Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 780
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Ами от може би месец, но по принцип е лакома от самото раждане. Май никога не сме спазвали да се храним на 3 часа. Винаги е било по- често. 

# 571
Здравейте и поздрави за полезната тема!  Hug Имам 2 въпроса относно неуробекс и герилукс(геритамин нео) мога ли да ги пия докато кърмя?Неуробекса го пия заради болко в гърба те той ми е по важен,а А+Е заради косопада,но не е болка за умиране!Благодаря предварително!

Здравей No_frame bitch,

Рисковите категории за лекарствените препарати, които съм публикувала, са класификация според д-р Томас Хейл и са упоменати в неговия справочник за съвместимост на кърмене и лекарствени препарати Medications and Mother's Milk, където всяко лекарство е определено с някое/някои от тези нива на риск. Също има сайтове с информация за прием на лекарства и кърмене, които имат своя собствена класификация (например http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp).

Ако правилно виждам, активните съставки на Неуробекс са:
 - Thiamine nitrate (Vitamin B1) 15 mg
 - Pyridoxine hydrochloride (Vitamin B6) 10 mg
 - Cyanocobalamin (Vitamin B12) 0,02 mg

Витамин B1 е отбелязан с ниво на риск L1 - safest. Препоръчителната дневна доза при кърмещи жени е 1.2 mg/дневно. Високите терапевтични дози би следвало да бъдат избягвани от тях.

Витамин B6 е отбелязан с ниво на риск L2/L4 - safer/possibly hazardous при високи дози. Кърмещите жени, при които има недостиг на витамина би следвало да приемат не повече от  40 mg/дневно.

Витамин B12 е отбелязан с ниво на риск L1. Обикновено се препоръчва прием от кърмещи жени. Дневната препоръчителна доза е 25 µg/дневно.

Активните съставки на Геритамин нео би следвало да са:
 - Витамин А    1500 µг (5000 IU)
 - Витамин Е    67 мг (100 IU)

Витамин А е определен с ниво на риск L3 - moderately safe. Предозирането на Витамин А е изключително опасно. Силна токсичност се наблюдава при 25 000 IU/kg. Увреждане на черния дроб може да се появи и при дози от 15 000 IU дневно. Възрастните хора на трябва да приемат дози, по-високи от 5000 единици дневно, освен ако не са проследявани от специалист за определени болести. Зрялото майчино мляко е богато на витамин А - около 2800 единици. При кърмещи жени трябва да се подходи с внимание, ако приемат витамин А в по-високи дози от терапевтичните.

Витамин Е е определен с ниво на риск L2 - safer. Препоръчителната дневна доза е 16-18 IU (1 mg). Не добре да се предозира както и да се нанася директно върху зърната (освен ако концентрациите не са ниски (по-малки от 50-100 IU) и даже тогава би трябвало да се избягва редовната му употреба.

Би било добре преди прием на каквито и да е лекарства, било то и витамини да се консултираш с лекуващия си лекар, както и ако имаш притеснения за бебенцето при приема на препаратите - с неговия педиатър.

Ако имаш неясноти или въпроси върху информацията за витамините, ще се радвам да споделиш и да обсъдим.

# 572
Bo Hugблагодая за изчерпателния отговор,така написано не виждам проблем да пия и двете,озадачава ме само препоръчителния дневен прием на Б1-1,2мг,а в неуробекса е 15мг... newsm78

# 573
  • София
Здравейте,

И аз имам един въпрос:

Днес ми вадиха зъб, с упойка, и стоматолога каза първата кърма да я изхвърля. Аз я изцедих, но все още е в хладилника. Като знам колко трудно се цеди и ми е съвестно  Rolling Eyes.

Как мислите дали мога да я дам? Едната упойка ми беше лидокаин локално, ама другата забравих да питам  #2gunfire

# 574
Момичета, бихте ли ми препоръчали нещо срещу хрема, което да става за кърмачки?  Rolling Eyes

# 575
  • на последния етаж
Ползвала съм Еуфорбиум и тези капки с прополис.

# 576
  • София
Чай от лайка също става и действа много добре, по  2 капки в носа.

# 577
  • София
Здравейте,

И аз имам един въпрос:

Днес ми вадиха зъб, с упойка, и стоматолога каза първата кърма да я изхвърля. Аз я изцедих, но все още е в хладилника. Като знам колко трудно се цеди и ми е съвестно  Rolling Eyes.

Как мислите дали мога да я дам? Едната упойка ми беше лидокаин локално, ама другата забравих да питам  #2gunfire

Вече няколко пъти си правя зъби и след това започваше едно дърпане, не искаше, казваха ми, че ако е по-голямо детето може да се дава, макар, че аз забелязах у него известни смущения, които преминаха след няколко часа, но твоето е още много мъничко, най-добре не му я давай, за всеки случей. Peace

# 578
На мен зъболекарката ми каза, че 24ч. след упойката няма да мога да кърмя...сигурно е била друга упойка, но все пак не бих рискувала да я дам на детето си. Знам колко е трудно цеденето, но не си струва риска, според мен.  Naughty

# 579
  • София
Здравейте,

И аз имам един въпрос:

Повечето упойки /особено такива за зъб/ са съвместими с кърменето, но все пак ако можеш, звънни на зъболекаря и питай коя е активната съставка на твоята. Мисля, че може да кърмиш без проблеми - количеството все пак е незначително, и упойката е локална.

