Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 68 961
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Едитнах поста, ето тази къща имах предвид:

https://maps.google.com/maps?q=40.958366,28.827894&hl=bg& … &t=h&z=18

Иначе да, със събърбана и може да се комбинира и с аквариума и с плаж  Wink Самия квартал има приятна крайбрежна алея с градинки и площадче, така че и там е приятно за разходка.

Иначе ако музея беше за гражданска авиация веднага го пиша и него  Peace

# 136
Здравейте!
Предстои ми пътуване за втори път следващата седмица.При първото ми пътуване научих безценни неща от тук и сега отново ще се допитам до вас.
Направила съм си нещо като план за първия ден (останалите още се обмислят) и бих се радвала да чуя вашето компетентно мнение.Идеята е следната:
=> настаняване в хотела - с трамвая до Eminönü
=> от Eminönü - с автобус - до Пиер Лоти (изкачване с лифта)
=> от Пиер Лоти (слизане пеша?) - с автобус? (не съм сигурна кой обаче) - до Миниатюрк
=> от Миниатюрк - с автобус - Таксим
=> Таксим и Истиклял (ядене, шляене и т.н) - с метрото - до Левент 4 (за разглеждане на Сапфира - магазини и площадка)
( тук да вмъкна че пъкления ми план е да съчетаем дневна и вечерна гледка от Сапфира - тук въпрос  към вече посетилите - има ли ограничение във времето за престой на площадката и кафето горе?)
=> от Левент 4 с метро до Таксим
=> от Таксим до Лалели с автобус 

Как ви се струва?Постижимо ли е?Развлачено във времето говорим за цял ден от 7-8 сутринта доооо късно вечерта?
Тук ми идва и другия въпрос - както може би ви е направило впечатление 8-9 пъти се ползва транспорт
Ако вземем Истанбулкарт или Акбил по-изгодно ли ще ни бъде и може ли приблизително да кажем с колко?Така и не ми стана ясна разликата между Истанбулкарт-а и Акбила? И тези две чудесии имат ли намаление за студенти?

Олях ся сякаш, прощавайте!
Много ще се радвам да ми отговорите, защото не мога да спя от вълнение  Grinning Grinning Grinning Grinning

# 137
Акбила вече не го брой, вероятно вече има антикварна стойност, аз още си нося един като ключодържател. Истанбулкарт ти трябва.
От Пиер Лоти до Миниатюрк има шатъли, мисля, че са безплатни. Точно от паркинга до лифта тръгват, но не помня на колко време бяха, сякаш на всеки кръгъл час  Thinking или на два часа  Thinking  Ако някой тук не даде по- точна информация, може на място да видите разписанието преди да се качите на хълма и така да си прецените колко време да останете там, за да хванете шатъла. Иначе автобус от градския транспорт може и да има, но аз не го знам. То там е хем близко, хем не е и не знам съвпада ли с маршрута на някой автобус.

Иначе програмата я намирам за изпълнима за един цял ден. Ако тръгнете 7-8ч. сутринта, даже спокойно ще се мотаете.

# 138
  • Варна
     hubavoto_f-4e, програмата ти наистина е изпълнима и според мен. Това, което миналата година разбрахме от служителка в магазина за сувенири в Миниатюрк е, че автобуси до Пиер Лоти няма. Вариантите бяха да се върнем на Еминюню или да отидем на Таксим. След няколко профучали маршрутки, чийто маршрут нямаше как да видим, дойде автобус за Таксим... За споменатите шатъли бях чела тук, но не разбрах нито откъде, нито кога, можем да ги ползваме. При нас Пиер Лоти се размина. Може да имате по-добър късмет в обратната посока - от кафенето към Миниатюрк. Реално двата обекта са на близко разстояние, но от двете страни на Златния рог и това прави нещата по-сложни.
     Това, което бих препоръчала, четейки маршрута ви, е от Миниатюрк да се върнете на Еминюню и оттам през моста Галата и едноименната кула да тръгнете по Истиклял към Таксим, вместо да отивате на Таксим, да минете булеварда и да се връщате пак, за да вземете метрото.
     Ако сте двама и смятате да ползвате редовно и Т1, без да се замисляте, заредете Истанбулкарт с 40-50 лири (особено, ако не ви е проблем дали нещо ще остане в картата, т.е., ако не мислите да я връщате, а ще си я ползвате отново при следващо ходене), пък нали има и други дни от престоя ви. Иначе не е проблем да следите остатъка в нея и да дозареждате, стига да не ви се наложи на по-отдалечено място, като Миниатюрк, например.

# 139
  • Варна
Има начин да се стигне с автобус от Пиер Лоти до Миниатюрк. След кафенето се спускате надолу до джамията Еюп и после покрай Златния рог до спирка на автобусите Айванпазар. Спирката е до третия мост над Златния рог. Пешком десетина минути. От там минава автобус 41ST, който се движи на 20 минути, а в часовете пик на 15. Спирка Миниатюрк е 5 след Айвансарай.
Дано ви помогна.
Тази снимка е правена от кафенето Пиер Лоти. Вижда се и третия мост, до който е спирката за Миниатюрк.

Последна редакция: нд, 19 авг 2012, 09:13 от кали 08

# 140
Много ви благодаря!Уникални сте, наистина Simple Smile
Ще търсим от Пиер Лоти как да се придвижим до Миниатюрк.
До колко се спестява с Истанбулкарт-а (в смисъл заслужава ли си?)
Ииии някой има ли идея магазините в Сапфира до колко работят и много ли са, защото гледах в сайта там има и хотели и хора живеят... (може да ми е тъп въпроса, но се опасявам да не са затворили когато отидем)
иии пак да питам можем ли да седим колкото искаме горе на площадката - идеята ми е и дневна и вечерна гледка да уловим Simple Smile
Сега се замислих нещо, може би малко глупаво... сутринта като отидем на Пиер Лоти слънцето срещу нас ли се пада?(в смисъл ще можем ли да си направим хубави снимки или има опасност да са преосветени?)Доста съм зле с ориентацията в посоките и не мога да си представя как точно се пада

# 141
  • Варна
     Може да провериш кога свети слънце към Пиер Лоти с камерите. Там имаш доста широк ъгъл на гледката, така че все ще може да се снима поне част от нея.
    За Истанбулкарт - огромно удобство - пести време за купуване на жетони от автоматите (които може и да не са на всяка спирка), а в автобусите е единствената възможност за таксуване (или добрината на местните, които може да ти дадат своя карта, а ти да им платиш в брой, което не е много удобно). Колкото до спестяването - за стандартен уикенд без прекалено ползване на транспорт, от отстъпките компенсирахме заплатения депозит и картата ни остана... при това отиване вече ще я ползваме "на печалба" Laughing Не сме я ползвали за ферибот, а там отстъпката е още по-голяма. С две думи - определено си заслужава, да не кажа, че е задължителна за самостоятелно разхождащи се като нас.
     Дано съм ти била от полза!  bouquet

# 142
Здравейте.
Не знам дали е коментирано, но да споделя инфо, което може да се окаже полезно за пътуващите с автобуси на линията Метро до Истанбул.
Фирмата предлага безплатни маршрутки до различни точки в Истанбул. Необходимо е само да кажете на стоюарда къде искате да отидете, т.е. сервиз за къде да ползвате, за да ви упъти къде да слезете. Има шатъли, за които се слиза от автобуса преди автогарата. Обикновено маршрутките имат за крайна точка някой от офисите на фирмата. От там пък можете да вземете автобусчето обратно за автогарата. Удобно е.
Дано съм била полезна.

# 143
( тук да вмъкна че пъкления ми план е да съчетаем дневна и вечерна гледка от Сапфира - тук въпрос  към вече посетилите - има ли ограничение във времето за престой на площадката и кафето горе?)

Няма Peace
Ето и работното време. http://www.istanbulsapphire.com/index_seyir_english.html

Скрит текст:
Такава наслада на сетивата ми носи тази тема Heart Eyes

# 144
Акбила даже е махнат от първия пост  Peace Иначе картата спестява около 10 и повече лири по мои изчисления. Обикновено изчислявам колко ще ни трябва за транспорт, зареждам под тази сума (защото смятам пълната сума на билетите) и последния път останаха 9 лири и не я върнахме.

За Сапфир не мисля, че има ограничение в престоя - все пак има кафене и може да се поседи час-час и нещо  Wink

Ексайтед, много си права  Hug

# 145
Прекрасни снимки от Истанбул, за по-лесно разглеждане натискате [View with PicLens]

http://patepis.com/?p=34268&album=6&gallery=107&show=gallery

Crazy

# 146
Много ви благодаря за отговорите....
още нещо се присетих: може ли да си хванем автобус до Таксим от Лалели (има ли автобуси спиращи някъде около университета) или трябва да вървим до спирката в Аксарай?

# 147
  • Велико Търново
Шебек, благодаря за снимките.  Hug Наистина са невероятни, потопих се отново в атмосферата на града.

# 148
Шебек, благодаря за снимките.  Hug Наистина са невероятни, потопих се отново в атмосферата на града.
И аз така , май го познавам Исмет от същото място newsm12

# 149
Шебек, благодаря за снимките.  Hug Наистина са невероятни, потопих се отново в атмосферата на града.
И аз така , май го познавам Исмет от същото място newsm12

Може и преди да съм го писала,ама при едно от пътуванията нидо Истанбул този Исмет ни беше екскурзовод и за съвсем малко не го опердашихме! Mr. Green
Беше седнал да ни обяснява разни исторически факти от нашата/визирам българската/ история,за периода 1396-1878г.За боевете при Шипка и т.н.
Лично аз няколко пъти го помолих да спре и че всеки има своята позиция по въпроса,ама той не...пъне се като магаре на мост...
Другият екскурзовод-Ахмед,е такъв тактик! Така умело заобикаля тази тема.Истински професионалист! А Исмет... ooooh! Пази Боже сляпо да прогледне! Whistling

Общи условия

Активация на акаунт