На море в Гърция - 11

• 98 092
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Това е така открай време и в Гърция, и в Италия, и в някои други страни чат-пат.
Казва се "такса хляб и покривка" и много рядко има заведение да го пропуска. Такава е местната традиция, обикновено сумата е 1-2 евро. Предпочитам го пред това сервитьорът да ме пита "колко филийки ще искате?"  #2gunfire

Десерт, донесен по тяхна инициатива, никъде не ми се е случвало да го таксуват.
На фона на сгъстяващите се икономически облаци и опита ми от последните години (с други неща), обаче не се учудвам и някои да са се изхитрили.

Малко завиждам на момичетата, които са още на морето, да събират слънце, докле има Sunglasses И в Гърция е променливо почти навсякъде (Крит предполагам прави изключение), но температурите нямат нищо общо с настъпилата тук есен. А и влача някакъв вирус, който си донесохме от края на пътуването. Ех, лято Simple Smile

# 466
  • София
aleina, вие сте изпълнили програма - максимум, всичко сте видели!! Браво, много се радвам, че ви е харесало!! Hug

Много ми е интересно иначе - хем искаме да почиваме в други страни, хем обаче да правят като у нас, е не става Wink Или по-скоро - дано не стане Simple Smile
Никога не са ми таксували десерт, поднесен от заведението.

# 467
  • София
Много ми е интересно иначе - хем искаме да почиваме в други страни, хем обаче да правят като у нас, е не става

Не знам това за към моят пост ли се отнася или не.
Но когато ми сервират нещо което НЕ съм поръчала при положение, че искам сметката да си платя и те ми го сервират , защо после трябва да плащам нещо което НЕ съм поръчала и НЕ съм искала ????
За хляба по го приемам, защото все пак сядам да вечерям съответно да ми донесат хляб, Но за десерта.

# 468
И на мен тази година това ми направи лошо впечатление. Първо - на много места хубавия хляб е заменен с най-евтиния от Лидл, който не става за нищо, второ в една сравнително скъпа таверна, каквато е Бокадура се предлагаше единствено и само такъв хляб, в оскъдни количества и като седнахме 2 семейства се наложи да допоръчваме, за което платихме общо 6 евро, което е кощунство просто (първо ни поднесоха половин лидълски хляб от тези жълтеникавите, после - още толкова, т.е. 6 човека изядохме 1 малко хлебче, което в магазина струва 60 цента за 6 евро общо), отделно вода средно по 1-1,50 евро. Миналата година там винаги сервираха безплатен десерт, но тази година даваха по свое усмотрение явно при по-висока сметка. Хранихме се там 2 пъти, като едната ни сметка беше 55 евро за 2-ма души, което не смятам, че е малко, но нямаше десерт. Определено десерт се сервираше на хората, които поръчваха бутилки с вина, много риби и пр. Криза и това си е.  Tired
Миналата година в някои от таверните изобщо не се заплащаха водата и хляба, но тази вече - навсякъде, където сядахме. Освен това ми направи впечатление, че на повечето места за бързо хранене ако консумираш в заведението - цените са едни, а ако консумираш храната вкъщи - съответно други.
Единственото заведение, в което ни сервираха десерт и хапнахме доста вкусно и евтино си остава таверната на Пансион Никос в Псакудия. Иначе освен Бокадура и Никос, посетихме и препоръчваната тук Марина до пристанището, една доста неугледна таверна на главния път на Никити до стадиона, в която имаше огромен избор от прясна риба и морски дарове на страхотни цени, открихме едно много хубаво кафене отново на главния път - Тасос, където опитахме бугацата с крем, някакви техни сладкиши, страхотен хляб и едни малки сладоледчета на клечка на килограм..
Докато обикаляхме няколко пъти крайбрежната, мъжа ми прочете междувременно в един друг форум един съвет на който доста се смяхме, но като цяло се оказа, че е верен - да се избягват таверните със сини столчета на брега  Joy Кухнята им е посредствена, цените доста надути. Някои от нещата замразени и нескопосано претоплени. И така..
Най-много се изкефихме на козето сирене, на маслините, на гроздето и на крушите, които си купихме от местния петъчен пазар. Heart Eyes Тази година и рицината ни се услади, защото миналата на мен изобщо не ми хареса. Изобщо тази година си бяхме като у дома в Никити, но в същото време усетихме, че ни е леко скучно вече, защото познаваме града отлично вече, включително околностите и нямаше особена тръпка.
Виж, пътуването ни до Афитос на Касандра беше такова. Бяхме омагьосани от тамошните къщички, дребните местин дюкянчета (но не тези с китайска стока), влюбихме се в едно магазинче за вино и такова за ръчна изработка на бижута. Калдаръмените тесни улички ни презаредиха с нови усещания, каквито в Никити не можеш да получиш. Разходката ни беше кратка, но напълно достатъчна, за да презаредим батериите с друго настроение.
Знаем само едно нещо със сигурност - догодина, живот и здраве ще сме на друго място. И двамата с мъжа ми усещаме, че Никити и сие не е това, което Гърция може да ни даде. Определено искаме да видим и другото й лице.

# 469
Забравих нещо - в старата част на града открихме едно малко площадче, на което има винен бар и таверна. Таверната се нарича Платанос и не е рибна, а месна. Някъде из интернет четох отзиви, че била хубава, но така и не остана време да ги посетим. Ако някой има впечатления ще се радвам да сподели. Освен това едно от тук присъстващите момичета беше казало, че са наели цяла къща в стария град - също биха ми били полезни отзивите от къщата.  Hug

# 470
  • София
На нас не са ни хващали нито вода, нито хляб и десерт. Макар, че като се замисля, в Никити, десерт ни дадоха само в Марина....  newsm78 Нито в Арзанас, нито в другите ресторанти предложиха десерт....
Дори и в сладкарниците ни носеха бутилка вода. А в кафетата - вода в чаша с кафето. В Керамоти - юни месец, също не сме плащали вода, хляб и десерт.

П.П. Някой да препоръча къща под наем за 5 възрастни и 4 деца в Орфинио бийч/Паралия Орфинио?  Heart Eyes

# 471
В Марина със сигурност ни таксуваха за вода и хляб - общо 3 евро в началото на сметката. Десерт не са ни предлагали при приблизителна сметка от 80 евро..  Rolling Eyes Thinking

# 472
Абе като цяло настроението от Никити е малко по минорно от миналата година - сървиса е по зле, фрашканицата от кресливи и невъзпитани сърби (вече са ми втората по антипатия нация след руснаците), дребни хитрини с цените, по-мръсно.....

Нашия домакин каза, че сезона им се е получил заради сърбите. Мъжа ми си поговори с него за гръцката криза. Доста се посмяхме после на смехотворните им теории и твърдения. Тези хора са супер нагли и многоооооооо си вярват. И смятат, че целия свят им е длъжен да ги спасява. Имайте предвид, че домакина ни е високообразован архитект, а не някой местен селянин.

Само за пример: Германия в момента била по-зле от Гърция.  hahaha Joy

# 473
  • София
А ние, пристигайки, веднага се метнахме на градския плаж в Никити, в левия му край....Попаднахме на приказлива БГ бабичка, която много се радвала да види българи, така се била затъжила за нас  Joy и ни предложи да ни продаде апартамент. Ама щото било криза, вместо по 6000/колкото го платила тя/, щяла да ни го даде по 4000 е/кв.  hahaha
Не мога да преценя много богати или много тъпи сме изглеждали в очите й.

П.П. В Марина едната вечер оставихме 160 е. Другата 110е. Първия път ни дадоха баклавички с крем, втория - диня. Със сигурност не сме ги плащали.....

# 474
А ние, пристигайки, веднага се метнахме на градския плаж в Никити, в левия му край....Попаднахме на приказлива БГ бабичка, която много се радвала да види българи, така се била затъжила за нас  Joy и ни предложи да ни продаде апартамент. Ама щото било криза, вместо по 6000/колкото го платила тя/, щяла да ни го даде по 4000 е/кв.  hahaha

П.П. В Марина едната вечер оставихме 160 е. Другата 110е. Първия път ни дадоха баклавички с крем, втория - диня. Със сигурност не сме ги плащали.....

Имаш предвид частта към къмпинга ли. Ако е там - тази баба за втора година я засичаме (с грохнал дядо е и сменящи се роднини). Миналата година ни обясни, че е реститутка и че си наема 3-та година за лятото къщата (на плажа е) за 35 хил. евро. Мен ако питате къщата си е нейна. Обнясни ни и че сина й е собственик на магазините Петра (вносители на Вилерой и Бох).  hahaha Joy

# 475
  • София

Имаш предвид частта към къмпинга ли. Ако е там - тази баба за втора година я засичаме (с грохнал дядо е и сменящи се роднини). Миналата година ни обясни, че е реститутка и че си наема 3-та година за лятото къщата (на плажа е) за 35 хил. евро. Мен ако питате къщата си е нейна. Обнясни ни и че сина й е собственик на магазините Петра (вносители на Вилерой и Бох).  hahaha Joy

Същата е, ама дядо нямаше с нея. На мен ми каза, че "Петра" е на дъщеря й и зет й. А тя самата се казвала Петра. Били кръстили фирмата на бабата. Не била реститутка, всичко били купили по 6000 е/кв.  Crazy Наоколо да не е 4ти км и да са си изпуснали пациентите на плажа  Joy

# 476

Същата е, ама дядо нямаше с нея. На мен ми каза, че "Петра" е на дъщеря й и зет й. А тя самата се казвала Петра. Били кръстили фирмата на бабата. Не била реститутка, всичко били купили по 6000 е/кв.  Crazy Наоколо да не е 4ти км и да са си изпуснали пациентите на плажа  Joy

Проверих я после по мои си канали - истина е и за магазините и за реституцията. Няколко сгради на централна Софийска улица са нейни. Та от там и парите за кв. м. в Гръцко. Изобщо не е Ку-Ку бабата - много си е центрирана, но е яка хитруша. А дядото седи на люлката пред къщата и гледа морето под дърветата.

# 477
  • Пловдив / София
Това за хляба и водата и при нас го имаше.
Включени в сметката, като в повечето случаи хлябът не беше добър.
Иначе ние всичките вечери сядапме на различни таверни нарочно, за да опитаме.
Тази Марина до пристанището, за която СКО говори и нея посетихме. Всъщност само там повторихме две вечери.

На мен в Никити ми липсаваха дюкянчетата със сувенири, но не тези китайските, грозните, а някакви ръчна изработка. Мин. година на Тасос, в Лименас имаше доста такива магазинчета. Аз обичам да се ровя из такива места.

Иначе Никити не бих повторила и не защото не ми хареса, а защото ще ми е ужасно скучно.
Животът е твърде кратък, за да ходя на едни и същи места. Това е моята философия. Simple Smile

# 478
  • Пловдив
И ние се върнахме вчера. Бяхме се засилили без резервация към Керамоти, но като отидохме там и разгледахме, мъжа ми се запъна, че никой не може да го убеди, че от едната страна спира ферибота а на сто метра от там плажът е чист. Така че продължихме към Кавала и отседнахме в Неа Ираклица в просторно и изключително чисто студио с чудна градинка и много приятни стопани. Ако някой се запъти натам и го интересува, мога да дам координати. Недостатък е, че е на централната улица и беше шумничко от колите.
В Неа Ираклица и Неа Перамос сякаш беше паднала бомба и вечер нямаше жива душа по улиците, иначе на плажа през деня се засичахме с разни хора, основно българи. По препоръка на работеща в една сладкарница българка посетихме много приятна таверна в Перамос, Костанидис ли беше, Костандис ли, абе нещо с Коста. Намира се в първата успоредна на крайбрежната алея уличка и беше единственото пълно заведение. Мусаката и рибата няма какво да ги обяснявам, но за първи път опитах толкова вкусна рибена супа, която поръчах уж за децата, но си хапнах доволно и аз. И нас ни таксуваха за водата и хляба, които донесоха без да поръчваме, но повече ме подразни това, че сопнатата сервитьорка като поискахме сметката се втурна да раздига масата и да дърпа чиниите и вилиците на децата, пък аз все пак се надявах да хапнат още малко. Обаче това да е кусура. Като цяло прекарахме много добре, времето беше много приятно, водата кристално чиста и топла, децата бяха супер щастливи. Абе, успяхме и ние да откраднем 5 дни лято, че вече си мислех, че ще ни се размине тази година.

# 479
И при нас водата беше включена в сметката, но хлябът - не /Обиколихме Ставрос, о-в Амулиани и Афитос/. Десерт ни предложиха само в Афитос - Рибката на пирата и не беше включен в сметката. Беше нещо подобно на бисквитена торта, ама не съвсем. Ако някой се сеща какво е, да каже.

Общи условия

Активация на акаунт