# 580
Здравейте! Имам въпрос: Кърмя на поискване, не давам вода. Първия месец беше качила 1 кг, втория 750гр. Вече е 5,150кг. Само че суче 2-3 минути и не иска повече, следователно след 1 час пак е гладна. През деня много чето суче, ако се излъже да стои 10 минути на гърда издържа 4 часа, но рядко се случва. Иначе вечер прави 6 часова пауза самичка и то отскоро. Заспива към 20-21ч и се буди към 3ч да яде, после издържа още 4 часа. Което ме прави вързана за нея. Има ли някакъв начин да я накарам да се нахрани хубаво, за да издържи поне 3 часа? Всеки ден сутрин суче през час, след обяд прави 2-3 часови паузи.

# 581
  • София
Още малко и ще си ги разреди сама. Laughing
След 3-4 месец се оправят. Peace

# 582
Здравейте! Имам въпрос: Кърмя на поискване, не давам вода. Първия месец беше качила 1 кг, втория 750гр. Вече е 5,150кг. Само че суче 2-3 минути и не иска повече, следователно след 1 час пак е гладна. През деня много чето суче, ако се излъже да стои 10 минути на гърда издържа 4 часа, но рядко се случва. Иначе вечер прави 6 часова пауза самичка и то отскоро. Заспива към 20-21ч и се буди към 3ч да яде, после издържа още 4 часа. Което ме прави вързана за нея. Има ли някакъв начин да я накарам да се нахрани хубаво, за да издържи поне 3 часа? Всеки ден сутрин суче през час, след обяд прави 2-3 часови паузи.

Синът ми е абсолютно същият...чакам го сам да се настрои. И той много често яде по 2-3-4 минути и спира и след малко пак е гладен. Преди малко пък яде повече от 10 минути и окапа като преял кърлеж, направо се препарира и заспа, но това се случва рядко. Добре че поне започна нощем да си удължава паузите, също отскоро, че вече бях полудяла от недоспиване...

# 583
  • Пловдив
Ох, не знам тук ли е мястото, но се надявам някой да може да ми помогне...
От няколко часа насам имам зверски киселини, чак ми се гади Sad Мъжът е наряд, дребния спи, та не мога и да мръдна до спешното...
Под ръка имам Деган - ампули (акт. в-во - metodopramide), някой може ли да ми каже дали мога да го пия?
В сайта на e-lactancia така и не можах да се оправя #Crazy

Бременна съм, а кърмачето ще суче най-рано утре към 8:00 Peace

# 584
deiza , отлично разбираш и откликваш на нуждите на бебето! Качва си добре и предполагам, че това допълнително те е успокоило. Бебето ти се развива чудесно и поведението му е напълно нормално за възрастта му. Ето, вече доста майки са споделили, че бебетата им се държат точно по този начин. Нормално е кърмачетата да сучат и на под 2 часа, тъй като кърмата се усвоява много по-бързо, отколкото АМ. Също така, в периодите на "скок в растежа" също е нормално бебето да иска да суче по-често, за да стимулира лактацията.

Но ти си забелязала, че ако бебето суче по-дълго, изкарва повече време без да суче. Това може да е така, защото бебето може все още бързо да се изморява. А и гърдата има естествен успокояващ ефект. Тя е естествено и универсално приспивателно за бебетата. Няма нищо по-приятно за едно бебе да е гушнато в мама, да суче от меката и топла гърда и така да се унесе в блажен сън (или дрямка Wink ) За да го "подканиш да се донасуче" ,може да пробваш някои неща. Добър вариант би бил да оригваш бебето, като видиш, че започва да се унася. Смяна на пелените в такъв момент също може да е добра идея. Разсъбличането на бебето, или лекото охлаждане на стаята също могат да доведат до по-дълго бодърстване/по-дълго сукане. Може да провериш и за други сетивни дразнители, които карат бебето по-бързо да се измори - силна светлина или шум. Някои бебета са по-чувствителни на такива дразнения и често се "изключват", за да си починат малко.
Скоро бебето ще си създаде свой режим, с който и ти ще свикнеш. Имай в предвид, че бебетата често менят режимите си.

Но ако се чувстваш изтощена и не смогваш вкъщи и с бебето (особено ако няма кой да ти помага), можеш да пробваш да носиш бебето в слинг. Така то ще е в постоянна близост до мама и мамината гръд, и твоите ръце ще са свободни да си свършиш нещо, или да се поровиш из компютъра Wink Изследванията сочат, че бебетата носени в слинг, плачат до 30% по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт