На работа с малко дете-малко невъзможно

• 24 114
  • 183
  •   1
Отговори
# 105
  • Шумен
Може да е начин на разбиране че приемаме помощ. Наистина с 500 + детски, трябва да стоим на тъмно и студено зимата за да се храним с тези пари.

# 106
  • София
... Стигало се е и до там шефовете да привикват тези с повече от 5-10 дена болнични за годината и очи в очи да ги заплашват с уволнение!!!! ....
И аз имам приятелки, на които преди да им увеличат заплатата искат справка за ползваните болнични. Браво, кеа, за куража да напуснеш и да търсиш по - добро решение за семейството си.
А по отношение на това, че някои семейства получават помощ, макар че не това е темата, която обсъждаме, аз не виждам нищо лошо. В тези тежки времена всеки се оправя както може. Къде е проблема и бабите да се включват, било с грижи или суровини. И преди да вдигнете пак камък, нека кажа, че моето семейство е от тези, които помагат на възрастните родители и отглеждаме детето си сами. Нека не хулим тези, които нямат тази възможност.

# 107
  • в рока
Цитат
Напоследък, забелязвам тенденцията, че раблотодателите се насочват към сегмент майки с деца, защото са по-отговорни

Такива бяха доводите и на моя работодател.Още на интервюто ги сподели.И трите назначени сме с деца под 4 годишна възраст.Така че не се отчайвай Wink

# 108
Реших си проблема като започнах собствен бизнес.

И аз си решавам този проблем по същия начин, просто само като си помисля как ще трябва да се моля  Shocked на някой за работа и да се обяснявам защо искам дете (сякаш е нещо грешно), а после да се обяснявам защо пък съм решила да имам дете... и това за няква смешна заплата, да ми говорят как трябва да съм женена за работата - я у лево бе!  Tired Егаси и манталитета, егаси и чудото... За какво е този 6 месеца изпитателен срок, виж колко се справя даден човек, колко излиза, има ли наистина кой да помага с детето (децата) и му дай шанс, що за дебилизъм ги тресе тия хора!?  ooooh!

До 24 - а не! Ти сега ще родиш...
След 24 - а не! Сега пък вече си родила...
... детето трябва да е поне на 10 години (а като са и 2 - отиде коня в рекЪта), та около 40 може и да се класираш, обаче тогава... прекалено си стара, предпочитаме по-млади и енергични  Laughing А сега де?!

# 109
  • София
Нямам този проблем,слава богу,а все пак 5г бях вкъщи по майчинство.
Стана време,върнах се,обучих се наново,че даже и заплатата ми увеличиха на 3-тия месец почти двойно.Никой не ме е дискриминирал за това,че съм майка,напротив като кажа,че ще отсъствам някой ден,ме разбират.Но и аз не злоупотребявам.

# 110
Реших си проблема като започнах собствен бизнес.

И аз си решавам този проблем по същия начин, просто само като си помисля как ще трябва да се моля  Shocked на някой за работа и да се обяснявам защо искам дете (сякаш е нещо грешно), а после да се обяснявам защо пък съм решила да имам дете... и това за няква смешна заплата, да ми говорят как трябва да съм женена за работата - я у лево бе!  Tired Егаси и манталитета, егаси и чудото... За какво е този 6 месеца изпитателен срок, виж колко се справя даден човек, колко излиза, има ли наистина кой да помага с детето (децата) и му дай шанс, що за дебилизъм ги тресе тия хора!?  ooooh!

До 24 - а не! Ти сега ще родиш...
След 24 - а не! Сега пък вече си родила...
... детето трябва да е поне на 10 години (а като са и 2 - отиде коня в рекЪта), та около 40 може и да се класираш, обаче тогава... прекалено си стара, предпочитаме по-млади и енергични  Laughing А сега де?!
Много добре написано!  Laughing Работодателите наистина искат да си женен за работата и аз бях преди да забременея. Като забременях се опитаха да ми кажат "чао" ама не познаха и сега след майчинството ме чака едно уволнение.  Laughing

# 111
здравейте и аз бях така чакаше ме уволнение но наскоро разбрах че са пред фалит да видим сега какво ще ме правят мен

# 112
Аз съм израстнала по работните места на майка ми, шефа ми също предпочита да отида на работа с болно дете, отколкото да ми плаща да си седя в къщи. Ние сме само 5 човека и ако един отпадне е извънредна ситуация. Е на никого не му е приятно, да му се мотаят деца в краката, но по- добре така, отколкото да вършат и моята работа.  Големия вече е профи и "работи", малкия или гледа онлайн детски или щъка напред назад и "помага". На работата на мама е просто супер, всички абсолютни забрани се спазват, за да имат право отново да дойдат с мен. Е има и някои конфурзни ситуации с клиенти и за жалост трябваше да се извиняват за казана истина, макар че на всички ни беше ясно, че детето има право, но светът на възрастните е гаден и двуличен.

# 113
  • Sunshine state
На мен от миналия месец ми предложиха много хубава работа по специалността и без колебание приех.Всичко стана много набързо и трябваше за 2 дни да намерим място за малката в близка ясла.Успяхме някак си и сега поработвам.Хубавото е,че мъжът ми работи на смени и дори да е болна,може да я поеме,защото аз съм до обяд на работа.Явно извадих късмет,понеже всички са много разбрани и дори се тревожеха дали ще намеря ясла.Изобщо не е ставало дума,че детето е пречка или нещо такова.

# 114
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Като забременях се опитаха да ми кажат "чао" ама не познаха и сега след майчинството ме чака едно уволнение.  Laughing

Не могат да те уволнят ако детето ти е под 3г. Могат да съкратят бройката или да закрият предприятието.

здравейте и аз бях така чакаше ме уволнение но наскоро разбрах че са пред фалит да видим сега какво ще ме правят мен

Ще ти платят обезщетение, после ще отидеш на борсата и ще мине зимата Wink

# 115
Полина, понятията ти за системата са ужасно сбъркани, но не си единствената. Яслите и детските градини се наричат социални заведения, но не защото имат за цел да "социализират" едногодишните бебета, а защото предоставят социална услуга, която е насочена към стимулиране на заетостта. В България, тази система е прекалено щедра. Според мен всички подобни заведения трябва да са базирани на партньорство между общината, която може да предоставя бази, държавата, която да подпомага нуждаещите се родители и частни доставчици на услуги. Тогава таксата ще е на пазарен принцип, което ще доведе до подобряване на услугата. Ако таксата е 350лв., а аз и мъжът ми сме с доход над 2000 лв., то държавата няма да ни покрива нищо. Ако обаче някое семейство е с доход 500лв., държавата ще покрива по-големия процент от таксата. Ако обаче един от родителите е безработен по каквато и да е причина (освен тежко заболяване и инвалидност, която го прави негоден да се грижи за децата), то държавата не му покрива нищо от таксата.
Така хем доста неработещи ще се заемат сами със социализацията на децата си или ще решат да работят, хем вместо децата да се конкурират за място в градините, градините ще се конкурират за деца. Има и възможност да се подобри заплащането в тази област, която сега е доста подценявана и то от родители, поверили и отрочетата си.
И, моля не скачайте с оправданието за търсене на работа. Нали не търсите работа, ходейки от врата на врата. Имате явно нет, така че не виждам какъв е проблема. Много родители работят от къщи или учат, докато се грижат за децата си. За интервю от два часа не мога да приема, че не може да се намери решение.
А по-горе някой спомена за водене на деца в работата - несериозно е. Хора, поне се запознайте с нормативната действителност. Като работещи сте осигурени и може да претендирате за обезщетение при трудова злополука. Децата ви, не са. Няма сериозен работодател, който да позволи превръщането на работното място в детска градина, а и все пак мислете за колегите си, не всички се разтапят при вида на дете.

# 116
Като забременях се опитаха да ми кажат "чао" ама не познаха и сега след майчинството ме чака едно уволнение.  Laughing

Не могат да те уволнят ако детето ти е под 3г. Могат да съкратят бройката или да закрият предприятието.

Е няма как и да се върна там. Догодина ще говоря пак с адвокат да видя какво ще каже и ще мислим за някакво решение на проблема, но със сигурност вече няма как да се върна там. Надявам се само да договорим подходящо обезщетение и после кой от къде е.  Надявам се само да не ме принуждават да си взема неплатен отпуск.  ooooh!  Ако стане така, към кой трябва да се обърна - към инспекцията по труда ли?

# 117
Моят съвет към авторката е да търси"бюджетна" заплата. Знам колко трудна мисия е,но не си заслужава да се работи за частници-изключенията са в рамките на статистическата грешка.За тях кодекс на труда и трудово законодателство няма. Имахме две години една особа,която също пееше как трябва да сме женени Shocked за работата си,но слава богу я махнаха. Изпотрови живота на колегите,които взимаха болнични.И се държаше така сякаш ни плаща заплатите от джоба си,а не е държавна работа. За наш късмет новата шефка е разбранаИ не създава проблеми.Дано и авторката да има късмет да случи на човек. Praynig

# 118
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Моят съвет към авторката е да търси"бюджетна" заплата. Знам колко трудна мисия е,но

Там заплатите не са ли доста по-ниски, изключвам ДП РВД ?

# 119
eвa17, като съкратена от "частници", които елегантно заобиколиха закона, и аз размишлявам в тази насока. Но като знам, че през 2007 вземах бруто 360 лв като "експерт" и в последствие тройно повече в частна фирма като не-експерт...

Общи условия

Активация на акаунт