Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 7

• 61 330
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Имаше едно приложение, но не си спомням дали в кулинарен или фитнес форум беше  Grinning , смяташе калории на всичко, дори когато му зададеш рецепта, в близките дни ще потърся.
Моето съотношение е 2:2:1  Протеини : Въглехидрати: Мазнини, доволна съм, правя си го без проблем, въпреки, че твоето 3:2:1 още по-добро за отслабване ми се струва, особено ако не са от баница и мляко с ориз  Laughing Laughing.
В случая няма толкова значение съотношението, а глупавото тълкувание, което му приложих Laughing Което според мен си е нормално за възрастта. Относно момичето аз като цяло ги виждам ней-вероятни три варианта. Първия да й омръзне скоро, да се откаже и да се върне към предишното си хранене (аз навремето така правех най-често). Втория е да продължи упорито и все в някакъв момент да започне да подобрява менюто и тренировките си. И третия е да залитне в някакви крайности включващи хранителни разстройства. За да има обаче такова нещо трябва да има и психологически прболем. А има ли психологически проблем то той все ще избие по някакъв начин, дали под формата на хранително разстройство или нещо друго. Но ако случаят е такъв на тези неща едва ли някой от форума може да повлияе, така че не смятам за нужно да се притеснявате.

# 61
Леле колко сте изписалиии.....  ooooh! Да не ви остави човек за 2 часа!  Laughing

elan и Непокорна - аммм, то хубаво, че ни се радвате, ама няма да е зле да пускате и вие тука по някой друг постинг, че и ние да ви се радваме!  Flutter Hug Peace

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 12:41 от Miami_beach

# 62
  • 1st floor
Притеснявам се, напротив!!!  Naughty Но знам, че това няма да попречи на девойката да върши, това, което е намислила. Стискам палци скоро да й омръзне, както казваш, и да мине от вариант А към вариант Б, като никога не се стигне до вариант В.

ПП: Закуска - филия с пастет, непосладен чай с лимон - така го обичам
Втора З - малка вафличка  Laughing
обяд - пилешка супичка  с филия хляб, киви
В - може би пълнени чушки

# 63
  • Русе
ей, Маями, Благодаря, ама ти пък откога ми се радваш  Twisted Evil  Hug
нямам особено време да пиша, просто сега съм на легло и вие сте ми компанията.
Що се отнася до момичето, мисля че и отделихме твърде много време - всеки си каза съображенията, а тя щом чете - ще преосмисли или не решението си.
Днес съм на тотално объркан режим именно поради болеста и това че не мога да изляза да пазарувам и тъпча каквото има, хляб с извара, половин пържола и солети за сега - до тук 500ккал. с ужасен баланс на веществата. направих малко степер преди да ми стане лошо и пак легнах - за сериозна тренировка и дума не може да става. надявям се утре да съм по добре.

# 64
За обяд дъщеря ми поиска палачинки  Grinning, покрай децата и за себе си направих. Ако на някой му се хапва, става за секунди: 1яйце, 2лъжици брашно /аз сложих от онова, което ви показах/, 5 лъжици пр.мляко /аз сложих обезмаслено, защото такова обичам/, щипка сол. Сместта е за една палачинка, без мазнина, става по-дебеличка, много вкусна  Grinning

elan, бързо оздравяване!

# 65
elan - на всички ви се радвам, не само на тебе!  Twisted Evil Да оздравяваш бързо!  Praynig И не се кахъри за не-балансирано меню! Едва ли е по-зле от мойто!  Thinking Аз все още не мога съвсем да изхвърля бисквитите, шоколадите, кюфтетата и саламите от него, хляба - тоже!  Whistling Само съм ги намалил.... И се успокоявам, че то пък не е полезно съвсем без хляб!  Laughing

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 14:06 от Miami_beach

# 66
  • Русе
кахъря, се щото бухам по час и половина У фитнеса всики ден. амаа ще видите вие като ви се появя на лято с плочки на корема и.... други изваяни места Joy. на това да седиш цял ден в къщи не си е работа - само се чудя какво да чопля, а и таз глупост със степера дето я направих - вдигнах температура, вие ми се с вят исега пак в кревата  doh
Маями що спря кюфтетата не разбрах, за другото съм съгласна

# 67
  • София
Сети, и аз правя подобен омлет/палачинка с 1 лъжица брашно. Ама веднъж го изчислих и не беше особено нискокалоричен, особено като прибавиш плънка вътре и съвсем малко масло за тигана. Но е вкусен.

А за момичето, аз мисля че младите и малките трябва да се прилъгват Simple Smile Ето една статия за ползите от готвенето и развитието на мозъка, т.е изпити, кандидатствания и т.н - http://www.dnevnik.bg/zdrave/2012/10/28/1933478_izobretiavaneto_ … lilo_chovekut_da/

А се сетих да ви питам, кое според вас мляко е най-близко до натуралното дали 2% или 3,5% . Аз преди години правих домашно мляко и моето с лятно краве мляко /то е по-рядко/ ставаше като това от 2%, не много стегнато.

# 68
elan - НЕ съм ги махнал кифтетата  Wink

Tanya - кое мляко е по-естествено ли? --> Което е по-евтино! Защото мисля, че млекокомбинатите влагат пари за обезмасляване, което оскъпява продукта, затова и най-обезмаслените млека са най-скъпи!  Rolling Eyes То всъщност се прави заради "полезността", а не за да вземат парите на хората все пак  Laughing

# 69
Добре... Ще обобщя с послание към всички:

От 2 години насам се храня здравословно (във всеки случай е по-добре обезмаслено мляко, отколко чипс Wink ) и отскоро спортувам по-усилено. Определено не е пхихически проблем, тъй като аз се виждам в огледалото и не мисля, че съм дебела. Просто съм лееко закръгленичка, остава ми още малко да се дооформя. Храната ми в момента е много повече отколкото преди приемах, тъй като си промених начина на мислене. Родителите ми знаят какво правя, споделям абсолютно всичко с тях. Дойдох във форума просто защото имам нужда от място където да споделям успехи и неуспехи с други хора. Твърдо съм решена, направила съм избора си! Определено не съм поредната необразована 14-15 годишна кифла с разголен пъп и бутилка бира. Знам много за живота (без да се хваля, просто го казвам като факт), преживяла съм много (и то не някакви проблеми на тийнейджърки, болни от любов) и знам как да се грижа за себе си поне малко. Осъзнавам риска от действията си и напълно поемам отговорността от последиците. Упорита съм и не се отказвам лесно... Надявах се, че тук ще намеря съмишленици [а и приятелки, въпреки възрастовата граница (имам доста познати, които са на по 30-40 годишна възраст и им е приятно да си говорят с мен)], но явно съм се лъгала... Sad

# 70
tv_fenka - На мене лично мн. ми харесва менюто ти! И даже ми е като мечта, защото УЖ все смятам и си предвиждам такива неща за през деня, ама все става някакво по-друго и полезностите намаляват Sad Не се сърди да дамите от форума! Те изказаха загриженост от позицията на жени и майки и ти след като НЕ СИ в графата "тинейджърско недомислие" - НЕ трябва да се засягаш лично! Всички приказки бяха общи и по принцип, а не конкретно свързани с теб! Това беше подчертано НЕеднократно... Аз, от позицията на мъжовете, също мисля че ти по-скоро преувеличаваш това че си "закръглена", ама като НЕ те познавал и НЕ съм те виждал - не се изказвам по въпроса, защото това също е една принципна и стереотипна позиция, а НЕ кокретно изградена за "твоя" случай!  Sunglasses В И-нет е така.... Няма пряк контакт и затова винаги трябва да отсяваш кое от казаното (написаното) да приемаш сериозно и кое да пропускаш покрай ушите си!   Hug

Ще се радвам да останеш тук и да продължиш да внасяш младежки дух, макар и размахвайки пистолети някой път!  Twisted Evil

# 71
Miami_beach, радвам се за разбирането! В никакъв случай не се сърдя и мисля да продължавам усърдно! Да те попитам - какво мислиш: дали може 4-5 пъти в месеца да си позволявам по 1500 ккал вместо по 1100-200?

# 72

Интересно ми е Непокорна, тежаща 46кг, при ръст 162м., но вече около 30-т годишна и родила две деца, какво ще каже. И дали ще привества идеята за гладуване, ядене на ябълки и обезмаслени глупости.

Ще кажа, че това, с което се храни девойката е абсолютно недопустимо в периода на растеж.  Naughty Даже и за пораснали вече, като мен  Mr. Green, ми се вижда крайно глупаво. Това обезмаслено мляко и разни супи без фиде и мазнина... Sick Каква супа е това и кой готви така - не знам...Нормална супа с фиде и мазнинка от пилето или малко масло не е никак калорична, та не виждам смисъл да се ядат буламачи...Повечето от  домашно приготвените яденета, като леща, боб , зеле, та дори и с месо, са се вмествали съвсем успешно в менюто ми с ниски калории и съм успяла да сваля килограми. Ще подкрепя другите, че трябва да наблегнеш на спорта. Но не умопомрачителни дълги часове на кростренажора...Достатъчно е да си редовна, не се вманиачавай!!! Красивото тяло не е най-важното в този живот. Да, всички се борим за него. Но преди това трябва да намерим някаква хармония у нас и да сме щастливи, колкото и да звучи клиширано. Аз лично ако карам на безвкусни супи, ябълки и обезмаслено мляко, няма да се чувствам никак щаслива!!!  Mr. Green За това винаги съм казвала - да има и нещо малко за душата, да има здравословна храна за тялото, а когато има и мярка - ето ги желаните резултати!!!  Peace
Не ми се коментираше по въпроса, защото думите ми ще бъдат глас в пустиня. Девойката е решила, че това е правилния начин и явно се чувства обидена и нападната от хората, които не мислят така.

Абсолютно си права за всичко! Искам да кажа на ТВФенка да не върши глупости! Защото аз на нейната възраст се напатих с такива диети. Само че аз не бях 45кг при ръст 1.65м, а 70кг, т.е. според тийн стандартите бях ужаааасно тлъста. Едно лято реших да мина на разделно хранене и след това на зелева супа - отслабнах с 8 килограма на тези много ограничителни режими, започнах да влизам в нормите си и изведнъж получих двуседмичен кръвоизлив заради дисбаланс на естрогените и прогестерона. Бях още 2 седмици на инжекции и хормонални таблетки. Започнах да пълнея скорострелно и изгубените килограми не само, че се върнаха, но и още повече станаха. Имах огромен апетит, не можех да се контролирам. След няколко месеца нещата се нормализираха, но следващата година отново получих кръвоизлив - беше по-кратък, този път нямаше инжекции, а само Оргаметрил - бях на 15г. Качих още килограми. Не можех да спазвам "диети" - бях съсипана емоционално и физически. На бала си бях близо 90кг и се чувствах като най-мразената и грозна абитуриентка на света. Тогава всичките ми близки и роднини се радваха за мене, а само аз не можех да се зарадвам на себе си. 

След това ми отне години да оправя щетите и да се върна в нормата и да преосмисля всичко около "диетите" и "умните" съвети по форумите. Сега всеки ден е един малък празник за мене. Гледам на себе си по друг начин, старая се да бъда активна всеки ден най-малкото, ако нямам време за качествени тренировки. Храня се натурално, с истинска храна, отказала съм всякаква захар, брашно, скорбяла. Научих се да готвя и да се грижа за себе си и семейството си.

ТВ фенка, 1500ккал са абсолютния минимум за теб. Вероятно само базовия ти метаболизъм, а може и той да изискава повече калории. Съветвам те да се съветваш с диетолог за здравословен режим, подходящ за физическа активност и за твоята възраст. Ако имаш някакъв здравословен проблем, обърни се към лекар задължително. Ти все още си твърде малка, за да отслабваш, а цифрите на кантара не показват НИЩО за физическата ти форма и здраве, освен съотношението между масата към гравитацията. Теглото, показано на кантара, варира всеки ден. По часове. И няма нищо общо дали си слаба или дебела.

Причината да станеж по-ТЕЖКА (а не по-дебела) през последната година, е че растеш на мускули, кости и органи. Както и на процент мазнини. Това е нормално за момиче на твоята възраст, защото ставаш жена. Всички хора порастват един ден - това е естествен процес. Невъзможно е да ограничаваш калориите си, защото си в такъв етап от живота. Той продължава до 25-годишна възраст. Едва след 25 спираш реално да растеш. Разбира се, към 18години и нататък също се забавя леко растежа, следователно нуждата от калории леко намалява.

Не знам кой ти е дал идея да отслабваш , но това е ГРЕШНО (казвам го директно). Върви на диетолог или фитнес инструктор да ти измери процента подкожни мазнини, за да ти каже дали е в нормата. ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО ЗА ТЕБ. Ако те са в нормата, значи и хормоналният баланс е наред. Следователно няма как да пълнееш просто така. Направи си един тест на хормоните, ако толкова си любопитна. Ще видиш, че няма да имаш никакви проблеми. И всичко това с помощта на семейството ти (където надявам се има поне малко здрав разум). Защото аз като вършех тези глупости, моите родители бяха много притеснени и изрично ми дадоха да разбера, че не са съгласни. Имахме много разговори. После и цъфна проблемът. Оттогава имам и лека анемия, която и досега не мога да оправя.

Скрит текст:
И на другите "многознайковци" да кажа, че децата, които "се тъпчат" с джънк знаят това. Те не са празни кратуни и си дават сметка, че имат проблем. (Когато аз бях малка джънк нямаше, но беше достатъчно на ден да изяждаш по половин хляб, за да имаш проблем.) Обидно е да бъдат третирани по такъв начин. Ако не знаете, точно тези момичета са най-често забъркващите се в диети и опити за отслабване - често неуспешни и свършващи зле. Една моя много близка приятелка като дете беше закръглена. Като стана 4 кл. родителите й я подложиха на диета - без мазно, без сладко, без мсео. Момиченцето свали излишните килограми за 2 месеца и се разболя. Много. Отиде в болница с пневмония. Едвам я спасиха. Но след това родителите й продължиха да я ограничават. тя никога не качи повече, но и досега е със съсипан имунитет - не може да излиза нормално навън, без да настине. Дори лятото ходи с връхна дреха. Затова, моля ,не давайте съвети на деца да ядат по 1000 калории на ден, за да не надебелеят. Това е нелепа и грозна лъжа! И го знаете много добре!  #Cussing out

# 73
AGLIKKA, не съм казала че родителите ми са много съгласни. НО са уведомени и ,въпреки че се притесняват, знаят че няма да се откажа, докато не се чувствам добре в кожата си. Колкото до калориите - ходила съм на лекар, който потвърди, че метаболизма ми е забавен, затова имам нужда от по-малко калории от останалите ми връстници (както преди това споменах - ям ли повече - качвам). За вършенето на глупости - изключително субективно е! Организма ми беше нормален, но след няколко неправилни режими на хранене (това ми беше грешката) го "прецаках". Сегашния ми режим на хранене е абсолютно нормален! Понякога хапвам пържено или сладко, но се случва 1-2 пъти в месеца!

# 74
Miami_beach, радвам се за разбирането! В никакъв случай не се сърдя и мисля да продължавам усърдно! Да те попитам - какво мислиш: дали може 4-5 пъти в месеца да си позволявам по 1500 ккал вместо по 1100-200?

tv_fenka - според мене - даже е задължително да правиш така! Това при лича на т.нар. чийтинг в диетите... В такива "чийт"-дни организма си набавя липсващи елементи, ако има такива. Някои казват, че имало голяма полза от такова редуване, даже има специални схеми.... Ето тук може да прочетеш повече за чийтинг-а - http://lubomirivanov.com/1442/ ....... Потърси и другаде, не е безполезно упражнение!  Sunglasses Виж и нормите в Наредба 23, дето ми я прати Tanya миналата седмица - има доста инфо относно желателните нива на различни витамини и минерали по възрастови групи. Стори ми се, че някои норми са по-високи за тийнейджърите и тийнейджърките, а някои са по-ниски но във всеки случай, мисля че ако си ги "докарваш" с храната, то ще ти е ОК всякаква диета, по която си тръгнала да отслабваш Peace

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 19:17 от Miami_beach

Общи условия

Активация на акаунт