Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 6

  • 74 335
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
  • В Балкана
  • Мнения: 679

Аз регистрирах онзи ден на 1 вид шунка (!) именно такава редица от 7-8 Е-та. Записах си ги и ги проучих впоследствие 1 по 1....

Божееее, мисля, че ние сме не по-малко луди, от другите луди!  hahaha И аз съм същата.  Laughing

И аз пазарувам четейки и изучавайки етикетити от-до. Особено пък, ако ще купувам непозната марка или некупуван до сега продукт. То е оглеждане на всичко изложено, изучаване на съдържание, сверка, кое е най-близко до истина, прочит на калории, от къде идват..  ooooh!
И накрая се взима, ако пасне и на вкус - екстра.  Laughing

Маями, освен на Е-тата, обърни внимание и на фруктозния царевичен сироп. Той е .. почети навсякъде.

И аз слабея.  Flutter Махнах последно натрупаното и пълзя сигурно надолу. Броя си, хич не съм спряла.  Peace

# 721
  • In transit
  • Мнения: 14 296
Рейн, браво и на теб Hug

НеПоКоРнА, ей тази маркаDulano обаче купувам големите щафети от 650гр за 8,49лв, те са в допълнителна целофанова опаковка.
 
този е любимия на баща ми, аз също го харесвам, но ми идва мазничък.

Ох, много дълъг постинг стана, ама още нещо да добавя в духа на дискусията - Да отправя още 1 път благодарности към Мikkey, която ме насочи към италианския кашкавал Качота (също от Лидл)! Мога да кажа, че той е всичко което мога да искам от един кашкавал!  Mr. Green Пък и без това съм фен на италианските продукти и кухня! Освен това е сравнително икономичен на калории (ето - вързах го с тема ни тука)! Това не е маловажно, според мен! Много харесвам и сиренето Моцарела по същите причини.... нооо..... четон някъде, че имало 2-3 случай на натравяне в САЩ от италианска моцарела и малко се дистанцирах от сиренцето в тоя период.  Rolling Eyes

did_ka - да, това е единия салам немски! Оня, другия, който споменах, мекия, също е в допълнителна целуфанена опаковка - не знам защо! Но пък така изглежда и някак си по-стабилно даже!  Laughing

маями, не се притеснявай, то първо има хилядииии марки италианска моцарела по света, и второ в БГ се продава основно немска. Италианска има само в Метро и тук там из по-големите вериги като Пикадили.

Нали знаете как да проверите какъв е произхода на един млечен и месен продукт?

За мен в духа на дикусията най-хубавото и безсолно сирене е Софра, пак в Лидл, в едни големи цилиндрични кутии. Немско е, безсолно, узряло и чудно на вкус. Другото което ми харесва е малката Софра, тя е гръцка. Българско сирене вкусно не съм яла отдавна, или е ужасно солено, или е като тебешир или пък синее, жълтее, зеленее на вид.  Tired Отвреме на време си купувам овче сирене и пак докато нацеля да става....
Кисело мляко сега си купувам едно румънско в кофи по 900г, или от време на време вземам Фрезко, ама румънското ми е по-вкусно.
Маями точно пражката шунка (без значение на кой БГ производител е) е пълна с нишесте, Е-та и пълнители да си информиран за друг път..а цената и хич не е малка.. беше от порядъка на 15-16 лв/кг ако не се лъжа, ама то нали каза, че Е-тата са скъпи затова  Mr. Green

# 722
  • In transit
  • Мнения: 14 296
Маями и този кашкавал ще ти хареса: това е пушена моцарела.  Peace

# 723
  • Мнения: 1
Маями, освен на Е-тата, обърни внимание и на фруктозния царевичен сироп. Той е .. почети навсякъде.

Rain - Права си! И добре, че повдигна въпроса!  Peace По тоя повод мога да кажа, че аз реално НЕ употребявам (вече) безалкохолни напитки, сокове (вкл. и западняшки), студен чай. Така избагвам доста от източниците на тояя сироп. Остава ми малко купешки сладки, където също го има въпросния сироп, ама тях консумирам доста рядко - само на рождени дни и подобни.... Четох анализ на случващото се след изпиване на 1 чаша кока кола. И той звучеше много зле!  Shocked После си дадох сметка, че това се отнася до американската кока кола, но пък при българската нещата са още по-зле защото в нея НЯМА нищо от магическия концентрат, чийто състав се пази от 3-4 души в дълбока тайна от доста време насам, а има само оцветители, овкусители и ЗАХАР! Реално цялата енергия от кока-колата в БГ е от вложената вътре ЗАХАР! Това е така и за почти всички безалкохолни напитки в БГ.... Това е зле! Ноооо..... има и по-лошо - диетичната кола и др. диетични напитки и сладки! Защо? Защото в ролята на заместител на захарта там се използва аспартам (Е951), а за него е доказано (в САЩ и извън САЩ), че употребата му води до пристрастяване! Т.е. действа на принципа на наркотика - колкото повече се употребява, толкова повече нужда чувства човек да го употребява! Кеф за производителите на апартам, познат под много наименование, най-популярното от които е нутрасуит.... Нооо... АД за потребителите!  Shocked За радост мен това НЕ ме "лови" поради простата причина, че НЕ си купувам продукти с марката "диетични" по никакъв повод! Дето се вика, като реша да ям нещо, макар и НЕ-от-най-полезните - то поне да знам, че има захар в него, а не някакъв химикал Sad С аспартама положението е лошо и от гледна точка на това, че при дори слабо нагряване (над 30 С) той се разлага на метанол и формалдехид! Може да е малко като количество, но и двете са си чисти отрови от карцерогеннен тип! Shocked Аспартама е 200 пъти по-сладък от захарта (!!!) и дори да е отбелязано че продукта съдържа само фенилаланин, то значи той съдържа и аспартам! Ето на - всички дъвки без захар, съдържат аспартам!  Crazy За радост, аз се научих да карам и без дъвки! Не поради тази причина, амааа - помага и за това!  Party Сега отчивам за своя грешка пиенето на толкова "натурални" сокове по време на първата ми офанзива за засалбване в началото на годината! Тогава още не се бях задълбочил в опасностите, които описах по-горе!!! Факт е обаче, че тогава свалях КГ, а сега - се закотвих на 1 ниво от 3 седмици..... Не знам дали това е причината, но ако това е "цената", то аз съм доволен и на това си състояние!  Flutter Така че - обръщам се към тези които си купуват диетична кола, диетични сладки и прочие..... ВНИМАВАЙТЕ с подсладителите!!! Със захарина положението не е по-розово... За жалост!  Rolling Eyes

Mikkey - Aбе аз не съм се уплашил много по повод на моцарелата, ама ей на - последния път като бях в Италия не си купих никаква моцарела, явно повлиян от истериата в САЩ. Не знам нашта (тази за БГ) дали е немска, но със сигурност НЕ Е същата като тази за САЩ.... ерго - страшно нема, ама малко да си пазя лозето аз, таковаааа......  Rolling Eyes Засега съм на КАЧОТА.... даже и БГ бяло сирене не ям, щото качотата е мн. добър продукт!  Mr. Green Peace

Mikkey - а относно пражката шунка - да, има и по 15-16 лв.... Даже от 11 лв има пражка шунка и аз гледам така на 1 витрина 4 или 5 вида пражка шунка на различна цена и - естествено - точно това си помислих че е причината за разликите е цените - наличието на повечко вода плюс повечеко емулгатори, сгъстители в по-евтините версии, та затова си взех пражка шунка от 23 лв. килото....   ooooh! Но пък според мене си беше доста истинска, да не каже изцяло истинска - ясно се виждаха месните жилки, а и по краищата много ясно личаха по-мазнинни участъци на повърхността, характерно за границата на крехкото месо и подкожните мазнини на истинското животно.... Освен това - както беше разрязано: ясно се виждаха области на по-крехно месо и по-светло и по-малко крехко такова и още: формата на цялото парче си беше откровено като на истински бут - с намаляващо сечение от единия към другия край, т.е. НЕ правоъгълен калъп! Вярно - може да е имало и вода с емулгатори малко, но всичкото друго са все признаци на истинското месо! Не само цената...  Thinking

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 15:09 от Miami_beach

# 724
  • София
  • Мнения: 4 412
По въпроса за шунката - аз мисля, че не е реалистично да очакваме шунка с 105 калории за 100 грама ще е само от месо. Толкова е и българската, рекламирана като диетична толкова е и тази от Лидл. Дори и най-крехкото свинско е около 220 калории за 100 грама. Според мен 50% е месото, другите са добавки и при 2-та вида. Ако приемем, че калориите са около 100 калории за 100 грама. Но няма лошо и водата е добър продукт Simple Smile

Ето рецептите за домашна шунка и леберкез - http://recepty.bg/rec_za_r6-377-Konservirane-na-svinsko-meso , най-отдолу в тази страница. Преди време бях чела как се прави домашна шунка, ама ми се видя сложно. Но в тази рецепта не е толкова сложно. А рецептата за домашен леберкез е страхотна - можеш да си избереш месо, мазнина и т.н.

# 725
  • Мнения: 496
Моля ви за помощ, че не се сещам в момента, а ми трябват за едно пресмятане - 1 гр П, В и М на колко калории се равняваше?

# 726
  • Мнения: 1
Айде още един постинг да пусна днеска......  Rolling Eyes

Tanya - Водата може да е добър продукт, ама за да заприлича на "месо" й трябват 1 купчина емулгатори, сгъстители, стабилизатори, консерванти, оцветители и овкусители.... А те хич не е сигурно колко са "добри" като продукти! ooooh! Още - относно месото и шунката, направена от месо - Американците от USDA имат доста видове свинско месо в базата си данни. И се вижда, че Свински стек с 16% тлъстини (сланина), което е горе-долу нормалното свинско месо за пържоли, е 218 ккал за 100 гр. (ID  в тяхната база данни - 10972),,, Но има и далеч по крехко свинско месо за пържоли - Свински стек с 4% тлъстини, което е 121 ккал за 100 гр. (ID  в тяхната база данни - 10973), а това не е кой знае колко повече от стойността за шунка, ако предположим, че шунката е 100% от месо Wink Т.е. калорийността (логично) е въпрос на наличие или липса на тлъстини в месото  Peace

Моля ви за помощ, че не се сещам в момента, а ми трябват за едно пресмятане - 1 гр П, В и М на колко калории се равняваше?

Dani - 1 гр. белтъчини, мазнини и въглехидрати съответно "дават" около 4, 9 и пак 4 ккал Wink

# 727
  • Мнения: 331
да си призная днеска ми дойде много информацията  Tired

отивам да спретна една салата с есенни домати и да си чупна от питката на мама  ppp

хубава вечер, другарчета!  Hug

# 728
  • София
  • Мнения: 4 412
Маями, 10973 с 121 калории е pork ground - http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2781 и най-вероятно е допълнително обработено.
Аз знам, че свинското има по-мазна структура и с отстранени видими мазнини, пак има около 12-15%. Ето и на първо търсене в гоогле ми излезе подобна инфо - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49199 .
Пътищата за консумация са два - или шунка от 100 калории, в която независимо къде е правена са сложили 50% обикновенно свинско и 50% подобрители. Аз не съм виждала месни жилки и в двата вида, които казват около 100 калории. Или такава от 23 лв. и нагоре, или домашно направена с месните жилки, която не е 100 калории.
Между другото прошуто кото е много крехка, в италианския магазин до нас я режат от бут, няма никакви разствори и найлонови пликчета. Но за мен си е бут и не е 100 калории.

Между другото днес установих, че детето яде най-много буклуци от нашето семейство.  Поне тази година за междунна закуска в училище му давам кроасани Bauli под влиание на италианската жилка в темата. Дано да са по-малко вредни. Simple Smile

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 17:33 от TanyaMG

# 729
  • София
  • Мнения: 4 412
Последно за шунката,  мисля че си обясних по- ниското съдържание на калории, отколкото в месото.

Мисля, че понеже те се варят, оттам се вдига съдържанието на вода, а част от мазнините в зависимост от производството остават във водата.

Преди време бях гледала подобен сайт за правене на шунка в домашни условия - http://curedmeats.blogspot.com/2011/11/prosciutto-cotto-spalla-cotta.html
Качествените шунки според мен се правят по подобен начин. За да са крехки се инжектира марината в мускулите, следва варене и това увеличава наличието на вода. Та крехка Spalla Cotta с месни жилки може да е около 128 калории. Simple Smile

Утре ще прескоча да купя от прошуто кото, че ми се дояде и ще го изследвам още. Ей, навих се да отида и до Лидъл и да пробвам тамошната Simple Smile

Приятна вечер!  Hug

# 730
  • Мнения: 1
Tanya - Не съм казал, че оная шунка от 23 и нещо лв е била без вода.... Но пък ми я дадоха нарязана от голямото парче от витрината в ПИКАДИЛИ. А дали и на голямото парче е имало табличка с калориите и (още поне) грамовете Б,М,В - не знам, наистина!  Rolling Eyes Ииии... точно за водата в шунката си мислех одеве.... Че я има.... И някакво количество сол има... Въпросът е дали и доколко е обработвана водата в шунката или си е останала ей така - вода! Защото я има и в месото! И това е нормално, нали? Необработвано месо си съдържа по 1 естествен начин вода и когато сложиш, например. парчето месо в камерата на хладилника - то ще замръзне, нали? Не съм пробвал, но мисля че същото ще се случи и с всяка шунка! Което доказва наличието на повече или по-малко вода. Затова важния в-с за шунките е дали тази вода е обработвана да изглежда като месо (което е зле!) или си е така - само вода (което НЕ е зле!)... Това (дали е "свободна" водата в шунката) до голяма степен може да се види и прецени "на место"... Мисля....  Hug Peace

# 731
  • София
  • Мнения: 4 412
Маями, да ти кажа прав си и за свинското, че има месо с 107 калории на 100 грама. Това са така наречените рибици според мен. В базата на американците са Pork, fresh, loin, tenderloin, separable lean only, raw  номер 10060. А когато са lean and fat  номер10218 са 120 калории. Намерих и една снимка на Pork Tenderloin. Мазнините са посочени под 3 грама, т.е написаното в ББ Теам за 15% мазнини не знам доколко е вярно. Аз явно съм имала лошо отношение към свинското, но рибици и крехки карети може Simple Smile
Е, от рибици не знам дали се прави шунка, но не пречи да си похапваме през зимата, само 107 калории Simple Smile

А за шунката не знам - тази, в която се виждат жилките месо явно е повече от месо, но с какви ензими и препарати за крехкост и трайност е третирана не е ясно.

# 732
  • 1st floor
  • Мнения: 9 825
Затова важния в-с за шунките е дали тази вода е обработвана да изглежда като месо (което е зле!) или си е така - само вода (което НЕ е зле!)...
Може да бъдеш сигурен, че не е чиста водица!!! Naughty За съжаление...Всички шунки и разни пушени или не филета са бъкани с химикали...Те пък у нас са ми любими на мен Embarassed ...Гледала съм предаване на Гала от една фабрика за месо, как се киснат в разни вани пълни с разни чудеса, после се набоцкват от всякъде и се пълнят и от вътре... Sick


А за шунката не знам - тази, в която се виждат жилките месо явно е повече от месо, но с какви ензими и препарати за крехкост и трайност е третирана не е ясно.
Peace

# 733
  • Мнения: 1
А за шунката не знам - тази, в която се виждат жилките месо явно е повече от месо, но с какви ензими и препарати за крехкост и трайност е третирана не е ясно.
Peace

Tanya, Непокорна - То наличието на някакви консерванти в шунката едва ли може да се избегне, де!  Rolling Eyes При по-истински шунки ако се избагват редицата емулгатори и сгъстители - си е голяма полза... Мисля.....  Thinking Peace

Айде набързо да си отчета меренето за тази седмица - всъщност отчитам една кръгла НУЛА като разлика от миналия, че и от по-миналия път!  Laughing Очаквано добре.... Щото другото очакване ми беше за лек плюс  Twisted Evil Но пък е СМ май че имам лек минус от -1 см в кръста.... Обаче не съм сигурен и ще трябва да си го потвърдя в понататъшните измервания!  Rolling Eyes То реално сега така ще си преоформя целите - запазване на теглото за няколко седмици, ако може и с някой минус = ОК, иначе - в същия период - борба за някое и друго минусче в СМ около кръста....  Flutter Peace

# 734
  • В Балкана
  • Мнения: 679
Ако на някой колбас килото му е 23 лв., никога няма да си го купя.
За малко повече от 100 гр., ще дам същите пари, за които вчера си купих две свински пържоли, от прясно месо. Ми, не мерси.
На "цената" от 100 к., ще изям една торба с Е-та и консерванти, замаскирани под гръмко име и сложена висока цена, отговаряща на качеството..  Rolling Eyes А на цената на повече калории, ще изям нещо наистина полезно.

Предпочитам да си давам парите на български производители, когато има еквивалент продукта, отколкото на чужди такива.
Румънско мляко не съм виждала, но не съм и търсила. Не смятам, че е то е по-полезно от българското или по-малко вредно от българското.
Друго вече е вкусовото предпочитание.  Peace Мики  Hug

Непокорна, сподели моля от Халите, от кои щандове с месо и риба си пазарувала.

Общи условия

Активация на акаунт