АВГУСТинките половината с кърмене и колики се мъчат, а другите кореми още пъчат

• 34 294
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • Обетованата земя
И аз имам въпрос към ЛЛЛ, това че си лапа юмручетата бебето, знак ли е че е гладно, или си е просто инстинкт? Защото аз съм сигурна че не е глдана, а тя продължава да си смуче юмручетата. И примерно я приспиваме с таткото и я люлеем на ръце. В него не търси и не си ги лапа, но даде ли я на мен, сякаш й замирисва на мляко и почва да показва, че й се суче. Инстинкт е, нали?
Здравей, didi24  Hug
Лапането на юмручетата е един от ранните сигнали, с който бебетата показват желанието си да сучат (останалите, вероятно ги знаеш, но да си кажа  Simple Smile - въртене на главичката в двете посоки, търсейки гърда, сумтене, примляскване,  сукателни движения, плач). Когато майката откликва на ранните признаци е чудесно,  защото по този начин бебето се храни тогава, когато има нужда, чувства се разбрано и задоволено  Heart Eyes
Бебетата винаги разпознават мама от всички останали, както си казала "замирисва й на мляко". Таткото също е много важен, но не може да даде това, което само мама може  Hug

Поздрави   bouquet

Мерси за отговора  Hug Аз имах предвид, дали е възможно да го правят от инстинкт, а да не са гладни. Примерно съм й дала да суче преди половин час и я гушкам и тя почва да показва че пак е гладна. Всъщност май аз почти не мога да я гушна без да търси, усеща веднага млекоцентралата.  Laughing А ако друг я държи в същото време може и да заспи и не търси да суче. Не че е толкова важно, аз така или иначе й давам ако много настоява, било за приспиване, било просто ей така. С първото дете все се притеснявах да не го прехраня или да му разширя стомахчето, но сега нямам такива притеснения и ми е много по-добре. Simple Smile
Редакирам се: Атракция, в отговора към Блонди прочетох и отговора на моя въпрос, наистина гърдите са най-хубавото , място за бебето и то иска да е колкото може по-дълго там!  Mr. Green  Много ми е приятно да ви чета отговорите, много сте полезни и търпеливи винаги, момичета от ЛЛЛ! Hug
 Дадох Инфакол, че страшно я мъчи коремчето, сега ще следя, ако започне да се запича го спирам и ще пробвам тези капки-Колийф, от тях получава ли се запек, те нали не съдържат симетикон?
 А някой писа за капки против запек(Екзо дали не беше), може ли да кажете кои са тези капки, да знам за всеки случай.
Белверде, предизвикаха ми раждането със окситоцинова система, после се възползвах и от епидурална упойка Simple Smile Месец преди това си ходех с 2 см разкритие.

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 23:47 от didi24

# 646
Въпрос към ЛЛ:
Скрит текст:
Здравейте, моля за съвет! Преди време бях описала положението при нас - имам двистранни операции на млечните жлези (махани са ми оперативно по няколко фиброаденома) и кистозни гърди към момента. В дясната имам голяма киста, която е на нивото на ореола. На всичкото отгоре съм и с много малки зърна. В родилното бяха страшни скептици, че въобще ще имам кърма. Никой не ми показа как да го поставям правилно на гърда и т.н. и се прибрахме вкъщи с рагади и препоръка да се цедя и давам от шише. Поплаках си малко, но се стегнах. Кърмата тръгна, от дясната (по-засегнатата) успявам да изцедя най-много около 60 (видимо при нея каналите са засегнати, зърното там така и не изпъква), от другата - 120. Кърмихме се и със силиконови зърна, но не е достатъчно. Имам кърма на цедене като за 2 негови хранения. И успявам да замразявам. Все още го пробвам да го слагам на дясната гърда, но той суче вяло и се изнервя - свикнал е да получава вече с шише. Предъвква ми зърното и нито един от съветите за правилно поставяне не е приложим вече. Вчера се опитах да го нахраня изцяло само от дясната гърда,но цвета на акато му веднага се промени и намаля (до сега всеки негов памперс е наакан). И двамата сме страшно изнервени преди и след кърмене и превръщаме този магичен процес в кошмар.
Та въпросът ми към вас не е толкова към технологическото връщане на гърда, а е чисто майчински - макар и изцедена и от шише получава ли най-добрата храна бебето ми? Не спирам да му говоря и пея за да наваксаме емоционалната връзка помежду ни, той изглежда доволен и щастлив, но такъв ли е? Не давам АМ, ще стерилизирам и цедя докато мога!!! Цедя на 3 часа, така че стимулирам добре и се надявам да имаме успех.
Привет Teffita,
Скрит текст:
Справила си се изключително добре, особено предвид преживяното! Първо ще отговоря на въпроса ти. Да, бебето ти получава идеалната за него храна, тази която собственото ти тяло създава, за точно това твое бебе и за неговите нужди. Ти си изключително грижовна майка и си минала през доста неща! Бих ти предложила да си помислиш дали искаш Ла Лече Лига Лидер или Помощник за кърмене към ЛЛЛ да се опитат да ти помогнат на място у дома със засукването на бебето, тъй като това би могло да е значително по-лек вариант и за теб и за детето, когато нещата потръгнат.

