Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 223
  • 755
  •   1
Отговори
# 60
имам същия проблем, само че започна да се дърпа и през деня.Общо взето успявам д а я нахраня само нощем,докато е сънена. Давам кърма от шише, яде спокойно от него.

# 61
Да питам за замръзената кърма. Замразявам от самото начало. Пробвах да размразя 1-2 торбички, но ми удрят на сапун. Нормално ли е и по-важното безопасно ли е да се дават при това положение или няма смисъл да продължавам да замразявам ooooh!

# 62
Как така ти удрят на сапун? Миришат на сапун ли?
Торбичките имат ли някакъв аромат преди да ги сложиш във фризера?
Често при замразяването на кърмя, тя поема от миризмите на продуктите във фризера.Не вярвам във фризера си да държите сапун  Laughing , но не мога да си представя от какво идва миризмата.

Сигурно си чела инфо за замразяване на кърма, но все пак

http://missby.wordpress.com/2008/01/08/store-milk/

# 63
Да питам за замръзената кърма. Замразявам от самото начало. Пробвах да размразя 1-2 торбички, но ми удрят на сапун. Нормално ли е и по-важното безопасно ли е да се дават при това положение или няма смисъл да продължавам да замразявам ooooh!

Палитра, чела съм оплаквания, че замразената кърма мирише химично от доста майки. При нас в отчетната имаше и такива, които се оплакваха, че торбичките за замразяване отделят някакви вещества и кърмата е едва ли не токсична. Аз обаче, от личния ми опит не съм съгласна с последното. Замразявам в торбичките на Lansinox. Специално са направени за целта, от материал без бисфеноли и други вредни вещества. Малкият е пил няколко пъти такава кърма без проблеми, а и на мен не ми е миришело на сапун или на пластмаса или на друго.
Не казваш в какво замразяваш... newsm78. Ако не е в специалните торбички или контейнери, които се продават в аптеките, тогава може да ти бие на какво ли не, защото останалите съдове не се затварят добре, не са стерилни и кърмата поема всякакви аромати от фризера. При всички случаи ако нещо с аромата на млякото не ти се стори наред е най-добре да не го даваш на бебето.  Peace.

# 64
как да откажа дете на 1г и 6 месеца от кърмата, кърмим се 2пъти през деня и още толкова,  понякога и повече през нощта Blush , на тази възраст тежи едва 9 килограма, злояда е към храната

# 65

Палитра, чела съм оплаквания, че замразената кърма мирише химично от доста майки. При нас в отчетната имаше и такива, които се оплакваха, че торбичките за замразяване отделят някакви вещества и кърмата е едва ли не токсична. Аз обаче, от личния ми опит не съм съгласна с последното. Замразявам в торбичките на Lansinox. Специално са направени за целта, от материал без бисфеноли и други вредни вещества. Малкият е пил няколко пъти такава кърма без проблеми, а и на мен не ми е миришело на сапун или на пластмаса или на друго.
Не казваш в какво замразяваш... newsm78. Ако не е в специалните торбички или контейнери, които се продават в аптеките, тогава може да ти бие на какво ли не, защото останалите съдове не се затварят добре, не са стерилни и кърмата поема всякакви аромати от фризера. При всички случаи ако нещо с аромата на млякото не ти се стори наред е най-добре да не го даваш на бебето.  Peace.
Замразявам в торбички за кърма на Canpol по указанията на опаковката и държа замразеното в отделни чекмеджета от останалите, които вече почти ги няма покрай кърмата Crazy Не знам точно на сапун ли бие, на такова ми се доближи като че ли, но определено е различна по вкус и миризма от това,което цедя на момента ooooh!

# 66
Здравейте. Интересува ме колко време след еднократен прием на аналгин мога да накърмя бебето си което е на 2 месеца? За съжаление сутринта изпих 1 хапче и чак след това проверих и се оказа че е забранено приемането ме при кърмене.

# 67
Здравейте !
На 13ти септември родих второто си детенце и за разлика от първият път съм твърдо решена да кърмя по-продължително време. Проблема ми е , че зърната на гърдите ми бързо се разраняват и вместо в удоволствие , кърменето за мен е свързано с болка. Използвам лансинох за намазване след кърмене . Моля ви кажете ми кога отминават рагадите и кога "загрубява" кожата на зърната. Ако има лесен начин за справяне с раздразнението моля споделете...

# 68
  • Близо до морето :)))
Здравейте,

бих искала да попитам някои неща, накратко за нас:
Бебка е на три месеца и половина, единствено и само на кърма. Роди се 3850гр. в момента е 7400гр. Храни се по 6-7 пъти за 24ч. от самото начало. Прави по-голяма нощна пауза от първият ден в който се е родила - 6 часа. В началото я събуждах през нощта за да я храня, въпреки че трудно се получаваше, вече не. От скоро имаме някакъв режим не знам колко дълго ще продължи - храни се по 5 пъти за 24 ч. като вечер прави пауза от 9часа. Като легне между 21.30 - 22.00 и се събужда около 6.30 - 7.00ч. Това, което ме интересува и донякъде ме притеснява е:

1. Дали е проблем толкова бързото наддаване и килограмите за възрастта й - храни се в големи количества, т.к. имаме кантар и я меря от време на време. Имаше период когато поемаше по над 1л. мляко за 24ч. а съм чувала, че това не е хубаво. Има хранения по 200 - 230мл. и това не е единичен случай, в момента както яде по пет пъти на ден за 24ч. има поне две хранения по 200 и над 200мл. съответно прави и по-големи паузи от по 4-5часа. Общото количество за 24ч. сега е около 750 - 900мл. Не знам как да я огранича да яде по по-малко и по-често. Притеснява ме да не се получи разширяване на стомахчето с тези количества кърма.
2. Имам страшно много кърма /само от едната приема по около 150 - 200мл. понякога рано сутрин/, вечер ставам поне по веднъж да се цедя заради паузите които прави. Сега се старая да е поне на 4-5 часа а не на три, защото допълнително се увеличава. Вече два пъти ми се получиха запушвания на канали, първият път в самото начало, а вторият миналата седмица. Това е доста неприятно, затова продължавам да се цедя през нощта, не знам как да постъпя.

