Отговори
# 90
Ами аз за това питам, защото моя преглед с ехограф е не повече от 5 мин, даже 5 са много. Поглежда -да добре ,плацента, ето го бебето, това е пъпната връв , ето сърчицето, обърнало се е вече и това е. Не въвежда никакви размери.На снимката от днес пише, че бебето е 82.6 мм(милиметра) ThinkingХем ме успокоява , че всичко е наред хем нищо повече не казва. Де да знам. Може и нарочно да не ме ангажира с размери да не се шашкам Laughing

# 91
  • София
mvsh, екстра е  Peace Пази се от жегите и дано повече да няма никакви такива случки  Hug

А за бодитата забравих да напиша, мислех да ходя до Лидл да ги видя, но онзи ден бяхме до Хит и там има и с дълъг и с къс ръкав опаковка от 3 броя за 10лв., взех едни с дълъг ръкав. Не пише къде са произведени, сигурно са китайски, но са много симпатични и са си от хубав чист памук, размери има всякакви,  започвайки от new born, което ми изглежда като за недоносени, та взех размер 0-3м., което би трябвало да е 56.

# 92
mvsh с моята докторка сме говорили за границите на ТСХ и тя каза че трябва да е между 1 и 2 и аз заради това  се притесних, че се е вдигнало, но тя каза щом си пия хапчетата няма проблем. А те вече бебетата си имат щитовидна жлеза в началото до 3 месец е много важно да е в границите и да се пият лекарства.

# 93
 До колкото помня такъв беше начина да задам въпрос към консултанти на ЛЛЛ. Ако греша, нека някой ме поправи.  Grinning
Едно въпросче имам. Разучавам кърменето на поискване и това под час. Възможно ли е по принцип да се започне с такова на поискване докато се нормализира потока на кърма, а и докато бебето засуче сериозно, а по-късно да се премине на кърмене под час? Как става прехода?
  Имам някакви притеснения свързани с кърменето на поискване- липсата на каквото и да било лично време ( от което си признавам - имам нужда), проблеми със съня на бебето вечер и изграждането на режима му за по-продължителен сън и т.н.
     Предполагам сте чували тези въпроси и са вече тривиални, но в същото време ми се иска и в първите седмици да дам на бебето максималното му нужно количество кърма чрез кърмене на поискване. Сега се опитвам да си изградя нещо като стратегия - приготвям тигана преди да съм хванала рибата  Laughing .

ShySun, не грешиш, щом успях да видя въпроса ти. Laughing Няма някакво точно „правило” как да задавате въпроси към нас – просто, ако обръщението е болднато и в различен цвят (какъвто ви харесва) и адресирано до нас – ЛЛЛ или поименно, по-лесно ще можем да забелязваме и по-малко вероятно ще е да пропуснем нещо. Wink

Въпросите, които задаваш, вероятно вълнуват и други бъдещи майки Hug – как да организират живота си след раждането на бебето, как да напаснат собствените си нужди и необходимостта от свое лично време и пространство с отглеждането на своето дете (деца). Чудесно е, че от сега се интересуваш от кърменето и търсиш информация за него, която да пригодиш спрямо своя усет. Flutter

Често майките в началото се колебаят дали да кърмят „на поискване” или „под режим”, някои опитват да спазват определени часове за хранене на бебетата си още в първите дни след раждането им, но доста от тях споделят, че кърменето на поискване се е оказало по-удачният вариант и постепенно са започнали да разпознават сигналите на своето бебе, да им откликват адекватно и са се нагодили в общ ритъм. Храненето под режим се асоциира по-скоро с даването на изкуствено мляко, тъй като то е по-трудно смилаемо за нежното бебешко стомахче. Кърмата, от своя страна, е най-естествената храна за човешкото бебе, усвоява се почти изцяло и много бързо от бебешкия организъм – за по-малко от 90мин. Също така, кърменето не е само хранене, то утолява и жаждата на бебето, успокоява го, дава му близост с мама, топлина, уют, приспива и помага за справяне с болката. Новороденото бебе обичайно има нужда да суче 8-10, даже 12 пъти в денонощие, но е напълно нормално то да търси гърда много по-често, да иска да е близо до мама и да суче не само за да се нахрани.

Обикновено всяко бебе, което е здраво, активно, будно и няма фактори, които да го правят сънливо в първите седмици (като жълтеница, упойки и медикаменти по време на раждане и др.) има собствен ритъм и показва кога има нужда от кърмене. Ако, обаче, новороденото е твърде поспаливо по някаква причина, тогава в началото е необходима и малко помощ от мама – да го буди, за да го кърми – твърде дълго спящо новородено не означава, че то е сито и затова спи, а по-скоро – че няма сили, за да се буди самó и е необходимо да бъде будено и кърмено по-често, за да си набавя необходимите му калории и да расте и наддава. В такива случаи, кърменето на поискване е съчетано и с „помощ от мама”, докато бебето премине през този период и укрепне достатъчно, за да определя своя ритъм и да показва самó кога има нужда от кърмене.

"Кърмене на поискване" може да се нарече това - да следваш ритъма, зададен от бебето, да разпознаваш нуждите и сигналите му и да им откликваш. Не се налага изкуствен режим на бебето, а се следват неговите нужди със всичките промени и периоди, през които то преминава. Майката се доверява на своето бебе и на интуицията си да го разбира и реагира според сигналите му. Бебетата ни са различни също толкова, колкото различни сме и ние, възрастните. Нали едни възрастни огладняват по-бързо, други – на по-голям интервал от време; едни имат по-малко на брой хранения, други обичат да си похапват по-често; едни имат нужда от по-големи количества храна, други се чувстват чудесно с по-малко, един път ни се хапва повече, друг път – по-малко и т.н.? Mr. Green Така е и с бебетата – как тогава да се поставят под един общ знаменател всички, да се подлагат на еднакъв тричасов или друг режим и да се очаква всеки път да поемат по едно и също, определено количество кърма? Кърменето на поискване изисква разбирането, че всяко дете е уникално и уникално трябва да се подхожда към него, спрямо неговите собствени нужди.

След първите седмици, в които новородените още може да имат нужда от малко побутване, събуждане и иницииране на храненето и лактацията на майката плавно се урегулира спрямо техните нужди, бебетата стават обичайно доста ритмични и може да се каже, че постепенно си изработват някакъв свой „режим”. Този „режим”, обаче, обикновено търпи доста вариации, докато бебето расте и преминава през различни етапи - често бебетата имат периоди, в които имат нужда да сучат по-често и интензивно, като в много случаи кърменето им помага да преодолеят дискомфорта от някакво неразположение – колики, никнещо зъбче, болка, боледуване, страх и т.н. Много майки, които кърмят на поискване споделят, че когато откликват на нуждите и търсенето на бебето, трудните периоди се преодоляват по-лесно. Често майките разказват, че кърменето на поискване им предоставя едно мощно оръжие срещу почти всяка бебешка нужда или проблем - те просто предлагат гърда. Grinning

Не зная доколко написаното от мен ще ти е от полза да си изградиш стратегия Flutter – вероятно това ще се случи, след като родиш и тогава, спрямо информацията, с която разполагаш и майчината ти интуиция и собственото ти усещане от това, което ти показва твоето бебе, ще успееш най-добре да прецениш какво да правиш. Защото твоето бебе е уникално и единствено, то има своите собствени потребности, които постепенно ще започне да ти показва и ти да ги разпознаваш и е възможно те да не се вписват в някакви точно определени граници и схеми. В началото, след раждането, е възможно да има трудности – все пак, особено за раждащите за първи път майки, всичко е ново и непознато и за много неща се учим „в крачка”, но обичайно постепенно нещата се нормализират и влизат в някакъв ритъм. Важно е да се обградиш с подкрепящи те хора и да знаеш, при нужда, от кого да потърсиш помощ или подкрепа. Когато родиш, ако имаш нужда, можем отново да обсъдим това, което те вълнува, или да се обадиш на националния телефон на ЛЛЛ – 0888 555 385, или да посетиш някое от събитията, организирани от ЛЛЛ (виждам, че живееш във Варна – там ЛЛЛ организира много срещи, лекции и бебешки кафета, ето програмата за месец август). Lorini също всеотдайно отговаря в темата и ви споделя ценна информация, действително – и двете организации подкрепяме майките в желанието им да кърмят своите бебета.

Пожелавам ти лека бременност, безпроблемно раждане и да бъдете един успешен, добре „работещ” кърмачески тандем майка-бебе. Aко имаш и други въпроси – сега или след раждането, с радост ще отговаряме.
  bouquet

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 18:26 от Amorevole

# 94
следят по два-трима човека една тема и се пише в определен цвят, но за да стане това е хубаво да се говори с някой ЛЛЛ лидер и да се отбележи на първа страница, за да не е като вмешателство в темата...и те отговарят само на зададения върпос...
Да, точно така е. Peace Отговаряме само на въпроси, които са зададени към нас. Не се намесваме непопитани, дори и да става дума за кърмене – все пак това си е вашата отчетна тема и няма да е коректно да се месим в нея, ако не ни питате изрично. Flutter Ние още преди няколко месеца ви се представихме Wink, ето с този пост, така че, ако желаете, бихте могли могли да отбележите на първа страница за съвместната инициатива на BG-Mamma и Ла Лече Лига България.

... както и към това, което ЛЛЛ предлагат...но трябва да се види от другите отчетни или да се пита, кой ще помага на нашата група, тъй като едва ли ще мога да смогна сама, особено около раждането, пък въпроси ще има...

Lorini, разбира се – непосилно би било да се справяш сама, особено когато ти самата ще си имаш бебе, а и кака. Затова, ако момичетата имат нужда и желаят нашата помощ и подкрепа, с радост ще се включваме и ние, от ЛЛЛ. Hug

# 95
  • София
Затова, ако момичетата имат нужда и желаят нашата помощ и подкрепа, с радост ще се включваме и ние, от ЛЛЛ.hug:
За което сме много благодарни!  Hug Както и за предишния изключително информативен пост   bouquet

# 96
късметче, това го чувам за първи път и честно не бих си  сложила такава инжекция  newsm78

Сигурна бях, че такъв ще е отговорът ви, защото и аз се изсмях на това, ама викам си ще питам, може да съм изпуснала нещо, аз съм противник на лекарствата и може да не съм разбрала, както и да не, може тя нещо да не дочула....

да се включа и аз  Grinning
С тия размери на бебета и точни термини да ви кажа е вярно едно голямо гадаене. Като бях бременна с дъщеря ми, вярно техниката не беше толкова напред, но така ме изплашиха. Терминът ми беше 18.06, а я родих на 03.07, цели 14 дни по-късно. Вкараха ме в болница за преносване, където ми казаха, бебето е около 2 кг., терминът ви е объркан ще родите след месец???!!! Rolling Eyes
Побъркала се бях, лежах седмица в болницата и на последния ден преди да ме изпишат, за да раждам другия месец, родих детето, 3250 кг., съвсем нормално и не преносено... Така че, наистина всичко е относително и ви съветвам да не си товарите мозъците с тези цифри, защото техниката много често греши...

За прилошаването - точно така както си го описала mvsh се почувствах на път за морето, ама насред нищото, само дето, мъжа ми като спря колата, припаднах в ръцете му докато слизах от нея. Дъщеря ми и той ме свестиха с едно шише вода, чувах само как ми викаше "дишай, дишай" и дишах... през целия път до морето се возих легнала на задната седалка, но от какво беше и защо стана, не мога да обясня. Може би е комбинация от жегата, умора от пътя, емоции и т.н.

# 97
Здравейте мамчета, да се запиша и аз в новата тема, не успях да изчета 2-3 странички, но ще се върна после.
Видях че сте коментирали това че бебетата растат по-големи и дали се измества термина - lorini и Ева на сцена. В сряда бях на консултация при лекаря който ще ме изражда, и той каза че няма значение че бебето върви напред, затова някои бебета се раждат 3 кг, а други 4 кг. Термина си остава този по менструация като винаги има случаи когато може и по-рано да се появи бебето. Но дори и килограмите да са в повече, не означава че органите на бебето са развити по-добре. Понеже и на мен ми излизаше на всеки ехограф че бебка е малко по-голяма, на последния който го правих при Марковс като бях в София ми излезе с 9 дни напред и го питах дали означава че трябва по-рано да насрочим дата за секцио, но ми каза че няма да е по-рано а в 39-та седмица, точно поради по-горната причина с органите на бебето.
И определено се усеща разликата..в Румъния ми се виждат много по-големи специалисти лекарите.. не казвам нищо за Марковс, аз нямах възможност да съм при него, а беше някаква лекарка младичка която работеше в неговата клиника,  но така и не и запомних името.. Но начина по който преглеждат и в обясненията си има доста разлика..
Оф отплеснах се от темата,
Искам да питам майките които са раждали секцио дали са носили колани за след секцио. Имам една позната роди преди 2 години и още носи такъв колан.. Изглеждаше ми че доста стяга..но нейния съвет беше, че колкото и да ме боли след операция да го сложа по-бързо.
Бременните с тромбофилия - казаха ли ви как ще раждате, нормално или секцио?

# 98
Да се запиша и аз в новата тема, благодаря на palica   bouquet

За прилошаването - на мен не ми се е случвало. Но от 2-3 дена съм като пребита, само искам да лежа, добре че си работя от вкъщи, че само обикалям леглото. Не че се преработвам, но вече си мисля как ще дойде следващия четвъртък, когато излизам 2 дена в отпуска и после 45 дневния болничен от септември. Мисля си, че може да ми е паднал хемоглобина, въпреки че се тъпча със свинско месо, надявам се от ЖК да ми пуснат още едни изследвания за 9ти месец като отида за болничния(не знам дали се полагат)

Ние вчера купихме от намалените памперси premium care в ремедиум, взех най-малкия размер(newborn) голяма опаковка, не знам дали не трябваше направо да взема следващия размер... Иначе за болницата исках да взема, но не знаех колко броя трябва да са. Някой може ли да ме посъветва? Взех си и някакви нощни превръзки, и мокри кърпички за бебо, че нали искат в болницата.
И да се оплача - днес бях планирала да ходим вече да си купим леглото, но се оказа, че го няма в наличност и супер много се изнервих. Вече няколко пъти отлагаме и тъкмо вече беше ми обещал таткото и му се получи много добре, защото имаше планове за след работа и искаше набързо да приключим с ходенето до магазина, а аз естествено исках да разглеждаме  Laughing Нищо, надявам се другата седмица вече да го купим, че искам и да го сглабяме.

# 99
  • София
Аз точно това се чудех  - кой размер памперси да взема newsm78 newsm78 Иска ми се да си взема направо голяма опаковка и от нея да си занеса в родилното, защото е по-икономично, но ако си взема първи размер и бебето се роди по-едричко??? От друга страна като се замисля, те големите опаковки за с по 70-90 бр някъде, което означава, че дори и 4 кг да се роди #Crazy #Crazy докато мине на втори размер ще мине поне месец, аз а един месец, все ще изхабя един голям пакет. То по колко горе-долу се хабят на ден - ако се сменяват през 3-4 часа, значи по 6-7 памперса на ден (6*30 дни = 180 памперса), значи един пакет от 1-цата ще изхабя със сигурност, вие как мислите?

Между другото - добавих в началната страничка информацията за ЛЛЛ и НАПК, както и няколко линка с бебешки/детски фотографи. Ако някой иска да се добави още нещо, което според него ще е полезно и интересно за останалите - нека прати ЛС на Октомври 2012, за да го добавим smile3525

# 100
  • София
Иначе за болницата исках да взема, но не знаех колко броя трябва да са. Някой може ли да ме посъветва? Взех си и някакви нощни превръзки, и мокри кърпички за бебо, че нали искат в болницата.

В "Тина Киркова" искат: еднократни пелени (средно по 8 на ден). Т.е, ако ще раждаш нормално и ще стоиш 3 дни - 3х8=24 (най-малко). Ако си секцио - 5х8=40 най-малко. Просто виж какво искат в болницата, която ти си избрала  Peace

# 101
В Тина Киркова верно искат малък пакет пелени  (24 бр.) при нормално раждане и голям (40 и нещо броя) при секцио. Ама хич не ги сменят по осем пъти. Моят така наакан ми го изписаха. И се бях ядосала, защото поне на изписването биваше да не е осран милият. а акушерката, която го преобличаше, го видя, че е в това положение и ми вика - да, ама ние тука нямаме памперси, сякаш аз трябваше от джоба си да извадя.
Също мисля, че трябва да е неотворен пакет, а не отделени бройки от по-голям пакет. Носни кърпички един пакет се носят.
А за вкъщи - един от най-големите пакети за новородени (70-80 бр.) и май после минахме на 2ри размер. Ама един голям пакет със сигурност ще си иде.

# 102
Ми аз не съм се замисляла да питам.
Купила съм голям пакет 78 бр. Премиум Кеър за новородени.
т.е. трябва да взема един малък отделно ли???
Защо пък не може от тези да извадя някаква бройка? Или..Не може ли всички да занеса и просто ще прибера каквото остане? То бебето ще е при мен...Аз не мога да го оставя наакано, пък не знам за акушерките Crossing Arms

# 103
Здравейте момичета Hug
изтървах половината минала тема, не съм писала от 150 години и повече чета, но няма как сега ни е сезон на работа и има много работа. Ще почивам после Simple Smile , ако не родя по-рано от зор  Grinning
Общо взето май няма с какво да с е похваля, имам малко свободно време и го отделям на каката,ч е после няма да имам време за нея Sad. В тази връзка сме решили с татко й да й купим подарък като се роди малкия и даже да й го дам още като дойде в родилното, ще кажем че е от Мати ( вече му измислихме галено име  Heart Eyes). Смятам и да я взема да спи при мен първите дни с бебето и сама да иска да се премести, като не се наспива. Въобщее много я мисля, сигурно си проличава че съм била първо дете  Laughing
Радвам се,ч е има и към кого да попитаме при проблеми с кърменето, освен Лорини, че тя едва ли ще може да огрее навсякъде. Първия път имах доста проблеми, доста нерви изхабих, но се  справихме де, добре че ми беше добричко бебенцето. Сега ще го видим юнака!:)
Всичко хубаво от мен! До скоро  Peace

Сетих се да попитам още нещо - момичетата от Варна, които са решили да раждат в МАйчин дом, към кой доктор сте се насочили?

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 20:33 от begbie

# 104
  • София
Или..Не може ли всички да занеса и просто ще прибера каквото остане?

Каквото влезе в болницата, си остава там, нищо не ти връщат. Памперсите, които са в повече, по идея ги използват за бебета на социално слаби жени или за изоставени мъничета  Tired По-добре занеси бройката, която искат, а отделно си носи други, щом бебето ще е при теб  Peace

Общи условия

Активация на акаунт