Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 781
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Ох, не знам тук ли е мястото, но се надявам някой да може да ми помогне...
От няколко часа насам имам зверски киселини, чак ми се гади Sad Мъжът е наряд, дребния спи, та не мога и да мръдна до спешното...
Под ръка имам Деган - ампули (акт. в-во - metodopramide), някой може ли да ми каже дали мога да го пия?
В сайта на e-lactancia така и не можах да се оправя #Crazy

Бременна съм, а кърмачето ще суче най-рано утре към 8:00 Peace

Natrium Citricum, действа бързо и е безвреден. Малко е кисел, но някои бременни обичат кисело. Peace

Чай от джинджифил е златен за бременните, при повръщане.
Дегана е малко силен, но в по-големи месеци става, но по едно май беше на ден.

# 586
  • София
Забравих да кажа, че не трябва да се прекалява с джинджифила като всяко друго нещо, по една чашка дневно , не много силна концентрация ставаше.

# 587
  • София
Ако не можеш да отидеш до аптеката - разбъркай 1 лъжичка сода бикарбонат в половин чаша вода. Безвредно е, но все пак е хубаво да си вземеш от аптеката нещо за друг път.

# 588
Момичета, помагайте.  Sad
Гърдите ми са все по-меки. Малката е на месец. Досега сме само на кърма, обаче напоследък не усещам никаква напрегнатост в гърдите. Давам да суче и от двете като ги редувам, в смисъл първите няколко минути усещам и виждам как преглъща, после започва да дъвче и се ококорва, но стиска зърното, има кърма, но според мен слаба и малко... ако се опитам да изцедя след това, едва събирам 5-10 мл от едната и то поне за 5 минути. Слагам на другата и същата история и така виси по час горе-долу, като през времето задремва и ако се опитвам да я оставя се събужда и пак започва да търси.... И само сменям гърдите през това време.
Започвам да се предавам вече, имам и по-голямо детенце, на 2,7 месеца и не мога да му обърна никакво внимание, а помощ нямам, през деня сме си сами тричките.
Какво ли не правя, за да увелича кърмата, постоянно пия чайове, постоянно слагам малката на гърда, като ревне, определено не мога да се наспя - сънят ми е малко, но няма как.
Дайте идеи, че вече не знам...

И да попитам нали във всеки един момент може да се увеличи лактацията - в смисъл няма значение бебчето на колко е? На 3-5-8 месеца и т.н. Един вид нали все пак има шанс при нас?  Praynig

# 589
  • София
o4akva6ta, не се притеснявай, защото кърмата се влияе от психиката, както всяко едно нещо в организма.
Ако имаш кантар можеш да следиш колко горе-долу е изяла, изцеждай по-малко от гърдите след всяко кърмене, организма няма как да знае дали то суче или ти изцеждаш. Чай от копър увеличава много добре. Пий повече течности. Мокри компреси преди кърмене, помагат на млякото да слезне по-лесно. Може да иска да суче по малко, но по-често.
Може да опиташ по-горе изброените неща.
И пиши пак.  bouquet

# 590
Здравейте  Hug Миналата година януари поръчах на сестра ми, която живее в Англия да ми купи уред за домашна епилация philips lumea precision sc 2002, изглежда по този начин http://www.amazon.co.uk/Philips-Precision-SC2002-01-Attachment/dp/B007CUV4HO
Разбрах, че не е добре да се използва по време на бременност. Много ми се иска поне сега да я използвам. Знаете ли нещо по въпроса  newsm78
От бременността получих отвратително окосмяване и направо ми се плаче. Ако някой е запознат, моля да ми отговори дали е противопоказно да се използва по време на кърмене. Не мисля, че има кой знае каква връзка с кърмата, на все пак....

# 591
  • София
Здравейте  Hug Миналата година януари поръчах на сестра ми, която живее в Англия да ми купи уред за домашна епилация philips lumea precision sc 2002, изглежда по този начин http://www.amazon.co.uk/Philips-Precision-SC2002-01-Attachment/dp/B007CUV4HO
Разбрах, че не е добре да се използва по време на бременност. Много ми се иска поне сега да я използвам. Знаете ли нещо по въпроса  newsm78
От бременността получих отвратително окосмяване и направо ми се плаче. Ако някой е запознат, моля да ми отговори дали е противопоказно да се използва по време на кърмене. Не мисля, че има кой знае каква връзка с кърмата, на все пак....

Аз използвам отвреме на време епилатор, нищо не ми става, не мисля, че има връзка някаква, може кремовете с, които се мажеш след това да имат нещо вредно, макар, че шансовете са малки.  На колко месеца е бебето?

# 592
Не трябва да мажа с нищо освен като излизам с 50-ти фактор слънцезащитен крем. На почти три месеца е дребосъчето

# 593
  • София
С обикновен крем за ръце, пак става. Grinning Peace
Откакто се е родил си използвам разна козметиката на Лавена, надали има нещо толкова вредно в такива кремове. Някои майки използват и лосион за тяло(за него не мога да кажа нищо). Laughing

# 594
Момичета, помагайте.  Sad
Гърдите ми са все по-меки. Малката е на месец. Досега сме само на кърма, обаче напоследък не усещам никаква напрегнатост в гърдите. Давам да суче и от двете като ги редувам, в смисъл първите няколко минути усещам и виждам как преглъща, после започва да дъвче и се ококорва, но стиска зърното, има кърма, но според мен слаба и малко... ако се опитам да изцедя след това, едва събирам 5-10 мл от едната и то поне за 5 минути. Слагам на другата и същата история и така виси по час горе-долу, като през времето задремва и ако се опитвам да я оставя се събужда и пак започва да търси.... И само сменям гърдите през това време.
Започвам да се предавам вече, имам и по-голямо детенце, на 2,7 месеца и не мога да му обърна никакво внимание, а помощ нямам, през деня сме си сами тричките.
Какво ли не правя, за да увелича кърмата, постоянно пия чайове, постоянно слагам малката на гърда, като ревне, определено не мога да се наспя - сънят ми е малко, но няма как.
Дайте идеи, че вече не знам...

И да попитам нали във всеки един момент може да се увеличи лактацията - в смисъл няма значение бебчето на колко е? На 3-5-8 месеца и т.н. Един вид нали все пак има шанс при нас?  Praynig

Всъщност при вас всичко е напълно нормално. Това, че гърдите ти са омекнали и изцеждаш много малко след кърмене означава, че кърмата ти вече се е регулирала според нуждите на бебето. Представяш ли си, ако кърмиш 2-3г и през цялото това време гърдите ти да са постоянно напрегнати и болезнени?! Wink
Това, че бебето иска много често да суче, е напълно нормално поведение за бебе на тази възраст. Кърменето не е само акт на хранене, а и за успокоение, приспиване... Все още бебка е много малка, за да познава околния свят. Единственото нещо, което познава, е твоя глас, твоя мирис (с които се е запознала още от утробата) и единственото нещо, което може да прави е да суче. Нормално е в този голям и непознат за нея свят, да иска да е сгушена на сигурно в мама и да се успокоява с нейната гръд. Наистина е много изморително, но е само период. Скоро бебка ще си създаде нейн си режим. Можеш да пробваш да поспиваш с нея и с по-голямото детенце (знам, че на думи е лесно, но все пак и ти си човек, не си само майка). Също така, вечер може да взимаш бебето при вас в леглото, за да не ти се налага да ставаш вечер, за да кърмиш. Някои майки пък придърпват кошарката по-близо до тяхното легло и свалят преградата на кошарката. Така и родителите спят по-спокойно и майката пак не става, а само придърпва бебето, за да го накърми и отново го връща в неговото легълце.
Но при теб положението е още по-изтощително, тъй като разликата между децата е малка. Мога само да предполагам колко ти е трудно. Но за да имаш по-голяма възможност да обръщаш внимание и на по-голямото, може би е добра идея ползването на слинг. Така малкото ще е в постоянна близост до теб и достъпа до гърдите ти ще е лесен, а и ръцете ти ще са свободни и ще можеш да обръщаш повече внимание и на по-голямото.
Трудно е в началото да се намери баланса, но ще успееш. Ние жените сме силни и за тези малки съкровища сме готови на всичко Peace

# 595
Благодаря ви, момичета.  Hug
Но се притеснявам, че като суче, хапва по малко и заспива, след час, че и по-малко пак се събужда и така по много пъти на малки порции. Точно заради тези малки порции се притеснявам, че ми намалява кърмата... така ли е всъщност???  Rolling Eyes
Взех кантарче и видях, че като "изпие" около 35-40 мл. заспива... иначе за час-два стоене на гърда, е изяла около 80-90 мл. примерно.... не винаги, де, понякога и по 60 мл.
И аз мислех варианта за слинг, иначе за спане през деня не става - голямата не спи  ooooh! и ляга късно вечер, та спането ми е възможно само през нощта, евентуално Wink
Все си мисля, че не й стига и затова се буди често и хапва колкото има /малко/ и пак наново. Затова ми се искаше количеството кърма да е в изобилие.  Flutter
А все се чудя кога да цедя, защото всъщност не знам кога ще откара повече време спейки, а ако изцедя, всъщност като се събуди, няма да мога да й предложа нищо... ще са празни най-вероятно.  Rolling Eyes
А и тази постоянна смяна на гърдите, правилна ли е? Но тя сама пуска и като че ли търси друго зърно ...

# 596
  • София
o4akva6ta след като много често си суче, не може да имаш малко кърма, тя се запасява спрямо нуждите на бебето. Колкото повече суче то, толкова повече мляко ще имаш.
В твоя случей не изцеждай много да не получиш свръхлактация.

# 597
Подкрепям написаното от muhmututurka!
Щом бебка иска да суче от двете гърди - няма никакъв проблем. В началото, докато се установи лактацията, е хубаво бебето да суче от двете гърди. Но при вас вече се е регулирало, така че няма особено значение дали ще суче от едната гърда или от двете, и двата начина са правилни.
А след като поставяш бебка на гърда всеки път, когато поиска, няма защо да се притесняваш, че й е малко кърмата - тя си получава точно толкова, от колкото има нужда.

Ще ти споделя и при нас как беше: повече от месец и половина дъщеря ми буквално не ми слезе от гърдите. Не можех да излезна на разходка с нея, не можех да легна, да се нахраня... картинката ти е позната. Но от около 2-я месец, Севи сама си разреди кърменията.

Повечето бебета на тази възраст се държат точно по този начин. Но няма бебе, което да си е запазило този режим през целия си период на кърмене (като изключим моментите на зъбоникнене, болест, или някакво друго неразположение).
Търпение и си повтаряй, че това е само период и скоро ще отмине.

# 598
Притеснява ме не толкова това, че прекарва много време на гърдите ми, колкото това дали й стига и дали не ми е малко кърмата...
Иначе се радвам, че е зима и че рядко се излиза сега. Не мога да затворя децата, а вкъщи е по-лесно докато се регулират нещата. Но щом казвате, че кърмата постоянно си променя количеството според нуждите на бебето, съм по-спокойна. Нали така?

# 599
  • София
Така е, уникално е!
Кажи след известно време колко е наддала. Peace
Признак на добро хранене са и пълните памперси, не само наакани, но и напишкани.
Ако има памперси няма за какво да се притесняваш, бъди спокойна. yes

Общи условия

Активация на акаунт