"Класови" различия

• 12 980
  • 177
  •   1
Отговори
# 15
Могат ли според вас да бъдат успешни бракове/съжителства между партньори със съществени пропасти в образователно, финансово, културно ниво?
Имам познато семейство , със съществени разлики в образователно, финансово и културно нива, с брак около 28-29 години.И нямат никакво намерение да се разделят....вече чакат и мрънкат на децата си за внуци.    Laughing

# 16
  • Kопенхаген
В крайна сметка бракът или общото съжителство се случва заради любов, чувства към партньора. Виждаш го със сърцето си  Grinning

Какво значение има дали са бедни или богати, интелигентни или простовати, нали са намерили общ език за да бъдат заедно.

Това не се отнася за браковете по сметка или уредените такива.

Дори и в европейските кралски семейства се наблюдава едно мешане между благородници и простолюдие  Grinning

# 17
  • n/a
Могат ли според вас да бъдат успешни бракове/съжителства между партньори със съществени пропасти в образователно, финансово, културно ниво?

Ако "могат ли" във въпроса означава, дали има такива единични случаи, то сигурно такива ще се намерят, не се съмнявам.
Но ако е принципен въпрос - не, не и не. Особено при "съществени пропасти".

# 18
За мен това са различия като всички друг.По същият начин както ще ме боли главата от оперите на богатия,ще ме боли и от метъла на не толкова богатия и това няма да има нищо общо с финансовото му състояние.Според мен разликите в класите не би трябвало да пречат,ако и двамата са на една вълна,така да се каже.

# 19
Обикновено хората се чув стват добре и някак търсят хора с близки до техните...най-общо казано – интереси и стремежи.
В началото да – всичко е подвластно на влюбването и типичните му там последствия. То обикновено по-късно – става ясно, че различията пречат. Не винаги, аз казах – че ако единия е готов да прави цял живот компромиси или да се промени заради другия – всичко ще си е ок.

# 20
  • Сопот, Пловдив
В моя пример и двамата правят компромиси, не мога да преценя на кой му се налага да се съобразява повече с другия. Със сигурност са се променили един друг, но това като че ли се случва и с двойки с по-малки различия. Съзнавам обаче, че те са по-скоро изключение, аз например не се сещам да съм имала връзка с някой, с който да сме имали такива пропасти помежду си, при все яркия пример който имам пред себе си толкова години, мен не ме блазни такова съчетание.

# 21
  • Kопенхаген
Мисля си, че когато започне една такава връзка по любов и  двамата следва да са наясно с класовите си различия.
А компромиси винаги трябва да направи ощетения от към класа.

# 22
Съмнявам се, че могат да бъдат успешни бракове между партньори със съществени пропасти в образователно, финансово, културно ниво. Различното финансово ниво е по-лесно за преодоляване. Образователното и културното ниво обаче ми се виждат препъни камък. Ако единият обича операта, а другият да вилнее по чалга баровете не знам дали и най-голямата любов може да издържи дълго.

Това с музиката е разминаване на вкус и е най-лесно преодолимо. В началото на връзката/семейството аз слушах всякаква музика с превес на по-хард групи и мразех хаус/електронна музика и всичко, което няма вокал. Съпругът ми слушаше предимно от мразената от мен музика, а не понасяше разни, на които им викаше, че все едно повръщат. Като сме двама слушаме радио сити и разни такива комерсиални песнички. Не е голям проблем. Аз не ходя на неговите хаус партита, той не идва с мен в рок клубове например. И без това едният като излиза, другият трябва да стои при детето, а и с времето излизанията по заведения се разредиха до няколко пъти годишно. И с яденето се разминаваме, и там правим известен компромис или всеки си приготвя, каквото му се яде. Но това не е пропаст, даже не знам какво е пропаст - различие в образованието, мироглед...
В крайна сметка един човек със средно образование може да е доста по-интелигентен и широкоскроен от друг, бил той и с 2 висши.

Иначе по наблюдения - ако мъжът е една (или няколко "класи") над жената е по-лесно да оцелее връзката от обратния вариант. Повечето мъже се комплексират от "по-класни" жени.

# 23
  • На острова
Ако пропастта е такава, че да може а се прескочи със засилка - да.
Ако е толкова голяма, че да има нужда от мост - вероятно не.

# 24
За българина партньора е почти всичко. Без общи интереси или крайно противоположни, без приблизително интелектуално ниво и възгледи как ще живеят съвместно двамата. Най- малкото трябва да разговаряш с този човек. Средата ако е коренно различна другия ще се чувства не уместно. Тогава? При възникване на проблеми / без които не може/ обсъждането и вземане на решение как може да стане? При културни и традиционни различия?
Единствено което може според мен да се преодолее са материалните различия - за сега.

# 25

Иначе по наблюдения - ако мъжът е една (или няколко "класи") над жената е по-лесно да оцелее връзката от обратния вариант. Повечето мъже се комплексират от "по-класни" жени.

Не е до комплексиране. Просто повечето мъже намират за съвсем нормално да са повече от жените си, пък и повечето жени – също намират за съвсем в реда на нещата мъжът да е повече водещия и можещия...

И какво имате предвид под материални различия? Като как се преодоляват те? Защото нещата са свързани...
Обикновено ниско-платената работа е свързана с по-ниско образование и липса на опит, ако пък материалното идва като наследство от родата на единия – значи дори за класово различие говорим – как ги преодолявате тия?

# 26
  • Galaxy 13197853088
Може.
Ако си знаят местата.

# 27
  • Сопот, Пловдив
А компромиси винаги трябва да направи ощетения от към класа.

Сега като се замисля като че ли е обратното в моя пример, като че ли по-неощетения откъм класа прави повече компромиси, защото някак си по-добре осъзнава нуждата от такива.

И тук обаче има изключения. Някои мъже подхождат с чисто възхищение към "по-класни" жени(макар че не изключвам варианта, при някои от тях това да прераства в комплексиране при задълбочаване на връзката). Познавам няколко мъже, които не могат да бъдат със жена, която стои по-ниско от тях на интелектуално и културно ниво.

# 28
Мисля,че единият трябва да е "хамелеон",за да се приспособи към различията на другият.А това точно със знаенето на местата създава пропаст между двамата.

# 29
Материалните различия не винаги са свързани с професията. Има професии които са твърде печеливши и не се изисква интелектуален труд.
Преодоляването на материалните различия го считам за не толкова съществен фактор, по- точно материалните различия, а не тяхното преодоляване като изравняване.
Не винаги другите различия са свързани с материалното благополучие. Поне не при нас все още.

Общи условия

Активация на акаунт