Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 651
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 47 352
За това, ако още някой грък ме попита, защо едва 1 на 10 българи е слаб, а уж сме бедни ще #2gunfire

Елементарно е. Пълнее се, поне аз, от въглехидратните храни. А те са най-евтини  Laughing
Когато бях на диета - основно месо, и малко зеленчуци, кантарът побесня надолу. Ама не издържах, не си падам особено по него  Tired

# 661
  • Мнения: 10
Обичам да ходя в Гърция на море... Joy Joy Joy Ми радвайте се, че не сте виждали убиване на животно за храна, защото аз съм... Cry Cry Cry Cry

# 662
  • София
  • Мнения: 4 051
Кравето масло също не е подходящо за пържене и трмична обработка при висока температура.

Наистина ли?
За пържене не ме интересува, но за термична обработка го ползвам.
Какво значи висока темепература? Фурната на 220 градуса висока ли е?
Принципно температурата на готвене трябва да е с десетина градуса под температурата на димене.


Много ти благодаря.
Иначе и аз го слагам накрая за овкусяване.
Пак от баба наставления.

# 663
  • Мнения: 22 036
След като търпеливо изчетох темата, стигнах до извода, че българите имаме точно толкова култура на хранене, колкото и всички останали средно статистически хора - почти нулева. И не е проблема в яденето, готвенето, произхода и качеството на храната, а в липсата на информираност.
Много хора заявиха, че се хранят "здравословно", но почти никой не се обоснова с факти. Ползват се някакви уж режими, които са точно толкова полезни, колкото и маргарина, който се различава от петрола с една молекула.
Наби ми се режима с килото праскови на Зимна Роза, не ме притеснява, че са и се дояли, но ми идва в повече да твърди, че е ок. Кило праскови са си няколко лъжици захар, примесени с трици (фибри) и вода и с нищо не се различават от показания от нея бъргър.
Изобщо не ми се коментират сълзливите коментари за убийството на животни, макар че и аз съм от тези, които не биха яли от нещо, за което съм се грижила - какво да правиш - откъснали сме се от корените си, а корените ни, както и организмът ни е създаден да приемаме месо. Организмът ни, трудно се нагажда към преработените храни и към количествата на които е подложен в днешно време.
Аз не оспорвам ничий режим, просто ми се струва, че той трябва да е резултат на "информирано" решение, а не на дочуто от тук, там, или модерно мнение.
Тялото се нуждае от определени калории, които да идват от различни източници и да отговарят на нуждите му. Отделно от това ми се струва, че с храненето си и културата му, задоволяваме и нуждата си от естетика, някаква форма на наслада, а и общуване.
За мен наистина културата на хранене, на грижа за здравето, а и за духа е свързана с информация. Наличието на обоснование на действията ни, ни носи успокоение, така че пак е здравословно.

# 664
  • Мнения: 10
Още 1 коментар с тон Непобедима жена. Wink

# 665
  • Мнения: 60
Значи аз съм си права, качеството и количеството на храната не оказват влияние на теглото и здравословното състояние, гени или метаболизъм там се крие тайната.

# 666
  • София
  • Мнения: 4 051
Средиземноморски типаж са гъркините, испанките и италианките по на юг.
Имат таласемия, която се смята за средиземноморска особеност, да го кажем.
Салатите им са плувнали в мазнина, макар и зехтин, аз подобно количество консумирам за месец, да не кажа и повече, което една гъркиня изплюсква само на обяд.
Всичко това обилно гарнирано с печен хляб, отново обилно облян в зехтин, колкото поеме. И не, не става дума за Италия- точно за Гърция. В Испания същата работа, само, че топкат половин хляб в салатата на залци, аз когато го видях това за пръв път изпаднах в потрес.

# 667
  • Мнения: 12 472
А, какво общо има таласемията с начина на хранене?

# 668
  • гр. София
  • Мнения: 2 776

Наби ми се режима с килото праскови на Зимна Роза, не ме притеснява, че са и се дояли, но ми идва в повече да твърди, че е ок. Кило праскови са си няколко лъжици захар, примесени с трици (фибри) и вода и с нищо не се различават от показания от нея бъргър.

Всъщност друга потребителка писа, че обядва с килограм праскови, а аз само казах, че правя същото и че ми е достатъчно предвид целодневното ми седене зад бюро.

Това, че ти лично не виждаш разликата между килограм праскови и един бъргър си е твой проблем  Laughing

# 669
  • Мнения: 24 467
Няма по темата такъв "режим" с кило праскови. Нещо не е четено тук, но е нормално.
Темата не е за информиране за здравословното хранене. За това само тук има един цял подфорум с доста теми- всеки може да си намери нишата, ако желае.  Grinning Там има наистина компетентни хора- и четящи и информиращи.
Прасковите хич не са сбор от събираеми трици, вода и захар. И таблици бяха дадени даже тук. Но те са за четящите и онези, които наистина имат интерес.
Равняването на праскови и бургери някак натрапва определени изводи точно по заглавието на тази тема.
А откъде всезнаещи участнички в теми са наясно кой на каква база е взел своето решение също ми остава някак мътно?

# 670
  • София
  • Мнения: 4 051
А, какво общо има таласемията с начина на хранене?
Ами има някакви теории, че начина на хранене обуславя, то оттам идва и названието.
Таласи - значи море, оттам таласемия- морска болест, нещо подобно.
И аз с изумление научих, че повечето средиземноморци страдат от подобна специфика. Испанци, италианци, гърци, турци.
Изобщо нямам претенция за автентичност, скоро се появиха съмнения за таласемия на дъщеря ми и  лекарите ме заразпитваха за роднините и произхода им, мъжът ми е със средиземноморски произход и оттам започнах да се проявявам интерес.

# 671
  • Мнения: 12 472
Питам, защото аз съм с таласемия..Ама нямам нищо общо със средиземноморският тип.. newsm78

# 672
  • Мнения: 12 722
Но понеже говорим за българската хранителна култура , не мога да не отбележа, че масово рецептите на българската кухня по кулинарните книги от Чолчева до Звездев започват със запържването на глава лук, запържването на месото преди задушаването, запържването на каймата и тн.
То не е само българската, нали гледам Джейми Оливър, Майкъл Киарело и прочие светила.... Запържват подправки, запържват агнешкото преди да го пекат във фурната, запържват едно 80% от готвените ястия. Да, викат му "запечатване на месото", ама все същото - запечатват в тиган с мазнина, за мен си е живо запържване.
Да не говорим за Антъни Бордейн Heart Eyes  - яде каквото му падне, пие каквото му падне, пуши и пак хубав и слаб проклетия французин, много стабилен метаболизъм. Виждала съм го да яде по всичките си предавания храна, смятана за изключително нездравословна. Постоянно. Вътрешности, субпродукти, мазно, пържено. Имам слабост към него Simple Smile


Важното е да ти е хубаво, от там идва всичко. Като ям цял живот безвкусни полезности, как ще съм в добро настроение. И аз бях против всякакво запържване, но установих, че така запечатано си е много по-вкусно. И като хапнеш малко и вкусничко, ти става едно хубаво и на стомаха и на душата.

# 673
  • Мнения: 10
Тъй като трябва да ставам, да кажа и аз за културата...Българите се храним с кофти храна, защото сме беден народ и нямаме пари.Работим за по 400 лева , плащаме на мониполисти огромни сметки,...Аз отивам на женски фитнес, вие седете, пишете и дебелейте. Joy

# 674
  • Мнения: 5 710
Azzy, много на ангро заключения.  Simple Smile
Средиземноморската кухня е  със статут   на световно културно съкровище, даден от ЮНЕСКО,  заради здравословността й и други неща, в пълен противовес на junk храните.
Средиземноморската кухня включва традиционно пълнозърнести и нискокалорични храни, които  намаляват рисковете от сърдечно съдови и онкологични заболявания.  паста, пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, риба, зехтин , вместо масло и малки количества месо и захар. Страните, които включва тази кухня са точно  Испания, Гърция, Мароко и Италия.  
Естествено, че това НЕ означава, че няма проблеми, а че традиционно тази кухня е най-здравословната.

Успоредно с това, Франция пък искат статут на културно съкровище, защото са "best gastronomy in the world", ама няма да им го дадат Laughing  Добре, че не претендират за здравословност.

Структурата на гъркините и южните италианци не се дължи само на храната. Климата оказва влияние, начина на живот също,  история, мобилност на популациите  и тн

Общи условия

Активация на акаунт