Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 781
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Момичета помагайте, малката е на 3 месеца, без 4 дена. От два три дена реве нон стоп и при кърменето не е спокойна- мърда се, рита с крачета, опъва зърното, мята ръчички. Какво да правя, кърма има, защото наддава добре и пълни памперсите колкото трябва.  Cry

Понякога коликите се появяват и по време на самото кърмене. Peace

# 541
Благодаря за съветите, няма млечница, може наистина да са колики  Confused

# 542
Честита нова 2013 година.   Hug

Момичета, пак аз с питане.
Малката или много спи и пропуска хранене, или само будува и цока по малко през час-два. Има ли вероятност така да ми намалее кърмата или не и какво да направя по въпроса?
Снощи след къпането хапна и заспа към 18 часа, опитах се да я събудя към 22 - не става и не става, бута зърното и се върти и не иска... после сама се събуди към 01 и похапна.... та това с буденето е мисия невъзможна.

# 543
Аз не съм будила, когато се събуди - тогава., а кърма имам още  Mr. Green

# 544
Аз също никога не съм будила  Peace

# 545
  • Пловдив
Аз пък съм от будещите, защото малчо беше с тежка жълтеница до 2-рия месец и ако не го събудех (това и през деня и през нощта) можеше да откара с 2-3 хранения на денонощие.
Буденето като цяло ми беше доста трудно, но в крайна сметка успявахме с общи с усилия ( с тези на таткото и баткото) да го поразбудим доколкото да захапе зърното, после сучеше в просъница.
Към 3-тия месец нещата се нормализираха. Започна сам да си задава ритъм на хранене, така е и до ден днешен с разликата, че от 7-ми месец не се буди през нощта.
Ако бебето е доносено и не е сънливо, може да се остави то да "диктува" правилата  Peace.

# 546
Здравейте,

бременна съм в 7 г.с., все още кърмя детето си по 2-3 пъти дневно (сутрин, следобед и вечер за приспиване). Днес получих леко кафеникаво зацапване, бях на лекар, с ембриона всичко изглежда наред, няма отлепвания. Според лекарката причината за зацапването е хормонална (през първата си бременност не съм имала такива проблеми). Естествено, препоръча ми да спра да кърмя и ми предписа обичайните Дуфастон и Но-шпа.

Не знам как да постъпя, защото навсякъде в литературата по въпроса чета, че няма доказана връзка между кърмене и кървене/зацапване през бременността. Малкият бих могла да го отбия без много драма, защото не е толкова привързан към кърменето, но ми се искаше да го кърмя поне до 2 г. Лекарствата, които са ми предписани, от своя страна също не са съвместими с кърменето.

Ако може да получа мнения и съвети от майки с опит и знания по темата, ще бъда благодарна.

# 547
Честита нова 2013 година.  Hug

Момичета, пак аз с питане.
Малката или много спи и пропуска хранене, или само будува и цока по малко през час-два. Има ли вероятност така да ми намалее кърмата или не и какво да направя по въпроса?
Снощи след къпането хапна и заспа към 18 часа, опитах се да я събудя към 22 - не става и не става, бута зърното и се върти и не иска... после сама се събуди към 01 и похапна.... та това с буденето е мисия невъзможна.

По принцип през първите месеци от живота на бебето е добре то да има поне 10-12 кърмения на денонощие (като едно-две от тях са в нощните часове) както и да се избягва повече от една четири часова пауза за денонощие. Така се получават кърмения през два, два и половина часа, а е напълно допустимо и по-начесто. Стомахчето на новороденото е много малко, до около 7-я ден постепенно достига размерите на черешка и бързо се пълни, но и бързо се изпразва. Освен това кърмата е идеалната храна за човешките бебета и нейният състав е такъв, че по-най добрия начин да се възприема от нежните бебешки стомахчета, без да ги натоварва излишно. Честото кърмене е също и идеален начин да се стимулира производството на мляко. А нощното кърмене е от голямо значение, защото тогава нивото на хормона пролактин, който отговаря за лактацията е с най-високи стойности.

Понякога се случва поради една или друга причина (например по-силно изразена жълтеница) новородените да не успяват да се събуждат за хранене в очаквания час. Затова се препоръчва през първите седмици, когато режимът на хранене и лактацията се установяват, ако бебенцето не успява само да се събуди за хранене, то майката да бъде активната страна за кърменето, така че бебето да има поне 10-12 кърмения за денонощие. Често за събуждане на сънливото бебче помага да му се смени памперса, когато то навлезе в леката фаза на съня си (характеризира се с бързо движение на очите под клепачите, промени в изражението на лицето, неволни движения на ръцете, краката или устата - сукателни движения). Може също бебето да се сложи по дължината на ръката на майката, с главичка в дланта и да се правят леки движения от хоризонтално към вертикално положение на ръката, съответно и на бебето. Ако мислиш, че в стаята е топло, може да е добра идея да посъблечеш бебка или леко да охладиш стаята, където тя спи, защото би могла тя допълнително да се успива от топлината. Възможно е също да намокриш и леко личицето и с хладка вода. Би могла да опиташ и нежен масаж на гръбчето в двете посоки, също така и леко масажиране или пощипване на ушенцето и рамото на бебчето. Няколко капки кърма върху устничките на бебка също в възможно да на накарат да се оближе и да задейства рефлексът и за сучене. Ето и една статия за събуждане на сънливо бебе, в която има и някои интересни предложения:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2768.

Ако бебенцето пълни памперсите, (има поне 5-6 напишкани и 2-3 наакани на денонощие до към 6-тата седмица), наддава задоволително, изглежда бодро и доволно и има хубава, еластична кожа с добър цвят, вероятно то успява да си набави необходимото количество кърма за неговите нужди. След известно време много бебенца успяват да си установят постоянен ритъм на хранене, които те самички си спазват.

Надявам се някои от тези техники да помогнат във вашия случай и да се наслаждавате на дълго и безпроблемно кърмене.  Успех!

Последна редакция: чт, 03 яну 2013, 00:50 от Во

# 548
Здравейте,

бременна съм в 7 г.с., все още кърмя детето си по 2-3 пъти дневно (сутрин, следобед и вечер за приспиване). Днес получих леко кафеникаво зацапване, бях на лекар, с ембриона всичко изглежда наред, няма отлепвания. Според лекарката причината за зацапването е  (през първата си бременност не съм имала такива проблеми). Естествено, препоръча ми да спра да кърмя и ми предписа обичайните  и Нощта.

Не знам как да постъпя, защото навсякъде в литературата по въпроса чета, че няма доказана връзка между кърмене и кървене/зацапване през бременността. Малкият бих могла да го отбия без много драма, защото не е толкова привързан към кърменето, но ми се искаше да го кърмя поне до 2 г. Лекарствата, които са ми предписани, от своя страна също не са съвместими с кърменето.

Ако може да получа мнения и съвети от майки с опит и знания по темата, ще бъда благодарна.

Здравей Алексче,

Похвално е желанието ти да продължаваш да кърмиш своето детенце докато очакваш втората си рожба.

Често се случва лекарите да изразяват съмнение по отношение на кърменето по време на бременност поради факта, че при кърменето се освобождава окситоцин, който би могъл да стимулира контракции на матката. Добре е да се знае, че окситоцин се освобождава не само при кърмене, а и при секс или при силно радостно въодушевление (даже в по-големи количества). Смята се, че окситоцинът, отделен по време на кърмене и секс не се очаква да може да предизвика особени контракции, освен ако не е дошло времето за раждане. Природата се е погрижила за това матката да може да реагира на окситоцин чак тогава, когато са останали броени часове до раждането.

Също така според Breastfeeding Answer Book, издание на LLL International, 2003 се посочва, че за момента няма медицински обосновани фактори, които да определят в кои ситуации може да се окаже рисково да се продължи кърменето по време на бременност и лекарите може да се различават коренно в препоръките си. Би могла да потърсиш второ мнение от специалист за да се прецени как е най-добре да се постъпи в твоя случай.

За жени, които са имали преждевременно раждане или риск от такова може да бъдат посъветвани да избягват секс, оргазъм или кърмене по време на бременност. По-често забраната за секс се налага от стремежа да се избягва механичното дразнение на шийката на матката. В случай, че се вземе решение да се отбие детето, тогава това би могло да стане плавно. Методът "не предлагай, не отказвай" се е оказал подходящ за много майки, особено ако детенцето е по-голямо и може да се разсее с други занимания.

В тази статия има интересна информация относно кърменето по време на бременност, надявам се да ти е от полза.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=5600

Ето също и допълнителна информация за синтетичния прогестерон:
Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), прогестерон е отбелязан с ниво на риск L3 означава "moderately safe" – в тази категория най-често попадат лекарства, за които няма достатъчно данни или са умерено безопасни. Обикновено за тези лекарства е добре ти и лекуващия лекар на база на допълнителната информация, с която разполагате да прецените дали и как да се осъществи лечението и как да се реорганизира кърменето, ако е необходимо.
Д-р Хейл дава и по-подробна информация относно прогестерона като посочва, че при оралния му прием той на практика остава нерезорбиран в организма и следователно не се излъчва или се излъчва в много малки количества в кръвта. Д-р Хейл заключава, че "директният ефект на терапия на майката с прогестерон върху кърмачето общо взето е неизвестен, но се предполага, че е минимален или никакъв, тъй като естественият прогестерон в организма на майката е слабо преносим чрез кърмата."

Но-шпа
Тъй като Но-шпа се използва предимно в държавите от Източна Европа, информацията за употребата му при кърмачки е много оскъдна (повечето изследвания се правят в Западна Европа и Америка).
Обикновено за дадено лекарство, за което няма достатъчно медицински данни за съвместимостта му с кърменето, би могло да се избират други алтернативи, да се използват по-добре познати откъм ефекти върху кърмачката и кърмачето лекарства.

Пожелавам ти лека и безпроблемна бременност и ако имаш нужда от допълнително информация не се колебай да се обърнеш към нас.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 01:16 от Во

# 549
Здравейте, пуснах тема, но още никой не ми е помогнал със съвет  Sad Надявам се, че тук въпросите ми ще бъдат видяни от повече хора и дано някой има идея. Пействам написаното

Моето бебче е на два месеца и една седмица, само на кърма. Кърмя със силиконови зърна, защото от болницата ми казаха, че са ми малки зърната и най-доброто било да кърмя със силиконови зърна. Да ама той свикна с тях и по никакъв начин не иска да суче без силиконките. Пробвала съм многократно да ги махна по средата на кърменето, в началото или просто почваме без тях, но успех никакъв. Зърната ми в момента заприличаха на биберони, но той пак не иска така. Това не ми е проблем, просто приех, че така ще си я караме. Доста четох преди да родя за кърменето и знам, че силиконките не стимулират добре гърдите, но за сега мисля, че е достатъчна кърмата.
Първия месец качи 1200 гр. , а този 800гр. Мисля, че добре пълни памперсите, сменям на около три часа. Ака по два-три пъти на ден.

Стефи и аз бях със силиконови зърна, не се притеснявай, в края на третия месец най-вероятно сам ще ги откаже. При нас поне така стана.Съответно два дена много ме боляха зърната, но после си ги оформи много добре и сега е голямо удоволствие кърменето.

Иначе и според мен са колики, при нас беше същото.Голям рев при храненето. За щастие и това минава. На нас инфакола не ни помагаше, даже напротив.

# 550
Алексче, и аз не вярвам да има връзка между зацапването и кърменето.
аз кърмих малката до 3тия месец от бременността ми, но кърмата постепенно придоби жълтеникав цвят и стана по-гъста, заприлича на коластра и накая спря, така я отбих, иначе имах желание да я кърмя още Wink
а зацапване може да се получи и от напрягане, ако си вдигнала нещо, ако си станала рязко, в началните седмици, повече се пазете и почивайте тия дни, не вдигайте тежко. и аз до 3тия месец не смеех да вдигам малката, сега нямам проблем с това, дори АГ каза, че и контракции нямам, така че мога да я вдигам, щом се налага.

леко бременеене и раждане! и успех в кърменето! има майки, който кърмят през цялата бременност че и после в тандем, пожелавам Ви го  Hug

# 551
Здравейте и поздрави за полезната тема!  Hug Имам 2 въпроса относно неуробекс и герилукс(геритамин нео) мога ли да ги пия докато кърмя?Неуробекса го пия заради болко в гърба те той ми е по важен,а А+Е заради косопада,но не е болка за умиране!Благодаря предварително!

# 552
  • София
Здравейте честита ви 2013 година!  bouquet Grinning
Изписаха ми Панразол, безпокои ме, че пише че се отделя в кърмата, можели повече информация за това лекарство?

# 553
Bo, jos, благодаря ви за отговорите.

# 554
  • София
Здравейте!

Искам да ви попитам дали е нормално да имам напълно достатъчно кърма (бебето суче на 2-3 часа през цялото денонощие и е доволно и наддава), но да не мога да изцедя кърма с никаква помпа?

Просто кърмата потича само когато бебето суче, а с помпата не ще да "тръгне". (Имам електрическа помпа на Авент и механична на Томи Типпи.)
Мога само докато бебето суче от едната гърда, аз да цедя другата. Тогава изцеждам по 50 гр. и не повече от това. А съм сигурна, че бебето изяжда доста повече когато суче.

Много ми се иска някак си да имам изцедена кърма, за да мога да оставям бебето понякога на друг и да ида... на едно кино, дето се вика Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт