А относно прясното мляко, много малко хора имат ензима, който може да го разгражда. За това и много малко хора могат по принцип да го ядат и усвояват.
Така че "полезността" му отива на вятъра. Конкретно за прясното мляко говоря.
Козето е по-лесно усвояемо. Но не е популярно да се пие.
И от предната вечер да ги накиснеш, все тая е - огладнявам и туйто.
Ензимът се казва лактаза и на Балканите го имат над 90% от хората. В Югоизточна Азия, например ,масово го нямат.
Лактазна непоносимост или другия "млечен" проблем - АБКМ, в България допреди 40-50 години просто не е съществувала.. сега има, по ред причини. Една от тях е масовото изкуствено хранене на бебетата, друга - че кравето мляко НЕ Е традиционна храна за нас и региона като цяло. Традиционните са овче и козе мляко и продукти от тях; най-вече, овче.
При Освобождението 1878 г. в България е имало 30-40 милиона овце на 3 милиона население. И днес в Гърция и Турция като си купиш кисело мляко или сирене, масово бива овче, козе или смес, тук е друга случката. Или ще е от краве мляко, или от палмово масло
