Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 7

• 61 991
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
TanyaMG , точно от посочения сайт виждам, че В12 има във всички карантии  Mr. Green за предпочитане пилешки дробчета, както в риби и производни
за спанака  Heart Eyes обичам го много , ама варен и отцеден и аз не мога да го преглътна, но вложен в нещо:  пресен на салата (по-вкусен ми е от маруля), зелена баница, а довечера сме на свинско със спанак (мин. 200гр варен отива на порция)  Peace
може да го приложиш в картофени кюфтета/запеканка, с яйца, на палачинки/или като плънка, супа, каша, яхния и пр. по същия начин се прилагат лобода, лапад, щир, цвекло листа   chef А скоро по готварските форуми се развихри и рецепта за спаначена торта, но там калориите са повече  Wink

# 166
Tanya - Леле.... и аз не знам къде съм гледал за тоя зехтин!  Rolling Eyes Аз още не съм почнал да го отчитам и сигурно поради грешка във формулата съм се заблудил, че 1/2 лъжичка ще стигне! Точех си зъбите че съм го уточнил това за графиките ми от утре нататъка (щото утре сутрин исках да пусна отчетни графики за 1-8 ноември за да се види разликата между ПЛАН и РЕАЛНОСТ), амааа... явно нищо не съм "хванал"  Crazy Иначе гледах и обикновеното олио (ID=04642), което има около 41 вит. Е, ама се отказах от него, хъх! Реално имах предвид същия зехтин, който ти цитираш и вярно че чак 100 гр. ще ми дадат дневната норма за вит. Е..... Ще го мисля пак това!  ooooh!

А вит. В12 има и в киселото мляко. Поне в цитираните йогурти от американците. При равнил съм нашто си обикновено кис. мляко на 1 от техните данни - ID=01116, Yogurt, plain, whole milk, 8 grams protein per 8 ounce. Само дето нашто е 2%, а онова е 3.5%, но приемам, че това не дава отражение на В12. Освен това, избраното кис. мляко е с най-малко В12 измежду всичките там и би трябвало да е ОК. Все пак не вярвам нашето БГ световноизвестно кис. мляко да е с по-лоши параметри от американското. Wink

did_ka - трудно ми е да се разправям със спанак... а и стават сложни рецептите за отчитане. Но да питам информативно - Колко суров спанак трябва за да излезе 100 гр. варен и отцеден спанак?   Sunglasses

# 167
Добро утро  Hug !
Аз днес няма да се меря и събото-неделя ще заложа на повечко тренировки, така е то, трудничко с последните килограми  Confused .
Хубав ден, милички   bouquet !

# 168
Аз пък се премерих, както винаги в петък, въпреки че и аз мислех да отложа меренето за събота.... За радост - отчитам -1 кг от предната седмица!  Grinning Честно казано, хич не се надявах на това след 3-4 дена на празници!  Rolling Eyes Считам си го за голям успех, значи  Mr. Green

По-после ще пусна отчетни графики от "моите" с кратки коментари защо нещата не са така добре, както в плановите графики за витамини, минерали и др.  Peace

# 169
 бърз отчет за вчера - 1700кал   ooooh!  600кал.  само от бира Sad Но моето момченце имаше имен ден и ми е простено  Peace

Олеле като чета колко сте изписали...Аз да си призная, въобще не съм наясно с видовете холестерол и не следя колко поемам  Embarassed 

# 170
Айде, вече и с графики за сравнение на състояние "ПРЕДИ" и "СЛЕД" - ето тук: http://abidos.rbcmail.ru/Kalorii/Grafiki/121109_sravnenie.htm Simple Smile

Накратко, без кой знае колко подробности - вижда се ясно кога са били "празниците" - когато витамините и минералите вървят масово надолу Mr. Green На първата графика положението е горе-долу нормално - вдигам В (очаквано) до около 60%, а също така, благодарение на подобрена дисциплина през дена - запазвам добро ниво на фибрите на последния празник (вчера, 08.11.12), докато на пред-последния (06.11.12) нещата са били истински зле!  Crazy

От втората графика очертавам проблема със захарта! При все че не отчитам всичката "друга" захар реално поета, то тя си запазва сериозно голям дял! Плодовата захар върви около 100% от нормата! Ето това е проблема - сумарната захар става МНО-ГО! Ще трябва още борба по тоя въпрос в бъдеще! Иначе холестерола ми идва по-ниско от "плана", заради липсата на яйца в менюто за деня.

За третата графика - обясних за "срива" на 06.11.12..... Иначе, имам спад в магнезия за последните 2-3 дни. Вече дежурно ниско върви и калия... Другите минерали са горе-долу добре - между 70 и 110% от нормите.

За четвъртата и петата графика - нещата са много добре! Вит. А съм го вдигнал с малко морковчета, а вит. С е паднал малко, но пак е над 100% - значи е ОК! Wink

По шестата графика - повечко коментари. Вит. К е паднал спрямо "плана", но е почти все над 100% и е ОК! Но пък накрая съм се изложил с фолата и холина Sad А те са мн. важни, според мен!!! За вит. D - имам спад благодарение на 1 преизчисление на формулите плюс това, че не съм хапвал рибка в последните дни. За вит. D имам и въпрос - След като е така нисък от храна, дали може да се разчита, че той се набавя от малкото печене на слънце, което може да се направи в слънчев ден по обед за някакъв кратък период? Относно вит. Е - и той ми върви дежурно ниско, но благодарение на подсказката от did_ka - успях да го вдигна вчера в последния момент с 10-ина бадема!  Sunglasses И мисля да продължа тази добра практика!  Flutter

Накрая да отбележа, че средно съм малко над целевата ми цифра за заслабване (поради празниците), а нормите по които сравнявам всичко по-горе са за "нормално" хранене, поне за задържане на теглото! Значиии.... по същество е възможна мисията! Това ми беше основната идея да проверя може ли с намаления брой калории да се набавят всички необходими витамини и минерали за организма! Ще очаквам коментари и от ваша страна, особено по "проблемните" параметри!  Twisted Evil

# 171
Miami_beach , вчера купих около 550гр пресен, непочистен спанак и излезе готов за консумация към 200гр - да речем, че е 1:3 по груби сметки   chef

отчитам се с 1798 Kcal за вчера с високо ниво на минерали и витамини според чичко калкулатор  Simple Smile ето какво хапнах:
ЗАКУСКА1: парче баница със спанак ~70гр, кафе със сметана и захар,  
ЗАКУСКА2: 25гр. кашу, 1 бисквита, 1 бонбон
ОБЯД: 50гр шунка, 90гр хляб, 80гр кекс, 220гр грейпфрут, чай с 1ч.л. мед
ВЕЧЕРЯ: ~70гр свинско с ~400гр спанак и ориз, 100гр кисело мляко, 1/2 чаша вино и 1 мандарина
хич не съм стояла гладна  newsm78

# 172
  • In transit

did_ka, спанака е много добър продукт, ама възможно ли е да изядеш 300 грама варен и отцеден? Може би аз не обичам чак толкова спанак и за това ми се вижда много

варен и отцеден разбъркан с няколко лъжици извара или рикота, мъничко сол и пипер на вкус и става чудесна и полезна гарнитура или основно. А може да го сложиш в тавичка, правиш кладенче и чукваш по едно яйце, леко да се запече..мммм   chef

# 173
Аз имам математически въпрос Laughing
Свикнах вече да си въвеждам почти всички храни, които консумирам в my fitness pal и колкото повече информация има по етикетите толкова  по-хубаво. Обаче имам проблем с витамините. Имам витамини А и С, желазо и калции в програмата, но те са ми дадене в процентно отношение. То и по етикетите рядко ги срещам, но където съм виждала са все в грамаж някакъв, не като процент. И никога не ги въвеждам защото не знам как. Някакви идеи?

# 174
пускам едно жокерче от съфорумка-кулинарка:
За спанака с любов  Heart Eyes : "Истина е, че този зеленчук  съдържа повече желязо от другите листни зеленчуци (без копривата) ... този зеленчук е много богат на желязо в суров вид и ако се използва  на сок, вместо топлинно обработен  е истинска  хранителна  бомба. Освен желязо, той съдържа в големи количества и важните за организма калций, фосфор, калий, натрий, витамините А и Е" 
"Добре е да се знае за листните , че  магданоза е  богат на калций, фосфор и желязо, а марулята  - на калий, калций, фосфор и пак желязо. Тук да се има предвид, че има разлики във видовете марули - зелените са по-силно наситени, а светлите - по-слабо (като пример Айсберг салатата е с най-ниски количества на горните)"

Също си купувам и коприва на прах от Био-магазините. Аз я ползвам по 1ч.л. в чаша кисело мляко или по 1с.л. в супи и готвени ястия (зелени)
 "По хранителна стойност копривата не отстъпва на бобовите растения. Конкурира ги по съдържание на растителен белтък.
Заедно с това тя дава на организма редки витамини като К, D, Е, В1, пантотенова киселина. Количеството витамин К, което съдържа една порция коприва, е повече дори от това на порция спанак. Копривата има 2 пъти повече аскорбинова киселина от черния касис, а каротинът ѝ е повече, отколкото в морковите
" цитата е от статия в интернет
и изобщо ползвам всякакви природни имуностимулатори и витаминозни бомби през по-хладните месеци   chef

# 175
Бухтичка, Таня даде много хубав калкулатор www.calories.bg    bouquet
като си създадеш профили и съставиш меню ,ти прави анализ на приетите витамини, минерали и т.н. в гр. и в съответното процентно съотношение към дневната ти норма. Аз се опитвам да го разуча от 2 дни и ми харесва като програмка  Simple Smile

# 176
Бухтичка, Таня даде много хубав калкулатор www.calories.bg   bouquet
като си създадеш профили и съставиш меню ,ти прави анализ на приетите витамини, минерали и т.н. в гр. и в съответното процентно съотношение към дневната ти норма. Аз се опитвам да го разуча от 2 дни и ми харесва като програмка  Simple Smile

Този сайт откакто започнах да пиша тук го видях, пускаха си тогава там отчетите доста момичета. По едно време даже си направих регистрация. Но не ми харесва, прекалено ми е сложно ползването му, още не мога да схвана някои неща как да ги направя. Не ми е удобно да го ползвам от телефона си, а аз имам нужда когато съм навън, а и освен това вече съм добавила доста храни и рецепти в my fitness pal и не ми се иска да губя време да ги добавям наново някъде.
Та въпросът ми е за процентите Simple Smile Дали мога да си ги изчисля някак?

# 177
ами... със сметки - ако приемем, според цитирания калкулатор, че 8мг цинк ти е 100% дневната дажба ... делиш  Simple Smile
например: ако на опаковката на продукта пише 53% от дневна норма , то продукта ти съдържа 4,24мг цинк - математика, математика - сложноматика! ако имаш време и нерви - това е начина  Blush дано съм ти била полезна!
Приятна Ви почивка на всички!
Петък е , заемам нисък старт и изчезвам!  hahaha

# 178
ами... със сметки - ако приемем, според цитирания калкулатор, че 8мг цинк ти е 100% дневната дажба ... делиш  Simple Smile
например: ако на опаковката на продукта пише 53% от дневна норма , то продукта ти съдържа 4,24мг цинк - математика, математика - сложноматика! ако имаш време и нерви - това е начина  Blush дано съм ти била полезна!
Приятна Ви почивка на всички!
Петък е , заемам нисък старт и изчезвам!  hahaha
Не разбрах. То е точно обратната сиутацията. На етикетите пише някакъв  грамаж, а програмата ми иска процент. Като процента не е точно от моята дажба (въпреки че като се замисля все някаква дажба трябва да е предполагам), за мен то си изчислява колко съм приела от нужното количество като събира различните проценти от продуктите за деня.  Май по-добре да се откажа Laughing

# 179
Бухтичка -  ами ако е обратното на това, дето ти го обясняваше did_ka, значи взимаш написаното на етикета и го делиш на нормата за деня, после - умножаваш по 100 и получаваш заветния процент!  Sunglasses Нормата за жени за витамин А е 700 мг/ден, а за витамин С - 75 мг/ден. Давам ти го така, в милиграми, щото нали каза, че ти пишело теглото на етикета! Ако ти пише IU за витамин А, то трбява да делиш на нормата в IU (междунардни единици), която за жени е 2330 IU/ден (после пак умножаваш по 100 за да стане на процент).  Hug

Общи условия

Активация на акаунт