Американски колеж прием 2013-трета тема

• 91 520
  • 800
  •   1
Отговори
# 30
  • България
rosss честито за приема в най-желания университет!
Благодаря за информацията, която си предоставила в темата!   bouquet

# 31
Здравейте,

най-сетне нова тема за АК!

rosss поздравления за детето. Помня твоите постове за АК от преди няколко години и в тях ясно личеше колко упорито дете е дъщеря ти.

Ние ще кандидатстваме сега - на 17 март. Дано успеем, тъй като ще разчитаем на финансова помощ.

Ще следя всички мнения в темата с интерес, най-вече на родители, които могат да споделят своя опит около подготовката, изпита, ученето и изобщо живота в АК.

Успешен ден!

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 09:17 от galka

# 32
Моля модераторите да преместят тази тема в подходящия подфорум - например в Нашите деца - Деца в училищна възраст, защото така е трудно достъпна. И поради тази причина не се включват повече родители, които това пряко ги касае.
Благодаря предварително!

# 33
  • София
Модераторите затвориха старата тема и изрично настояха да бъде тук тази тема.
Вероятно заради дискусиите, които се водеха не винаги по темата.

# 34
Чета ви с интерес, на нас също ни предстои кандидатстване, но чак след 2 години. Дъщеря ми отсега (5ти клас е) знае къде иска да учи - вече четвърта година ходи на целогодишните съботни курсове по английски в Американския колеж и за нея няма и грам съмнение - това е нейното училище. (дай Боже!)
Исках да попитам, защото не намерих тази информация - писането на есе задължителен изпит ли е за всички кандидати, или е само за приетите?

# 35
  • София
Изпитът е писане на есе + тест общо за всички. А кандидатстващите за стипендия пишат още 1 есе.

# 36
zuri, благодаря много!
Значи затова съм се объркала - в сайта на колежа пише, че на изпита се дават есе + задачи, а в предните теми четох за есе, което се пише при кандидатстване за стипендия от вече приетите ученици и не знаех защо е това разминаване. А всъщност, есетата били две.
Нищо, имаме време да проучим всичко - имаме още 2 години и половина, а догодина ще запиша дъщерята към някоя от школите, само се чудя дали Магнет или Лого-3, ще ровя по старите теми за отзиви.

# 37
Ironic какво се има предвид под имотно състояние? Повечето българи имат собсвени жилища.

# 38
  • България
 За мен лично това е голямата загадка в АК, но така или иначе мисля, предлагат сериозно намаляване на таксата на семейства, които наистина се нуждаят от това.
 За отстъпки от 5-10% не коментирам, защото това не е съществена отстъпка.

# 39
Четох, че стипендиите са 3 на брой. За тях ли се пише есе? Или за намаляване на таксата? Намалението не е ли само въз основа дохода на семейството?

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 16:58 от Анонимен

# 40
Жасмин,

за 3 пълни стипендии се пише допълнителното есе. Но за да стигнеш до писането на това есе е необходимо да си одобрен за финансова помощ т.е. да са преценили, че доходите ти са наистина ниски.

Жасмин,
Скрит текст:
Видях какво имотно състоьяние описваш за себе си и вероятно ще бъдете одобрени за финансова помощ, но извинявай за неудобния въпрос: при това материално състояние - как си позволяваш да пращаш детето си виче 4 години ан съботния курс по английски език в АК? Бях останала с впечатление, че тези курсове са си скъпички. Още веднъж се извинявам, ако съм те засегнала с въпроса, просто ми стана интересно. Иначе нищо лично.  

# 41
  • под Витоша
Мили мами, не искам за Ви обезсърчавам, но въобще не се надявайте на намаляването на таксата  като условие да учите в колежа....
Ако все пак получите намаление - това не е гаранция, че следващата година също ще получите намаление.

Последна редакция: нд, 20 яну 2013, 22:31 от ДиВа ツ

# 42
galka, благодаря много - сега вече разбрах за есето. Но ако наистина намалението на таксата е само 10-15%, това е много неприятна новина за мен... аз си мислех, че могат да намалят над 50%, явно съм се заблудила. Важно да го знам, за да не храним напразни надежди. Но при всички положения, детето ще пробва и в 2 езикови гимназии, няма да разчитаме само на прием в колежа.

Скрит текст:
Курсовете не са чак толкова скъпи, съпоставими са с тези на други школи - примерно, излизат с 200 лв. по-скъпи, отколкото в Британика. Ако този в американския колеж е 1100 лв. за цялата година, в Британика е 900.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 22:34 от Анонимен

# 43
  • София
Дават и по-голям процент.
Дъщеря ми кандидатстваше в АК и в другите гимназии. Приеха я по първото и желание. И тя трябваше да избира. Обясних й, че таксата е много висока за мен и решихме, че ако ни отпуснат добра фин.помощ ще учи в колежа, ако не отива в другата гимназия. И всяка година е наясно, че така стои въпроса - ако не ни отпуснат необходимата помощ ще трябва да отиде в друго училище. А всяка година в колежа си заслужава.
ДиВа, може и да си права, че успехът на ученика частично определя отпускането на фин. помощ, т.е. при по-добри резултати  и небогати родители са по-склонни да отпуснат по-висок процент.

# 44
  • София
Ironic какво се има предвид под имотно състояние? Повечето българи имат собсвени жилища.

Под имотно състояние се разбират всички недвижимости, които се водят на родителите или децата. Жилището, в което живеете и е ваша собственост не е проблем за одобрение, но ако имате повече, вероятността за одобрение е по-малка.
Ние получихме добро намаление, въпреки добите доходи и имотите, но пък и дъщеря ми се справи блестящо на изпита. Умишлено не изпадам в подробности за финансово състояние, тъй като не смятам за редно обсъждането им тук под какъвто и да е предтекст.
Получих уверение, че ако финасовото и имотно ни състояние не се промени драстично, то остъпката ще се запази за целия срок на обучение.
П.П. Междудругото таксата за тази година се намалява със 100 евро, които ще бъдат приспаднати от таксата за втория срок.

Последна редакция: пт, 11 яну 2013, 18:29 от Ironic

Общи условия

Активация на акаунт