141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 390
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
Подкрепям Лени.
Колкото и документа да имате ( извадки, че не се изисква) ако изтървете полета, какво правите?
Някой беше писал преди, че са му искали декларация в Рим, да не би децата да са италишнски граждани.
Много по лесно е , имаш всички документи, хващаш си полета и си ОК. Иначе трушиш нерви, губиш пари, а може и работата си да изгубиш

# 256
  • Чикаго / София
Аз от толкова много писма, закони и интерпретации съвсем се обърках вече.  Но и аз като Winx:
Затова чинно ще си направя декларацията и апостилите и ще листна всички, които биха могли да пътуват с него за всеки случай.

Въобще не ми се занимава с разправии по летищата. За себе си си реших - всеки път декларация от консулството или декларация с апостил и легализиране в МВнР - заедно с всичите му копия на актове за раждане и паспорти.  

Анет браво и за бързината, и за късмета. Приятно изкарване в Бг.

но спрат ли, не бих лежала на кълката, че ще им тълкувам закона.

Точно, хич няма да ме успокои, ако постфактум се окаже, че съм права тълкувайки им различни точки от Закона, ако вече съм си изпуснала самолета.

# 257
  • USA
Лени, говоря ако от САЩ отивам в Испания и после обратно. От БГ мисля, че ми се разясни. Simple Smile

Лена1, последното изречение не е вярно. В случай на двама родители БГ и дете с двойно гражданство, не искат декларация.

# 258
Лени, говоря ако от САЩ отивам в Испания и после обратно. От БГ мисля, че ми се разясни. Simple Smile

сега вече разбрах  Blush
ами нямам личен опит с Испания с дете.

така и така си тръгнала, направи си един превод и легализация на испански за всеки случай... а, може и на есперанто, да сме сигурни, че е истински международно Mr. Green

# 259
Лена1, последното изречение не е вярно. В случай на двама родители БГ и дете с двойно гражданство, не искат декларация.

На Агентката при горепосочените условия са ѝ искали...

. а, може и на есперанто, да сме сигурни, че е истински международно[/size] Mr. Green

Joy

# 260
  • USA
Лени,  Joy.

Клер, аз не разбрах, че са искали на АП. Мисля, че тя е още в БГ.

# 261

Точно от нейния пост тръгна цялата дискусия още в миналата тема  Peace

# 262
  • Boston, MA
Ще се гръмна. Аз мислех, че така или иначе децата, пребиваващи в чужбина (бг граждани или чужди граждани) НЕ подлежат на тази наредба?

Догодина ще ви питам пак.  Joy

# 263
Бубе, имам ? Ако Плами е добавен в 2 застраховки, когато отиде на лекар коя сте е 1-ва, коя 2-ра?Има ли зна4ение,моя е открита първа ?
Догодина всички си отиваме заедно в БГ, подписвами си декларации и да ни е мирно и спокойно

# 264

Точно от нейния пост тръгна цялата дискусия още в миналата тема  Peace

Тръгна, щото аз тръгнах към Лондон (без децата) и реших да съм примерно българче и да питам, преди да се наложи да си изтипосам моите + още 3 бр чужди, летящи с мен на Гранична полиция и да ми кажат, че не става...
Иначе съм пак в БГ, да...

... и за пореден път законът казва едно, консулите - друго, а гранична полиция - както дойде... но рискът да не ме пуснат ще ми струва твърде скъпо за да го поема доброволно!

# 265
 Агент, защо не спиш?

# 266

гледам дали торентите спазват закона  Crazy

# 267
  • The QC to be!!!
гледам дали торентите спазват закона  Crazy
  Joy Joy Joy Агент  Hug

# 268
привет от родината!
в родината 1вия ми бг контакт беше 'нали знаете че се искат подпечатани декларации от бащата",попитах 2 неща,тя ме игнорира и каза "проверете си".
Ако летите през ШДГ калкулирайте време,колкото и да си бърз си е разстояние и врътки..

При излизане, в подобна ситуация задължително трябва да се каже хладнокръвно и много твърдо - "Имаме такива, точно както ги изисква нормативната уредба" - показвате си декл с апостила и ако има хър мър - цитирате инструкцията.

Никой обаче не е застрахован от мизерии по летища и граници уви  Sad. В бг административното творчество е много на почит

# 269
  • USA
Добре,а ако не ме пуснат да се кача на самолета, как точно се предполага да се снабдя с необходимите ми документи в БГ, като бащата на децата моите/2 бр./ и родителите на другото дете,което водя, са в САЩ.На моите деца имам актовете за раждане с апостил,но непреведени и там се вижда,че името на баща им не е българско-това достатъчно доказателство ли е или...? За другото дете имам нотариално заверена декларация от родителите на английски...мога ли аз да направя нещо с нея в Бг, за да е валидна? Много се паник'осах сега.Моите деца пътуват всяко лято в БГ,10 години вече, и то все с чужди хора и макар да сме правили пълномощни на английски,никога досега не са им ги искали на границата.И трите деца са само с американски паспорти,ако това е от значение.

Общи условия

Активация на акаунт