ваксини

• 37 722
  • 661
  •   1
Отговори
# 630
Мишолина, нещо не мога да ти схвана логиката и съветите, които раздаваш.
Значи съветваш да научим какво ни чака, ако не ваксинираме:

http://something-happened.com/2013/04/16/niakoi-den/
Ако някой е решил да не ваксинира детето си, ще намери начин да го направи, макар ваксинацията в България да е задължителна. Подобни практики има отдавна, и ще си проличат в момента, в който се натрупат достатъчно на брой неваксинирани деца – с някоя епидемия от туберкулоза, морбили или рубеола. И това не е в сферата на вероятностите – а е въпрос на време и натрупване на критична маса неваксинирани хора. Преди да вземете решение да минете покрай закона, съберете достатъчно информация. Не от фейсбук и не от съседката, с която си пиете кафето всяка събота. Говорете с лекари. Научете какво представляват ваксините, научете как действат, научете и какво ще се случи с детето ви, ако изтегли късата клечка и се разболее от нещо, за което трябва да е ваксинирано. Научете какво означава Хепатит В за над  350 000 човека в България и на колко от тях бъдещето им се очертава с варици по хранопровода, асцит, чернодробна кома, рак на черния дроб и цироза. Научете какво може да се случи с мозъка на пеленачетата, ако се заразят с коклюш – заради напъването и налягането от силната кашлица. Информирайте се за реалните рискове и реалните плюсове и минуси – тези, които само лекар може да ви каже. После вземете решение.

но като те питам как и от къде да научим какво ни чака ако ваксинираме, ти заявяваш, че:

Нямам идея, понеже не съм медик, не познавам детето

Айде сега де!  Thinking

# 631
Забелязала съм, че абсолютно всички безобразия в тази държава ги оправдават с ромското население. Странното е, че самото ромско население трудно бива засегнато от тези безобразия, това е друга тема, обаче.
Знам, че е новост, но и самото ромско население има права. Бих казала, че течаща вода и научаване как да се ползва по предназначение ще има много по-голям ефект за благото на обществото като цяло.
Донякъде съм съгласна с теб ... Последната епидемия - през 2010, от морбили основно тях засегна ... и бяха извънредно имунизирани над 180 000 човека, за да се ограничи. Също основно от малцинствата.
Иначе, за чистата питейна вода съм съгласна. Ноооо на някои места не е толкова лесно, колкото изглежда Sad просто, защото живеят незаконно, няма канализация и водопровод и е тотална щета. Там ни ваксина, ни чудо може да ги спаси, само може да ограничи заразата да стигне до нас.  Peace като чета по медиите, оставам с впечатление, че тези здравни медиатори вършат много добра работа. Дано е така и на практика ...  Peace

Мишолина, никой не обвинява лекарите. Все пак и нашият татко е лекар и всичко ми е пределно ясно. Но точно по тази причина се осмелявам да пиша, че всеки има право да знае какво ще му се прави, какви са последствията и т.н. Извинявам се, ама преди всякаква манипулация той информира пациента, насила няма как да стане.
ОК, моето впечатление от разговора ви до тук остана такова. Иначе, съм напълно съгласна с теб. Но имам следния въпрос - ако мъжът ти беше джи пи, с 5000 човека практика, с една медицинска сестра, как смяташ щеше да се справя? Sad Никак, понеже всяко следващо изменение в работата им е обвързано с още и още и още бумащина. Sad и, ако той си поговори 5 минути с пациент и му даде  направление за специалист, в следващите 15 минути трябва да попълва документи с обосновка ...
Sad Тъпо е, не мислиш ли? Твоите 15 минути се изяждат от документация ...
На Уебит миналата седмица имаше много интересна презентация на тази тема, която много ме впечатли - как, ако джи пи-то си върши работата по медицинските стандарти и същевременно си попълва редовно документацията, трябва да работи по 22 часа дневно ... и по тази причина джи пи то реже от обяснения, от профилактични прегледи и се фокусира върху спешните състояния. Sad
Иначе информирането е задължително, съгласна съм с теб!

Джуличка, въпросът  беше:
Какви може да са последствията, ако се ваксинира дете, което не е болно, но не и много здраво?
Ето на този и подобни въпроси имаме право да знаем отговорите!
А кой би ни ги дал?
Мишолина, имаш ли идея, предложение?  newsm78

А не:

но като те питам как и от къде да научим какво ни чака ако ваксинираме, ти заявяваш, че:

Айде сега де!  Thinking

И в случая, отговорът ми е изваден от контекста  Naughty

# 632
По-скоро педиатърката ще я глобят, ако я проверят. Това е причината за бързането.
Принципно няма как да се знае как предварително ще реагира детето, освен ако вече не е имало реакция към съответната ваксина.
Моят съвет е детето да е напълно здраво и да не е предпразнично поставянето.
Съгласна с последното изречение! + нищо ново да не се вкарва в близките един-два дни преди и след ваксинацията.  Peace
Категоричното ми мнение /доказало се и на практика/ е, че един "сопол" може да не е толкова безобиден, колкото изглежда. Общо взето ние, родителите, се научаваме във времето кое може да притесни и кое не толкова.