Ще съм Благодарна някой да ми отговори  Hug

# 69

Понякога при размразяване кърмата има миризма, която майките оприличават като на сапун. В този случай кърмата е напълно годна за употреба и няма проблем да се приема от бебетата.

В книгата "The Womanly Art of Breastfeeding", издание на Ла Лече Лига Интернешънъл, 2010 година, пише следното:

"Някои жени имат кърма, която мирише или има вкус на сапун след размразяване или като е престояла малко. Смята се, че тези жени имат високи нива на ензима липаза, който разгражда мазнините в млякото. Кърмата е абсолютно безопасна за консумация и повечето бебета биха я изпили. Ензимът липаза може да се деактивира преди замразяване като нагреем прясно изцедената кърма докато започнат да се появяват мехурчета по ръбовете на съда, като се стараем кърмата да не заври, после веднага я охлаждаме и замразяваме. Този процес намалява донякъде антибактериалните елементи в нея, но в сравнение с АМ е в пъти по-безопасна за консумация и с много повече ценни елементи от него."

# 70
Здравейте. Интересува ме колко време след еднократен прием на аналгин мога да накърмя бебето си което е на 2 месеца? За съжаление сутринта изпих 1 хапче и чак след това проверих и се оказа че е забранено приемането ме при кърмене.

Здравей,

Разбирам, че малко късно се включвам по твоя въпрос, но все пак се надявам информацията да ти е полезна.

Активната съставка на аналгина е метамизол натрий, който според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), е отбелязан с ниво на риск L3 - означава "moderately safe" – в тази категория най-често попадат лекарства, за които няма достатъчно данни или са умерено безопасни. Метамизол натрий се характеризира с период на полуразпад 2-3 часа. Период на полуразпад е времето, за което половината от активната съставка на лекарството е изчистена от организма. Смята се, че за 5 такива полупериода лекарството напълно се изчиства от организма.

# 71
Налага се да ми бъде направена лека операция с локална упойка. След нея вероятно ще имам болки няколко дни.

Какви обезболяващи мога да взимам?

# 72
Здравейте !
На 13ти септември родих второто си детенце и за разлика от първият път съм твърдо решена да кърмя по-продължително време. Проблема ми е , че зърната на гърдите ми бързо се разраняват и вместо в удоволствие , кърменето за мен е свързано с болка. Използвам лансинох за намазване след кърмене . Моля ви кажете ми кога отминават рагадите и кога "загрубява" кожата на зърната. Ако има лесен начин за справяне с раздразнението моля споделете...

Аз имах същия проблем и  за малко да се откажа от кърменето..При мен помогна следното:след всяко кърмене намазвах зърното с кърма и оставях да изсъхне хубаво, а след това с Гермастан и пак на въздух. Даже ако позволяват условията, разхождай се из вкъщи или си върши домакинската работа с открити гърди.. WinkWink за около месец някъде би трябвало всичко да е ок!

Можеш да ползваш силиконови зърна също,докато заздравеят,но при мен не бяха вариант, тъй като бебчо не искаше да суче изобщо с тях.

Обърни внимание дали рожбичката ти засуква добре.Именно неправилното засукване може да е  разранява  зърната.Поне аз за себе си мисля, че времето докато сина ми се учеше да засуче, както и аз да кърмя беше проблема при нас..

Поздрави и Успех!

# 73
Здравейте!
 Бисептол - може ли да се приема  по време на кърмене?

# 74
Здравейте, и аз се включвам с молба за съдействие... Бебето ми е на 3 седмици, роди се 3000гр. изписаха я 2850 гр... В момета е 3350гр. Както каза педиатърката бебенцето е от по-сънливите, но според мен си е ужасяващо сънлива. Какво имам предвид - кърмя 7/24, като за 6 хранения я будя, а тя се буди сама само за нощното! Имам чувството, че ако не я събудим тя изобщо няма да се храни, когато я сложа на гърда засписпива почти веднага и е невъзможно да я събудя ( мокрим я, къпем я, събличаме я- и или заспива отново, или изобщо не желае да засуче отново) На всяко хренене я меря, количеството варира- нощното хранене ми прави пречатление яде най-много ( 80-100 мл), но и гърдите ми тогава са най-пълни, но от обедното нататък суче по 40, 50, 60 мл с мъка, а гърдите ми изглеждат ужасно празни! Притеснявам се, че кърмата ми намалява, опитвам се да се цедя, но следобед, след кърмене почти нищо не изпомпвам, пия лактогонен чай по 500 мл на ден!
Въпросът ми е много малко ли яде и какво да направя, за да увелича кърмата следобеедните часове, кога и клко често да се изпомпвам предвид храненията?
Благодаря ви предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт