Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 199
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
  • Варна
И моят стиска жестоко, а не яде от шише. Според мен чеше венците. Много е гадно, но не виждам какво мога да направя, освен да се дръпна за момент. И така до следващия път.

# 706
Уф, същата работа, пак не иска. Цикъл нямам, козметика почти не ползвам, остава нещо от храната да е. Чакам я още максимум час и половина, ако не пожелае- ще дам пюре с изцедена кърма ( 40 мл до момента, после може да изцедя още малко). Довечера, когато се прибере мъжът ми, ще отидем да купим АМ и ще го давам с лъжичка, защото от бибероните и се гади. Не мога да я оставя без мляко, а с цеденето не ми се получава. Иначе е жизнена и ухилена, не показва да е гладна , болна или нещо такова.

Krasavica, за бебета на възрастта на твоята дъщеричка кърмата не е само храна, тя носи редица имунологични ползи, които нито АМ, нито нормалното краве мляко не могат да дадат. Кърмата, като вариант, дори и изцедена е с голямо превъзходство в сравнение с другите млечни алтернативи. Доста по-надолу могат да се поставят адаптираното изкуствено мляко (което си е краве, но обработено) и кравето мляко (кисело и други млечни), които обикновено се въвеждат на по-късен етап.

По отношение на цеденето, това, че се опитваш да цедиш е също добра стимулация на гърдите, независимо какво количество кърма си изцедила. Би могла да цедиш и на празен ход, примерно около 5 минути на всяка гърда като по този начин също се подава сигнал на организма да поддържа лактацията.

Удобно ли е да попитам дали бебка е боледувала скоро, например запушено носле или нещо друго? Или пък да се е наложило да бъдете разделени за няколко часа или повече? Имаш ли усещането, че и никнат зъбки?

Понякога бебчетата между 3 и 8 месеца може да навлязат в периоди, наречени "кърмаческа стачка", когато бебето видимо необяснимо започне да отказва да суче от гърда (вероятни причини може да са някоя от гореспоменатите или пък промяна на вкуса на кърмата). Обикновено тези периоди отминават за няколко дни, по-рядко за малко повече от седмица.

Ето някои идеи, които са помогнали на много майки и бебета да преминат през този период по-бързо: много, много гушкане и внимание към бебчето - може да разсъблечеш себе си и нея и да се гушнете така, че да има контакт "кожа до кожа" като се покриете с одеало, за да не е твърде студено и в тази поза да предложиш да суче. Също така може да се опиташ да кърмиш докато бебка спи. Може да имаш по-голям успех, ако я слагаш на гърдата, когато се унася в сън или когато се пробужда.  Кърмене в тиха, затъмнена стая на фона на някаква успокояваща музика или шум би могло да спомогне бебка да не се разсейва от странични работи. Може също така да пробваш различни пози за кърмене и да опиташ да се кърмите, докато се движите – подскачайки леко, поклащайки се или полюлявайки се (каквато идея е помогнала на Muhmututurka в тяхната ситуация). Хубаво е да се предлага гърдата често за да се избегнат моментите, когато бебчето е много гладно, защото тогава то вече е изнервено и трудно би засукало.

Пожелавам ви скоро нещата при вас отново влязат в нормалния ритъм. Ако имаш нужда от други идеи или информация, не се колебай да се обърнеш към мен.

# 707
Здравейте!
Бебето ми е на 1м и 12 дена и е на кърма. Добре захапва и суче без проблем, но тази нощ се събудих с болка в дясната гърда. На нощното хранене в 1ч му предложих тази гърда и той я изсука до омекване, но болката не отшумя. Намам бучки и втърдяване на гърдата. Болката е от дясната страна към ръката и когато си движа ръката съответно болката се увеличава. На какво може да се дължи тази болка при положение, че до вчера всичко си беше наред?

# 708
  • София
Здравейте!
Бебето ми е на 1м и 12 дена и е на кърма. Добре захапва и суче без проблем, но тази нощ се събудих с болка в дясната гърда. На нощното хранене в 1ч му предложих тази гърда и той я изсука до омекване, но болката не отшумя. Намам бучки и втърдяване на гърдата. Болката е от дясната страна към ръката и когато си движа ръката съответно болката се увеличава. На какво може да се дължи тази болка при положение, че до вчера всичко си беше наред?

Запушен млечен канал най-вероятно. Минава за няколко дни по принцип, слагай топли компреси, разтривай леко на мястото и давай на бебчо да суче по-4ести4ко. Ако имаш температура можеш да пиеш лецитин(можеш и профилактично) и да идеш на лекар, ако забележиш, че става по-зле.

# 709
Здравейте момичета  bouquet
Аз се включвам отново с въпрос. Дъщеря ми е на 4 месеца и сме изключително кърмени, не пием вода, сокчета и тн., биберон не ползва. Налага се 1-2 седмично да и оставям кърма за едно хранене като ходя на лекции, но храненето с шише е трудно... Та, последните дни почна много да ме хапе Shocked, още нямаме зъби и не боли много но все пак е неприятно. Незнам на какво се дължи, не е нещо ново храненето с шише - оставям я така от първия месец. Според вас как мога да го избегна този момент? Опитвам се да и покажа че не ми е приятно, но е все още малка да ме разбере. Не ми се мисли ако продължи така и като и избият зъбките #Crazy.

Здравей, не мисля, че хапането има връзка с шишето. Едно хранене 1-2 пъти в седмицата не е достатъчно, за да промени навиците на бебето. Не знам дали си попадала на тази статия, може би ще ти е полезна: Когато бебето хапе

# 710
Много благодаря на всички за помощта!
Алексче Много полезна в случая статия, не я бях срещала. Благодаря  bouquet

# 711
Bo, много ти благодаря за отговора ! При нас нещата изведнъж се оправиха, не знам какво беше това чудо, дано не ни се случва повече  Praynig

# 712
  • България/Германия
Здравейте!
Извадиха ми сутринта зъб и зъболекарката каза за по-сигурно да се цедя един-два дни заради упойката и да хвърлям кърмата. Имам много замразена кърма във фризера, но е откакто бебо беше на един месец. Знам, че кърмата променя състава си с течение на времето, за да се пригоди към нуждите на бебето. Нали не е проблем, че ще му давам кърма, която отговаря на нуждите на едномесечно, а не на четиримесечно?

# 713
Наложи се да посетя зъболекар заради 10дневни болки. Според нея единствения вариант да прави зъбите е да сложи арсен и без да се колебае много сложи на два зъба едновременно. Каза, че е слагала и на бременни и на кърмачки и до сега проблем е нямала. Сега се обадих на личния лекар на бебка, която е на три месеца и половина и той ми наговори една камара ужасии:как щяло да се натрови детето, да получи алергии и т.н. Сега съм в патова ситуация тъй като беба яде само кърма, не приема биберон изобщо и АМ не е вариант. Мога ли да кърмя или рискувам прекалено много и е по-добре да се мъча да давам АМ с лъжичка?

# 714
  • София
Виж тази тема, обсъждан е точно този случай в нея:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=263137.0

# 715
Видях я, но там става въпрос за по-голямо дете, на което само едно от храненията е кърма и линковете, които hеdra е дала не работят.Благодаря все пак!

# 716
  • София
На четири месеца ли е бебето?
Аз имах арсен в устата, когато моя беше на 3 и половина, не забелязах никакъв проблем.
Че е токсичен, токсичен е, даже веднъж щяха да ме натровят...
Съвета ми е, поне 3 часа да изчакаш. Все пак то трябва да суче нали?
Наблюдавай го, ако забележиш, че се дърпа и нещо друго консултирай се с педиатъра на бебето, той би трябвало да прецени. Simple Smile

# 717
На три месеца и половина е бебешока. От двама стоматолози чух мнение, че няма проблем и въпреки истериите на личния лекар засега ще я кърмя с едно на ум. Лошото е, че тя в момента е настинала и кашля, отделно е с храносмилателни проблеми и даже и да направи алергична реакция трудно ще я забележа в начален стадии. Дано се отървем без проблеми.

# 718
  • София
Посъветвай се с лекар дали може да пие пробиотици някакви 2-3 дни до като имаш арсен, може пък така да се почуства по-добре.

# 719
На мен вече на два пъти ми слагат арсен откак имам кърмаче,не е имало никаква реакция у детето.Но моето кърмаче е на 1.4г. Моята зъболекарка казва ,че арсена действа само локално и не отива в кръвта и няма как да повлияе на кърмата.

Общи условия

Активация на акаунт