Ако правилно разбирам би искала все пак и някои насоки за връщане на гърда. Ти явно си опитала най-различни неща. По принцип на бебетата не им пречи да засукват дори рамото, докато някой ги оригва и е напълно възможно да си засучат зърното, дори то да не е изпъкнало. Да, това може да изисква известно търпение докато се получи, но с малко помощ, би могло. Най-честите техники за това са да се сложи нещо хладно на зърното, за да настръхне и бързо след това да се предложи на бебето да засуче. Или пък представи си тръбичката на спринцовка, отрязва и се острото връхче и буталото се премества от грапавата отрязана страна. Гладката част се обръща към зърното и лекичко се издърпва. Разбира се, това издърпване може да се направи и с помпа за кърма. Зърната на жените са различни и има едни връзки, които ги държат по-близо или не толкова близо до ареолата. Когато връзките са по-стегнати и късички, може да държат зърното навътре. Обикновено с кърменето и/или изцеждането тези връзки се поотпускат и зърното би могло трайно да изпъкне след време или поне да не е толкова прибрано навътре.

Относно самото връщане към гърдата: основната трудност идва от това, че от шишето има друг тип засукване и под действие на гравитацията и дупките на биберона, млякото се излива в устата на детето, без да полага особени усилия за това. Когато бебето е под 2-2,5 месеца, то не може да изплюе и трябва да преглътне - колкото му се излее, толкова изпива. Ако се цели връщане на гърдата би могло да се опита алтернативно дохранване с чашка, лъжичка, капкомер, спринцовка или дозатор да речем (ако имаш желание ще обясня по-подробно). При кое да е дохранване целта е бебето да бъде по-изправено и да полага самО усилие да издърпва млякото. Това хем би дало възможност за плавно засищане на стомаха, получавайки само, колкото му е необходимо, хем би било хранене по-бавно и на порции, така както се случва от гърдата. Дори и от шише да е, може да е по-изправено и да издърпва млякото от биберона, за да полага усилия и да не се дразни и на гърдата.

В сънено състояние, малко преди да се събудят напълно, бебетата имат много по-силни инстинкти и обичайно засукват по-лесно.

Когато предлагаш на бебето да засуква, увери се, че е хубаво обърнато с корем върху твоя корем. Би следвало да е на височината на гърдите ти, а главичката така да е разположена пред гърдата, че зърното ти да сочи между горната устничка и нослето. Ако нослето е забито в гърдата, бебето може да се премести една идея в посока към краченцата му. Така брадичката ще се опре хубаво в гърдата, за нослето ще се отвори дупчица, а опирането на брадичката в гърдата, го стимулира да отвори хубаво устичка и да засуче.

Тъй като бебето е свикнало да му тече по-силна струя, може да си помагаш и с компресията на гърдата. Дали си чела за нея и опитвала ли си да я прилагаш?

Бебето ти е само на кърма и това е чудесно, ти си загрижена и любяща и няма как да не е щастливо, когато е обичано, докосвано и защитено!  Heart Eyes  [/color]
Иви, мерси за отговора  Hug
Всъщност изтичането на мляко става само когато е легнал, и от устата и от нослето.
Ще опитам на леко повдигнат матрак, защото определено легналата поза ми е удобна.

elvirka, надявам се това да е достатъчно. Ако не е можеш просто да опиташ с друг вариант на легналата поза или пък полегналата поза, която също дава възможност за почивка.
  bouquet

