Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 150

• 43 187
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
Всеки страда по своему... (Л.Н. Толстой)

Любовта на Булут е страдание... Точно затова съм склонна да му простя много от простъпките му. А откакто го приех като олицетворение на традиционния мъж в Турция, мога и да го разбера. Хилядолетия наслагвани вярвания, обичаи, принципи за взаимоотношения... в сърцето си той се бунтува срещу тях, стреми се към доброто, но на дело остава с тях... това е неговото противоречие, неговата трагедия. Това е, което пречи Нарин да го обикне, това причината за неговото страдание. Да, любовта му е егоистична, луда, неразбираема... но толкова силна. Ако имаше шанса да живее друг живот, неподчинен на традицията, тази негова любов нямаше да е разрушаваща... но от друга страна, цивилизованият начин да обичаме не ни ли отнема именно тази първична сила на дивата, всеобземаща любов? Виновен и невинен е за мен Булут. Трагичен образ на своето време, на мястото, в което живее.

Р.Р. А що се отнася до Библията, Хриска, тя затова е вечна книга - защото ни сочи правилния път и посока.
"Когато става дума за любовта, си спимням тези думи от Библията:
Любовта е винаги търпелива и добра. Никога не е ревнива. Любовта никога не е надута нито суетна. Не е груба, нито егоистинчна. Не е обидена, нито сърдита. Любовта не се радва на прегрешенията на другите, но се радва много на истината. Винаги е готова да прости, да се довери, да се надява и да понесе каквото и да било. Любовта няма край."

това е божествената любов. Бог иска да обичаме така... но ние сме хора... нетърпеливи, лоши, ревниви, суетни, високомерни, снизходителни, егоистични, обидени, сърдити, самозаблуждаващи се, непрощаващи... Уви, ние сме грешни. Можем само да се стремим към божествената същност на любовта... ако го поискаме, разбира се. Защото човешко е да се греши...

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 15:16 от marytza

# 721
  • AMS
Привет, момочета!!! newsm18 newsm18 newsm18
Аз само за протокола. После ще се изказвам по АБО.
Благодаря ви за всички постове до момента!!!
За настроението ето това:

http://www.youtube.com/watch?v=yiioW5tcowo

Танците на Берен много ми харесаха!!! Нека се отпусне момичето ни!!! Има право и го заслужава, след толкова време непрекъсната работа!!

http://www.youtube.com/watch?v=KxQZQ86jJHg

# 722
# 723
  • В Града на Липите
Марица  Hug  Joy  Joy според мен си пристрастна и то доста.
Съвсем наскоро, мисля че ти беше задала въпроса, ако този хубавец играеше ролята на Мустафа Булут, дали щяхме да приемаме героя пак по този начин.

Питам се, дали ти би оправдала побоя, стрелбата, отвличането, изнасилването, палежа, опитите му за убийство... и всичките му безобразия в името на всепоглъщащата му и силна любов  Grinning
Аз определено не бих. Докато сега се опитвам да го разбера и му съчувствам.
Но никога не съм крила, че в този филм не мога да бъда обективна, поради пристрастие към главния актьор. За това и избягвам много да коментирам. Макар че понякога не успявам да се въздържа  Grinning

п.п. Марица, сега видях, че си дописала поста си. Права си, че ние сме просто хора, несъвършенни и различни и грешни. Но любовта на Мустафа, не бих я пожелала на никого, за по-дълъг период от време.
Аз веднъж бях писала някъде, вече не помня къде, че всички искаме да преживеем една бурна  и страстна любов с някой като Мустафа, но после обикновено се омъжваме за някого като д-р Сердар.  Grinning

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 15:26 от hrissi_sz

# 724
  • Стара Загора
    Много истина има в думите на майка Тереза за любовта. Марияна, благодаря. Не знам защо, но се сетих за едно любимо стихотворение.

Скрит текст:

ЛЮБОВ

Да вярвам, че съм вечен, е нелепост.
    Безименна изгрява утринта...
    Но моята любов е моя крепост,
    която ме сродява с вечността.

Любов към слънце, дъждове и вятър,
    към детски смях и поглед на жена.
    Любов към всеки срещнат по земята,
    понесъл във сърцето добрина.

Не думите, които съм натрупал,
    не битката за хляба всеки ден,
    а любовта
                под своя нежен купол
    ще пази малък спомен и за мен.

Георги Константинов

Дива, Марта, явно днес се носим на вълните на руската музика. Благодаря за настроението.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 15:30 от Татянa СЗ

# 725
Марица  Hug  Joy  Joy според мен си пристрастна и то доста.
Съвсем наскоро, мисля че ти беше задала въпроса, ако този хубавец играеше ролята на Мустафа Булут, дали щяхме да приемаме героя пак по този начин.
(трия грозната мутра! Simple Smile))

Питам се, дали ти би оправдала побоя, стрелбата, отвличането, изнасилването, палежа, опитите му за убийство... и всичките му безобразия в името на всепоглъщащата му и силна любов  Grinning
Аз определено не бих. Докато сега се опитвам да го разбера и му съчувствам.
Но никога не съм крила, че в този филм не мога да бъда обективна, поради пристрастие към главния актьор. За това и избягвам много да коментирам. Макар че понякога не успявам да се въздържа  Grinning

Абсолютно си права! Simple Smile)) Пристрастна съм, защото Мустафа Булут е представен от Енгин Акюрек. Никога не бих го приела по същия начин, ако беше друг актьор! Но си спомни и още едно мое изказване, ако си го чела - Мерал е искала не само таланта, но и харизмата на Енгин за образа на Булут. Вярвам, че целта и е била именно да го приемем, да му съчувстваме. Инак щяхме само да го мразим. А тя знае, че Мустафа Булут е дявол и ангел... в зависимост от това, как НИЕ ще се отнесем към него - с добро или с лошо...

Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 15:46 от marytza

# 726
Реално погледнато има такива хора като М.Б.,които в любовта си могат да бъдат свирепи! Има такива хора,които могат да те вържат за себе си като вещ,само за да докажат че ти си тяхна вещ! Има такива хора,които могат да те посинят и после да кажат,че това е от любов! Има ги,макар и рядко срещани,но за мен това не е любов! Не може да накараш някой да те обича на сила!
Както казах и преди-аз май ще се окажа единствената антифенка на М.Б.
Засега това е от мен!
Пожелавам ви лек ден!

# 727
Реално погледнато има такива хора като М.Б.,които в любовта си могат да бъдат свирепи! Има такива хора,които могат да те вържат за себе си като вещ,само за да докажат че ти си тяхна вещ! Има такива хора,които могат да те посинят и после да кажат,че това е от любов! Има ги,макар и рядко срещани,но за мен това не е любов! Не може да накараш някой да те обича на сила!
Засега това е от мен!
Пожелавам ви лек ден!

Много си права - има ги. Дадох 17 г. от живота си на такъв един човек. Имам само една мъничка забележка - относно "като М.Б." Булут не е като тях. Можеш да ми вярваш. Имам опита да различа Булут от "тях". Бях малтретирана физически, бях насилвана душевно с години. Виждам разликата, усещам я, макар да не мога да я формулирам с думи.

# 728
Може и такъв да е твоят опит,Марица,но има и такива,които са точно като М.Б. ! Такива,които с цената на много болка пускат човекът до тях да отлети! Но дали този човек не е вече с прекършени криле? newsm78

# 729
Засега това е от мен!
Пожелавам ви лек ден!

Малчева, радвам се, че се завърна отново - мислех още вчера да кажа - никога, не казвай никога и ,че малко прибързано  "официално" си взе довиждане с нас, но явно настроението ти е "взело" решение.
Мисля, че имаше и ти желание за обсъждане на "Облака" - поне до момента до който си гледала се включвай.
Колкото повече мнения - толкова по-добре.

Споделям написаното - любов на сила няма.

# 730
Може и такъв да е твоят опит,Марица,но има и такива,които са точно като М.Б. ! Такива,които с цената на много болка пускат човекът до тях да отлети! Но дали този човек не е вече с прекършени криле? newsm78

"Онези" не пускат никого. Ако сам не вземеш живота си в ръце, те ще те довършат и ще си хванат нова птичка. Знам го. А прекършените криле зависят и от птичката. Моите криле прекършени ли са според теб?

Това е и заглавието на стихосбирката ми:

СЪРЦЕ БЕЗ БРОНЯ

Сърцето без броня, открито оставих.
А исках с метал да го скрия.
На хората честни реших да раздавам
сърдечната светла магия.
Защото не мога да хлопна вратата.
Че аз без врати съм родена.
Приемам ги. Давам им истина свята.
Кой колкото може да взема.
И знам, че раздам ли се цяла, до края,
ще хвърлят те своята броня.
Ще върнат доброто. Съвсем не мечтая.
И празни миражи не гоня.
Ще върнат стократно дареното с обич.
Ще пазят сърцето открито.
Защо ми е броня? Обичам ви, хора!
Не ни трябва нищо прикрито.

Написах го 2 г. след като хванах конеца на своето хвърчило здраво в ръцете си. Всичко е строго индивидуално, когато става въпрос за любов и избор. Но не бива да се предаваме. Имаме един живот и как ще го изживеем, зависи от нас. Не бива да оставяме да ни отнемат правото на избор, да се прекършваме.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 16:11 от marytza

# 731
  • Пловдив
Fırat Tanış e много обичан и популярен актьор. Не е красавец, даже обратното. Но турската публика много го обича и уважава. Играл е както отрицателни така и много положителни роли. Също голям талант...

Погледнете му филмографията: http://tr.wikipedia.org/wiki/F%C4%B1rat_Tan%C4%B1%C5%9F

# 732
Марта,недей да си толкова сигурна,мила! Нищо не се знае! Peace Както съм тук,така може и да ме няма! Peace Twisted Evil
Марица,винаги има изключения от общото правило! А когато казвам,че има такива,значи че съм ги видяла с очите си! Но това е живот на приливи и отливи,живот изпълнен с напрежение! А репликата:"Аз излизам с приятели!"  може да има прекалено много значения! Peace
Приключвам с темата,защото не искам да те карам да се връщаш назад! Евала,че си успяла да вдигнеш глава и да поемеш напред! Hug

# 733
http://www.itusozluk.com/image/firat-tanis_126997.jpg Fırat Tanış e много обичан и популярен актьор. Не е красавец, даже обратното. Но турската публика много го обича и уважава. Играл е както отрицателни така и много положителни роли. Също голям талант...

Погледнете му филмографията: http://tr.wikipedia.org/wiki/F%C4%B1rat_Tan%C4%B1%C5%9F

Определено е добър актьор! Накара ме искрено да го мразя в "Щастливи заедно". Simple Smile

# 734
Марта,недей да си толкова сигурна,мила! Нищо не се знае! Peace Както съм тук,така може и да ме няма! Peace Twisted Evil
Марица,винаги има изключения от общото правило! А когато казвам,че има такива,значи че съм ги видяла с очите си! Но това е живот на приливи и отливи,живот изпълнен с напрежение! А репликата:"Аз излизам с приятели!"  може да има прекалено много значения! Peace
Приключвам с темата,защото не искам да те карам да се връщаш назад! Евала,че си успяла да вдигнеш глава и да поемеш напред! Hug

Споко. Simple Smile Аз си говоря, керванът си върви. Simple Smile Комай се опитвам да оправдая пред теб пристрастието си към М.Б. въпреки личния си опит. Simple Smile))) За всичко е виновен Енгин! Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт