ВМ-НВХ рецепти

  • 491 494
  • 589
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 131
Здравейте,записвам се в темата с една рецепта,която изпробвах туко-що :
http://vnalbatska.blogspot.com/2014/01/blog-post_2066.html
Малко я модифицирах като сложих вместо какао брашно от рошков,стевия на прах и направих с 2 яйца и затова не ми набъбна толкова сместа,но пак стана страшно вкусно  Laughing
Ето я и оригиналната рецепта:
Необходими продукти (за 1 торта-звезда):
4 яйца размер L
80 гр сусамов тахан (пълнозърнест)
сироп със стевия (малини) 10 мл - може да го замените само със стевия или друг натурален подсладител
канела
натурално какао
годжи бери (може да замените с червени боровинки, те са само за украса)
кокосови стърготини
формичка за курабийки

# 181
  • Vildbjerg,DK
  • Мнения: 99
Торта Гараш ( по рецепта на Добрина Венкова )

Рецептата взех от сайта на Вероника http://thegingercookies.blogspot.dk/2010/10/blog-post_31.html

а ето така аз направих тортата

Продукти

За блата - 5 белтъка, 150 гр. орехи, 20 гр. лешници, ванилия
Белтъците се разбиват на пяна и се добавят смлените в робота ядки. Разбърква се леко с лъжица и се добавя малко смляна ванилова пръчка ( или есенция, ако нямате подръка на пръчица )
Върху хартия за печене очертах 4 кръга с диаметър около 15 см. и разпределих сместа вътре в кръговете. Пече се 15 мин. на 150 градуса с вентилатор или 160 без. Изваждат се и се оставят както са с хартията за 10 мин. докато се охладят. После лесно се отлепят без да се счупят.

За крема - 100 гр. вода ( замислих се сега, че вместо вода, може кафе да се сложи или мляко с нес  ) , 200 гр. шоколад на Линдт 70 % за десерти и печене, 5 жълтъка, 250 гр. несолено масло, ванилия и стевия или друго подслаждащо -  кокосова захар примерно
Водата я загрях до завиране, добавих стевиата и начупеният шоколад и разбърках докато шоколадът се стопи ( не на котлона - водата е достатъчно топла да разтопи шоколада ). След като стана еднородна смес и не беше много горещо, добавих разбитите с вилица жълтъци на няколко пъти и бърках непрекъснато. Кремът стана лъскав и по-гладък като консистенция. Накрая смелих ванилия и отново разбърках. В отделен съд разбих с миксер маслото( меко масло, на стайна темп. ) - не повече от 30 - на секунди и добавих шоколадовата маса, отново разбивайки с миксера.
После се реди тортичката и трябва да постои поне час или два в хладилник да стегне. При мен количеството крем е повече, но винаги преди като съм правила тортата, кремът ни беше малко. Та затова съобразно белтъците, кремът ми е повече.

Тортата съм я правила и вместо с крем с жълтъци, със сметана - или шоколадов ганаш. Също става много хубаво. Количество сметана и шоколад 1: 1. Сметаната се загрява и се смесва със шоколада. Бърка се до разтапяне, охлажда се сместа за около 2 часа и после се разбива като нормална сметана на пухкав крем.

Ето и какво ми сметна програмата



Общо кол. на продуктите 932 гр.


                     За 100 g   Парче (78 g)   Общо за тортата

Калории         481 kcal       374 kcal           4486 kcal
Протеини       9,2 g              7,1 g                      86 g
Въглехидрати   11 g                  8,6 g                    103 g
Мазнини           41 g                   32 g                    380 g


Съставките са една част течна сметана към една част шоколад. Чела съм че може и малко масло да се добави, но аз го правя само със сметана и шоколад. И захар слагах , де Laughing От декември насам не съм правила торти - тази беше първата. Та примерно 200 мл. течна сметана загряваш в съд, добавяш 200 гр.шоколад ( колкото по-наситно е начупен, толкова по-бързо се стопява ). Разбъркваш хубаво и оставяш да се охлади. После включваш миксера и разбиваш все едно си разбиваш обикновена сметана. Може и в робот със с образният нож. Smile

Последна редакция: пн, 27 юли 2015, 00:04 от ЗлаВещица

# 182
  • Мнения: 12 726
anideni, много хубава торта си направила  Simple Smile

Според мен, колкото по-голям процент какао съдържа шоколадът, толкова по-стегнат и твърд става ганаш кремът.
В случая на 2х100 г тъмен шоколад 80% какао, примерно, е добре да се сложи около 300 мл сметана, дори и малко повече може.
1:1 ми се получава хубав ганаш ако шоколадът е с 40-50% какао, а като съм правила със 75% какао в съотношение 1:1, кремът става твърд и изсъхва, затова на повече % какао слагам повече сметана.
Примерно - 200 г шоколад с 80% какао + 300-400 мл сметана, но това вече в въпрос на вкус.

И понеже видях на Шоки притесненията за суровите жълтъци - те се добавят в горещата смес с шоколада. Лично аз връщам за кратко на котлона и разбърквам хубаво. Кремът се получава гладък и яйцата не са сурови.

Последна редакция: нд, 23 мар 2014, 08:21 от Merelenda

# 183
  • Мнения: 700
Благодаря за хубавата тема! Най - после имам доказателство за вътрешното си усещане как е редно да се храни човек.
Вероятно е писано, но моля за рецепта за домашна майонеза .
 Аз я правя с 2 домашни яйца +250 гр олио + лим киселина/или лимон/  и сол. Понякога добавям пресен чесън или хрян на листа.

Момичета , под каква форма приемате магнезия?
Не съм убедена че тези на хапчета се усвояват...

Благодаря!

# 184
  • Мнения: 6 425
Mislq, различните магнезиеви съединения имат различна степен на усвояемост. По-голямата част наистина не се усвоява, но някакъв процент се усвоява. Но по принцип и за магнезия, и за всичко останало можеш да попиташ в темата за НВ-ВМХ, тук е място само за рецепти.

15 рецепти за нисковъглехидратен хляб:
http://authoritynutrition.com/15-low-carb-bread-recipes/

# 185
  • Стара Загора
  • Мнения: 122
Здравейте! От два месеца и половина спазвам ВМ-НВХ и се чувствам много добре.
Иска ми се да направя един нисковъглехидратен шоколадов чийзкейк. Имате ли изпробвани рецепти?
И да споделя една вкусотия,която си измайсторих наскоро- Стоплям малко течна сметана,разтапям един черен шоколад,смесвам ги и разбърквам със смлени орехи-стана божествено.Пропорциите са по-желание,ако сложите повече сметана,ще трябват повече орехи за да уплътнят.Може и като бонбони да се оформи,аз гребах с лъжица 2-3 дни. Simple Smile Всъщност се опитах да направя една рецепта за течен шоколад,но стана много течно и реших да уплътня малко сместа.
Хубав ден!

# 186
  • Мнения: 6 425
Направих нещо като нисковъглехидратен чийзкейк наскоро и мисля да пробвам пак тази събота или неделя с лека модификация. Не беше с шоколад, а с ягоди, но се получи супер, а може да се направи и с шоколад. Блатът беше от смлени орехи, слепени с минимално количество течна сметана - само колкото да се получи топка, която може да се хване с ръце, да се пренесе в съответната тавичка и да се разпредели равномерно върху дъното. Дебелината на блатчето беше под 1 см. Отгоре залях с крем от течна сметана (не помня дали 30% или 35%, но количеството беше 170 - 180 мл, т.е. останалото след като приготвих блата), миксирана до хомогенност с една опаковка Филаделфия (тази класическата). Понеже знаех, че няма да го ям само аз, а не ми се слушаше мърморене, бях сложила 2 чаени лъжички кафява захар в крема. Цялото нещо беше за 4 порции - това означава по половин лъжичка захар на порция. За моя вкус се получи дори свръхсладко, но на хората, които предпочитат наистина сладки десерти, им беше тамън Peace А най-отгоре украсих с парченца ягоди. Десертът пожъна наистина голям успех. Sunglasses

А този път мисля да опитам без захар в крема, но с парченца шоколад.

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 10:08 от Cioccolata

# 187
  • Пловдив
  • Мнения: 44 178
 Снощи правих гювечета.Състава беше печ.чушка,парче сирене,масълце и 2 яйца,кашкавалче.На ММ сложих и 1 кренвирш.
Имах и тиквички,та пак ги зъдуших с чесънче и морков...стават чудни! Simple Smile

Последна редакция: нд, 26 юли 2015, 23:58 от ЗлаВещица

# 188
  • Мнения: 6 425
Рецепта, подходяща като сладкиш или торта: http://www.bonapeti.bg/collection/Posten-yagodov-sladkish/ Медът е излишен според мен (кашуто и ягодите ще придадат достатъчно вкус, включително сладост).

# 189
# 190
  • Мнения: 13 391
От женския кето редит рецепти за
закуски
обяди
вечери
междинни

# 191
  • Мнения: 6 425
Направих нов (за мен) вариант на шоколадов пудинг:

400 мл сметана (30%)
2 жълтъка
100 грама тъмен шоколад
1 ромова есенция

Първо сметаната и жълтъците се слагат да се затоплят на не много загрят котлон (при постоянно разбъркване), но все пак трябва яйцата да се сготвят - така ги държах сигурно 15-16 минути. Би трябвало да се получи сгъстяване, но не изчаках толкова Rolling Eyes Изключих котлона, но оставих тенджерката отгоре на остатъчна топлина и натроших вътре шоколада, за да се разтопи. Пак разбърках, прибавих есенцията и налях в купички. Сега съм ги оставила в хладилника и чакам да се стегне.

Рецептата е тази: http://holisticallyengineered.com/2013/12/paleo-chocolate-pudding.html Но аз използвах сметана вместо кокосово мляко и шоколадът ми е с 60% какао, макар че друг път вероятно ще ползвам със 70%.

# 192
  • Мнения: 6 425
Сочна таханова пита

340 мл тахан
200 мл течна сметана (22%)
100 грама тъмен шоколад
1,5 ч.л. бакпулвер
ванилия или ромова есенция
40-50 мл прясно мляко или вода за разреждане

Смесват се таханът и сметаната, прибавя се бакпулверът и ароматите. Шоколадът се натрошава на парченца и се прибавя към сместа. Накрая се разрежда до желаната гъстота (с вода или прясно мляко). При мен беше доста гъсто, почти като тесто за питка. Пече се на 180 градуса за 15-20 минути. Когато питата се извади, е доста мека и сочна, затова се оставя да се стегне, преди да се извади от формата (но пак остава сочна).

Пекох в кръгла силиконова форма. От това количество излязоха 8 не много големи порции (достатъчни като десерт).

Последна редакция: сб, 12 апр 2014, 12:59 от Cioccolata

# 193
  • Мнения: 90
Ето това списание има много хубави рецепти, ежемесечно е. Лошото е, че е платено, но аз взимам доста добри идеи за този режим, а и има примерно тренировки и съвети http://www.-spam152-/bg/2014/nutrition/ifs-journal-6-%D0%BF%D1%8 … on_types=og.likesМного ми харесва. Отслабнах 36 кг

# 194
  • Мнения: 6 425
Без да искам, постигнах съвършенството Sunglasses Не ядох и не смятам да ям козунак (имам си съображения), но все пак ми се прииска да си направя някакво нисковъглехидратно и високомазнинно печиво за мен, за да ми бъде закуската по-празнична Embarassed И понеже обмислях един вариант на моите базови кокоски, ето какво се получи в крайна сметка (резултатът е фантастичен и далеч надмина очакванията ми):

Кокосово-бадемови кексчета с парченца шоколад (за 4 кексчета във формички за мъфини):
150 мл кокосови стърготини (може би към 60 грама излизат)
50 мл филирани бадеми (3-4 равни супени лъжици)
2 яйца
прибл. 2 с.л. кокосово масло
20-ина грама краве масло
ванилия
35 грама шоколад Линд (70%) на парченца

Разтопих мазнината, добавих яйцата и сухите съставки. Получи се не много гъста смес. Разпределих в 4 формички за мъфини и пекох 10 минути на 180 градуса. Кексчетата станаха по-меки от друг път, а отвътре бяха останали много сочни. Шоколадът се беше поразтопил и беше божествено Sunglasses Разбира се, доста са мазнички и хранителни, така че не могат да се изядат наведнъж Wink

Общи условия

Активация на акаунт