Смръдливец в офиса - какво правите ?

• 43 644
  • 790
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Интересни са ми мненията на хората, които не отчетоха наличието на смръдльо в офиса като фактор, пречещ на работата - това може да са само хора, които никога не са имали досег с подобен екземпляр или пък страдат от хроничен синузит и никакви миризми не ги смущават.  Confused

И ние в нашия офис имаме колега, който мирише непоносимо - слава богу, че работи в съседната стая, защото с ръка на сърцето го заявявам - ако шефът ми ме накара да работя в едно помещение с него и не се съобрази с моето нежелание да работим заедно, бих напуснала! Поне по 10 пъти на ден ми се налага да влизам в неговата стая и мога да ви уверя, че той успява да усмърди на вкиснала пот едно доста голямо помещение, в което работят още 10 човека и в което прозореца е отворен, но без резултат. Не знам как го търпят, смрадта е непоносима, особено в горещ летен следобед...  Sick Не знам дали някой е говорил с него по въпроса, сравнително нов служител съм във фирмата и не е удобно да питам. Знам само, че се е случвало да мине покрай бюрото ми и да позная че е той, без да вдигам глава...  Sick След като излезе от стаята ни, веднага проветряваме, а коментарите са излишни, всички знаем какво се случва.

И, да, наличието на пор в работното помещение наистина е сериозен проблем, който не е обикновена прищявка или глезене, това нарушава нормалните условия на труд! На хората, които се подиграват, мога само да пожелая да не им се случат близки срещи с такива хора, защото друга песен ще запеят!

# 106
хаха, това с чесъна ми напомни, че преди време съпругът ми се оплакваше, че негова колежка едва ли не закусвала чесън, много миришело в стаята, ама като я питали другите, казвала че е превантивно заради грипа - и видиш ли наистина не се разболявала.

То и във форума имаше една потребителка, която обясняваше как сервира на домочадието си боб със свеж чесън и лучец отстрани като профилактични средства, та не се учудвам.

Anjieee, не прочетох дотук (но пък още наваксвам с последните страници) някой да се подиграва на авторката на темата или на тези в нейната ситуация. Проблемът Е сериозен, но си има начини за справяне и тайните смси не са един от тях.

# 107
  • София
  Абе хора, едно е чесън и лук, друго на пот,крака, мръсно и вкиснато.

# 108
Лично за мен няма разлика и е еднакво признак на неуважение към хората, с които си принуден да прекарваш много часове в общи помещения да миришеш на чесън, лук, мръсно или неизпрано.

Смръдлата ли се оплака от системен тормоз?
Ами, системен тормоз е. Както и описаното в по-предни страници (не помня от кого) струпване на съученички в последен курс да обяснят на смръдлата колко точно смърди.  Sick Тя може и да има нужда от курс по лична хигиена, но девойките определено имат нужда от курс по обноски или поне нормално човешко поведение.

# 109
  • сф
ръководтел на екип съм от няколко години насам. през годините съм сменяла фирмите и съответно екипите и сферата ми е такава, че ръководя много хора - обикновено над 15, а в последните над  две години - около 40 (на последното място). естеството на работата е такова, че се работи в общо помещение. да, грамадно с всякакви проветрения, инсталации, климатици и какво ли не. би трябвало да мирише само на компютри вътре, но уви...

забранила съм всякакви миришещи неща да се ядат на работнте станции. може само плодове, солети, шоколад - ей такива неща. всякакви скари, манджи, сандвичи итн, съм забранила на работното място. ако ме питат защо - обяснявам - за да не мирише и да не пречи на останалите хора. има си помещения за хранене, време за почивка, столове, ресторанти, пейки...

миришещите колеги - да, вима такива винаги, във всеки екип, във всяка фирма. смятам, че е нормално да се срещат, не може от средно 30 човека да няма някой миришещ или дразнещ с някакво поведение, нервен, конфликтен, досаден, непрекъснато пеещ си или изобщо - все с нещо дразнещ повечето от останалите.

като пряк ръководител, е мое задължението след като получа оплакване от колегите, да взема мерки. никой от колегите ми не е длъжен да приема на своя глава тази инициатива - задължението си е на отговорника!

през годините съм водила общо 6 разговора за хигиената, миризмата и влиянието над околните. но шестте разговора не са водени с 6 различни човека... а с 4. с двама о т4-те хора, се е налагало да говоря  по повече от веднъж. с едния нямаше ефект след първия разговор, а с другия ефектът беше временен. след като се наложи да повторим разговорите, проблеми не е имало, а няколко човека са ми благодарили за взетите мерки.

преди да го направя за първи път, аз страшно много се притеснявах - беше ми неудобно. та четох разни материали как се говори за това с колеги, как се подхожда, какво им се казва итн. първия път даже бях взела колега със себе си за "подкрепление". даже се забавих няколко дни, за да си преодолея преградите... еми трудно ми беше, но стиснах зъби и бях директна (но добронамерена!).

следващите пъти ми е било много по-лесно, с изключение на разговора с една жена, при която проблемът според мен не беше хигиенен, а хормонален... какво направи тая жена след втория разговор не знам, но миризмата й се оправи. а по време на първата ни среща по този повод, тя ми каза че се къпе по два пъти на ден, преди работа задължително. ползвала козметика итн... и че не знае какво друго да стори и никога никой друг не й е казвал такова нещо. е.. оправи се и оплакванията спряха.

от около два месеца спрях да работя и част от причината беше много високото ниво на стрес в работата ми. но да разговарям с някого по тази тема и да го помоля и посъветвам да обърне внимание на хигиената си, в момента ми се струва супер фасулско. а в компанията ми има хора на моята длъжност, които отказват на колегите си да вземат мерки срещу миризмата на някой. причината е, че им е неудобно и не смеят и сега колегите са принудени да търпят, или още по-лощо - да се заемат сами. а това далеч не е тяхна работа, на мен ми се струва недопустимо. ако бях някой от потърпевшите, бих се обърнала официално на по-високо ниво с коментар, че съм се оплакала на прекия си ръководител, но за момента нямам обратна връзка и положителен ефект не се наблюдава.

не е приятно, но не е и невъзможно. след първия ми такъв случай, мерките се взимат незабавно и ефектът никога не закъснява. освен това, след като си преодолееш задръжките, осъзнаваш че е лесно, защото решението е просто - къпане, козметика и чисти дрехи! има далееееч по-сложни за решение проблеми от това.

забравих да добавя: не знам как е в на другите хора трудовите договори, но аз и колегите ми в моята сфера се разписваме на такива, в които една от клаузите е да се явяваме в приличен вид и там.. в добра хигиена (забравих как точно беше формулировката, но го има това).  отделно го има обикновено и ако се подписваш на документ за дрескод.

Последна редакция: сб, 04 авг 2012, 19:38 от 4play

# 110
Добре,че не работя. Rolling Eyes

# 111
Лично за мен няма разлика и е еднакво признак на неуважение към хората, с които си принуден да прекарваш много часове в общи помещения да миришеш на чесън, лук, мръсно или неизпрано.

Смръдлата ли се оплака от системен тормоз?
Ами, системен тормоз е. Както и описаното в по-предни страници (не помня от кого) струпване на съученички в последен курс да обяснят на смръдлата колко точно смърди.  Sick Тя може и да има нужда от курс по лична хигиена, но девойките определено имат нужда от курс по обноски или поне нормално човешко поведение.

Системен тормоз е и обратното-всички останали системно са обгазявани.Примерът със съучиничките е мой.Между другото момичето,което и каза беше много тактична.Нямаше подигравка,обвинение,или нещо такова.То не се издържаше просто. Sick

# 112
  • Kопенхаген
Редовното къпане и чистотата на тялото трябва да са включени задължително в длъжностните характеристики на персонала в т.ч. и на управленския  Grinning

# 113
  • Между гори и планини
Добре де, тези хора как отиват на интервюта за работа? Или само тогава се къпят и перат? Защото едни захабени и дълго неизпирани дрехи си личат...

# 114
  • сф
само тогава се къпят и перат?

точно  Peace

що се отнася до захабените дрехи - не съдя хората по тях. и така се случват такива наемания...

# 115
Добре де,тези,които отиват на работа и миришат на чесън вкъщи с чесън ли закусват? Shocked

# 116
4play, за тези ръководни постове и лекотата, с която коментираш в лицето на хората личната им хигиена, не се ли научи и на правопис? Ако си ми шефче, с този правопис, направо те докладвам на Биг Бос, пък ти ми говори после как трябва да се къпя и парфюмирам.
Не се заяждам, но ми издишаш отвсякъде.

# 117
  • София
Добре де,тези,които отиват на работа и миришат на чесън вкъщи с чесън ли закусват? Shocked

И такива има.

Нямам чак такива травмиращи преживявания със смръдльовци, каквито повечето тук описвате, но ви вярвам. Единичното ми преживяване на хигиенна тема в офиса, беше с колежка, за която знам, че се къпе редовно и не ходи с мръсни дрехи. Но миришеше на запарено непрекъснато. Не беше гадно, просто неприятно, усещаше си се. Вероятно, защото доста се потеше, но това не е нейна вина.
Но това, което ме дразнеше мен и другите общуващи с нея, е че тя не вярваше в миенето на зъбите, смяташе, че така ги разваля и казваше, че само ги плакне и са си здрави. Здрави или не- устата й миришеше. Мисля, че каквото и да бе личното й мнение по тези въпроси, поне заради общуващите с нея, нямаше да е зле да вкара пастата в употреба понякога.

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 00:31 от Kick In Da Nads

# 118
4play, аз също съвсем добронамерено обръщам внимание на правописа ти-основно правило от 1-ви клас- след точка, новото изречение започва с главна буква.
Иначе остава съмнението, че си ръководила голям персонал от напълно неграмотни........... Rolling Eyes Rolling Eyes

# 119
Системен тормоз е и обратното-всички останали системно са обгазявани.Примерът със съучиничките е мой.Между другото момичето,което и каза беше много тактична.Нямаше подигравка,обвинение,или нещо такова.То не се издържаше просто. Sick

Намерих го. Съгласна съм, че е ужасно неприятно да си около такъв човек. Но от така описаното

На 5-тата година се събрахме съученички и и казахме.Гадно и стана,разрева се,но имаше ефект.Сега ни мрази,вместо да ни е благодарна,че и направихме услуга.

останах с впечатление, че сте се събрали едно кръгче дванайсетокласнички около въпросната и "говорителката" е подела. Ами, не намирам, че сте направили услуга на нея или дори на себе си и се обзалагам, че и след още 30 години ще ви помни. Тактичното в случая е тази, която е най-близка до нея, да я дръпне на четири очи в някое ъгълче и да и каже деликатно и в прав текст.

Общи условия

Активация на акаунт