Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 7

• 61 271
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря, Miami_beach! За полезната информация също   Hug !
Аз съм си сътворила една екселска таблица за сметки и вчера отворих хладилника, спретнах една голяма чиния с месо, кашкавал и каквото си харесах, огледах етикетите и изчислих дневен порцион за 1000 ккал.
За днес умувам още...Ровичкам в нета да видя луканката на Маджаров с какви стойности е, но не откривам...

Не успявам да си покажа таблицата, размества ми колонките, затова накратко...
За вчера: 1кофичка кисело мл.400гр.Елена с пробиотик, 3ф. хляб вита с кълнове, 100гр. месо, 100кашкавал, 100гр. сирене, 50гр.пушено сирене...
                Grinning
Успешна, отслабваща и щастлива седмица   bouquet!

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 09:21 от setony

# 16
  • София
Сети, добре дошла и от мен! Simple Smile Успехи и приятни мигове с калориите.        bouquet

Маями, много сложна табличка, много научно изглежда. А какво значат звездичките? Аз изчислих първата комбинация с моя калкулатор. Можеж да я видиш тук - http://calories.bg/profile.php?view=analyze&recipe=434&mode=stf .

На мен ми излиза 1716 калории, има някои дребни разминавания в храните - например моцарелата е 300 калории, и е тази от базата данни на американците - http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/26 , крехката шунка е 107 калории, а при теб е 97 калории, при мен със сигурност йогурта е с малко повече калории от българските млека, но го ползвам, заради пълното хранително инфо. Това са разминавания предполагам от етикетите или малко от видовете.

Не е лоша комбинацията - струва ми се, че мазнините са съвсем малко повече от моя вкус. Интересно е, че вит. В12 е съвсем достатъчен, аз съм решила, че основно с агнешко можеш да си го набавиш, но и Моцарелата има добри стойности и качествената е добър вариант. Също се загледах в минералите - фосфора е много 300%, а знам, че той не е добре да е толкова. Но и при мен винаги го има в повече. Желязото е добре като количество за мъже, но жените трябва да консумират повече защото губят с месечния цикъл. За този минерал 1 чай с мащерка може би ще оправи положението.

За витамин Е, който виждам и при двете комбинации, че е малко. Аз от 1 година гледам едно био растително масло от пшеничен зародиш в магазин Зоя, най-накрая го купих. С една капка се допълва вит. Е и не се натоварваш с много мазнина.

Моята идеална комбинация, която ви споделих миналата седмица, я обобщих тук - http://sence.wordpress.com/2012/10/23/ideal/

Събота обиколихме всички споменавани в края на миналата тема магазини, купихме качествени продукти, почти ги изядохме. Много съм доволна от млечните продукти на Берьозка - и сметаната, и маслото, и изварата. А един кефир 3,5% масленост ми се отразява добре на корема, направо е спаднал, без упражнения - обичам това положение Simple Smile

Снощи бях с ранна белтъчинна вечеря, но си легнах късно, а не е добре за хормона на отслабването Simple Smile. За днес на обяд ще дояждаме домашен леберкез от кайма. Направих го по рецептата от миналата седмица, има форма на леберкез, а на вкус е руло от кайма. За вечеря пиле Дюк и рататуй. Дано да се вместя в малко количество, че искам да преборя следващия кг.

Подробен отчет даден. Приятно и нискокалорични дни Simple Smile

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 11:49 от TanyaMG

# 17
Tanya - ами табличката сложна, сложнаааа.... колкото да обхване по-важните витамини и минерали Wink Звездичките маркират по-важните източници на съответния показател (витамин, минерал). Това НЕ значи, че другите храни НЕ съдържат този елемент,,,,, може да го има и в другите, но аз като сглобя до 100% и спирам да добавям нови източници  Laughing Хубаво, че си направила проверка на сметките и е нормално да има разлики в калориите. Аз съм ползвал повечето български таблици за калориите ИЛИ направо от етикета на продукта. И това се различава от данните в американската база данни на храни! Повече се чудя защо има толкова сериозни разлики за % витамини и минерали, след като за тях аз гледах именно американските данни, а ти - данните от оня сайт, който реално използва превода на същите американски данни!?  Crazy Предполагам, че идва от различното приравняване на продуктите.... Аз приравнявам "моите" продукти на някой сходен продукт (ако няма същя) от американската база данни и после ползвам инфото за съдържание на витамини и минерали оттам, а за калорите - тези, които съм си ползвал и досега (разказах по-горе). За витамините С и А - няма проблем. Те лесно се набявят на 100 и повече %... Но за витамин D и Е - не е така.... Приравнил съм "моята" риба на съответна риба от базата на USDA и съм "постигнал" нормата за витамин D.... Но ако вземеш съседната риба, чието описание не е много по-различно, то USDA не ти дават нищо за вит. D  Crazy Въобще за тоя витамин те имат много "дупки" в данните си! Sad А той е важен за друго нещо - усвояемостта на всички витамини от групата В е добра само, ако паралелно с това поемаш и витамин D! А за какво ни трябват витамините В - няма да споменавам сега  Confused Т.е. може да поемеш доста витамини В1,В2,В6,В12, но ако нямаш достатъчно D - те в големия си процент си преминават и отминават, а не се усвояват (задържат)  в организма. Демек - язък за усилията!  Rolling Eyes Също проблемно е набавянето на вит. Е..... Четох за тия кълнове, но за масло от тях - НЕ съм... Хелле че пък само 1 капка от това масло ти набавя витамина за деня,,,, Това звучи перспективно!  Thinking

# 18
  • София
Маями, ти коя риба си гледал с добро съдържание на вит. Д. Аз гледах риби около 74 калории за 100 грама /колкото си ги посочил в таблицата/ и видях тези 2 от нашия пазар - и двете са  тип хек, мерлуза и т.н. леки риби и при двете вит. Д е малко:
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4372
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4390

Витамин Д е повече при тлъстите риби, и за това ми стана интересно нискокалорична риба с доста вит. Д, ето 2 примера за по-тлъсти риби
Херинга със 158 калории - http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4396, има вит. Д
Скумрия с 208 калории - http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4403, има вит. Д

А иначе вит. Д се синтезира от слънцето и едно от най-важните неща е да стоим по 30 мин. на ден на слънце. През лятото си събираме допълнителни запаси.

Разговора ме подсети, да отбележа нещо за вит. Д в моята идеална комбинация, защото той изглежда малко, но всъщност човек си го синтезира, зависи от начина му на живот. Вече и в БГ има хора от колата в офиса и по цял ден не ги вижда слънце и те трябва да мислят допълнително за вит Д.

Също да допълня, че е интесно каква норма си взел за вит. Д. - по българската таблица е 5 мсг, но американците от няколко години определят норма за възрастни 15 мсг. Според мен 15 мсг не можеш да набавиш с храна. И аз самата съм в лека чуденка по този въпрос, но мисля, че по българските стандарти и с достатъчно ходене на открито е добре. Аз и детето през януари-февруари /ако са мъгливи/ взимаме и като добавка.

Маями, да допълня и още нещо, че намерих риба с малко калории и прилично съдържание на Д. Това поне по данни е щуката, тя лесно се превежда pike , ето и двата източника -
http://calories.bg/prodinfo.php?prod=4144
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4419 , посочено е че съдържа 2,5 мсг витамин Д и това е 50% от нормата по БГ таблици.

За пангасиуса не знам много, подозирам, че е едни бели тънки замразени филета. Исках да го видя как е на английски и дали ще го намеря в американската база. Но попаднах на тази статия. Мисля, че не е много хранителна тази фабрично отглеждана риба и не може да се приравни към щуката.

Последна редакция: чт, 25 окт 2012, 16:11 от TanyaMG

# 19
  • 1st floor
За Пангасиус-а съм чела все лоши работи, не купувам такава риба!!!  Naughty Имаше цяла тема в Готварския...
Калории напоследък не броя стриктно, но внимавам да не прекалявам. Задържах мерките, с един малък плюс в талията. Но той видимо си е на корема, не на паласки, където свалям ужасно трудно...Коремчето ми се разваля от късните вечери... Crossing Arms
Въпреки всичко ви следя много стриктно.  Hug

# 20
Здравейте на всички режимни..Аз съм много недоволна от себе си върнах 2 килограма ,но ми личат (принципно винаги си ми личат дори наслух малко 2 кг само...) появи ми се коремче,паласки и леко целулит отзад на бедрата и дупето ..УЖАС  Cry Мотивирана съм ,но нестава толкова лесно ,дано до 1 2 седмици влезна в ритъм.А иначе за днес: 2 кафета,2 ябълки зелени,плодов сок,Пробиотично плодово мляко,и сурови ядки лешници,но не им зная грамажа понеже си чупя и ям ,а нямам мерилка...изчерпала съм лимита за днес

# 21
Tanya - предварително тенкю за инфото!  Hug Гледам, че е доста и сигурно чак утре ще го прегледам по-подробнои ще споделя още туй-онуй...  Flutter Засега нека кажа, че действително имах поредвид пангасиуса и действително точно в този вид си го купих - филета, бели и големи като парчета и замразени (от Лидл). Аз впоследствие го обратботвам така - сварявам всичката риба, евентуално малко осолена, на пара (в такъв специален уред) - става мн. бързо и доколкото знам при този вид обработка НЕ СЕ губят витамини хич! - после: това което ще се яде --> запичам на грил, а останалото - отива в хладилника, че не може да се изяде почти цяло кило риба на 1 път! Онова запеченото се овкусява допълнително с доматен сос. Сега последно съм си купил такъв сос италиански, с люти чушки (пипер) вътре, тип "Арабски" и с него става супер ОК!  Twisted Evil Иначе пише, че е за паста (спагети, талятели и др.) Акцията с пангасиуса беше преди 2 седмици.... Още не съм нацелил колко сол да слагам, де, та стана малко безсолно, ама пак ще пробвам др. седмица!   chef Гледам Непокорна се изказала зле за него, не знам защо.... на мен ми хареса тая риба! Пише че е виетнамска! Не ми хареса скумрията от БИЛЛА! Направо беше трагична!  Sick Ял съм много пъти скумрия и в столове и в ресторанти, ама толкова лош сорт НЕ бях ял, наистина!  Crazy Както и да е - няма да я повторя скоро!  Laughing Преди съм си купувал филе от сьомга и обработвам кулинарно по горната процедура! Става екстра!  Party Знам за добрите качества на херингата, но все се спирам на сьомга и херингата засега чака в магазина! Сега съм си взел една друга риба пак от Лидл - Alaska pollock fillet демек Филе от морска треска от Аляска! Изглежда много добре и ще я обработвам кулинарно както и онзи пангасиус и сьомгата!  Sunglasses Но пък не знам кога ще е, че тия дни ще липсвам от София....

Тенкю за инфото за витамин D! Знаех, че се синтезира при печене на слънце, ама като не знам колкооооо....  Crossing Arms Пък и то за мен печенето за тая година май приключи! Верно ходин 4-5 пъти до морето лятото, ама нали трябвало да се поема паралелно с витамините В! То тоя вит. D май не се складира, нищо че съм почернял порядъчно от слънцето и още ми личи сериозно!  Sunglasses А зимно времееее.... дори и да се разхождам навън при слънце - то колко е? --> като само лицето се пече пряко, а иначе сме все с дебели дрехи, хех! Иначе съм ползвал като норма за вит. D = 400 UI. Това в милиграми е между 14 и 15 мг. Прочел съм я някъде преди 5-6 месеца (не помня къде) и съм си я записал. Рибата която ползвах в моите 2 варианта е пангасиус и бяла риба, съответно с ID = 15010 и 15130 от американската база данни, докато сьомгата там е с "дупка" за витамин D, щото сьомгата съдържа D, ама нашите братя американците - незнайно защо - не са отбелязали нищо! Хапвам и риба тон от Тайландски консерви (само оттам, а всякакви други - ги подминавам!), които са риба тон във вода или собствен сос (не в олио и др.) ID от данните на USDA e 15126. За щастие! Щото именно риба тон в олио е с дупки в данните за витамин D, хех! А треската ще да е с ID = 15065 и е откровено разочароваща откъм вит. D - само 42 UI за 100 гр.!  Rolling Eyes Но пък на вид е добре и очаквам да е също така и на вкус, особено с италианския доматен сос!  Hug Peace

# 22
Добро утро!  kaffeetrmker_2 Да отчета набързо -1 кг от таз-седмичното ми мерене! Имам даже и -1 см в кръста! Мн. изненадващо и за мен самия това с КГ, щото броях калории през цялата седмица, ама доста пъти бях НАД целта за калории на ден! Но пък е хубаво така!  Hug

Тия 2-3 дена, още от днес следобед, хептен ще си разваля режима, че имам 1 такова мероприятие, където няма да се размине без доста хапване  Crazy Затова - ще гледам за следвашите 2 седмици да поддържам достигнатото ниво в КГ, а после ще атакувам пак останалите кг за смъкване!  Peace

# 23
  • В Балкана
Да се включа и аз за витамин Д, които се оказва, че е хормон.
Той е от изключително важно значение за протичането на много процеси в организма.
Тялото ни го складира само през лятото и то при условие, че сме излизали на слънце, а не "от колата в офиса и обратно", минимум за 15 мин. на ден. Разтворим е в мазнини и това означава да ядем добро количество от тях, за де не се губи Д-то. А не да се стреми да се яде, обезмаслено. И логично да се яде мазно, защото той самия се намира в "мазна среда" - рибено масло, мазни риби (скумрия), яйца, пълномаслено мляко, черен дроб.
Усвояването на Д-то помага за по-доброто усвояване на калций.
През зимните месеци или тези с по-малко слънце, се препоръчва да се взима и на добавки.

Другото важно за витамите е, да се има превид освен, къде се намират, до колко се усвояват от организма и предоставя ли им се нужната среда.

Маями, честит ти минус!   bouquet За пълнозърнестия хляб и аз мисля, че много си го надценил.  Laughing Чак такива полезности няма. А тези бисквитки що реших, че вече си ги спрял!?  Rolling Eyes

# 24
Привет и от мен!
Аз не издържах и се премерих, от около две седмици броя, но не съм мръднала кг., няма да стане без кростренажор, но пък съм доволна от малкото калории, чувствам се по-дееспособна Grinning.
Аз пангасиус много обичам и не се отказвам от него.Освен вкуса, другото което ми допада е, че не мирише при приготвянето, доста често присъства в менюто ни и мога да кажа, че дори запечен върху хартия само ми е ужасно вкусен.
Танче, като махна меда и шоколада, твоята идеална комбинация направо може да е и моята идеална комбинация  Laughing.
Аз вчера леко еднообразно, но пък достатъчно вкусно бях на "икейски" кюфтенца и 4 филийки вита с кълнове, + 2 кисели млека за деня. Вмъквам се в калориите. Днес изобщо нямам идея какво ще ям.
Честито на Митковците и успешен ден на всички  bouquet!

# 25
  • София
Маями, честит минус и от мен Simple Smile

За рибите ми се струваше много сложно - аз от 2 месеца спрях да ги ям, защото все четях страшни работи за отглеждането им.  Говори се за едни диви риби, че само те били добри. А това ми изглеждаше много екзотично и скъпо. И изведнъж се сетих, че нашите черноморски и дунавски риби са си точно диви, свободно отглеждани... Ще ходя скоро до Халите, последния път на щанда с рибите ми се стори, че има и български.

Изчислих си яденето от вчера 1246 калории, я как съм ги натрупала, а идеята ми беше да ми е силно ограничаващ ден до около 1000 калории, за да бутам следващия кг. Нищо ще се ограничавам и днес Simple Smile

-Закуска
3/4 филия с сирене, масло и малко мед
-Втора закуска
кроасан 50 грама
-Обяд
пилешка супа 200 грама
половин филия хляб с 2 парчета салчичон 13 грама и малко сирене
домат 100 грама
-Следобедни похапвания
парче черен шоколад 7 грама
шоколадова бисквита 20 грама
ябълка обелена и почистена 100 грама
тиквени семки 10 грама
1/4 филия с сладко и масло
кефир 200 грама за деня
-Вечеря
малко пилешко 50 грама и задушени зеленчуци
1/4 филия хляб

За днес идеята ми е подобна, без втората закуска и толкова следобедни похапвания Simple Smile

