Как да се променя

• 13 656
  • 181
  •   1
Отговори
# 105
Не можеш да говориш за всички. Това, че един е егоист  и изпитва удовлетворение именно като прави добро на останалита не означава, че всички хора са такива.
Раздавам се и правя добро не защото съм егоист. А защото виждам радостта в очите им и не очаквам нищо насреща. Егоизъм ли е да зарадваш някого? Да го направиш щастлив, па макар и с малко усилие от своя страна?

Не влагам в "егоизъм" това негативно определение, което е общовалидно. По-скоро от философска гледа точка - любов към себе си. Знам, че като помагам се чувствам добре, радва ме, когато някой е щастлив заради мен. Да, егоизъм е. Ако не се чувствах добре от това, щях ли да го правя? Акцентът ми беше, авторката да прави, каквото прави, заради себе си, не очаквайки нещо в замяна (приятелката й да й е на разположение за кафе в петък вечер, примерно).

Това с желанието да се хареса някой на целия свят и то на всяка цена, дори на собствения комфорт, ми избива на някакъв вид комплекс. И аз го имах, но го преодолявам малко по-малко. Може би не съм била с тежка форма.

# 106
Точно така е ,Андариел !
Много пъти добротата граничи с глупостта.
Хората трудно я отсяват , а това да си винаги готов да откликнеш
на всяко телефонно обаждане и да те бъркат с корпуса за бързо реагиране и
"услуги всякакви" е меко казано .... издевателство над личността.
Казвам го от личен опит и смея да твърдя,че характер не се променя!
И точно тук е същността за злоупотребата/използването/ с даден човек.
Към авторката - малко игнор и неоткликване на покани.
С времето нещата ще си дойдат на място и много е важно да казваш НЕ !
Когато те помоли да и направиш поредното търсене в нета " сега няма да имам възможност" и др.,
пие ти се кафе с компания - открии хора,близки до твоето всекидневие или си пусни
хубава музика.По-добре сама, отколкото с някой,който се сеща за теб тогава,
когато има проблем или няма планувана среща.Така мисля.

# 107
  • София
В такъв случай защо толкова се напъват да се променят? По-щастливи ли се чувстват? Според мен не са по-щастливи, а по-озлобени и нещастни, защото вървят срещу себе си. С процеденото през зъби "няма повече да съм такъв, няма да позволя да ме изполлзват повече, ще видят те", не се живее добре със себе си. В един момент нервите не издържат и настъпва срив, при който става ясно, че с промяната си е постигнал ефект "накривил му шапката".

Защото очакват отплата за проявения "алтруизъм". Един вид, другите трябва да се чувстват длъжни да им връщат "услугите". Неминуемо настъпва срив, защото има  несъответствие между вътрешното "Аз", което е крайно егоистично и демострираното поведение.

А нима почти всеки не очаква отплата за това, което прави? Или стигаме до нещо като "той  сам си е виновен, защото хем помага, хем иска отплата, и е по-егоист от този, който е поискал услугата и се е облагодетелствал от нея". Почти като "жертвата сама си го е търсела". Та , да продължим за това, че  очаквал нещо в замяна, а не бил светец. Дори Майка Тереза  е очаквала нещо - служела е на Господ и е очаквала  неговото одобрение. Не, няма нужда тук да се декларира "аз като правя услуга на някого, не очаквам да ми е длъжен", защото думите са думи, важно е какво човек  си казва, когато разговаря със себе си, ако и доколкото смее да си признае подобни неща. Може да не е  съзнателно, но  всеки гледа да поддържа някакво вътрешно равновесие на даване/получаване.

# 108
Очакваме признателност и обич.
И то не от всеки на когото правим услуга или подаваме ръка.
Понякога знаем,че няма да има обич,нито ще се оцени НО въпреки това го правим - защото ИСКАМЕ.
Но да очакваме от някой да не спи когато му се спи и да търпи децата ни само щото са ни деца и ние сме му правили услуга е меко казано - задушаващо.
Не можем да задушаваме хората.И да очакваме от тях прекалено много.
Ако в помоща си и в себеотдаването на намираме достатъчно смисъл то тогава трябва да спрем.
И аз мисля,че авторката няма нужда от промяна.Има нужда да промени възприятията си и очакванията си. Тогава всичко ще е ок.

# 109
  • София
Разсъжденията ми са отвъд конкретната история на авторката.

# 110
То човек като се опари три-четири пъти и без да планира - се променя.
И аз не можех да казвам НЕ, угаждах и се съобразявах много.

# 111
   Много ми е интересно как всеки човек има за себе си визията, че е изключително добър, всеотдаен, наивен до глупост и другите го използват Laughing
  Психологически феномен.

# 112
  • София
Аз съм изключение. Откровена егоистка и използвачка съм.

# 113
Авторката на темата няма какво да се сърди , та чак да иска да се променя Simple Smile Просто да си намери приятелки, които са семейни и с деца, но бас държа че и тогава ще има за какво да се оплаква  Mr. Green
Имах една такава приятелка, която е женена и с 3 деца, по цял ден седи с децата и е толкова оттегчена, че недай си Боже да ми се обади по телефона, то едни тиради, то едни монолози направо едвам я изтрайвах. Жената е адски гостоприемна , но избягвах да ходя у тях именно заради децата и непрестаното и говорене за тях ....Общо взето като не си омъжена и нямаш деца, гостуване при приятелка с деца и постояното говорене на тема деца не са от най приятните забавления Simple Smile
След време на мен ми стана адски досадно и просто прекратих всякакви контакти с нея .... Wink

Последна редакция: пн, 15 окт 2012, 17:55 от Troy

# 114
Аз пък обичам да се виждам с приятелките ми с деца.
Но там няма монолози. Успяваме дори да си поговорим  Laughing
Ценят мнението ми и като на човек без деца, което иначе се случва много рядко.
Зависи от приятелките, зявиси от децата..

Като се замисля, най-не обичах срещи с приятелка, която си търси мъж.
То са едни драми, едно четене на сигнали, отделно постоянното озъртане за плячка.
Добре че около мен всички вече са обвързани.

Много ми е интересно как всеки човек има за себе си визията, че е изключително добър, всеотдаен, наивен до глупост и другите го използват Laughing
  Психологически феномен.

Мислех си същото  Peace

# 115
  • София
Другият психологически феномен е, че винаги се оценяваме като "над средното ниво", особено по умност и успялост.  Joy Доказано експериментално.

# 116

Прочетох само първи пост и отговарям на него.
Течен шоколад, не те познавам и те чета за пръв път. Честно казано, постът ти никак не звучи като на внимателен, съобразителен приятел. Приятелите не си държат сметка един на друг за свободното време, начина на живот и личните предпочитания. Ти откъде знаеш какво има да прави приятелката ти? Дали няма спешна работа, или нужда да се наспи, или просто нужда от малко тихо време за себе си, в което да се освести след работния ден? Не пишеш да си я молила да дойде, защото имаш нужда от нея, защото ти трябва помощ – поканила си я на кафе. Ами, чудесно, ако може да да дойде, но не е длъжна. И не е редно да го очакваш.
А това каква си и каква не искаш да бъдеш – е съвсем отделен въпрос. И има общо с твоето светоусещане и самооценка. Защо го пренасяш върху приятелката си?   

# 117

И аз прочетох само първия пост. Мнението ми на човек, който е минал по същия път е, че в даден момент, самото ти съществуване се превръща в един индивид-угодник, т.е. околните забравят (или никога не са го знаели), че ти си личност и те приемат и ценят единствено заради услужливостта ти и колкото и банално да звучи - собствените си ползи. Какво означава мъжът ти да я кара, за да не дава тя пари за такси? Ама какво ли те питам, аз самата, само ако сметна колко тонове бензин съм изхабила през последните години по същата схема "дай да се ощетя аз, че да не се ощетява еди-си кой, че той ми е много добър приятел", колко пъти съм се ощетявала емоционално и съм си нарушавала собствения комфорт, за да угодя на хора, които в никакъв случай не са били в нужда, просто така им е било по-лесно... Защо да се охарчват, губят време или да се натоварват, като безличната глупачка е насреща за всичко... В крайна сметка осъзнах, че ако някой цени мен самата, като съвкупност от много други качества, освен граничещата с малоумие услужливост ще остане до мен, дори и ако успея да се отърся от последната. Лека-полека успявам. В началото е много трудно да кажеш "не". Аз предпочитах да го правя по телефона, защото дори не можех да погледна в очите някого, ако трябва да му откажа нещо, за което грам не съм му длъжна! После се свиква, "не"-то се произнася все по-лесно и по-лесно, надявам се дори стигна до момента да престана и давам обяснения защо всъщност не мога да услужа.

# 118
изобщо ама изобщо не е същото да пиеш кафе с приятелка или да пиеш кафе приятелка + детето и. всичките ми прителки с деца (за сега само 2) знаят и не се обиждат ...

Период в израстването на жената.
Когато приятелката без дете също стане мама, ще почнат пак да се разбират... и първа ще се сети да звънне за съвет.

Към авторката:
не се променяй, имаш хубав характер, просто споделяй на хора със сродни интереси.
Остави госпоЙцата да си поживее още малко. Simple Smile

# 119
  • София
Какво означава мъжът ти да я кара, за да не дава тя пари за такси?

Означава, че приятелката е толкова ценна като "компаньонка", че се прави всичко, за да се улеснят посещенията ѝ. Мисля, че е ясно кой кого използва.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт