ВМ НВХ - част 51

• 50 892
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
оххх,момичета лутам се като муха без глава из диети и режими.Свалям и след това йо-йо ефект.Чудя се между бзвъглехидратната и високо мазнатаи калории броим.Преди години отслабнах с разделно хранене.Имате ли резултати.Плаши ме ,че е високо мазна,а нали уж от мазнотиите трябва да бягаме ?

Последна редакция: нд, 23 сеп 2012, 20:53 от fyrty

# 436
Мазнините са различни видове. Традиционното схващане е, че вредни са наситените, но това не е вярно, има вече много съвременна информация по въпроса. Много може да се пише, но с две думи - избягвай растителните мазнини с изключение на зехтина и няма да имаш проблеми с мазнините Peace Краве масло, свинска мас, кокосово масло, зехтин - всичките са полезни мазнини.

По отношение на количествата, ако стомахът ти не понася много мазно, може да се увеличават постепенно, а и крайното количество също е индивидуално. Но във всички случаи с ВМ-НВХ се постига ситост, а в същото време се овладяват кръвната захар и инсулина, което е полезно за организма и с времето довежда и до намаляване на теглото. За мен лично това е по-добрият вариант пред консумация на всякакви храни, но броене на калории. Все пак вече е известно, че храната не е само калории и различните храни не влияят еднакво върху организма. Има значение дали ще приемеш 2000 калории, от които 70% са от въглехидрати, и 2000 калории със 70% от мазнини - организмът ще реагира различно, нищо, че броят приети калории ще бъде еднакъв.

# 437
Cioccolata благодаря ти за отговора.Ще опитам във вашата тема,дано успея.А тук може ли на един прием да се съчетава яйце и сирене,понеже при разделното хранене тази комбинация е забранена?Придържате ли се  относно съ4етаването в един прием на храните към разделното,или тук може да се консумира всичко от позволените ?

# 438
Cioccolata благодаря ти за отговора.Ще опитам във вашата тема,дано успея.А тук може ли на един прием да се съчетава яйце и сирене,понеже при разделното хранене тази комбинация е забранена?Придържате ли се  относно съ4етаването в един прием на храните към разделното,или тук може да се консумира всичко от позволените ?

Миличка, съчетавай каквото искаш както ти е вкусно. Аз правя такива съчетания, че на хората около мене им идва да припаднат.  hahaha Joy Важното е да не се храниш с тестени, скорбяла и захар. Внимавай и с млечните, ако не ти понасят. Другото спокойно можеш да ядеш в каквито искаш комбинации. Погледни първата страница на темата - там има изредени всички неща за ядене. Помни, че това е стил на живот, а не временна диета. Гледай да спазваш принципите, а не да се вглеждаш досадни подробности. Ако случайно изпаднеш в ситуация, в която ти се налага да се храниш с друго, не се притеснявай. Яж щом се налага. После продължаваш по режима в следващото хранене. За отслабване обаче се старай да бъдеш максимално стриктна поне първия месец (ако можеш и повече, още по-добре!). Успех!   bouquet

П.П. На мене яйце и сирене ми е любимото в комбинация с масълце. Или яйце с кашкавал, беконче.

# 439
 Добро Утрооо  Hug
Е вчера тоя апетит не знам от къде го извадих и всички мазнотийки бяха изядени, а калориите ми някакви космически  : Crazy Laughing: Въпреки цялото това надяждане обаче, сантиметърът днес е мръднал надолу  Laughing Кантар нямам, но следобед се тегля във фитнеса и ще докладвам. Изглежда организма ми още не се е адаптирал, че аз започвах по миналата седмица, после имах една огроомна издънка и хоп от сряда пак в режим. Някъде четох, че в началото се отслабва въпреки неброенето на калории и след това ако спре да се започне да се брои. Аз и сега си броя просто ей така да си знам, а ми е и навик, но се радвам много, че нещата вървят добре за сега.
  Отивам на лекции и после за презареждане, че след вчета не остана нищо за хапване  Laughing
Приятен и успешен ден на всички!!!

# 440
fyrty, за мазнините снощи не навлязох в подробности, но ето още малко инфо: маргарини не яж, никакви, независимо от рекламите. Също ако купуваш храни с повече съставки, чети етикетите - ако пише "хидрогенирано растително олио" или изобщо нещо "хидрогенирано", също не купувай. У нас не се употребява "транс мазнини", но ако все пак видиш такова нещо на опаковката, бягай надалеч. Тези мазнини се съдържат в купешки сладкиши, бисквити, вафли и подобни, но тези храни трябва да се избягват и не само заради мазнините, а и заради високото съдържание на захар и заради брашното. Wink

По отношение на месото, рибата, яйцата не избягвай съзнателно мазното, не махай например кожата на пилето.

# 441
  • София
Не мога. отвикнала съм му на този режим. Не ми е удобен и с децата, те си искат малко по-различно хранене, не мога да готвя по две отделни манджи всекидневно.
Успех!  Hug

# 442
 Прелииит да ви пожелая хубава, слънчева и усмихната седмица!   bouquet

Fyrty, добре дошла! Но и аз д аси кажа - това не е просто диета за отслабване. Това е режим за здраво, силно и енергично тяло. Промяната първо идва отвътре  Hug И според мен, ако не си убедена в полезността на хубавите мазнини (или най-малкото в тяхната невредност) и продължаваш да се страхуваш от тях и да ги ограничаваш, не знам доколко задоволителни резултати би имало...

Танче, мерси за "упътването". И аз нещо все за 'десерти' се оглеждам.  Crazy И понеже бях си навила на пръста, че трябва да измисля нещо да е готово за сутринта, направих по рецептата на AGGLIKA (няколко странички по-напред). Оказа се че е много подобно на този, само че с повече масълце и по-малко кок. брашно (аз сложих даже още по-малко). Получи се като на снимката от линка на Шоки. С маскарпоне (че нямах сметана) е идеално.

И аз като Златка с космически калории, но хвърчат заради мазното. Иначе въглените са 7-8%.  Маслото и аз така- или само с лъжичка, или го мажа на кашкавал (това ми е любимо), или тъпча в чушка със сирене... Омлет с бекон или кашкавал или крема сирене (ама собствено забъркано) и кашкавал ми е ммммм, любимо. Разбира се подплътено с мнооого масълце  Wink

# 443
Fyrty,аз те разбирам много добре!
3 години следях режима и не смеех да мина изцяло на него,защото навсякъде предупреждават (то май и за всички режими се отнася) да се внимава при вече установен висок холестерол
та 3 години се просвещавах и правих опити със собственото си тяло,за да установя,че добрите мазнини са добри за нас и вредни за фармацевтичните гиганти
мойта лекарка позеленя от яд,че смъквам холестерола и ...ми предписа лекарство "за всеки случай и защото все още не е по (някакви) норми"
иначе успявах да си поддържам теглото с Папе и Сонома,но трудно
сега на кг нямам голяма промяна,но видимо съм мноооого по-слаба или по-финна или по стегната или...както искаш и пълна с енергия Grinning
Шоки,аз махам захарта в оригинални рецепти (без брашно) и замествам какаото с разтопен силно черен шоколад (това от мързел-магазина за какаово масло е на 100 м от нас,но в обратна на обичайната ми посока) и става
но правя не торти,а тартлети и като се поукрасят...
ако някой каже "не е нещо много сладко",се оправдавам със захарта,която "явно не отговаря на стандартите" Joy
ще пусна рецепти,като уточня пропорциите,щот все "на око работя" Embarassed
лека седмица  bouquet
аз я започнах със супер кафето на Шоки

# 444

П.П. На мене яйце и сирене ми е любимото в комбинация с масълце. Или яйце с кашкавал, беконче.
яйце и сирене-лоша комбинация;
яйце ,сирене ,масло - лоша комбинация;
яйце,масло -лоша комбинация;
сирене ,масло- лоша комбинация;

яйце,кашкавал,бекон- лоша комбинация'
Всичко противоречи на разделното хранене.

А може ли пълнозърнест хляб.Така и така имаме право на въглехидрати(разбрах ,че ако са под формата на зеленчуци и плодове е по-добре),но ако ми се прияде тестено,по-малкото зло е пълновърнест хляб ?

# 445
Разделното хранене е друго нещо. От него има полза, ако имаш храносмилателни проблеми, например ако яйце плюс сирене ти дразни стомаха. Иначе разделното хранене няма кой знае каква логика според мен... Но ако държиш на разделно, си се храни разделно, изборът е твой Wink

Идеята на ВМ-НВХ е да се стабилизират кръвната захар и инсулина и оттам да се нормализира метаболизмът. Това е причината да се избягват нишестените храни - те съдържат прекалено много въглехидрати, повишават или рязко, или за по-дълго време захарта, оттам инсулинът остава повишен по-дълго време, което пък не се отразява добре на организма - въглехидратите се складират под формата на мазнини и организмът не може да се възползва от вече складираните мазнини, затова огладняваш на често и се влиза в омагьосан кръг. Затова, ако изобщо ще се ядат картофи, е препоръчително да се ядат с много масло или с месо, или поне с по-високомаслено сирене, защото и белтъчините, и мазнините забавят усвояването на въглехидратите и поне захарта и инсулина не скачат толкова много, макар че в крайна сметка приемаш много въглехидрати, което пак не е добре.

Питаш за пълнозърнестия хляб. Ами, и той е хляб, и той съдържа много въглехидрати, така че няма значение дали е пълнозърнест или е бял - разликата в ефекта върху организма е съвсем минимална. Естествено, ако ти се яде, никой не може да те спре да го ядеш.

С две думи, във ВМ-НВХ принципите за избор на храни са продиктувани от идеята за нормализиране на метаболизма чрез нормализиране на нивата на захар и инсулин. Когато има съчетаване, то се основава на този принцип. А разделното хранене борави с други принципи. Следвай варианта, който те устройва.

Последна редакция: пн, 24 сеп 2012, 10:42 от Cioccolata

# 446
доста години ползвах разделното хранене,когато бях бременна яденето беше неконтролируем процес,оттам и метаболизма се обърка и все още не успявам да се вкарам в релси.Ще пробвам и дано успея с този режим.

# 447
И аз съм се хранила разделно, напълно те разбирам, много години дори смятах, че разделното хранене е закон божи и авторите на книгата за него едва ли не са разкрили най-голямата тайна за човешкото здраве и хранене Rolling Eyes След време изоставих повечето принципи, но продължих всяка сутрин да закусвам плодове - така 12 години Embarassed. Но едва когато започнах към плодовете да добавям сирене, осъзнах, че по този начин, не само с въглехидрат, а в съчетание с мазнини и белтъчини, се засищам за по-дълго време - спокойно изкарвах вече до 12, а не огладнявах в 9,30 или в 10. Вече напълно съм спряла да закусвам плодове, собственият ми организъм ми показа, че това не е оптимален вариант и причината е тази, която ти описах - чистите въглехидрати, каквито са плодовете, водят до скок и после до рязък спад на захарта и на инсулина, което провокира глад, и то за въглехидрати. А за организма не е оптимално захарта непрекъснато да скача и непрекъснато да посягаш към нещо въглехидратно - в дългосрочен план това нарушава метаболизма. Затова вече знам, че разделното хранене е много далеч от закон божи, напротив - то може да бъде подходящо за някои хора, особено за такива с храносмилателни проблеми. Но от друга страна пък много хора с гастрити, колити, киселини и подобни намират облекчение, когато започнат с ВМ-НВХ. Затова за мен вече разделното хранене не е добър вариант.

Ако ти е трудно да не ядеш хляб, картофи, ориз, можеш да опиташ да ги намаляваш постепенно и също така постепенно да увеличаваш месото, маслото, зеленчуците. Не очаквай много бърз ефект, необходимо е време за адаптиране. Успех, каквото и да избереш! Simple Smile

# 448
Ако ти се хапва хляб, можеш да си направиш опалянка. Рецептата я имаше тук някаде. Прави се с яйца, крема сирене и бакпулвер. Аз още не съм си правила, но мисля да ги пробвам днес Simple Smile

# 449
http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf  много интересна информация даже и рецепта за опалянка има Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт