Американски колеж прием 2013-трета тема

• 93 393
  • 800
  •   1
Отговори
# 360
Изобщо нямам идея върху какво да се готвим.
Тук има три примерни теста, давани на пробни изпити в ПЧМГ за кандидатстване в АК. Горе-долу да се ориентираш какво представлява изпита.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=451475.msg13438790#msg13438790

# 361
Моля ви, ако си спомнят децата ви нещо от този изпит и са го споделили, да дадете примери!
Изобщо нямам идея върху какво да се готвим.

Свалете си задачи от Европейско кенгуру и ги решавайте. Те са най-близко като формат и има за много години назад. Като гледам от тази година част от задачите се доближават и до стандартните матури, значи решавайте и сборници за кандидатстване след 7 клас. И може да си купите и Математическа читанка за 3-4 клас. По нея учат в курсовете на СМГ и там се дават основите на логическите задачи.

# 362
Свалете си задачи от Европейско кенгуру и ги решавайте. Те са най-близко като формат и има за много години назад. Като гледам от тази година част от задачите се доближават и до стандартните матури, значи решавайте и сборници за кандидатстване след 7 клас. И може да си купите и Математическа читанка за 3-4 клас. По нея учат в курсовете на СМГ и там се дават основите на логическите задачи.

Тук има три примерни теста, давани на пробни изпити в ПЧМГ за кандидатстване в АК. Горе-долу да се ориентираш какво представлява изпита.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=451475.msg13438790#msg13438790

Много благодаря за съветите!  Hug
Читанките ги имаме, купих ги за сина ми, който пък е върл фен на математиката, за разлика от кака си.
Някои от линковете на пробните изпити водят към празна страница. Но нищо, да добия идея, за да търся помагала. Ние все пак имаме време, за 2 години трябва да успеем да вдигнем нивото.

# 363
Някои от линковете на пробните изпити водят към празна страница.
Да, при мен два не се отварят.
Ще ги оправя по-късно.

# 364
Копирам това мнение от друга тема, дано не се сърди авторът.

Сега се зачетох в наредбата за прием на ученици след 7-ми клас, сроковете и заедно с това отворих календара за записване на АК. Какво излиза:
- ако си приет, не резерва, и НЕ кандидатстваш за финансова помощ, срока ти за записване е 04.07 , за НБО срока за първо класиране е 26,06, а записването е от 27.06 до 01.07, тоест нямаш проблем да си видиш къде са те приели и ако не ти харесва да идеш в колежа...
Обаче:
-ако си приет от резервите (първите резерви, там са разделени в календара, изброени са с бал от...до...), както и ако кандидатстваш за намаляване на учебната такса (уведомяват те за решението на комисията до 17.06), то тогава срока за записване е , забележете, до 26.06, тоест до деня в който излиза първо класиране в НВО...
Тоест, ако кандидатстваш за стипендия и са ти дали такава, повече избор нямаш. Ако си резерва - тоже. Или се записваш до 26.06, или чакаш да видиш първо класиране и тръгваш по другия път...
През 2004 когато приеха голямото ми дете нямаше никакъв проблем да избереш. И сега няма, но за приетите от воле. И без желание за стипендия.
А малката я приеха, 36-та...

Защо така са го измислили тази година?  newsm78

# 365
  • Sofia
Mryn моята дъщеря е с шести резултат,62.4% и е след твоята Wink Тя е максималист и се тръшкаше,защото на пробните изпити правеше 70%. Ходи четири месеца на уроци с голямо удоволствие.

# 366
Чера станция, благодаря за отговора!

Zuri, аз същото си мислех и за артистите от театралното представление в началото на месеца. Наистина големи таланти. Тези умения само от заниманията в клубовете ли са? Много профи беше всичко.
Традиционно концертите и представленията им са на ниво и е удоволствие да се гледат. Децата ги създават по време на клубните занимания. Някой от децата /малка част/ и преди колежа, а и по време на колежа си се занимават и допълнително с изкуство.
А за концерта на преподавателите дъщеря ми си отлага всякакви други занимания и тренировки, за да го гледа. Гледах миналогодишния на диск. Бях изключително приятно изненадана, пусках си го няколко пъти и сега с нетърпение чакам диска от тазгодишния концерт.

Моят син е от приетите, без подготовка.
 Яви се на изпита в АК по мое настояване .
 Има деца от неговият клас, които от 2 години  Shocked ходят на уроци и не са приети или са резерви - е това не мога да го разбера!
Браво на сина Ви!
Относно децата ходили на уроци и несправили се добре, не мисля, че проблема е в неподготвеност. Дъщеря ми имаше приятелка, която се готвеше от 4-ти клас и се справяше по мое мнение много добре с този тип задачи. Не можа да влезе и в резервите. Но това дете от 4-ти клас е мечтаело да учи в колежа и никъде другаде. В деня на изпита идва психологическия проблем при тези деца, за които това не е просто избор номер едно, а единствено желание. Вадя си тези изводи и от собствен опит. Дъщеря ми също ми беше заявила, че не желае да учи никъде другаде. Тогава не съзнавах, че това може да доведе до психологичен проблем по време на изпита, но когато я видях в деня на изпита - все едно не беше моето дете. Естествено, че се опитвах да я успокоя. И преди това бяхме коментирали, че тя се справя перфектно с такъв тип задачи... но и тя после споделяше, че когато знаеш, че няма друга възможност е била меко казано напрегната. За щастие се беше справила, не както искаше и може. Деца, на които после помагаше със задачи, бяха много места на приемния изпит преди нея. На родителската среща в 9ти клас госпожата ми каза "О, майката на .... Та нея мога да я пусна да им преподава". И САТ математиката й е отлична. И до сега почти за всички контролни свършва първа и нямам спомен за оценка различна от отличен. Не го пиша, за да се хваля, а в подкрепа на доводите си, че в тази възраст психиката им е още много крехка. Бяхме се явявали по състезания, не беше проблема в това, а точно "в единственото желание".
Вече и съзнанието й е на друго ниво, както и много други фактори и този проблем го няма, но тогава стоеше и го отчитам като моя грешка.

Жасмин, и аз подкрепям мнението, че задачите от Европейско кенгуру са най-подходящи.
Скоро като разчиствах ми попаднаха някой пробни изпити на Г-жа Домусчиева, от преди 5 години, ако проявявате интерес, ще ги потърся

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 10:20 от rosss

# 367
Жасмин, и аз подкрепям мнението, че задачите от Европейско кенгуру са най-подходящи.
Скоро като разчиствах ми попаднаха някой пробни изпити на Г-жа Домусчиева, от преди 5 години, ако проявявате интерес, ще ги потърся

О, разбира се, че проявявам интерес! Много ще съм ти благодарна!  Heart Eyes

# 368
Поздравления на приетите и успех на чакащите резерви!
Моят син ще кандидатства 2014 и сега проучвам начините за подготовка. Бих искала да попитам и майките на две приети момичета миналата година Ironic и ВаняМ, които посещаваха школа Софроний, дали в школата има часове за подготовка за АК или само за ВО?

# 369
За Софроний не знам, но със сигурност има в Магнет, лого3 и ПЧМГ отделни курсове... Освен двамата известни преподаватели в София, които готвят за там.
Вече дали ви е нужно, или не особено, трябва да прецените. Материалът не е много по-различен от стандартната подготовка по математика, просто в обикновените училища не са така застъпени логическите задачи, както в математическите . Добър ориентир са олимпиадите (като логика), задачите за Кенгуру както и споменатите вече две части на Математическа читанка на Златилов, продава се в книжарницата на СМГ. Нощо че е за 3-4 клас, там са прекрасно и достъпно разписани неща. които не се учат, или само се споменават в курса по математика за 4-7 клас в обикновените училища.
Останалото е превръщането на решаването на задачите в рутина, упражнения, упражнения докато детето с един поглед започне да вижда капаните, с които са пълни тестовете, а те, освен по-сложните опират и до простички неща - метри/ см , квадратни в кубични единици, да знаеш че литър вода е 1 куб. дециметър, че лодката плува върху водата и при прилив се качва заедно с нея нагоре, така че няма как да се залее и едно стъпало от пуснатата от борда й стълба, нищо че услужливо ти е казано колко е дебело то и през колко сантиметра са стъпалата и други подобни хитрини, които са си формална логика.
И другото много важно - стратегия, подход при решаване на тестове - да не се забиеш в сложната задача, а за времето, което ще загубиш с нея да решиш няколко прости, всичките имат еднакво тегло....
Тестове от Домусчиева и аз имах, дадохме ги миналата година на приятели и се затриха за съжаление. Имаше един примерен тест от колежа, от 93год, даван на информационна среща някога, ако го намеря, ще го кача.
Иначе школите ревностно пазят материалите - нищо няма в нета, освен тестовете на ПЧМГ, но те са май по-сложни от необходимото...Но е разбираемо, там са на принципа ден година храни, таргет групата се предполага да е платежоспособна, времето за уроци е два месеца по-малко от подготовката за НВО и цените са други...

# 370
StefanB, благодаря за изчерпателния отговор, школите подготвящи за АК горе-долу ги знам, но им знам и цените също, за това питах дали с подготовка за ВО може да стане работата. Синът ми ходи на курс в СМГ 3 и 4 клас, та читанките ги имаме, онзи ден ги преглеждахме, но сега много лесни му се виждат задачите там. Вие ще записвате ли дъщеря си или ще се явявате на изпитите за държавните гимназии?

# 371
Естествено, че ще се явим на изпит за гимназиите. като минем през него, ще видим. Още и ние не сме много наясно какво точно искаме, немската не ни е цел - детето завършва Шилер и ще вземе сега на 10-ти третия сертификат, след 8 години немски мисля че е редно да вземе друг език. СМГ не ще и да чуе, остават английска и френска и испанска гимназии.. нека видим бала и ще му мислим, още повече че като чета в условията за стипендии как за Колежа децата над 18 не ги броят за член от семейството, нищо че са студенти и струват в Европа точно колкото би била месечната вноска на ученик в АК на пълна такса, а , и че второ дете в Колежа за тях не значи нищо, малко се замислям дали пък наистина струва. Щото девойката освен ученичка ще става и студентка, все пак , а с майка й не сме вечни...
Не знам...
Засега се радваме на успеха, да мине НВО, ще решаваме.

# 372
СМГ не ще и да чуе, остават английска и френска и испанска гимназии..

Испанската гимназия и на нас ни е резервен вариант, ако не ни вземат в АК.  Peace

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 12:04 от Анонимен

# 373
  • България
... за това питах дали с подготовка за ВО може да стане работата.

Твърдо ДА. Плюс допълнителни субективни фактори.

# 374
Твърдо ДА. Плюс допълнителни субективни фактори.
Laughing Hug

Вземете предвид мнението на Рос- голямото пренавиване понякога може да играе лоша роля.
Но нека не се приписват всички заслуги на децата, които не са се готвили специално за изпита на "необременената" им психика.

Общи условия

Активация на акаунт