На море в Гърция - 11

• 98 068
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
  • София

Пробвайте ципуро - по-добрия брат на узото. Узото го правят от какъв да  е алкохол /синтетичен вкл./, цúпурото казват, че е от грозде  Mr. Green

Моят мъж тази година стана голям фен на ципурото, но от това без анасона, че той не понася анасон. Казва, че е по-хубаво от нашата ракия. И собственоръчно приготвях гръцка салата, така както ни я сервираха в Захос, Касандрино, където хапнахме кокореците. Ето визуализация на моята първа собственоръчно спретната гръцка салата    Mr. Green

http://dora7109.snimka.bg/other/greece2012.697081.28268082

# 511
  • зад парка
...

И като сме на вълна хапване и пийване по гръцки маниер, сега разучаваме методиката за приготвяне на кукуреците. Заинатили сме се че ще се научим как става номера. Някой ако е успял да спретне тази вкусотия може да се похвали, а аз като измагеря нещо ще се похваля, евентуално и със снимков материал.

Кокореци

Продукти:

Агнешки дреболии – 2 сърца, 2 далаци, 2 дроба /черен и бял/, 2 тестикули;
Агнешки черва;
Риган;
Сол и черен пипер;
Зехтин;
Лимонов сок.

Приготовление:

Измиите дреболиите много добре. Нарежете ги на малки парчета, но не на твърде малки, защото няма да могат да се задържат за шиша.

Измиите и червата, вкл. отвътре. Сложете ги в голяма купа, като извадите двата им края навън от едната страна.

Пригответе шиша /използва се голям метален шиш от грил или като за чеверме/. Започнете да нанизвате парчетата месо, докато се напълни целия шиш. Забодете единия край на едно от червата на шиша и го увиите около дреболиите. Ако червото стигне само до средата, завържете следващото за него и продължете да навивате, докато стигнете до другия край на шиша. Закрепете го там. Повторете отгоре с още 1 или 2 реда черва. Накрая дреболиите не трябва да се виждат, а само червата. Поръсете с пипер, сол и риган.

Пекат се на барбекю или на грил, като чеверме. Изпечете шиша от всички страни последователно, докато дреболиите станат кафяви и хрупкави. Опитайте едно парче дали е готово и тогава ги свалете от огъня.

Нарежете „кокореци”-те на парчета с дебелина 2-3 см, за да е лесно да се свалят от шиша.

Сервирайте в голяма чиния , като ги поръсите със зехтин, още подправки и лимонов сок.

# 512
  • с/у ОколоМръсТното
Игнориам кокореците на InaDot , щот от тях ми се повдига  Sick (не ям такова месо) и смело прегръщам идеята за форумски Солун  Grinning
Най-добре организирания град откъм околовръстно. И нямаш никакъв шанс да се изгубиш в него, камо ли да не можеш да паркираш... Обожаваме го. Heart Eyes  GPS ли? Какво и за какво е туй чудо?
Моят мАж влиза в 1-вата книжарница, отваря картата на града и след 10-ина мин. сме готови за обиколка из всяко кътче. Laughing
Но едва ли ще се намери време за Солун през есента  Tired

# 513
  • София
InaDot     bouquet 
На мен ми потекоха лигите естествено и няма как да игнорирам тази вкусотия, макар че чревца в друга форма не хапвам. Със сигурност ще се пробвам в най-скоро време.

# 514
О Ina Dot, направо съм така  #Crazy
Всичко ям, всичко обичам. Ако и да съм 45 кила, корема ми ходи 5 минути пред мен.
Ако изкарам още някой ден в Гърция, ще започна да се търкалям  Joy

# 515
  • Варна
И като сме на вълна хапване и пийване по гръцки маниер, сега разучаваме методиката за приготвяне на кукуреците. Заинатили сме се че ще се научим как става номера. Някой ако е успял да спретне тази вкусотия може да се похвали, а аз като измагеря нещо ще се похваля, евентуално и със снимков материал

Да се намеся и аз като стара свекърва Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Трудно технологично е в домашни условия за 1-2 кокорека да се постигне същото качество.Освен това голяма част от дадените в рецептата дреболий не са твърде обичани от голяма част от дамското народонаселение.Затова препоръчвам  недолюбваните дреболий да се заменят с агнешко месо,препоръчително плешка и с малко или повече мазничко-според предпочитанията.За шиш и печене използвам електрическата си вградена фурна ''Смег''.Време за печене според състава ,но поне 90 мин. ,първоначално на 250 градуса и след първите 30 - 40 мин. намалям,пак според състава ,налучкал съм го по метода проба- грешка.Ако е основно месо пека и до 120 мин.Според мен това е единствено възможното в домашни условия,иначе не виждам кой ще върти на ръка шиш над въглища и то два часа.
Да ви е сладко Simple Smile

# 516
Ох,ох като ви чета и просто не ми се излиза от кухнята  chef

# 517
  • Варна
Ох,ох като ви чета и просто не ми се излиза от кухнята  chef

И още малко да допълня:
Всъщност май най се харесва шиш от едри късове агнешко месо-долу горе кубчета около 3 см. увити с агнешките чревца.Под шиша в тавичката слагам не само вода , а дроб сърма която за времето на печене на шиша точно се сварява и запича.Като се свали шиша , дроб сърмата се залива със бешамела и се дозапича.Пак за дамите които не обичат дроб и оттам не ядат дроб сърма препоръчвам дроба да се замени с гъби.
Пак наздраве Simple Smile

