приемат от жените след 35-40г. ).

Bobeto , за съжаление не съм компетентна и не мога да помогна с мнение за изследванията.

А какво мислите за козето прясно мляко и масло - домашни, подходящи ли са за режима. Трудно ги намирам, но когато има ги предпочитам пред кравите такива. Изварата също е много вкусна. Козето сирене - не, много ми е сухо.

Петяя , резултата ти е чудесен. Аз пък от много години не закусвам. Сутрин пия задължително първо кафе - чисто или с прясно мляко, а след час - два ям плодове. Ясно е че след това добре наваксвам. Сега трябва да си измисля режимна закуска. Може би заквасена сметана или сурови бадеми. Обичам много млечните и ще опитам първо без да ги изключвам, ако нещата не вървят в правилната посока ще трябва да ги огранича или да ги спирам от време на време.

# 617
  • SA
Бобе, съотношенията TC/HDL и TG/HDL най-често се използват за предсказване риска от сърдечно-съдови заболявания. Счита се, че HDL e добре да бъде поне 20-25% от общия холестерол. При теб HDL e някъде към 15% и преобладава LDL. За функциите на LDL- това са частици, които пренасят холестерола от черния дроб към периферните тъкани. Завишението му може да означава, че тези тъкани имат нужда от по-голямо количество холестерол за тяхното "поправяне", както например в случаите на системни възпаления. Има някои случаи, когато LDL е завишен поради вроден дефект в рецепторите на клетките, чрез които този холестерол се поема от тях.
Другото съотношение, както и Шоки е писала , при теб е супер!
Също така и при теб се наблюдава ниско ниво на триглицеридите, което съм забелязала, че е неизменно при всички, спазващи нашия режим.
Не мисля, че съвсем леко завишения билирубин е нещо тревожно. Със сигурност това не е показател на чернодробно увреждане.
Исках да те питам, дали напоследък не си консумирала повечко яйца, защото навремето една мацка, която пишеше в Спайдърспорт, беше си засякла подобни стойности на холестерола и беше стигнала до извода, че е заради многото яйца, които приемала - по 7-8 на ден. След като намали яйцата, холестеролът й бе спаднал значително.
Пиеш ли рибено масло? Обикновено по-високите дози повишават нивото на HDL.
Мисля, че няма причина за кой знае какво притеснение. Ти явно си имала метаболитни проблеми преди време, инсулинова резистентност, хиперинсулинемия. Това със сигурност е повлияло по някакъв начин върху тялото ти и е възможно сега то да се опитва да поправи щетите.
Може освен рибено масло в по-високи дози, да пиеш и ниацин / вит.В3/, който е доказано, че повишава HDL до 30-40% и снижава LDL и триглицеридите. /за такива цели също се препоръчват високи дози/.
И след няколко месеца пак си повтори мастния профил.

z.2012 и noneto , добре дошли, момичета и успех с режима!

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 00:01 от kameloth

# 618
Kameloth, благодаря ти за подробното разяснение! Hug Още не съм се притеснила, а и ще повторя със сигурност зимата  Peace
Но наистина ми е любопитно на какво може да се дължи newsm78
Не вярвам да е вродено, защото поне 4 години назад, всичко си беше наред по тези показатели. Яйца не ям чак толкова много - не ми се събират повече от 10-ина седмично. Рибено масло пия по 2 мг на ден. Ще взема да добавя B3. Остава обаче вероятността от някакви възпалителни процеси. Дали да не пусна един C-реактивен протеин? Та така... Simple Smile

Noneto, добре дошла!
z.2012, аз консумирам често козе сирене ( на мен ми харесва), други продукти не са ми изпадали, но ако има бих яла с удоволствие. Не виждам с какво козите млечни продукти да са по-нережимни от кравешките  Confused.

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 08:38 от Bobeto

# 619
Козе мляко и сирене са супер, доколкото знам Embarassed Аз, понеже съм си консерва и съм гнуслива, още не съм се престрашила да ги включа в менюто си, само съм пробвала козе сирене и малко ми намирисваше, та засега си карам на краве Embarassed Но пък ям биволско и овче кисело мляко.

kameloth, благодаря и аз за разясненията за холестерола! Hug

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 09:29 от Cioccolata

# 620
  • София
Обожавам козе сирене  Embarassed Embarassed Embarassed , всеки път когато мога да си позволя си го купувам.
А в комбинация с пилешка   ooooh! ooooh! ooooh! нямам думи - най вкусното нещо на света  Peace

offtopic
Аз пак да попитам, дали да не си направиме темичка само за рецепти? Готова съм да се заема с тази задача. Много по - удобно ще е отколкото да се ровиме в различни форуми и да търсиме.

# 621
Петяя, веднага отварям тема, нали току-що написах едно "сладкишче" - ще го преместя направо в новата тема  bouquet

# 622
  • София
Петяя, веднага отварям тема, нали току-що написах едно "сладкишче" - ще го преместя направо в новата тема  bouquet

Шоколадче, супер си. Аз имим доста събрани и адаптирани рецепти, ще помагам активно.  Hug

За ваша информация: В тамата 90 дневна диета рецепти, могат да се взаимствата много идеи, но само от тези написани в синьо. Някои изискват малка адаптация, като например заместване на олиота с малсо, зехтин или мас, а също и ако има нещо панирано с брашно то да се избягва.  Peace

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 10:00 от Петяя

# 623
Шоки, и пак голямо благодарско и за рецептурната темичка! Ще я пълним с вкусотии  Peace

Аз преди час, на закуска се 'облажих' с няколко парчета кашкавал и 10-ина сурови бадема и 50 грама заквасена сметана на Хармония + 1-2 с.л. хубав каймак от прясното мляко, който се беше отделил, разбъркано с лично набрани боровинки (около 30 гр.) . Е, да не пропускаме и задължителната супена лъжица масълце след ставане, разбира се  Peace

# 624
  • SA
О, страхотна е идеята за отделна темичка с рецепти! Аз не съм голям кулинар, но ще помисля за някои по-леснички рецепти, които съм пробвала.
Bobeto, да, може CRP да си изследваш,но добре е да се изследва hs-CRP, който е по-обективен показател за сърдечно-съдови проблеми.
Кози продукти аз също много обичам, макар и напоследък да не съм купувала. Единственият недостатък на козето мляко е, че е много бедно на фолиева киселина и някои бебета, хранени само с козе мляко обичайно развиват много тежки анемии. При възрастни хора обаче, които приемат разнообразна храна , това не е проблем.

# 625
  • GYM
Да си призная честно - недолюбвам козето и овчето сирене, мляко и т.н. Много ми миришат. Но пък кравешките продукти са ми ок. Лошото само е, че ми причиняват голямо отделяне на мукус и затова гледам да не ги ям често. Та така. Снощи ядох една чудесна пъстърва, пълнена с кашкавал и босилек, печена върху канапе от тиквички и моркови, мисля - съвсем режимна Wink Смятам да пробвам да я сготвя съвсем скоро и да я пусна при рецептите - много добра идея да си имаме тема с рецепти.
Пожелавам ви хубав ден!

# 626
  • София
Момичета, ето тук е темата с рецептите:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0    Peace

http://blady.bg/%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B … 1%81%D1%8A%D0%B4/   инфо за сиренето  Peace

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 13:06 от Петяя

# 627
Kameloth, след многото четене от снощи насам по блоговете на Марк и Доктора, се оказва, че не е чак толкова нечувано след минаване на ВМ-НВ да скочи ЛДЛ. В крайна сметка, ще изчакам поне още 3 месеца, ще пусна нови и тогава ако има нещо, ще правя допълнителни (отделно се окзава, че има и различен вид ЛДЛ и така общо измерен, не може да се направи съвсем сигурно заключение).
Та докато се мотах насам-натам из блоговете, попаднах на тази статия (уви пак на английски), която според мен е много подходяща за начинаещи и прохождещи в режима:
What I actually eat

# 628
Bobeto, тази статия е от страхотен блог Simple Smile Питър Атия е лекар, макар и непрактикуващ, и написа много задълбочена серия от статии на тема холестерол. Преди това беше писал, че учи липидология при най-добрите специалисти в САЩ... За kameloth сигурно ще бъде напълно разбираема тази серия, на мен ми стана ясно сравнително малко от нея Embarassed Но с две думи - така е, има различни видове ЛДЛ, има и по-точни изследвания, които пряко отчитат броя на частиците и размерите им, но не знам дали изобщо се правят у нас Embarassed И в последната част от серията (http://eatingacademy.com/cholesterol-2/the-straight-dope-on-cholesterol-part-ix) беше дал линкове към публикации (аз ги сложих и тук в темата, но май беше в предишната част), че най-опасни за холестерола и триглицеридите, т.е. най-силно свързани с риск, са захарта и по-конкретно фруктозата повече от глюкозата, също нишестените храни.

Ето превод на част от обобщението:
- Консумацията на захар (захароза, глюкозо-фруктозен сироп) повишава плазмените нива на триглицеридите, VLDL и apoB и намалява плазмените нива на HDL-C и apoA-I.
- Отстраняването на захарта води до обратно развитие на и на двата процеса.
- Консумацията само на фруктоза, макар и може би в зависимост от дозата, има сходен, макар и по-малко вреден, ефект като този на комбинацията от фруктоза и глюкоза (напр. захар).
- Добавянето на мазнина при отсъствието на захар и нишесте не повишава серумните триглицериди или други биомаркери за сърдечносъдови заболявания.

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 13:28 от Cioccolata

# 629
Bobeto, тази статия е от страхотен блог Simple Smile Питър Атия е лекар, макар и непрактикуващ, и написа много задълбочена серия от статии на тема холестерол...
Аз точно на нея попаднах от един от коментарите по темата в блога на Марк. Но, честно казано, се спрях и аз само на синтезирана информация, че иначе малко сложничка ми идва да осмисля всички подробности..  Пусто, пълно е с толкова интересна информация.. само да има време човек да чете, да чете....

Общи условия

Активация на акаунт