Имат ли българите хранителна култура?

• 74 064
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 210
Овесените ядки не засищат, защото организма не може да ги преработи и смели достатъчно добре. Особено ако само са заляти с мляко и бързо изядени.
А относно прясното мляко, много малко хора имат ензима, който може да го разгражда. За това и много малко хора могат по принцип да го ядат и усвояват.
Така че "полезността" му отива на вятъра. Конкретно за прясното мляко говоря.
Козето е по-лесно усвояемо. Но не е популярно да се пие.

И от предната вечер да ги накиснеш, все тая е - огладнявам и туйто.
Ензимът се казва лактаза и на Балканите го имат над 90% от хората. В Югоизточна Азия, например ,масово го нямат.
Лактазна непоносимост или другия "млечен" проблем - АБКМ, в България допреди 40-50 години просто не е съществувала.. сега има, по ред причини. Една от тях е масовото изкуствено хранене на бебетата, друга - че кравето мляко НЕ Е традиционна храна за нас и региона като цяло. Традиционните са овче и козе мляко и продукти от тях; най-вече, овче.
При Освобождението 1878 г. в България е имало 30-40 милиона овце на 3 милиона население. И днес в Гърция и Турция като си купиш кисело мляко или сирене, масово бива овче, козе или смес, тук е друга случката. Или ще е от краве мляко, или от палмово масло Simple Smile

# 211

А относно прясното мляко, много малко хора имат ензима, който може да го разгражда. За това и много малко хора могат по принцип да го ядат и усвояват.

Точно, а преди да прочета за този феномен пиех мляко, но после си се чудех защо по дяволите стомаха ми реагира по всевъзможни начини.... След като разбрах защо и спрях да го пия стомаха ми е 6 /това като реклама  Simple Smile/

# 212
  • Варна
Живи да сте! Обогатих се откъм знания. Simple Smile
аз обичам прясно мляко, но никой не ме е карал да го пия като малка. Детето ми е на 11г.  и от малък обича много прясно мляко. Способен е да изпие без проблем и по литърна ден, но гледам да не купувам много, че прекалява.

# 213
Параход, то го има ензима, но кравето мляко не е подходящо и не е естествено изобщо за човешкия организъм.
А причината за АБКМ, не е само от адаптираното мляко. Масово децата са с алергии, дори и кърмените и поради други причини. Но темата не е за тук. )

# 214

Точно, а преди да прочета за този феномен пиех мляко, но после си се чудех защо по дяволите стомаха ми реагира по всевъзможни начини.... След като разбрах защо и спрях да го пия стомаха ми е 6 /това като реклама  Simple Smile/
Организмът винаги си показва, за това е по-добре и да се вслушваме в тялото си, освен да четем инфо  Peace

# 215
Така е - но алергиите си имат причини и тази е една от многото.

А прясното мляко е вярно, че не е особено добър източник на калций и белтъци. Първо, съдържанието им в квасените млечни продукти е далеч по-добро (кисело мляко, сирене), и второ - както някой отбеляза, ако не приемате/синтезирате достатъчно вит. Д, ще усвоите калция, ама другия път.

# 216
До 3 годишна възраст прясното мляко се усвоява, после няма никакви свойства и полезни стойности.../поне така пишеше, където съм го чела/ Не говоря за алергичните бебета...

# 217
Аз никога не съм харесвала прясното мляко, но за кисело и сирене умирам.
Добре, че никога не са ме и карали особено.

Наистина овесените и подобни ядки са много добра алтернатива за закуска.
Но чистите, без куп гадости вътре (в смисъл захар и т.н.).

# 218
За мен алтернативата на закуската е да не се закусва и именно това намирам за най-полезно. Но въпрос на гледна точка. Някои смятат, че е здравословно през 3 часа да се подхранват, че да не им остане празен стомахът случайно.

# 219
Сега,
да не решите че от чаша мляко с какао веднъж седмично ще ви стане нещо... Говорим в най-едри щрихи и за злоупотреби Simple Smile
Абе умереност му е майката и мисловен процес.

Ивенце,
и мен ми прави впечатление, че зърнените ядки и мюсли често се бъркат с готовите корнфлейксове, дето като им прочетеш съдържанието, и ти се изправя косата. Още един плюс на натуралните: евтини са, а цената на хрупанките на Нестле е висока.

# 220
За мен алтернативата на закуската е да не се закусва и именно това намирам за най-полезно. Но въпрос на гледна точка. Някои смятат, че е здравословно през 3 часа да се подхранват, че да не им остане празен стомахът случайно.
Пак ще кажа, че всичко си е до организъм, Янечек Simple Smile , не толкова на гледна точка.

# 221
  • гр. София
и мен ми прави впечатление, че зърнените ядки и мюсли често се бъркат с готовите корнфлейксове, дето като им прочетеш съдържанието, и ти се изправя косата. Още един плюс на натуралните: евтини са, а цената на хрупанките на Нестле е висока.

Peace
Корнфлейксът за мен е продукт не на хранителната, а на химическака промишленост  Laughing
Лошото е, че зарибяват децата с рекламите  Confused Но пък в крайна сметка последна дума има родителят, от него зависи дали ще купи или не.

# 222
  • n/a

Прочетох го като "Въпрос на гладна точка". По темата сиреч.  Joy
Изцяло приемам и аз тази алтернатива. Цялото семейство сме така -
голям зор, ако трябва да се закусва.

# 223
Тая тема, за закуската, вече я нищихме веднъж-дваж Simple Smile
Аз съм от тези, дето не могат без закуска, цялото семейство съм "отгледала" в тая традиция. Всъщност като се замисля, закуската е яденето и времето, в което сме всички заедно - вечер са по-сложни нещата.

# 224
Лоана  Laughing
Параход, аз на децата им разрешавам да закусват и въобще свободно са оставени сами да решат каква храна да изберат, като все пак изборът им е ограничен от моето виждане за здравословност, което, както писах вече - е много либерално. Мразя мляко, сирене и риба, но ги предлагам на другите най-редовно. Ние пък сме заедно всички и на обяд, и на вечеря, закусваме само в неделя.

Общи условия

Активация на акаунт