# 518
  • зад парка
Ако месото е еко, обожавам агнешки дреболии. Но от магазина не смея да консумирам, по други разбираеми причини.
Напълняла съм с около 3 кг. за 8 дни в Гърция- на корем. Не ми се затварят дънките.  Mr. Green

# 519
Не само твоите hahaha Joy а и моите hahaha

# 520
  • София
Привет на всички  Simple Smile От вчера вече сме в БГ и ми е хем готино, че съм си у дома, хем тъжно за моренцето... На връщане по традиция изкарахме и една нощ в Серес за да се видим с приятели и много говорихме за кризата - те са гърци, и ми беше любопитно какво мислят. Според тях кризата се усеща най-вече долу в Атина, иначе както казаха - тук селяните и преди говореха за трактори, и сега също си говорят за трактори. Коментирахме големия дълг, разорителната Олимпиада за която те казват че била абсолютно ненужно изхвърляне и заради която дълговете супер много са нараснали, манията на гърците да теглят кредити за щяло и нещяло...с други думи, поне нашите приятели нямат някакви смешни и изкривени представи за кризата, а съвсем разумни мнения.

Иначе като равносметка - доволна съм като цяло, макар че в началото на почивката имахме доста проблеми. Всъщност най-дразнещото беше вятъра на Сикя заради който непрекъснато си проваляхме плажуването, и липсата на топла вода в Агиос Николаос. Осите също бяха доста, особено на Трани Амуда/Ливрохио бяха твърде много. В Никити обаче не видях нито една оса, във Вурвуру бяха съвсем малко и не пречеха. На Ковиу нямаше оси, но не ми харесаха многото камъни...изобщо не знаех, че там има толкова много камъни. Агиос Йоаннис и Калогрия не ми харесаха, бяха пренаселени когато отидохме и бързо-бързо се изнесохме.

Всъщност иронията е, че се влюбих точно в плажа, който най-малко посещавахме - Трани Амуда. Ужасно, ужасно много ме беше яд, че заради гадните оси не можем да ходим там, плажа иначе е великолепен, особено когато не духа, водата е кристална и като огледало. Обаче ядец  Close

Относно обслужването и храната тази година - нямам забележки, навсякъде където сме сядали, хората са били усмихнати и любезни, точно както и предишни години. А имайте предвид, че аз съм доста чувствителна на тема добро обслужване защото, както съм писала назад, съм живяла сред араби, а за тях клиентът/гостът е на трето място по важност, след Аллах и Пророка  Simple Smile
Иначе дали сега са включвали хляба и десерта в сметките - признавам си, не сме гледали изобщо, просто си поръчвахме каквото искаме и накрая плащахме. Сметките ни бяха горе-долу както преди, не сме усетили някаква голяма разлика. Разлика в цените от преди видяхме само на стоките в магазините, но и там не беше нещо фрапантно.

Те това е, въпреки проблемите в началото, аз съм доволна и догодина със сигурност пак ще сме в Гърция  Sunglasses Обаче надали септември, много повече ми харесва през юли и август  Simple Smile

# 521
Таис,
добре дошла, ти май закри сезона, като изключим Дечи, която чакаме с впечатления от Крит...

Как беше времето на Халкидики в последната седмица? В Солун имаше доста дъждове.

# 522
  • Sofia
Таис,
добре дошла, ти май закри сезона, като изключим Дечи, която чакаме с впечатления от Крит...

Как беше времето на Халкидики в последната седмица? В Солун имаше доста дъждове.
Ехх да се включа и аз мисля честа по закриването да се падне на мен  Joy

# 523
  • София
Параход  Hug Ами времето определено се развали последните три дена, валя навсякъде. Но във Вурвуру дъждът беше съвсем лек, и пак си беше топло. Единия ден даже си направихме плажа под дъжда, беше супер приятно и много се смяхме като си представихме ужаса на българските ни баби ако можеха да видят как къпем детето в морето, а наоколо си вали, вали.. Joy
После в Серес имаше порой, но се изчисти бързо, а навън по заведенията си беше обичайната лудница  Simple Smile

Тук обаче бях неприятно изненадана от температурите...ужасТ, а аз съм още толкова лятно настроена...не съм си прибрала нито потничетата, нито сандалите  Sad А майка ми дойде вчера с дебело кожено яке...направо ми се плаче, ненавиждам зимата като сезон  ooooh!

Кате, хайде заминавайте, поне за няколко дни, и после официално ще закриеш сезона  Hug

# 524
Агиос Йоаннис ....не ми харесаха, бяха пренаселени когато отидохме и бързо-бързо се изнесохме.

Сериозно ли? Сигурно сте били събота или неделя, когато гърците го окупират. Ние си ходихме и тази година само там и на шезлонгите на вътрешното кафе бяхме не повече от 2-3 семейства.

Общи условия

Активация на акаунт