Будапеща - 4

• 59 275
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Да, и аз "галушка" помня, но ме беше страх да не бъркам.
Както и да е. Още от септември съм му се наканила на гулаша и ето, че му дойде редът.
Тъкмо вдигнах масата. Най-важният дегустатор - каката - си изяде супата за две минути и много ме похвали.
Наистина, не е трудно, щом аз успях.

Ще опиша какво направих, пък дали е Унгарски гулаш, не знам, и няма да го нарека така. Използвах няколко рецепти от интернет. На мен ми напомня, въпреки че нещо  определено ми липсва. Градът, реката, мостовете, безгрижното шляене, явно там ще го търся ...

Гулаш "До Будапеща и назад"

Телешкото месо го нарязах и разбърках с 2с.л. брашно. Така го "запечатах", т.е. запържих много за кратко в сгорещен зехтин. Извадих го в тенджерата. Според мен тук е тайната.

После за кратко запържих (по-скоро задуших) 3 средни глави лук, 1 червена, 1 зелена чушка, 3-4 моркова, малко корен от целина, 1 ск. чесън, нарязани.

Изсипах ги в тенджерата при месото. Залях с гореща вода да ги покрие. Оставих да се задушават за около 2 часа като разбърквах и се молех да стане  Wink Доливах по малко вода.

После долях още вода да стане като супа, но не много рядка. Добавих 1 малко доматено  пюре CIRIO, 2 с.л. червен пипер, малко черен пипер,  2щ. кимион ( още майорана, ким по рецептите).  Така вря още 1ч. Сипнах и малко домашно червено вино, така за разкош. Вря още около 1 час. Общо 3 часа в обикновена тенджера.
Към края - сол на вкус.

Препекох филийки вместо галушки и сервирах с наше родно бяло сирене, което пък всеки път ми липсваше с гулаша в Унгария.

Много хубава снимка, Ванилия Канелска! Като на нашите събори. Благодаря за куража! Щом каза, че няма как да не стане с тези продукти, се поуспокоих. Инак и аз не мога често да ям/готвя толкова питателни ястия, но за мен е едно връщане към красиви спомени, а не ежедневие.

# 376
Дами, здравейте Simple Smile
Харесали сме с една приятелка предложение за Будапеща за Нова година и исках да попитам някой дали е запознат с тази агенция, дали са съвестни? Ето това е офертата:
http://www.bgits.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%93%D0%BE%D0%B4 … D1%85%D0%BE%D0%B4

Ако се организираме сами по това време мисля, че ще е по-скъпо.

# 377
Дами, здравейте Simple Smile
Харесали сме с една приятелка предложение за Будапеща за Нова година и исках да попитам някой дали е запознат с тази агенция, дали са съвестни? Ето това е офертата:
http://www.bgits.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%93%D0%BE%D0%B4 … D1%85%D0%BE%D0%B4

Ако се организираме сами по това време мисля, че ще е по-скъпо.
здрасти Simple Smile И аз от няколко дни съм в търсене на оферта за същата дестинация Simple Smile Прегледах и офератата, която си посочила, но в крайна сметка се спряхме на тази http://www.atlas-s.com/Hungary/view.html?oid=167147 , макар че времето е малко, мисля, че програмата е оптимална. а това подземно езеро  Heart Eyes само че планираме пътуването да е в края на май.
И аз се надявам за отзиви Simple Smile

# 378
Ооо, ще ви съсипят от ходене да знаеш  Grinning Но пък вие сте се ориентирали към по-топло време. Такива екскурзии са хубави за запознаване с града и са си натоварени.  Мен ме интересуваха точно новогодишни оферти и тази ми хареса, защото е само за Будапеща и реално има 2 дена там, може спокойно да поразгледаме. А и закуски и вечери + празничната. Притеснява ме само фирмата, не съм ги чувала.

# 379
Будапеща е толкова лесна дестинация...ако имате съмнения просто хванете редовен автобус  дотам и си ангажирайте сами хотел . За обиколка на града пък съвсем не ви трябва екскурзовод...
За 2 дни Естергом , Вишеград и прочие според мен е прекалено и по-добре да си ги прекарате само в Будапеща.

Елементарно е за организация и не виждам какво може да обърка която и да е агенция.

# 380
  • Ню Йорк
Будапеща е толкова лесна дестинация...ако имате съмнения просто хванете редовен автобус  дотам и си ангажирайте сами хотел . За обиколка на града пък съвсем не ви трябва екскурзовод...
За 2 дни Естергом , Вишеград и прочие според мен е прекалено и по-добре да си ги прекарате само в Будапеща.

Елементарно е за организация и не виждам какво може да обърка която и да е агенция.

Повярвай ми винаги има какво да се обърка при една агенция Wink Аз бих препоръчала човек да си го организира сам.

# 381
Тази темичка е потвърждение на това, колко лесно и приятно е да си организираш сам разходката до Будапеща. Няма да зависите от агенции, гидове, програма, останалите от групата и куп детайли, с които рискувате да си развалите почивката.
Просто четете назад и питайте.

Между другото, върти ми се из ума, че по празниците всичко е затворено, но живеещите там да кажат по-точно.
Не че е голям проблем, красотата на града няма раб.време. Wink

# 382
Де да ги знам, може да се окаже, че едно обещават и пише в договора, а на място да има изненади, например да не са осигурили хотел, както се бяха подредили онези хора с Вени-тур. По принцип не мисля да се записваме на допълнителни екскурзии, а втория ден да си е наше свободно време без гид и група. На мен в случая с организираната екскурзия специално за Нова година ми харесва, че ще може да празнуваме и с други хора, ще си има тържество. Но пък много зависи какви са останалите от групата  Laughing  Ако се организираме сами, трябва да търсим къде да празнуваме, като знам как е тук с куверти, резервации, цени и т.н., подозирам, че и там е същото.
Благодаря ви все пак за мненията Simple Smile

# 383
Ако се организираме сами, трябва да търсим къде да празнуваме, като знам как е тук с куверти, резервации, цени и т.н., подозирам, че и там е същото.
Намират се места и в последния момент, с малко повече обикаляне. Най-често обаче няма да е куверт, а свободна консумация по цени, обявени в менюто +10-20% отгоре заради това, че работят в Новогодишната нощ.

# 384
  Благодаря за линка на момичето, което постна в предишната тема.    bouquet Peace
http://www.virtualbudapest.eu/en

# 385
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Моето мнение като ходила 2 пъти самостоятелно, не ходила с агенция, но чела сериозно техните оферти мога да кажа, че не си заслужава агенцията. Едно време мислех, че има градове в които е по-добре организирано - сега не се сещам за такъв в Европа.
Минусите на агенциите, които аз открих:
- Спира се много често по пътя, когато има възрастни хора темпото се забавя неимоверно. Когато си с редовен автобус всички се съобразяват с часовете за почивка и е доста по-организирано.
- Агенциите настаняват в хотели далече от центъра, не може да се излезе просто на разходка от хотела.
- Панорамната обиколка на Будапеща с автобус замества пешеходната такава, която човек може да си направи всеки ден от престоя.
- Информацията на гидовете е от интернет и тукашната тема (чух го лично на един площад, когато екскурзоводката цитираше отговора на Ванилия на мой въпрос  Laughing ).
- Малкото програма в Будапеща е на принципа "слизаме от автобуса пред забележителността, имате 20 минути и обратно се товарим на следващото". От улиците и духа на града няма и помен.
- Прекалено много време се отделя на Вишеград и Естергом, особено зимата там е мъртвило, пък то реално хората отиват заради Будапеща, а тя е пренебрегната.
- Губи се чара от возенето на метрото и трамвая с местните, да спреш и отидеш където желаеш, да прекараш времето както ти пожелаеш и където пожелаеш.

Иначе за желаещите има и организирани турове от местни и са доста посещавани. Имайте предвид обаче, че зимата много духа от реката и е студено. Така е и сутрин и вечер през лятото - падат бая температурите, а през деня е мор.

# 386
Хаххх, ами напълно се отказвам :Д Благодаря, определено беше полезно мението. Ако ще мръзна, предпочитам да е тук. : )

# 387
Ако ще мръзна, предпочитам да е тук. : )
Тогава не ходи в чужбина през зимата. Wink През декември естествено най-вероятно ще е студено, но не е нещо екстремно. Освен това няма нужда да си все край реката. Зимните екскурзии залагат повече на музеи и топъл чай по кафенетата. Но ако искаш програма максимум, тогава определено зимата не е подходяща.

Съгласна съм с мнението на Шебек за агенциите, но много от изброените недостатъци могат да се избегнат, ако се налага. През 2002 г. дойдох на тридневна новогодишна екскурзия в Будапеща /с Алфатур или др. фирма с А Wink/. Ако се пътува с автобус с агенциите е по-изгодно, освен това ползват големи отстъпки за хотелите. Тогава пресмятах, че индивидуално пътуване няма да се побере в цената на агенцията. Групата я видяхме само по пътя. От момента, в който ни настаниха в хотела до часа на връщането, не сме виждали нито гид, нито никой от групата. Разхождахме се самостоятелно. Отказахме организираната от агенцията новогодишна вечеря, панорамните обиколки и всички допълнителни екскурзии /Вишеград и Естергом не ни интересуваха тогава/. На Нова година бяхме на свободна консумация в едно ресторантче до Базиликата. После в един клуб във Варошлигет. Беше мега яко. Нямам спомен да съм мръзнала, при все че по цял ден обикаляхме пеша /почти не ползвахме градски транспорт/ и по принцип съм зиморничава.  Simple Smile Плюсът на новогодишните екскурзии е, че настроението навсякъде е празнично и приповдигнато, а градовете са потънали в коледна украса. Flutter Ако имаше на кого да оставя децата, веднага бих тръгнала за някъде.

- Информацията на гидовете е от интернет и тукашната тема (чух го лично на един площад, когато екскурзоводката цитираше отговора на Ванилия на мой въпрос  Laughing ).
Laughing Радвам се, че съм била полезна и на гидовете.

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 09:30 от Ванилия Канелска

# 388
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
А как е коледната украса в Будапеща? В нета има снимки само на базара на площадчето в началото на Ваци.

# 389
А как е коледната украса в Будапеща? В нета има снимки само на базара на площадчето в началото на Ваци.
Ами като във Виена примерно. Само заради самата украса не си заслужава пътуването, споменах я като нещо различно в сравнение с другите сезони. С БГ не мога да сравнявам, не съм била по Коледа от много години. Всъщност знам за Варна, там коледната украса си стои и през лятото. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт