Фебрилен гърч

• 56 989
  • 527
  •   1
Отговори
# 75
Сега, за да стане ясно: превантивно постоянно всекидневно диазепам независимо в каква форма /ректално или перорално/ не се дава на толкова малки деца. Може да се приложи превантивно еднократно при температура над 39 градуса, ако детето не е на антиконвулсант, но прави фебрилни гърчове или въпреки антиконвулсантите при висока температура /който праг на температурата може да е различен при всяко дете/ пак прави гърчове. Професор Божинова за мен е фаворит и щом като ви е преценила и казала, че може превантивно еднократно при много висока температура да приложите свещичките диазепам, значи може. Все пак детето не е всекидневно с температура на 39 градуса, нали?

# 76
  • София
Детето ми миналата година боледува много и, ако е така и тази и аз слагам на всяка температура 38° ще е доста често. Не се засягайте! Благодаря за отговорите!

# 77
lycia, не се засягаме  Wink Моля те, питай, когато имаш нужда.  Hug Извинявам се, ако с нещо аз съм те засегнала... Ти сама трябва да решиш, кое е най-доброто за твоето дете...
Относно диазепама - странно ми е за превантивно приложение над 38 градуса, поначало е над 39, но щом като така ти е казала, значи прагът ви е по-нисък, така че питай изрично професор Божинова, ако детето поддържа над 38 градуса няколко дни подред, какво да правиш - всеки ден ли да даваш диазепама, кога точно - сутрин или вечер и колко дни подред максимум...
Подкрепям пак Романол, че трябва да следиш температурата да не се качва, да я контролираш с нурофен и парацетамол, и екстремно да я сваляш с хексалгин при спешност, също така хладък душ и обтриване с кърпа напоена с вода и оцет също вършат страхотна работа.
И по възможност да не се разболявате - ограничен контакт с деца и ако някой вкъщи е болен трябва да има превръзка на устата и носа. А даваш ли му добавки - примерно коластра?

# 78
  • София
Ние сме доволни от д-р Божидарова от Педиатрията - тя наблюдаваше малката след гърча.
При последното разболяване не действаше никакъв Панадол, само Нурофен и то бавно и Хексалгин - пробвах обтриване на тялото с мокри кърпи /пътувахме и намах друго под ръка/ - подейства! Кърпи с вода и оцет и обтриване на крачетата, ръчичките, лицето би било още по-добре.

# 79
  • София
За съжаление се записвам в темата Sad
Синът ми направи фебрилен гърч един ден след ваксинация с Приорикс. Разбира се, хоспитализираха го, като диагнозата е вирусна чревна инфекция и дума не стана за ваксината, но както и да е, не съм очаквала друго. В болницата не му направиха никакви изследвания, или ЕЕГ. По препоръка на ЛЛ днес го заведох на невролог, за да му бъде направено ЕЕГ, евентуално и за да се консултираме със специалист как да действаме при следващо покачване на Т.
Прегледа го проф. Божинова - няма да коментирам колко съм възмутена от начина, по който се държа и от липсата на всякакъв професионализъм от нейна страна. Категорично имах друго мнение и очаквания от нея, но за съжаление не се оправдах. Въпросната професорка му изписа по 1/4 Диазепам 3 пъти дневно през първите 2 дни, когато детето е болно и вдигне Т над 37,5! Според нея ЕЕГ няма абсолютни никаква нужда да се прави, че дори и да направи втори гърч, пак няма да има нужда..

# 80
Моето дете два пъти прави гърч след ваксини,и разбира се никой не си признава,че е от тях  #Cussing out

# 81
  • София
Моето дете два пъти прави гърч след ваксини,и разбира се никой не си признава,че е от тях  #Cussing out
Да, за съжаление в България е така. Лошото е, че ни остават ваксини, а след случилото се все повече се чудя какво да правя.

# 82
Откажи ги.
И направете ЕЕГ. Peace

# 83
В България календара с ваксините е доста по-голям от други държави.Вижте в темите за и против ваксините и сравнете например в Белгия кои са задължителните ваксини и всеки сам да си направи извода.

# 84
  • София
Откажи ги.
И направете ЕЕГ. Peace

Да, замислям се над този вариант  Hug Отивайки при невролог си мислех, че ще направим ЕЕГ, но не - нямало нужда. Явно ще се наложи да се консултираме с още някой невролог.

# 85
  • ту тук, ту там
Здравейте! Радвам се, че ви открих и се чудя защо чак сега, при положение, че неведнъж през последните две години съм пускала търсачка във форума за фебрилен гърч! Детето ми е с 5 (пет!) фебрилни гърча, първият на година и два месеца, петият на три и половина! Ходили сме на невролог общо три пъти и в болница сме лежали, но днес му беше първото и единствено ЕЕГ. Прочетох темата малко по диагонал, доста се вълнувам и бързам да пиша, извинете, ако нещо съм пропуснала и задавам обсъждани вече въпроси! Та били сме при проф. Божинова преди година, същото чух както и момичето малко по-горе на тази страница - няма нужда от ЕЕГ! Но ако направи следващ, те тогава бяха още 4, започваме Конвулекс! Днес ЕЕГ-то си беше съвсем нормално, без никакви отклонения! И все пак превантивно за година Конвулекс! Това доц. Найденов от Педиатрията! Много му са гърчовете казва! Отделно диазепам при всяка Т, превантивно! Не знам вече какво да мисля, толкова сме объркани с татко му! Имаме час и за д-р Христова в Токуда, да чуем и нея! Но ако и тя каже Конвулекс?!..
Има ли други на Конвулекс, без да е поставена диагноза епилепсия? Редно ли е наистина превантивно да се дава или просто се презастраховат? Не знам как да постъпим, не знам!

# 86
  • София
Ох, elleni, само при мисълта, че може да се случи 2ри път и настръхвам, а ти си го преживяла 5 пъти  Hug
И аз се замислям да запиша час при Христова, за второ мнение. Във вашия случай може би и аз бих давала превантивно Диазепам, не знам....,а за Конвулекс-а не мога нищо да кажа. Дано не ви се случва повече  Hug

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 20:13 от Felicity♥

# 87
  • София, Люлин-8
elleni Пет гърча са си много действително една профилактика с Конвулекс няма да е зле във вашия случай. Такова количество пристъпи означава, че детето е с много нисък гърчов праг. Не се сърдете на проф.Божинова за ЕЕГ-тата, при всички е практика при фибрилни гърчове да не се пускат, защото практически не са информативни. Ако сте притеснени изчакайте минимум 2 седмици след гърча и можете да пуснете ЕЕГ при д-р Попова в МЦ "Санус", струва 40 лв. Но от опит ще ви кажа че ЕЕГ-то не винаги дава достатъчна информация. Моята дъщеричка е с епилепсия и към момента има само 2 ЕЕГ-та с изменения, а останалите са напълно нормални въпреки, че прави много пристъпи. Peace
  elleni Наблюдавай детенце за някакви други прояви когато няма температура, например втренчвания и неконтакност, потрепервания на крайниците, чести залитания и падания, много примигвания в серии и такива необичайни неща. Проф. Божинова на нас ни изписа Конвулекса когато малката беше на година поради друго заболяване (тогава още не беше с диагноза епилепсиа) за 6 месеца. Аз се притесних от страничните ефекти и не го дадох. И година по-късно започнаха епилептичните пристъпи, като към момента състоянието на малката хич не е добро, прави много пристъпи през ден през два. И сега постоянно се питам дали ако бях започнала тогава да го давам дали нямаше сега състоянието на детето да е по-добро.  Sad
Затова те съветвам потърси още едно мнение за да си спокойна, но ако пак ти препоръчат да даваш Конвулекс, по-добре го започни.  Peace

Последна редакция: чт, 13 ное 2014, 06:18 от romanol

# 88
  • ту тук, ту там
Felicity, romanol, много ви благодаря, че се включихте, момичета!  Hug
Да, много са наистина пет гърча, знам! Повече от година нямахме, мислех, че всичко е останало зад гърба ни, но преди месец като го оставихме при нашите за два дни и пак се е случило! ЕЕГ-то всъщност се случва вчера, повече от месец след последния гърч!
Други симптоми подобни на описаните не сме забелязвали досега, имаме проблеми с нервност, раздразнителност, гняв, агресивно поведение, което се случва без видима причина, предимно когато му се спи! По-скоро се страхувам да не са симптоми за хиперактивност! Или?! Спането ни е голям проблем, по-скоро заспиването, приспиваме се с часове, голяма борба е, просто не приема мисълта, че трябва да спи и се опитва да го отлага във времето!
Иначе и ние стигнахме до извода, че ако и д-р Христова каже да даваме Конвулекс, ще го започнем! Ако каже да не даваме, ще мислим още, т.е. не казвам, че няма да даваме, просто ще премислим още веднъж! Аз вчера бях по-категорична, че е излишно, сега колкото повече чета и усещам, че се разколебавам. И татко му така го усещам!
Всъщност се чудя дали ни го изписват, за да предотвратят развиване на епилепсия (възможно ли е да я предотвратим така?!) или за да лекуват потенциална (скрита!) епилепсия! И точно така смятам да задам въпроса си на следващия преглед в Токуда на 3 декември!
Благодаря ви още веднъж!
romanol, желая ви много сили, дано се преборите с това!  Hug
Felicity и другите момичета, дано никога повече не ви се случва, дано!  Praynig

# 89
Подкрепям напълно Романол. Откакто бебчо е на Конвулекс, фебрилните гърчове спряха - дори и при над 39.5, конвулексът е бетон. Моето мнение е, че по-добре да се дава Конвулекс и да се спрат фебрилните гърчове преди да се е променило ЕЕГ-то. Промени ли се ЕЕГ-то, тогава вече нещата драстично се усложняват... При фебрилни гърчове профилактиката с диазепам в малки дози за няколко дни при температура над 37.5 явно вече се препоръчва от Детските невролози.... \лично имам задръжки към диазепама и ривотрила и не ги прилагам, само при гърч над 2 минути слагам ректално еднократно диазепам, според мен конвулексът е по-добър избор, защото е също профилактика да не се развие епилепсия\. ЕЕГ винаги може да направите платено в Свети Наум - на регистратурата като питате ще ви обяснят къде е кабинета - не е необходимо направление от лекар и струва 40 лв. Винаги платено може да направите и Ядрено магнитен резонанс...
Имунизациите се отлагат от Комисията по имунизациите - минава се на такава комисия и поради гърчовете и терапията с антиконвулсанти те издават разрешение за отлагане на имунизациите, но ще ви трябва и такова становище от детски невролог. Направление за явяване пред Комисията по ваксините се издава от педиатъра на детето.

Последна редакция: сб, 15 ное 2014, 08:33 от LifeIsBeautiful

Общи условия

Активация на акаунт