Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 24

• 57 903
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Момичета, спорим с мъжа ми (тука съм сигурна поне, че ще ме подкрепите) и не мога да разбера защо толкова държи пералнята да е в кухнята, освен довода, че ще е по-евтино. В момента в малкия ни апартамент имаме перално, което е точно до банята и ми е супер удобно и съм много съгласна с някой, който сподели абсолютно същото. След като констатирах, че това помещение липсва, както и още една баня, мъжа ми говори с архитекта и сега чакаме новия проект. За тези от вас, които четат редовно, може би се повтарям, за това извинете. С учудване разбрах обаче вчера, че мъжа ми въобще не е изкоментирал с архитекта за пералното, а само за още една баня. Като го питах защо, отговора беше типично по мъжки, какво толкова ти пречи. Доводи няма освен, че ще е по-скъпо.

Та, не че ви карам да убедите мъжа ми, това си е моя работа, но моля ви ако някои от вас имат пералня в кухнята, да ми кажат предимствата на тази идея, както и минусите според тях.

# 691
Относно бараките, ето какво пише в ЗУТ
Чл. 42. (1) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройките на допълващото застрояване се разполагат свободно или допрени до основното застрояване в урегулирания поземлен имот или свързано с допълващо застрояване в съседен имот.
(2) (Предишна ал. 1, изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройки на допълващото застрояване, с изключение на гаражи, работилници и обекти за търговия и услуги, не могат да се разполагат на уличната регулационна линия или между нея и сградите на основното застрояване. Постройки на допълващото застрояване могат да се изграждат на вътрешната граница на урегулирания поземлен имот, ако калканните им стени покриват калканни стени на заварени или новопредвидени постройки в съседния урегулиран поземлен имот, или плътни огради.

В тази връзка, се иска не разрешение от съседа, а ДЕКЛРАЦИЯ, че той има намерение да построи някога постройка долепена до вашата и да покрие вашия калкан. Декларацията е само от този съсед, до когото се долепяте. Ако той има такава постройка (законна, нанесена в кадастъра), вие можете да се долепите до неговата и да покриете калкана, без да ви е нужна такава декларация.
Допълвам
Ако оградата между двата парцела е плътна (и законна), можете да се долепите до нея, без да надхвърляте височината й, без декларация.
Така знам и аз, имаме такава барака и ние!

Та, не че ви карам да убедите мъжа ми, това си е моя работа, но моля ви ако някои от вас имат пералня в кухнята, да ми кажат предимствата на тази идея, както и минусите според тях.
ми няма + според мен, не виждам 1-2кв. колко толкова ще оскъпи  Wink или поне някаква засечка към банята, което може и по-малко от 1кв да дойде.

СКО, аз с изненада открих, че при Кристян Нейко направихме добра дограма на много добра цена. Пробвай ги! Изолацията ни я прави бригада, под наблдението на Вебер, добре стана!

За входните врати, хубава е идеята за интериорна такава, малко ме притеснява в нашия случай, че точно там е голям ветровал  Confused

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 15:49 от Rени

# 692
Много благодаря за подробните отговори! Hug

БебОле
и аз не виждам смисъл в постоянно мъкнене на мръсни/чисти дрехи дои от кухнята Crazy

# 693
  • Русе
Абсолютно вън от кухнята. Аз коментирах за перално пред банята, сууупер удобно, не се оставяй за това да те надвие. Влизаш да се къпеш, хвърляш дрехите, прахове, кофи, омекотители, всичко там, няма място в кухнята. Не е по-скъпо кой знае колко.

Meggysan, ти пък ме разби направо! Как така ще е задължително централа за пречистване, това въобще не го бях чувала  Shocked Искаш да кажеш, че не дават т.нар. акт 16 без туй чудо ли???

Мъжът ми така ми е казал и аз така знам. Имаме си го в проекта, в момента сме с яма, но трябва да се прави. Айде ако някой знае повече да каже, ако не е така, да видим да си вадим документи. Че се сега нито застраховки, нито нищо не можем да направим.

Нашият навес и барака няма да се допира до тяхна постройка Sad.

# 694
  • София
Моята е в кухнята. Имам опции за етаж 2, но на мен пък не ми е удобно Rolling Eyes

Нашата яма е дадена по проект. Единственото условие беше - договор с фирма за почистване /съответно направихме/

# 695
Ако сте в петното на застрояване (спазени са съответните отстояния към границите на парцела, няма никакъв проблем, и не ти е необходимо нищо от съседа. Тогава попадаш в  първата част на цитирания чл.42 от ЗУТ - свободно стоящи в парцела, или допрени до основното застрояване.   bouquet

# 696
Ако сте в петното на застрояване (спазени са съответните отстояния към границите на парцела, няма никакъв проблем, и не ти е необходимо нищо от съседа. Тогава попадаш в  първата част на цитирания чл.42 от ЗУТ - свободно стоящи в парцела, или допрени до основното застрояване.   bouquet
Точно както е при нас - навесът/гараж е пуснат от къщата до  плътната ограда, като в дъното са преградени 15 кв. за "барака" с OSB плоскости. Разрешение, или декларация не се изисква.  
Обаче, за външната тоалетна - монолитна, че и с изолация даже Mr. Green,  се поразправяхме с проверяващите, като взимахме Удостоверението... Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 18:35 от Гретел

# 697
  • Русе
Хм, ще трябва да проверя точно как е при нас, но почти съм сигурна, че трябва разрешение.
А как стои въпросът с пречиствателната, трябва ли да я има, за т.нар. Акт 16?

# 698
Какво е предвидено в проекта?

# 699
  • густо майна Филибето
БебОле , на мен съдбата сигурно е искала да даде някакъв урок, защото противно на моята пестеливост във всяко отношение, ме е събрала с разточителен и разпилян съпруг Laughing Аз бих се събрала и в апартамента, стига да ми позволят да се разправя с всички вехтории и да подредя според моите виждания. Да, ама не, трябва всичко да е по две, че и по три, и ако може да е ВСИЧКО. Така че напълно те разбирам! Simple Smile
Предимството на пералнята в кухнята поне за мен е , че никога няма да забравя да я пусна и няма да забравя, че съм пуснала предния ден нещо Blush
Предимството да е другаде е, че няма да ти трака и да ти заема място. И ако е холокухня, няма да те засекат гости как си слагаш или вадиш гащите Laughing Пробвала съм и двата варианта.

Квадратурата е не само начин на живот, а и средства, всеки започва с различен старт, независимо от мечтите Wink Не е все едно дали е 100 или 200 квадрата, а и къща не се строи единствено заради по-голямата площ.  Ние например искахме къща най-вече заради едно от децата, после се влюбихме в градинарството,и вече сме новодомци, независимо, че няма ток (ползваме кабел от съседа) и вода. Постепенно си създаваме удобства и ми харесва все повече. На 20г не бих живяла така за нищо на света! Но с годините и обстоятелствата човек сменя приоритетите си.

Има и друго важно нещо, което вече беше споменато - функционалността на помещенията. В момента ми е много по-удобно, отколкото в апартамента, независимо , че квадратурата и никаква.

Ако трябва да направя равносметка какво ми е достатъчно за петчленното ми семейство (макар че едната птичка може скоро да отлети), стига ми холокухня около 40кв.м., три спални по 12кв.м., една стая за гости (родата ми е отдалеч) 9кв.м. , две бани с тоалетна по 4кв.м., перално с килер 8-9кв.м., антре 6-7кв.м. , един етаж (не ми се катерят стълби) или общо без стените 110кв.м. полезна площ. Два гаража и голяяям двор с лятна кухня.

# 700
  • София
Ние току що приключихме със екстериора на къщата. Добрите новини са че от фонда за енергийна ефективност, след седмици мотаене разбира се, потвърдиха, че ще възстановят  20% от направените разходи за изолацията на стени и покрив.

Така. Започваме с интериора и ни се насъбраха един куп въпроси.

1. При баните с вана/душ кабина има ли нужда от сифон извън ваната?
2. Ако фаянсът е само около душа/ваната - останалото какво? Мазилка, миещ латекс, тапет, друго?
3. Лак или масло за покритие на дървен таван в баня? (тук продавачите много си противоречат, мисля да им разменя телефоните да се разберат като мъже).
4. Каква голяма (80-100 см) здрава мивка за мокро помещение (в която да можеш да си изплакнеш гумените бутуши, градински инструменти, етс) фаянс, алпака,, бетон?
5. Каменната вата ок ли е за вътрешна топлоизолация на приземен етаж? Ако не, какви са другите варианти?

Съжалявам, че ги изстрелвам така. Знам, че повечето от отговорите са въпрос на лични предпочитания, но ще се радвам на мнения на хора с опит.
Благодаря!

# 701
По повод оградите и бараките и ние мислим да лепнем гаража и котелното до съседа.Така ще избегнем 3 м. разстояние от тях.Съвсем скоро вдигнахме общо плътна ограда и той ни иска разрешение да си залепи лятната кухня.Направи си навес и съответно каза ,че и ние нямя да имаме проблеми с него.Аз документ не видях.Тя и оградата така стана .Дано нямаме проблеми.
Някой беше писал за отделно перално помещение.Едно от нещата , които не искам в кухнята си е Пералнята.И сега не ми е в кухнята и в бъдещата ми къща пак няма да я пусна Mr. Green
Аз направих малко промени в проекта.Ще пусна снимки и искам коментари.Исках да поправя някои неща на ръка, но скенера нещо ми отказва ,трябва ми др.програма  и ....... не ми се занимава.
Разгледайте проекта в този му вид .Аз съм почти доволна с малки изключения,но това се оправя за секунди.
Искам вратата на хола да е по-голяма -  120 см..Пространството е голямо и мисля,че ще понесе една такава врата . Даже си мисля да е плъзгаща с вграден механизъм още докато си строи.
Вратата под стълбите , която влиза в голямото помещение съм я оставила за килер или за пералня или ........Такова местенце имам и от другата стана под стълбите, така че ,ще ги разпределя някак си.
Чудя се стълбището дали ще е хубаво така.Беше без площадка, но така ми се смаляваше коридорчето на първия етаж- от 90 см. сега е 108 см. .
 newsm78  още имам да пиша ...

http://tblagoeva.snimka.bg/other/proekt.724667.29449252

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 23:45 от tblagoeva

# 702
  • Русе
Какво е предвидено в проекта?

В смисъл? Имаме си в проекта изграждане на пречиствателна станция, къде да е разположена, каква да бъде (ние сме си я избрали). Трябва да отворя папките да погледна по-подробно какво точно пише, ако това не е достатъчно.

Ние току що приключихме със екстериора на къщата. Добрите новини са че от фонда за енергийна ефективност, след седмици мотаене разбира се, потвърдиха, че ще възстановят  20% от направените разходи за изолацията на стени и покрив.

Така. Започваме с интериора и ни се насъбраха един куп въпроси.

1. При баните с вана/душ кабина има ли нужда от сифон извън ваната - задължително?
2. Ако фаянсът е само около душа/ваната - останалото какво? Мазилка, миещ латекс, тапет, друго - лично бих предпочела да е нещо миещо все пак?
3. Лак или масло за покритие на дървен таван в баня? (тук продавачите много си противоречат, мисля да им разменя телефоните да се разберат като мъже) - напоследък залагат на маслото, особено на ОСМО.
4. Каква голяма (80-100 см) здрава мивка за мокро помещение (в която да можеш да си изплакнеш гумените бутуши, градински инструменти, етс) фаянс, алпака,, бетон - сякаш фаянс или гранит ще е най-лесна за поддръжка?
5. Каменната вата ок ли е за вътрешна топлоизолация на приземен етаж? Ако не, какви са другите варианти? - не знам

Съжалявам, че ги изстрелвам така. Знам, че повечето от отговорите са въпрос на лични предпочитания, но ще се радвам на мнения на хора с опит.
Благодаря!

Точно въпрос на лични предпочитания. Понеже имаме отделно място за къпане - душ и отделно вана, в началото си мислех да не слагам плочки навсякъде. Добре, че не го направих, като гледам малките докъде мокрят стените, а навън днес вода имаше в пералното и до коридора на паркета.

# 703
Асос ще се опитам да ти отговоря на въпросите:
1. Задължително със сифон извън ваната/кабината. Когато си миеш банята как ще се оправиш без сифон?
2. Миии не знам. Зависи колко е голяма банята, колко добра ще е вентилацията, а й какво харесвате вие.
3. Писала ли си в темата "Да поправим старите мебели", момичетата, които са ползвали масло на Осмо са много доволни. За таван обаче не знам и то на баня. Ще е влажно  Rolling Eyes За съжаление нямам време да ги следя напоследък и не знам какво се случва напоследък Любознателна може да ти помогне.
4. Ние в момента имаме голяма външна мивка която е от алпака. Хубава е. Преди, старата мивка беше от бетон облепена с плочки. Но все пак беше външна и с времето (не знам кога е била правена) бетона взе да сдава багажа.
5. Защо ще правите вътрешна изолация? Вкопаните етажи (ако правилно разбирам) по принцип са по-топли, защото земята държи топло  Rolling Eyes Не знам де, аз съм против вътрешната изолация по принцип. Така се топли само въздуха и Т може много да варира според отоплението.
Иначе каменната вата е най-добра (макар че зависи каква точно е ватата - на руло или плочи)

Това е според моите разбирания и виждания.

Ларива, може ли и на мен парола.

# 704
Иначе Благоева, този проект ми харесва много повече!
Относно пералното на първия етаж мисля, че ще е крайно неудобно. Ще трябва да мъкнеш дрехи нагоре надолу  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт