Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 6

• 74 329
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
 Peace
преди време се зачетох и си извадих един приличен наръч инфо за Е-тата, но като си се представих как задълбочено чета етикети и сравнявам  Mr. Green просто сгънах листите и ги запратих дълбоко в шкафа. Една приятелка има малко картонче (като визитка) на което са изписани най-вредните Е-та , които трябва да се избягват и си го носи винаги.
Аз се доверявам до някъде на написаното по етикетите, защото иначе трябва да ходим на село и там да си водим здравословния начин на живот  Crazy Но определно чета етикетите, затова пазарувам дъъъъъъълго  Blush
Човек не може да следи и да избягва непрекъснато вредните неща, не може да живее в инкубатор - такъв е света ни ! И това, което си направил за собственото си хранене съвсем не е малко  Peace

# 706
  • 1st floor
И моето пазаруване е дъъъългооо!!! Crazy Чета не само Е-тата, но и калориите, и грамажа и цената...Абе, както вика ММ, все едно съм в библиотека!!!  Mr. Green С времето обаче, нещата стават по-лесни, защото вече запомням кое ще взема в количката и кое не...Има оправия цялата работа. Разбира се пак подчертавам, че не вярвам на 100 процента на етикетите. Големите чужди фирми може би спазват написаното, но за българските не съм сигурна...Разисквали сме го това в първите теми още...
 Иначе и аз гледам като мога, да купувам домашно мляко, сирене, яйца. Сезонни плодове и зеленчуци също. Против компотите съм, защото според мен имат много захар, вода и доста унищожени от варенето витамини...Лично мое мнение, не ангажирам никого с него, но аз не ги харесвам... Naughty
Вчера се мерих на кантара и със см. - резултат 46 кг. и плюс един см в талията... Crossing Arms Казах ви, че тия късни вечери нещо ми развалиха плоското коремче...

# 707
Добро утро и от мен!  kaffeetrmker_2

Непокорна - И при мен напоследък се получават по-високо стойности на ккал за деня, отколкото би трябвало... Ще отчета голям успех в седмичното ми мерене, ако запазя теглото от мин. седмица... Мисля.......  Thinking

То и мойто пазаруване става дълго и с много четене... и общо взето идеята ми беше и аз да позапомня туй-онуй кои продукти са по-святсни от другите на база Е-та и после някак си по-автоматично да вървят покупките  Sunglasses Поради голямата липса на информация за Е-тата и тяхното съдържание в продуктите, мисля да взема максимално допустимите норми от регламента на ЕС, да считам, че те са спазени и да видя доколко може човек да приеме от съответните Е-та без (сериозна) вреда за здравето. За последното обаче имам само откъслечна информация, ама нищо - ще почна с по-кофти Е-тата и по-популярните като вредители, а с течение на времето - евентуално ще поизчистя въпросите около останалите. Защото може някое по-неполулярно и по-малко вредно от Е-тата да се натрупва и пак да дава лош ефект  Rolling Eyes Това зависи от храненето на всеки и е до голяма степен индивидуално, защото едни предпочитат повечко пиле, примерно, други - повечко риба и т.н. Също толкова индивидуално и обект на лични сметки на всеки е приемането на витамини и минерали с храната. Аз за моя си хр. режим през последните седмици съм установил, че докарвам калция до (средно) 107% от нормалната норма, докато примерно цинка до около 60%, витамин B1,B2 - над 150%, но витамин А - само 35%...... И не говоря да търся начин за набавяне на липсите чрез хр. добавки.... А чрез друг вид храна!!! За да разбера това, обаче, ми трябва подробната сметка за витамините и минералите, която вече съм провел за себе си  Flutter Peace

# 708
  • София
Маями, хубава дискусия за Е-тата. Може да питаш в Българското представителство на EFSA - http://focalpointbg.com/ . На сайта им има интересна информация.
Аз им писах преди време с един въпрос и ми отговориха много любезно, но някак не ми стана ясно. Беше свързано с един нов адитив към храната, т.е поредното Е, но имаше много добри отзиви за влиание върху кръвната захар.
Според мен всеки производител си има вътрешен контрол и по 1 път в годината я ги проверят, я не. Но Е-та и добавки не могат да се слагат до безкрай. Първо са скъпи и втора е важна дозата.  Според мен в Сф хубаво месо има в Халите, а по локалните пазари се срещат добри сезонни зеленчуци.

А по повод идеалната комбинация аз съм много щастлива, че преди около 3-4 седмици почти открих една. А си мислех, че не е възможно. Ето я, на 1471 калории е.

Закуска: 1 филия хляб, сирене, масло, мед;
Обяд: салата домати, краставици, малко боб , агнешко с моркови;
След обяд: кисело мляко, тиквени семки,праскова;
Вечеря: чушки с яйце и пармезан - тип зеленчуков омлет, салата домати, краставици;
Други: парче тъмен шоколад, чаша вино, чай от мащерка

Oлиата са за допълване на вит. Е, а мащерката довнася желязото. Но може би трябва мащерката да се изпива като чай, така желязото пак преминава в чая. Имам още някои леки неща да дообмисля по комбинацията.

Ето я като грамажи и изчисление - http://calories.bg/profile.php?view=analyze&recipe=65&mode=stf . Вижте микронутриентите - всичко е в норма или малко над нормата.
Според мен има много малко продукти с Е-та в нея. Душата ми се успокои, че има и такава комбинация. Simple Smile От време на време я спазвам.

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 09:38 от TanyaMG

# 709
  • In transit
Добро утро  Hug
Явно дългооооото и библиотечно пазаруване не е само мой специалитет. Лошото е, че в повечето случаи по хипермаркетите съм с половинката и не ми се отдава такава възможност, строяват ме набързо да пазарувам по списъка и това е. Добре, че познавам продуктите, които купувам и съм ги изучила откъм Е-та, калории и цена.  Mr. Green Като скенер съм в магазина.
За етикетите съм казвала, че на БГ вярвам доста по-малко от колкото на вносните, на българските преводи на продуктите пък изобщо не вярвам(скоро бях пуснала снимки защо). За Е-тата не съм фанатик, виж майка ми е по-зле от мен и си ходи със списъка, ама тя има много свободно време.
Понякога ми е забавно да се зачета в някой етикет особено на БГ колбас или дори сурово месо. Да видите колко неща пише, че съдържа освен месото.  Outta Joint Онзи ден в Карфур превеха промоция на някакъв нов траен колбас на Стефанов. Опитах го, нормален на вкус, обаче защо ми трябваше да се зачета в етикета... изброих 8 Е-та и спрях да чета по нататък.   Mr. Green
Като цяло според мен трудно се пазарува здравословно в нашите магазини и излиза доста скъпо "удоволствие". Но както казва ММ в крайна сметка в стомаха си го слагаш това.

Аз не съм се отчитала скоро обаче не съм мърдала на никъде, гледам и вие сте в застой да вземем да прекръстим темата "Калории броим и заедно се веселим", шот май освен Маями друг не е топил нещо скоро? Ако не друго поне си дискутираме добре и се опитваме да се храним здравословно  Grinning

# 710
  • 1st floor
... да вземем да прекръстим темата "Калории броим и заедно се веселим
Няма лошо!!!  Peace И без това наближаваме 50-та стр. и ще ни заключат.
Колкото до месото в колбасите - има ли такова?  Mr. Green

# 711
Колкото до месото в колбасите - има ли такова?  Mr. Green
у назе се купуват само два вида салам - на Лидъл , които са немски и на опаковката пише 87,5% месо  Wink малотрайните не са почит Naughty от както знам как се правят почти не кусвам!

отчет: 1624 кал
з. сандвич със сирене, кафе
о. варени картофи и маслини
з. фъстъци, ябълков сок (дом.)
в. запечени картофи със сметана и кашкавал, зелена салата

малко на велото  Flutter и почти 1см по малко от бедрата

да побутна, че все пак не само ядем , но и намаляме см, кг, ... - кой каквото си има в излишък  Laughing

# 712
  • 1st floor
Браво, Дидка!!!  Peace Само така!!!  Grinning
Ще взема и аз да пробвам Лидълските салами, ти кой купуваш? ММ като си поръча салам, аз стоя пред витрините в магазина, гледам , чета, мигам умно и си тръгвам без салам...Не знам какво да купя вече...Накрая останал без салам, той отива в магазина, купува и после ми разправя, че това не било никакъв салам!!! На времето какви салами ималоооо!!!!  hahaha А с кренвиршовата им история , на него и на малкия, ми е дошло до гуша вече. Имат ги за някакъв невероятен деликатес и все едно ги лишаваш от незнам-какво-си... Tired
Като няма какви минуси да обсъдим, дайте да разнищим кои салами и колбаси стават горе-долу за ядене!!! Simple Smile

# 713
  • In transit
Браво, Дидка!!!  Peace Само така!!!  Grinning
Ще взема и аз да пробвам Лидълските салами, ти кой купуваш? ММ като си поръча салам, аз стоя пред витрините в магазина, гледам , чета, мигам умно и си тръгвам без салам...Не знам какво да купя вече...Накрая останал без салам, той отива в магазина, купува и после ми разправя, че това не било никакъв салам!!! На времето какви салами ималоооо!!!!  hahaha А с кренвиршовата им история , на него и на малкия, ми е дошло до гуша вече. Имат ги за някакъв невероятен деликатес и все едно ги лишаваш от незнам-какво-си... Tired
Като няма какви минуси да обсъдим, дайте да разнищим кои салами и колбаси стават горе-долу за ядене!!! Simple Smile

и аз само от лидл купувам салами(задължително немски), основно варена шунка. Много е добра. Има два вида в разфасовки от 200 и 150г и двете са хубави. Peace
Пушената сьомга също им е много хубава.  Heart Eyes
иначе имат доста хубави салами непокорна, огледай ги кой е с повече месо, то си пише кой с колко процента е вътре.  Peace

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 11:56 от Mikkey

# 714
  • София
А мен сте ме пропуснали, аз имам -1 кг миналата седмица, писах ви.  Simple Smile Вярно е, че беше от танца ми с вируса, но мисля, че си го отгледах да е мой.  В понеделник -1 кг. си стоеше, надявам се да съм го задържала. През почивните дни и в понеделник пробвах ранна белтъчна вечеря и се чувствах много добре. Вторник и сряда леко похапнах повече, около 1300 калории, да не вземе да си помисли организма ми, че все ще го държа на правилно хранене. Тази вечер ще бъда белтъчинна вечеря.

А за саламите - интересно дискусия, аз си имам теория да са седели най-малко по-рафтовете. От Лидъл не ми харесват, че повечето стоки са с 1 месец до края на срока на годност. Купувала съм от Лидъл салам с намалени калории поради добавено в повече месо /така пишеше/, но не ми хареса. Аз съм фен на определени серии Тандем и КФМ, най-добре купени от щандовете им в Халите. Пакетирани салами и пакетирани сладкиши няма как да са без достатъчно Е-та. Но ме подсещате, че мислех да си правя домашен леберкез и едни терини с месо, това май ще бъде следващия ми експеримент.

# 715
  • 1st floor
Таня, душко, честито минусче и на теб!!!  Hug

Като ходя до Лидл ще взема някой и друг салам да пробваме.  Peace
Халите са ми болна тема. Беше ми любимо място за пазаруване, когато работех на близо. Повечето продавачки ме познаваха  Flutter, избираха ми най-доброто. Уви, сега не ми се ходи чак до там, далече ми е...

А пък какви еклери продават на щанда на Нилана, от онези кръглите!!!   Crazy

# 716
  • In transit
Таня, браво и от мен  Hug
за саламите на Тандем съм доста предубедена. Бях се зачела по етикетите на няколко "диетични" със само 3% мазнини....а колко нишесте и Е-та имаше за компенсация.  Naughty ама пусто с тия глупавите и заблуждаващи хората реклами. Като новата на Сачи с по-малко сол. Сега куцо, кьораво и сакато ще се втурне да яде кренвиршите им щото видиш ли "били полезни с по-малко сол".  ooooh!

# 717
НеПоКоРнА, ей тази маркаDulano обаче купувам големите щафети от 650гр за 8,49лв, те са в допълнителна целофанова опаковка. два вида  -  луканков и с червен пипер, втория ми е фаворит   Peace понякога мъжо взима от едни тънки, като дебърцини, мисля Pikok e марката, пак Лидълски.
имаше и един "резерва" на "орехите" май  newsm78 и той е хубав. Друго май не купуваме.
по същия начин кашкавал купувам от три марки -  маджаров, копривщенската фирма (не помня името на, латиница беше) , сливенски- великови се казваше, но май го прекръстиха  (той е на калъпи от 1кг)
сирене пак на "маджаров" и понакога Домлян (щото ми е до офиса )
за кисело мляко фаворит ми е "български йогурт" много наподобява домашно заквасено
отнесох се пак  Blush

# 718
  • 1st floor
Не си!!!  Hug

# 719
Аз не съм се отчитала скоро обаче не съм мърдала на никъде, гледам и вие сте в застой да вземем да прекръстим темата "Калории броим и заедно се веселим", шот май освен Маями друг не е топил нещо скоро? Ако не друго поне си дискутираме добре и се опитваме да се храним здравословно  Grinning

Aми то май вярно аз отчетох смъкване на КГ, ама беше чак преди 2 седмици. Писах и преди, че това ми беше смъкване на 3-те КГ, качени през летния период и общо взето стана доста лесно и бързо!  Sunglasses Ама оттам нататък - немаше мърдане,,,,,  Rolling Eyes а и в приближаващото ми мерене тази седмица (дори пак да го отложа за събота) сигурно пак ще отчета нулева разлика с предната седмица  Rolling Eyes (ако не е малко в плюс  Crazy). Вече си мисля защо всъщност се получава така? Пролетта смъквах някак си по-лесно и праволинейно тия КГ. И измислих, че (вероятно) е заради повечето плодове, които ям в сегашния есенен период и които - естествено - през есента са в изобилие! Аз именно поради факта на това изобилие си мислех, че даже по-лесно ще ми е сега офанзивата срещу КГ, отколкото през зимно-пролетния период в началото на годината. А може би пък съм стигнал теглото, под което няма как да слезна.... Нали знаете, че все пак съществува такава цифра за КГ на всеки/всяка. Нека добавя, че сегашните ми КГ са малко под границата на здравословност по ИТМ, т.е. са си ОК, но исках да слезна малко по- в центъра на зелената зона по ИТМ.... Нека спомена още, че нивото на сегашните ми КГ е същото, каквото беше в студентските ми години. Значи това по-надолу дето съм го прицелил е от ученическите ми години и няма да е много чудно да НЕ Е достижимо сега  Flutter Затова... ако регистрирам пак нулева разлика - ще си сменя малко тактиката: ще гледам да запазя непроменено нивото на КГ за нови 2-3 седмици и после, през ноември, ще пробвам още 1 атака на целта!  Twisted Evil Това донялъде ще е и моя анти-стрес тактика, а знаем, че недопускането на стрес при заслабване е много важно!  Hug Peace

Относно цитата по-горе - лично аз не съм съгласен да сменяме заглавието на тема, защото - вярно - сега си говориме за УЖ малко странични неща за по-здравословното хранене, ама и това е свързано с оригиналната ни тема, тъй като изхождаме от ограничаването на калориите. Т.е. говорим си как като си ограничим калориите за деня да постигнем една по-висока здравословносто на ежедневието си.... А и вярвам, че дискусията ни в тоя дух ще е полезна за новодошли и новоподлепили се в темата тука!  Hug Peace

Опитах го, обаче защо ми трябваше да се зачета в етикета... изброих 8 Е-та и спрях да чета по нататък.   Mr. Green

Mikkey - ама, чети, чети! Няма лошо! И аз хапвам като салами/колбаси само от 2 вида немски салами от ЛИДЛ - единия е като пресен шпек, другия е по-мек! Друг вид салам не съм купувал от м. март тази год.  Naughty Иначе - вярно - като видиш цяла редица от Е-та на етикета: бягай далече от тоя продукт! Аз регистрирах онзи ден на 1 вид шунка (!) именно такава редица от 7-8 Е-та. Записах си ги и ги проучих впоследствие 1 по 1.... И се оказа, че цели 4 от всичките Е-та са сгъстители! Еееееее....??? Запитах се какво всъщност се сгъстява на 1 шунка??? Явно иде реч за не-месни съставки от типа на откровена вода от чешмата, разбъркана с 2 от другите Е-та, които са емулгатори, после сгъстена с въпросните сгъстители, след това оцветена с 1 Е-оцветител и накрая овкусена с последното Е, което е овкусител!  Crazy И с право го захвърлих тоя пакет обратно на рафта в магазина, нищо че беше рекламиран като "Продукт с НИСКА цена" внушавайки, че това е поради изтичане на срока за годност (той действително изтичаше 5-6 дена след момента в който го гледах тоя продукт!). В крайна сметка си купих пражка шунка от най-скъпата, та дано е била и по-истинска, че вече нямах сили да проверявам никакви Е-та.... Ама не се отчайвайте, а четете! И аз ще събера пак сили за нови чтение на Е-та!  Laughing Четете и препрочитайте!!! Аз нали споделих вече, че взех да се заравям в темата за Е-тата и четох в И-нет, че западняците също четат усърдно, носят си таблички с вредни и допустими Е-та, сравняват и прочие! И не се срамуват при това!  Sunglasses

Ох, много дълъг постинг стана, ама още нещо да добавя в духа на дискусията - Да отправя още 1 път благодарности към Мikkey, която ме насочи към италианския кашкавал Качота (също от Лидл)! Мога да кажа, че той е всичко което мога да искам от един кашкавал!  Mr. Green Пък и без това съм фен на италианските продукти и кухня! Освен това е сравнително икономичен на калории (ето - вързах го с тема ни тука)! Това не е маловажно, според мен! Много харесвам и сиренето Моцарела по същите причини.... нооо..... четон някъде, че имало 2-3 случай на натравяне в САЩ от италианска моцарела и малко се дистанцирах от сиренцето в тоя период.  Rolling Eyes

did_ka - да, това е единия салам немски! Оня, другия, който споменах, мекия, също е в допълнителна целуфанена опаковка - не знам защо! Но пък така изглежда и някак си по-стабилно даже!  Laughing

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 12:58 от Miami_beach

Общи условия

Активация на акаунт