Американски колеж прием 2013-трета тема

• 93 333
  • 800
  •   1
Отговори
# 165
Наистина след размисъл, не изглежда толкова лесна темата....От това ме е страх, че лесната тема подхлъзва децата да мислят по-повърхностно.....В крайна сметка, обаче есето не е определящо все пак формира само 20% от крайния резултат. Отсяването ще дойде от математиката. Сега, след изпита ми се иска много ад вярвам, на постовете на kodbg, че конкуренцията е почти никаква Twisted Evil Обаче реалността показва друго.....Ще покажат наистина резултатите.
Майките, които имат опит, да споделят дали децата им като излезнат от изпита имат реална представа как са се справили и какво споделят? Как идентифицират дали са решили правилно математическите задачи? Интересно ми е, дали тяхната преценка се препокрива с действителните резултати впоследствие?     newsm78

# 166
  • София
mamabama, аз не съм го разпитвала повече- просто го оставих да почине, беше доста напрегнат последната седмица, а и каквото е направил, вече го е направил Simple Smile
Да, принципно за есето съм съгласна, но в същата опасност може да изпаднат и при по-сложна тема...това поне им е близко. Simple Smile
zuri, благодаря ти за обясненията, предполагам, че оценката ще е разбита, за да се ориентираме с какво се е справил.
Също така, хич не ми се иска конкуренцията да е слаба. Честно казано, по-добре да не го приемат, отколкото да го приемат, и да се окаже, че  конкуренция липсва... Не защото  е много добър, просто е леко инертен и зависи повече от средата, отколкото от личната амбиция...

# 167
  • София
Майките, които имат опит, да споделят дали децата им като излезнат от изпита имат реална представа как са се справили и какво споделят?
Синът ми си позна резултата - имаше 3% повече от очакванията си.
Естествено всяко дете е различно, ако дъщеря ти е запозната с формата вероятността да познае резултата според мен е по-голяма. Отпуснете се, това е най-важно и за двете ви сега. Правете разни неща така, че мисълта за резултата да не е все в главите ви. Вие си знаете най-добре какво работи при вас.

# 168
Мисля, че е нормално децата да са смутени и изморени, както и да дават противоречиви мнения за това как са се справили. Е, ако не са излючителни състезатели и претръпнали в подобни състезания. Виждам, че с времето нещата се наместват и вече се разказва по-адекватно.  Наистина каквото са направили, направили. Сега е важно да си починат и спокойно да чакаме резултатите. Относно конкуренцията - мисля, че такава има - и кандидатите са повече, голяма част от децата са се готвили специално, други си го могат (както  твърдят част от участниците във форума). Изискванията на самия колеж също дърпат децата напред.
Според мен дори и само заради креативността и екипната работа, описани в тази статия, АК е  различното училище. Не всичко се измерва с оценки, балове, престижни увиверситети....
Приятна вечер и хубава и успешна нова седмица.
Статия написана от ученик на АК.
Разсъждения от Харлем шейки креативността до работата в екип, отговорността и спортът.

http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2013/03/16/202348 … em_sheik_ili_tri/

# 169
Наистина след размисъл, не изглежда толкова лесна темата....От това ме е страх, че лесната тема подхлъзва децата да мислят по-повърхностно................
Майките, които имат опит, да споделят дали децата им като излезнат от изпита имат реална представа как са се справили и какво споделят? Как идентифицират дали са решили правилно математическите задачи? Интересно ми е, дали тяхната преценка се препокрива с действителните резултати впоследствие?     newsm78

За да се изкара добра оценка на есето стига да е писано грамотно (без граматически и правописни грешки) и да има добре структурирана теза. Разликата между такива есета и супер, хипер добри такива е в рамките на 2-3 точки само.

Що се отнася до реалната представа за направеното - много малко деца имат тази дарба. Обикновено след олимпиада всички са решили всичко, пък после се оказва много различна картинката. На bib.bib детето е познало, защото явно го има този талант, а има опит от...някое училище Mr. Green

# 170
  • София
Mamabama, обикновено синът ми реално преценява представянето си. Тъй като семейният съвет реши да се яви без специална подготовка за колежа, преди две-три седмици го пратих на пробен, за да разбере за какво става въпрос. Прибра се втрещен и обяви, че не очаква дори задоволителен резултат. Действително процентите му хич не бяха за завиждане. Все пак, с такъв резултат миналата година щеше да е вътре. Днес беше определено различно. Сподели, че е било много по-лесно от пробния изпит, голяма част от задачите били свързани с материала за седми клас, логическата част го е затруднила и естествено е пуснал някой и друг фиш Тото. Към есето май е подходил доста буквално, което не е характерно за него, но ще видим. Когато се прибира от пробните по БЕЛ и МАТ общо взето очакванията му за резултатите са адекватни на поставената му оценка, но действително зависи от детето.

# 171
Е, как беше изпита? Как бяха задачите, особено логическите, и есето? Някой да сподели мнение?

# 172
Тази година Американският колеж си направи експеримент със задачите по математика в едната им част, включвайки задачи подходящи за олимпиада по математика за 7 клас - това си беше направо капан, особено за кандидатстващите, които са се готвили специално за приемния изпит в колежа. Последните 10 години такава математическа част не е давана, за сметка на това обаче тестът бе компенсиран от лесни задачи в частта "логика" и "български език". Поне това е мнението на сина ми. И не се беше зарадвал особено на есето - "по-безлична тема едва ли можеше да се измисли..." - ми сподели той. Наистина дори и петокласници ще напишат 2 страници без проблем и без правописни грешки по темата...
С две думи - Американският колеж в София явно се превръща в сериозен конкурент при привличане на кадри предназначени по принцип за СМГ, както и че тази година май ще се влиза на първо класиране с резултати до около 50-49%.

# 173
Цитат
включвайки задачи подходящи за олимпиада по математика за 7 клас

Това малко ме съмнява newsm78 Форматът на изпита за АК не позволява такива задачи. На олимпиада по математика децата имат 4 часа за 3 или 4 задачи. Искат се анализ и описване. В АК има по броени минути за задача. Може би искаш да кажеш стандартни математически задачи като за ВО? Това вече е нещо много по-различно, но не е капан, защото такива задачи трябва да са по силите на всеки отличник, а нали условие за прием в АК е и наличие на успех над 5,00 или 5,50 (забравила съм точно). По-скоро уплашени от падащия бал в АК са решили да минат към по-стандартен изпит, което е тъпо, защото съвсем ще ги обезличи и ще елиминира разликата с другите езикови гимназии.

# 174
подкрепям изказването на SimonRichwell относно математиката, но есето си е чист капан Simple Smile при лесна тема се търси оригиналност, която за момента никой не е споделил. Явно всички деца се пуснали по наклона с буквално приемане на темата. За съжаление и ние сме в този кюп така, че явно продължа ме напред и забравяме за АК Simple Smile

# 175
Аз пък съм съгаласнана с Черна станция, особено в частта на нейния пост: "По-скоро уплашени от падащия бал в АК са решили да минат към по-стандартен изпит, което е тъпо, защото съвсем ще ги обезличи и ще елиминира разликата с другите езикови гимназии".  Оригиналният формат на изпита е друг и тества способността да мислиш и да се справяш с определен обем задачи под стрес т.е. да подхождаш стратегически. Това, че в България някой си побългарява нещата поради една или друга причина е съвсем друга тема. 

petiasd, това, че дъщеря ти е писала буквално по темата все още нищо не означава. Така, че не бързай да забравяш АК, нека първо излезнат резултатите. Все пак крайния резултат е комплексна оценка.   

# 176
  • България
Явно всички деца се пуснали по наклона с буквално приемане на темата. За съжаление и ние сме в този кюп така, че явно продължа ме напред и забравяме за АК Simple Smile

Не е важна абсолютната стойност на оценката, а колко по-високи оценки има преди нея.

# 177
Онзи тест с 34 задачи ли имате предвид, че е бил не какъвто трябва?
Повечето задачи в него, доколкото разбрах са били с отворен отговор, т.е. няма как и на тото да се играят, не виждам нищо общо със стандартния изпит.
Или за друг от тестовете говорите? newsm78

# 178
Нова, твоето дете какво споделя? Какви са му впечатленията от изпита в АК? 

# 179
есето си е чист капан Simple Smile при лесна тема се търси оригиналност, която за момента никой не е споделил. Явно всички деца се пуснали по наклона с буквално приемане на темата. За съжаление и ние сме в този кюп така, че явно продължа ме напред и забравяме за АК Simple Smile

Хайде, хайде или скромничиш лицемерно (или суеверно), или много бъркаш. Есето не решава нещата. Първо, за грамотно писане и подреждане дават достатъчно висока оценка, а бонусът за нестандартен подход са едва няколко точки, които се губят в цялата оценка. И второ, това е състезание, а не покриване на ниво. Важно е  колко са пред теб, а не каква ти е оценката.

Общи условия

Активация на акаунт