# 647
Отговор към ЛЛЛ:
Скрит текст:
Проблема е точно там, че тя не я поема облизва зърното, плюнчи се, криви се, мрънка, хлленчи и не ще да я захапе. Докато другата си я хваща от раз без никъкав проблем. Ползваме залъгалка понаже си смуче пръстите и пием глюкоза от шише заради жълтеница. Възможно ли е те да са проблема? Благодаря пак   bouquet
Привет valentina1027,
Скрит текст:
Напълно е възможно от там да идва трудността. Освен, че зърната и гърдите на различните жени са различни, нашите собствени зърна и гърди също се различават, дори и да не е видимо на пръв поглед за нас самите. За бебето вероятно това зърно се поема по по-различен начин и когато има добре изпъкналите зърна на залъгалката и на биберона от шишето, които се засукват и по-съвсем друг начин, това може да го обърква. Повечето деца объркват начините на засукване на гърда и биберони. При гърдата, езичето се изплезва и подлага под гърдата, поемайки я дълбоко навътре в устата и достигайки до мекото небце непосредствено преди гърлото. При бибероните, езика се увива около зърното и бебето не е нужно да прави нищо, за да му потече наготово, тук има плитко засукване до твърдото небце, непосредствено зад венците и течността се излива в устата. Би могла да обмислиш спирането на залъгалката поне докато трудностите отшумят. Залъгалките не се препоръчва да се дават на бебета под 6 седмична възраст, докато кърменето все още се установява.
Даването на глюкоза при кърмените бебета, забавя изчистването на жълтеницата, за разлика от бебетата на АМ. Ако все пак решиш да продължиш да я предлагаш може да опиташ да е веднага след кърмене в съвсем ограничени количества и по възможност да не е от шише, за да може Магдалена да забрави начина на засукване на изкуствените зърна и да започне отново да си засуква спокойно твоето.   bouquet [/color]

# 648
Въпросче към ЛЛЛ
Скрит текст:
Имам много кърма.МНОГО! Бебето суче предимно от едната гърда.Докато стигне до втората е заспал и не мога да го събудя за да му предложа другата.Ако не облекча с цедене стават на камък и боли адски.Цедя се съвсем леко,колкото да облекча положението защото с каката си бях докарала свръхлактация.Никой не ми беше казал как и по колко да цедя и цедях до дупка на всяко хранене.После температури,запушени канали- беше ад.Затова сега внимавам с цеденето,но въпреки това пак ми идва много.Ако не съм изцедила преди да му дам да суче започва да се дави,кърма пръска отвсякъде,а за болката да не говорим.
Какво да правя за да облекча положението?
Мукаддес, да ви е честит Явор   bouquet

Би ли споделила колко често суче Явор за денонощие, на какъв интервал приблизително?

Разбирам колко си  притеснена, че гърдите ти са напрегнати.  Мерките, които ти си предприела са  обичайните, които в подобен случай помагат (изцеждането до облекчение, когато имаш напрежение)  Peace

Дали е вариант да изцеждаш малко от предното мляко преди бебето да суче? Така  се намалява леко силата на струята, за да не се дави, а и гърдата омеква и е по-лесно на бебето да засуче правилно. След като Явор се дави от силната струя, можеш за кратко да го отделиш от гърдата и с чиста кърпа леко и нежно да притиснеш зърното или да оставиш млякото да изтече в някакъв съд, за да спре силната струя. После пак да го поставиш на гърда.
Пози, при които главата на бебето идва отгоре на гърдата, могат да помогнат. Така гравитацията не помага на млякото да тече лесно и вероятно на бебето ще му е по комфортно. След кърменето, ако още усещаш напрежение можеш да изцедиш леко, между кърменията също.

За болката от препълнени гърди може да те облекчи топъл компрес преди кърмене и хладен след това. При някои прекалено препълнени гърди пък помага преди кърмене хладен компрес.
Майки споделят, че добър ефект при напрегнати гърди има компрес със зелев лист или извара.  Зелевият лист, предварително изстуден, се намачква или претрива, отстранява се дебелата част и се поставя на гърдата, без да обхваща ареолата. След 15-20 мин . се маха или подменя. Добре е да се прилага с една идея внимание, тъй като има данни, че има леко намаляващ кърмата ефект.

Ако имаш въпроси или просто искаш да споделиш как вървят нещата при вас, заповядай-насреща сме.
Успех   Hug

# 649
Здравейте сладурки Hug
 ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМИ И ДА СА ИМ ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЕЧИЦАТА

Зафира: Ако ти преяжда бебето, защо не се опиташ да цедиш и после да му даваш изцеденото , там колкото мл трябва да изяде за едно хранене. Това само за да провериш дали е от преяждане повръщането. Аз като съм била бебе, така съм повръщала това което съм го изяла в по-вече:) И после съм спала като къпана, ама майка ми вика, че на всяко хранене съм връщала излишното, а съм била и много лакума. Но това с цеденето само за проверка де, че аз така само се цедях и ми намаля кърмата, та сега първо им давам цицките и после ги дохранвам с още 90 мл пък те колкото им е сладко толкова да хапват Heart Eyes Иначе и аз съм повдигнала леглата им. Когато са легнали ги слагам на една страна и подпрени отзад с нещо и ако повръщат им притискам главичките настрани за да изпада всичкото мляко(че те си въртят главите докато повръщат), да не се връща обратно, защото може да иде в дробчетата им. И моите като се напъват и ако са се нахранили преди това повръщат от напъните, ама няма как:((( Ще си го следиш бебето. Те моите повръщаха в началото, сега много рядко, нагодихме се някак си. То с времето се научава човек да се води по бебенцето  Crazy
Кашпичка Първо бяхме на PreNAN( за недоносени), ама той нещо не им се хареса и много повръщаха от него, после минахме на Friso/premature/  и от него повръщаха много, а за запека ни препоръчаха да ползваме Friso/Vom/- наистина много помогна при нас за запека, но има друг кофти ефект, че не се насищаха от него и час след храненето вече пищяха, че отново са гладни Crazy Затова се наложи да ги мешим двата  Friso като на 90мл слагах по 2 лъжички от Friso/Vom/ и по една от Friso/premature/, ама пак повръщаха и не им се харесваше и накрая минахме на Aptamil.Сега ползвам него и съм много доволна, а и излиза по-евтино от другите, защото е по-голяма разфасовка. От него пак има за по-лесно храносмилане, но на нас не ни действа особено. Купили сме един сироп сспециален за разхлабване- Дуфалак, много добре действа, но не е хубаво да се дава постоянно, а само ако бебето е било запечено по-вече от 24 часа. PeaceЕ, днес го ползвах за Анди и се изходи 2 пъти като за световно, ама не беше акал по-вече от 24 часа и нямаше как.Нищо друго като не помогна, прибегнах и към тях, ама така ще е то. Аз сиропа го давам с пипетка, че е бая гъст и ме е страх да не се задавят Peace Hug HugHug
Ако те интересува нещо друго питай,няма проблеми:)

Иначе ние сме добре. Днес правим един месец  newsm44. Ех, кога мина този месец:))) Heart Eyes По случая бяхме на разходка в парка и си сефтосахме количката, много е готино, а хората как само ни се радват Heart Eyes Трябва да свиквам, че ще сме атракция по улиците Mr. Green Heart Eyes Има и снимки ама ще ги кача тия дни, че сега не ми се занимава  Blush Mr. Green
Малките след разходката спаха цял следобед като къпани, много добре им се отрази  Mr. Green и на мен също Heart Eyes
Бютка: Какво по дяволите се е случило с твойта минка??? Е гати раждането аз, то по-добре секцио да беше си родила Crazy Иди на доктор момиче и не се ослушвай, иначе скоро секс няма да видиш Peace Hug
Блонди: Камито голяма цицоманка ще излезне  Heart Eyes Не се отчайвай, всичко ще се подреди Hug При мен сменянето на памперсите + яденето на двете бебета ми коства около час и половина  Mr. Green После докато измия шишетата, да поизчистя мръсните кърпи, памперси и т.н. и то хоп, пак станало време да се яде и да се подменят  ooooh! В един кръг се въртя и това е. А сега даже и им давам 1-во гърда  и после дохранвам и след това и се цедя и още по-вече време ми отнема, ама няма начин. Heart Eyes За тях ще направя всичко, само да са ми здравички  Heart Eyes Hug Heart Eyes
Мукаддес Ти като имаш много кърма, съгласна ли си да ми я продаваш на мен излишната? И без друго даваме много пари за АМ, то поне да им давам кърмичка на моите мушмуроци, че моята не стига и за двамата Blush Уж сега стимулирам и по една схема работя за да увелича кърмата ама да видим, до  къде ще я докараме Mr. Green
Уффф, стана то един ферманннн, но днес не можах да влезна, затова сега наваксвам  Mr. Green
Целувам ви и да се пазите Hug

# 650
Екзо благодаря за съветите Hug,представям си колко ти е трудно и на теб.Иначе за цеденето не е вариант за мен,много ми е гадно,имам 3 помпи,включително електрическа на Медела и повече от 10 мл общо не съм цедила SickСпоред мен това си е наследствено,рефлукса,аз съм била така,големия ми син,но не в такива размери.Просто имам нужда да споделя за да съм спокойна,че правя каквото мога.
Момичета, с моите си проблеми ви занимавам,а така ми се иска да ви окуража с кърменето.Наистина в началото се изисква доста усилия на волята,особено за майките,които са били по активни,но когато се сработите е такова удоволствие да гледаш детенцето ти как те гушка и гледа с такава искренна любов.Големия го кърмих година и половина и това за мен беше истинско удоволствие.Разбира се не е нужно да се кърми на всяка цена,всеки го усеща как е най добре за него.

# 651
Atrakcia,Благодаря за отговора! Hug
Суче на около 3 часа.Хвана си режим от болницата и след като приключи заспива непробудно до следващото хранене,а ако видя че паузата е по-голяма го будя или в сънено състояние кърмя за да избегна цедене.
Може спането да е заради жълтеницата все още и се надявам да изсуква достатъчно- логиката ми е че щом спи значи е сит.Често му стига само едната гърда,като досега не съм засичала време за което суче,но май няма и 15 мин.Опитвам се да не цедя на всяко хранене,но гърдите ми стават на камък.Със задавянето му процедирам точно както си описала- попивам леко като текне и го оставям да му мине,после пак го слагам за да облекчи.
Одеве след като яде изцедих общо от двете гърди 100 мл.Опитах да оставя по-малко,но болеше много и си бяха още напрегнати.С компреси не съм процедирала,защото днес ни е първи ден у дома,но утре задължително ще опитам.
Другото което ме притеснява е че в момента в който засуче от едната гърда,другата колкото е препълнена започва да се пълни още повече- усещам слизането на кърмата,което е доста болезнено.
Ако се събуди или си поиска скоро след като е сукал си му давам- не съм за режим на всяка цена.
Екзо,много се надявам да потръгнат нещата при теб Praynig Засега цедя по много малко,колкото да се облекча и изцеденето го замразявам за черни дни,защото пък ме е страх както я има изведнъж да не секне кранчето или да не стане като с Кики- направи ми стачка с която не се справих и всичко отиде по дяволите.Депресирах се сериозно и кърмата ми спря сама.
Зафира,прекрасно те разбирам за рефлукса ConfusedМинахме с Кики през тоя ад и докато не я захраних с твърда храна и не започна да се изправя след 6 месеца нищо нямаше ефект.Давахме сиропчета,повдигахме матрачето на леглото- нищо.Не е до преяждане- тя връщаше на фонтан дори вода и по-малки количества мляко.Тогава вече бяхме на АМ- дори по гъстите млека като Фризовом не дадоха ефект.

# 652
 newsm49 стиснете по едно палче за нас днес;)

# 653
bg_trinity, Късмет!

Екзо, благодаря Hug Засега сме на Нутрилон, ако не е ОК ще пробваме Аптамил.

# 654
bg_trinity, Успех!

# 655
bg_trinity,късмет,успех и моите палци! Hug

# 656
bg_trinity, успех днес, с теб сме  Praynig Спокойно, всичко ще мине леко и бързо  Peace
Гудни, благодаря ти, ще я потърся!

# 657
  • Бургас
Тринити, успех!
Аз останах без тапа  Mr. Green

# 658
Ей ме на росна, прясна и с болки- от вчера от късния след обед имам болки , които се повтарят между час до два и не се сгъстяват, имах две много силни- една през нощта и една сутринта и това е- тук съм до откат. Да не говорим,че вечерта едва излязох от тоалетната.
Бг Тринити, с теб съм. Днес е много хубава дата и е последнат почти от август, която ми харесва. Hug
Тринити, успех!
Аз останах без тапа  Mr. Green
Peace Hugей това е и аз това чакам, ама. Кактъо каза мъжът ми аз съм била тапов тип. Joy

# 659
Бг_Тринити, успех  Hug
Калка, супер, успех и на теб, скоро да се похвалиш  Hug
Честито бебенце на бебсиии  Hug

Общи условия

Активация на акаунт