За отлагането ... аз вече посочих моя пример - за лично успокоение пускам изследвания. По принцип са 8/16 лв. (само урина/ кръв и урина), но джипитата винаги имат за дечица и не отказват.

Иначе като специалист, мога да ти препоръчам няколко варианта:
1. д-р Субев - търпелив, възпитан, всичко обяснява
2. Онлайн - сайтът Мама, татко и аз - отговарят до 24 часа  Peace
3. Онлайн - Дечко.бг - там лекарите отговарят по време на представянето

За добри педиатри, при които ходят моите приятелки (но на мен са ми далеч от вкъщи и неудобни като транспорт) - д-р Балджиева, д-р Ралчева.

Надявам се да съм била полезна.  Peace

# 633
  • В море от любов
Мишолина, слава Богу не е джи пи, а специалист. Искам да ти кажа, че неговите пациенти са много повече от 5000, има си сестра, която се занимава с бумагите, той е човека който обяснява и лекува. На ден минават мнооого хора, вече немога да му видя очите от работа. Но той е на първо място човек, мисли как да помогне, парите не са му/ни приоритет. А повярвай работата не е лесна  Mr. Green, занимава се с доста сложни неща. Вече бумащината не е толкова много колкото преди, имат си програма, където въвеждат всичко и с която се отчитат в касата.
Но в крайна сметка пациента трябва да е информиран на първо място и после лекуван, ако е съгласен. Насила никой никого не е завел в болница или кабинет, така, че избора е личен.

# 634
Джуличка, въпросът  беше:
Какви може да са последствията, ако се ваксинира дете, което не е болно, но не и много здраво?
А кой би ни ги дал?
Мишолина, имаш ли идея, предложение?  newsm78

А не:

Айде сега де!  Thinking

И в случая, отговорът ми е изваден от контекста  Naughty

Да де, точно, че въпросът беше какво би могло да се случи на едно дете, в следствие на ваксина (в случая не напълно здраво дете).
А ти казваш само какво би могло да се случи, ако детето не се ваксинира.
Не ми се вижда много обективно, не знам. Rolling Eyes

П.С.. Никакъв контекст, следя ти мисълта просто.

Но в крайна сметка пациента трябва да е информиран на първо място и после лекуван, ако е съгласен.

bouquet

# 635
Какво следиш??

# 636

Joy Joy Joy

Криииисссс....  Joy  Hug

# 637
Прочети какво съм писала не само до теб и ще намериш това, което търсиш. Simple Smile  Peace

Ива, въпросът не опира до човещината при джи питата! А до липсата на време. Сестрата при ОПЛ-то кое по-напред направи? Да премери кръвно, да вземе кръв, да запише и прати проби до лаборатория или да седне да попълва бумагите?! Има грандиозна разлика между специалист и общопрактикуващ лекар - и като заплащане, и като отчитане, и като манталитет ... Sad И говоря от лични наблюдения, в семейството.  Peace

# 638
Прочети какво съм писала не само до теб и ще намериш това, което търсиш. Simple Smile  Peace

Искаш да кажеш, че ако се заровя в публикациите ти ще открия данни за лекар, който е против ваксините и бих могла да се обърна с молба за консултация към него?!  Shocked
Наистина ли?!

# 639

А кой би ни ги дал?
Мишолина, имаш ли идея, предложение?  newsm78
Или пьк в инкубационен период без никакви симптоми?

Или ако детето е алергично, но това още не е установено?
Ще се установи веднага след ваксината.

Аааааааааааааа, мерси, нЕма нужда!  Naughty

Стелт, нека прибавим към гореизоброените страни и останалите, в които ваксините са само с пожелателен характер, моля!
И, моля, нека "компетентните" по въпроса  Tired не ми изтъкват, че хората там, въпреки пожелателния характер на ваксините, се бодат поголовно!  Stop
Понеже един от "силните" доводи е, че ако ваксините станат пожелателни, хората в България масово нямало да се ваксинират, та във връзка с горното, някак малко им се получава ЪПсурдизъм!  Tired
А ти имаш ли официални данни какво е положението в чужбина или също говориш на изуст?
Аз живея в чужбина и имам доста по-различен опит от това ваксините да са пожелателни (въпреки че по закон са) и дългите обяснения от страна на лекаря за вредите и ползите от тях. Това ми се случи едва след сключих допълнителна здравна осигуровка на детето ми и си намерих частен педатър. Предплагам и в Бг ако ходиш на "частно" и се ръсиш по 30-50лв. на преглед, на педиатъра ще му остава достаъчно време, за да те консултира според изискванията ти  Peace

Последна редакция: ср, 01 май 2013, 00:08 от buggy-->

# 640

А кой би ни ги дал?
Мишолина, имаш ли идея, предложение?  newsm78
Или пьк в инкубационен период без никакви симптоми?

Или ако детето е алергично, но това още не е установено?
Ще се установи веднага след ваксината.

Аааааааааааааа, мерси, нЕма нужда!  Naughty

Стелт, нека прибавим към гореизоброените страни и останалите, в които ваксините са само с пожелателен характер, моля!
И, моля, нека "компетентните" по въпроса  Tired не ми изтъкват, че хората там, въпреки пожелателния характер на ваксините, се бодат поголовно!  Stop
Понеже един от "силните" доводи е, че ако ваксините станат пожелателни, хората в България масово нямало да се ваксинират, та във връзка с горното, някак малко им се получава ЪПсурдизъм!  Tired
А ти имаш ли официални данни какво е положението в чужбина или също говориш на изуст?
Аз живея в чужбина и имам доста по-различен опит от това ваксините да са пожелателни (въпреки че по закон са) и дългите обяснения от страна на лекаря за вредите и ползите от тях. Това ми се случи едва след сключих допълнителна здравна осигуровка на детето ми и си намерих частен педатър. Предплагам и в Бг ако ходиш на "частно" и се ръсиш по 30-50лв. на преглед, на педиатъра ще му остава достаъчно време, за да те консултира според изискванията ти  Peace

Ммм, представи си - аз също!
И, да, имам и данни, и опит!
Ваксините СА пожелателни и на никой не му пука дали и защо не ваксинираш децата си!
Питат те - желаете ли или не желаете?
Ако желаете, ги поставят.
Ако не желаете - попълваш един формуляр и не ги поставят.
Точка по въпроса!
Ама няма защо, ама как, ама трябва, ама преследваници, ама гонения, ама глоби, ама заплахи!
Туй то!
Други въпроси имаш ли или само си говориш наизуст (пише се заедно/слято, по официални данни!)?!  Tired

# 641
Джуличка, от всичко което си изписала, не видях къде са ти официалните данни. Бива ли така да буквоядстваш с другите, а пък твоите постове така да издишат. Нито факти, нито нищо. Айде мини да ми провериш правописа, че да има за какво да се заядеш Mr. Green

# 642
Джуличка, от всичко което си изписала, не видях къде са ти официалните данни. Бива ли така да буквоядстваш с другите, а пък твоите постове така да издишат. Нито факти, нито нищо. Айде мини да ми провериш правописа, че да има за какво да се заядеш Mr. Green

Не съм се заяла с никого, водехме си съвсем нормална дискусия, преди ти да изскочиш от храстите и да се разкрякаш!  Tired
Какви точно официални данни и факти се очаква да ти дам, че ваксините СА ПОЖЕЛАТЕЛНИ, при положение, че ти казвам за личния си опит (от извора) с не/поставянето им, а не от позицията на трето лице?  Tired
Кое издиша?
Искаш да убедиш останалите, че ваксините НЕ СА пожелателни ли?
Или искаш да ми зададеш онзи прословут въпрос: "Абе, ти на мен ли ще вярваш или на очите си?!"  Laughing

# 643
Имаш странни представи за водене на нормални дискусии ми се струва, особено четейки постовете ти към Мишолина  #Crazy

Очаквам да дадеш информация за страните, в които ваксините са пожелателни (конкретни страни) и колко масово хората не си "бодат" децата там (конкретен брой + процентно съотношение спрямо населението). Също така очаквам да предоставиш данни за броя заболели деца от болеста, за която има ваксина в имунизационния календар на съответната страна. Не за друго, ами виждам, че си позволяваш да се изказваш като последна инстанция, а и от позицията ти на супер добре информирана, тези данни не би трябвало да си ти проблем, нали  Peace

И не, твоят личен опит не ме интересува, тъй като виждам, че и моят не те интересува особено. Както споменах, ваксините тук също не са задължителни по закон, но на практика нещата са доста по-различни. За това как им пука на лекарите за детето ти, също няма да отварям дума, тъй като това не е тема на настоящия разговор.

# 644
А аз пък като те гледам как ме четеш като дявола Евангелието, загубвам желание да комуникирам с теб по какъвто и да било начин.
Който търси, намира!

Както споменах, ваксините тук също не са задължителни по закон, но на практика нещата са доста по-различни. За това как им пука на лекарите за детето ти, също няма да отварям дума, тъй като това не е тема на настоящия разговор.

Поправка - децата ми, не детето ми.
И не ставаше дума само за моите деца, а и ти да дойдеш, баба ми да дойде, и стринка Пенка да дойде, все тая - не ги касае докторите.
Дават ти документа, попълваш, ставаш и заминаваш.
И както споменах, ваксините тук НЕ СА задължителни и на теория, и на практика, и де юре, и де факто!
Не ми се върти пак тая плоча, лека нощ!

Общи условия

Активация на акаунт