# 26
Tanya - прегледах данните за рибите, дето си дала. Хареса ми и херингата, ама нали разказах как и защо все я пропускам... Потърсих пак за сьомгата в американските данни и само на ID = 15083 (от тези дето са "сурови") гледам, че има данни за вит. D = 435 UI. Тва UI са някакви международни единици.... Що е то UI пише ето тук, даже има пример точно за UI на вит. D --> http://www.ehow.com/facts_7182644_meaning-daily-ui_.html А тук пък пише повечко за вит. D, кофти ефектите от неговата липса за дълъг период и за дневната потребност от вит. D --> http://www.ekozoni.com/science/136-vitamin-d.html Референциите вървят все към 400 UI - нормата, която и аз ползвам, въпреки че все още не знам от къде точно съм я прочел преди време. Не знам защо "българката" норма да е на 1/2 или 1.3 от тази, след като и в български сайтове се реферира към 400 UI, толкова колкото и в американските сайтове...  Thinking

Tanya - Да, това е смисъла на по-голямата полза от "диви" риби, демек свободно порастнали в морето/океана.... Нещо като "щастливите" кокошки е  Laughing

Rain - еми аз със сигурност имам бая повече от средно 15 мин. печене на ден през лятото и щом се акумулира тоя вит. D - екстра! Ще усвоявам по-добре калций! И без това ми трябва (все още)!  Hug А то как да не надценя "пълнозърнестия" хляб? Като дори не знаем кой хляб е истински пълнозърнест на пазара ( в магазините) в БГ и кой е само надписан така, хъх!  Rolling Eyes

# 27
привет!  Hug
какъв пангасиус, какви скумрии  Naughty сега е сезона на паламуда   chef и се заредих с прилично количестово! Не подценявайте и кестените - сезон им е , пък са и доста ниско калорични  Peace
днес няма да броя, защото имаме професионален празник и от сега са опънати едни софри ...   bigdance2

п.п. аз надут корем и изобщо коремни терзания не съм имала скоро - всеки ден обядвам по едно кисело мляко (обикновено и наистина КИСЕЛО мляко)

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на ИМЕННИЦИТЕ и на всичко работещи в СТРОИТЕЛСТВОТО! Tada

# 28
  • София
Маями, ето тук в наредба 23 е нормата на вит. Д - http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … amp;articleid=549 . Но се замислям, че е посочено 5 мсг , това са 200 UI може би защото е отчетено, че ние в БГ сме по огряти от слънце Simple Smile

Ето тук - http://www.sanifar.com/index.php?option=com_content&task=vie … d=18&Itemid=2 в един от отговорите пише че 15 мин. на ден е достатъчно, а ако се печеш 30 мин. цяло тяло синтезираш 20 000 UI витамин Д. Достътъчно е през обедната почивка човек 30 мин. да се разходи, дори и само лицето му да е на слънце пак е добре.

Американците са си сложили норма от 15 мсг, но може би общо за населението им. За там съм чела, че афроамериканците са свикнали с повече вит. Д, предполагам когато са живели на топло и това, че в Америка не ги грее достатъчно слънце им създава проблеми.

did_ka, много благодаря за подсещането за паламуда. Много вкусна риба, дано да я намеря тук.
Честит професионален празник и честито и на всички именици!  bouquet

ПП Паламуда доставен, утре ще го опитваме. Аз го обърках с една друга риба, която съм чела, че пак е от нашето море и е много вкусна - лефер. Но много рядко го срещам тук.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 23:36 от TanyaMG

# 29
Здравейте, млади дами!   bouquet  Пише ви едно 14-годишно момиче, следящо ви от доста време... Надявам се, че не е твърде късно и аз да се запиша.  oops  От известно време съм вегетарианка, а от съвсем скоро почнах и упражнения (йога,пилатес, мисля да се запиша и на конна езда). Висока съм 167 и тежа 54 килограма... Целта ми е 47-8. Такааа... Започвам направо с отчета:

Закуска (след 45 минути пилатес и йога Sunglasses ) - 1 голям банан и 150 мл обезмаслено прясно мляко.
Ккал:
350

Нататък още не съм измислила какво да ям, ще видя на момента...

Приятен и отслабващ ден!

Общи условия

Активация на акаунт