Калории броим, здравето ценим и кила топим! - тема 7

• 60 962
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
350 ккал е добре за закуска според мен, ако поемаш около 1400-1500 на ден.
Пробвай с овесени трици/ядки, те засищат много и с малко кафява захар и ягоди идват кум 300 ккал.

# 601
  Аз закусвам с нещо леко, защото не съм истински гладна сутрин. В повечето случаи с 200 гр. кисело мляко с лъжичка мед или банан или друг плод.
 За днес.....

З - Активия закуска (от малките)
 О - пилещко филе с корнфлейкс със салата от домати и краставици и малък сладолед на клечка
 В - една огромна ябълка и салата с доста сирене и малко кашкавал.....

И пак тичане 6 км..... Сметнах грубо около 1100кал., но е възможно да си мезна и още нещо...... На кантара мисля да се кача в края на седмицата.

# 602
За тези които готвят и се опитват да броят калории.... Сложно е това, защото кое да вземеш - суровите продукти или готовия продукт? Най-добре е да се вземат стойности за готовия продукт (пица калцоне, спагети алла карбонара, паеля и прочие).... нооо пък зависи тези които са мерили калориите и ВИЕ дали слагате същите продукти, същите пропорции и т.н.  Twisted Evil А ако вземете данни за суровите продукти, то 100 гр. пиле не са равни на 100 гр. печено пиле, съответно: кълка, плешка, крилце....  Rolling Eyes Иииии зависи от термичната обработка! Ако е печене - то може да приемем, че (почти) не се губят хр. вещества, а само рязко се намалява количеството ВОДА... Ако е варене - водата си остава, даже може о повечко да излезе!!! Хората с повечко опит в темичката ги знаят тия неща, споменавам ги за тези които сега се сблъкват с този тип проблеми.... За пържене въобще не си говорим тук!  Naughty Въобще трябва да се зачеркне! Все пак си говорим за време, ч което всички се потапяме в т.нар. хранителен режим с някаква цел - в случая: да метнем няколко КГ през рамо! Ето затова - защото обсъждаме какво и как да се случват нещата (как да намаляваме МАКС бързо КГ) през времето на този режим, то трябва МАКС точно да отчитаме и приетите калории. Виждал съм стойности за калориите на едно и също ядене които се разминават с десетки %....  Rolling Eyes Затова (аз поне) считам, че колкото по-прости са яденетата през време на хр. режим - толкова по-добре! По-лесно и по-точно и по-достоверно се отчитат калориите, а също така - е по-полезно въобще за организма! Т.е. наблягайте повечко на сурови и необработени неща (предимно: плодове и зеленчуци), а също и неща за коите сте сигурни колко са им калориите (сирене, кашкавал, кис. мляко, печено пиле, варена тиква)...  Sunglasses

Успехи на всички! Hug  Peace

# 603
 Добро утро!
Снощи си хапнах и ред шололад (но само 1 ред) и го сметнах приблизително на 100 кал.

Тази сутрин вече закусих с домашно плодово мляко- 250гр. и понеже беше доста маслено и със сладко от ягоди ( съз захар) си го приближавам на 200 кал.

Препоръчайте ми разни такива сайтове за хранителни режими, здравословно хранене и т.н....... 

Приятен ден!

# 604
Partizanka - не се наемам да ти правя хранителен режим... Всеки тук си го аранжира за себе си! Предполагаме, че сме все здрави хора, без хронични или остри заболявания, по-специално на храносмилателната и отделителната система!  Sunglasses Ако някой има такива заболявания - би трябвало да си съобразява хранителния режим, предписан от съответните специалисти (доктори)!!! По-добре да ги няма тия работи, де!  Peace

Partizanka - ти с тия кросчета от по 6 км ме впечатляваш сериозно! За това би трябвало да хапваш повечко то 1000 ккал за ден! Мисля....  Thinking Гледам, че в темичката за тренировките се повдигат същите въпроси за храненето, както и тук...... и преписвам оттам 2 линка за 2 изключително полезни филмчета относно храненето и кое е полезно да се яде и кое - НЕ... Тук сме ги коментирали преди месеци, ама да припомним.... Ето линковете:

http://www.dokumentalni.com/?p=2177
http://www.dokumentalni.com/?p=2079

Hug

P.S.: Допълвам си поста, че тъкмо попаднах на 1 интересна статийка, много пряко свързана с броенето на калории и това какво да се прави (или какво ОЩЕ може да се направи) за смъкване на тегло от 1 руски сайт.... Тук е линка  Peace

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 09:14 от Miami_beach

# 605
  • София
Аз вярвам, че нормалния начин на живот трябва да е със следене на калориите иначе периодично ще се озоваваме в подобни теми на отслабващите. А щом ще е начин на живот, трябва добре да обмислим какво обичаме, какво да променим и от какво да се лишим. За това си мисля, че си заслужават усилията да видим какво съдържат нашите любими рецепти и как да ги направим по-малко калорични. Това не е бърз процес изисква първо знания за хранителните стойности, после за съчетаването на храните, за позволените количества. Но ако нямаш представа за храната, а се ограничаваш в рамките на 30 дни, после като му отпуснеш края е ясно какво се случва. Simple Smile

По повод сладкишите, аз обичам да правя по 1 път на 3 седмици и ето едно добро и сравнително нискокалорично ежедневно сладкишче, има 168 кал за 100 грама - http://sence.wordpress.com/2013/01/23/under200cal/ .
Много ми хареса, когато адаптирах рецептата, че има и извара, т.е не ти се вдига рязко кръвната захар и после да огладнееш бързо. Хареса ми и рецептата на Mikkey и bubeto0 и още ще го обогатявам. Ако десерта е повече въглехидратен е добре да се консумира с айран или купичка с кисело мляко. Много по-добре ми се струва да си хапнеш 120 калории от домашен сладкиш, отколкото от вафла или друг купен десерт. А и гледайки калориите за 100 грама плодов пай е показан с около 225 калории, а шоколадови бисквити с 460 калории. Разлика голяма...
Друг десерт, които срещам в няколко книги за поддържане на теглото е "Плаващи острови", ето един вариант - http://sladkoisoleno.blogspot.com/2012/08/blog-post_13.html . Mikkey, не знам правила ли си го и какво ти е мнението?

bubeto0, за твоята рецепта за сладкиш, като гледам продуктите са ти 650 грама, При изпичане на подобни сладкиши, от моето мерене виждам, че се намаляват с около 15% т.е твоят сладкиш е станал около 580 грама, с малко задкръгление го смятай 5 или 6 порции по 100 грама. Ако го ръсиш с пудра захар и не си я сметнала го приеми 5 порции по 100 грама.

За сладко от плодове - аз приемам средно, че са около 260 калории за 100 грама. Толкова съм виждала най-често по етикетите. Има и сладка с 165 калории, а едно сладко от шипки от биомагазин е написано дори под 100 калории. Е, ако е по-ниско калорично, тъкмо си имам резерва. Смятам порция от около 15 грама с толкова намазвам половин не голяма филия.

За туршиите - аз сега съм в сезона на лютениците, много обичам и май следващото лято ще специализирам лютеница и сладко, защото цените им са много високи. Тази година намерих 2 много вкусни лютеници "Така да" от Халите пише, че има 78 калории за 100 грама, 5 лв. за 340 грама. Усеща се, че не е мазна и сладка. И една лютеница от био магазин 7,20 лв. за 340 грама. Много вкусна и ухаеща, но и цената й е доста.

Ние правим сурова туршия - не слагаме захар и оцет, и на 2 литра вода слагаме 1,5 лъжица морска сол, не е много според мен, а и предполагам солта е повече в саламурата. Много е важна рецептата за туршията - в някой има доста олио и захар.

Partizanka, на английски има много сайтове, можеш да напишеш "menus under 1200 calories" . Аз харесвам и 2 книги от нашия пазар "Французойките не пълнеят" и "Диетата Саут бийч" има много приятни рецепти и ми допадат като вкусове.

Приятни и нискокалорични дни на всички!      bouquet

# 606
Ммм, днешната закуска беше много приятна - овесени ядки, шепа бадеми и доза суроватъчен протеин на Amix, който няма никакви мазнини в него Simple Smile

# 607
сладкиши, а ? Mr. Green аз правя кекс/сладкиш веднъж седмично - ям едно или две парчета - останалото го яде друг /нося и в офиса/ на приятели Party но определено предпочитам плодови и по-леки десерти.
ето менюто ми от вчера:
1364кал   Б 22%   М 18%   В 60%
з. 1 препечена филия /ръжен/ с колбас и кашкавал, кафе със сметана
о. ~450гр зеленчуци на пара
з. чай с мед, 3 мандарини
в. зелева салата с една малка  Crazy, 100гр патешко месо, 2 препечени филии /ръжен/, десерт - 1 малък банан с 2с.л. квасена сметана, 1ч.л. течен мед

# 608
  • In transit
Tanq, златна си ми  Hug Не съм го правила това, избягвам вече да правя каквото и да било сладко, че са ми слаби ангелите, но ми даде страхотна идея, че мъжът ми има РД утре и се чудех какво да приготвя набързо и "здравословно", че и той е на спортна диета и ако е с тесто може и да не го яде, пък ме скастри, дето не съм му направила тортичка  Embarassed

След малко ще драсна и мои примерни закуски, че сега ме викат  Simple Smile

примерни закуски:
сандвич с варена шунка и кашкавал препечен, черен чай( 270ккал)
кроасан баули 50г с ябълка и капучино около 300ккал
6 бисквити Дивела Морди лайт какао с капучино (260 ккал)
омлет с варена шунка и кашкавал(320ккал),1/2 франзела(70ккал), домат и зелен чай
2 препечени сандвичи със сирене и домат(191ккал), 2 варени яйца(139ккал), зелен чай
40 г нестле фитнес с прясно мляко(194ккал), капучино(70 ккал)
2 яйца на очи( 170ккал); прошуто крудо( 32ккал); препечена филия(36ккал), кашкавал(58ккал), зелен чай
сандвич с прошуто кото, качота и зелен чай(220ккал), 2 яйца(139ккал)

Баничка*  като гледам и моите закуски не падат под 300ккал. Хубаво е да наблюдаваш кои храни те засищат повече и кои не, например аз ако ям овесени ядки с мляко за закуска, колкото и да изям като количество след 1 час съм освирепяла от глад...затова избягвам да ям такива.
Освен това е хубаво да правиш едно малко похапване 2 - 2 1/2 часа след закуската. Например аз закусквам към 7.30 и е нормално към 10.30 да съм гладна. Тогава изпивам чаша мляко, изяждам някой по засищаш плод за да издържа до обяд. Следобед пак така. Нормално и желателно е да се храним 5-6 пъти на ден(3 основни хранения и 2 междинни)  Peace

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 13:11 от Mikkey

# 609
  • София
По повод закуските сутрин - и аз съм си направила наблюдения от кои неща се чувствам най-дълго сита и не променям. Според мен това е важно при сутрешната закуска . От мляко и зърнени закуски тип мюсли огладнявам бързо. Моята закуска е една и съща  - 1 филия, намазана с масло, половината със солени неща, половината със сладки неща. При пълнежите има разнообразие, но нищо особено - например утре ще правя извара с яйце на пастет.

Но ще препиша заглавията на рецептите от книгата "Здраве от кухнята" на Петя Апостолова. Тя е диетолог, завършила и практикува в Англия, книгата я имам от един семинар. Ето имената на рецептите от раздел Закуски
Авокадо смути
Амарант и овесени ядки /това го правех известно време/
Бананов шейк
Кейк с моркови
Био кисело мляко с плодове
Бъркани яйца със сьомга и тост
Плодова салата с канела
Рохки яйца с тост
Овесени ядки с канела и ябълка
Пудинг с басмати ориз
Освежаващо мляко с какао / оризово или соево/
Овесени бисквити

Мисля, че като се напише в гоогле по всяко заглавие ще излязат подсещания. Ако нещо ви е заинтригувало ще споделям.

Mikkey, пожелавам ти да направиш най-страхотния десерт, да го хареса мъжа ти и да споделиш резултата. Аз все се каня да се заиграя с десертите тип крем мляко и яйца, така ще ги пробутвам и на детето. Тя харесва в ресторанти крем тип брюле, ама моите нещо не много newsm78

did_ka, ти имаше блог с рецепти, веднъж си спомням, че го беше пуснала в темата, дай пак линка Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 18:29 от TanyaMG

# 610
Tanya - Това, брюлето, нямаше ли една карамелизирана захар покрая?  Shocked Лелеее.... Аз от началото на год. съм се разхайтил, щото нуждата ми от смъкване на КГ е всичко на всичко 1 кг (сега) и не броя супер-активно, ама ей това за захарта и че трябва да се избягва максимално - ми е останало, хех!  Sunglasses

Вярно, че не броя стриктно (сега), ама по прежнему се стремя да хапвам МАКС здравословни неща..... И понеже все ми се струва, че всичкото това кило дето ми иде в повече ми се е лепнало точно на корема (на шкембето, така да се каже), тоооо... се зарових в сметки за ползата от някои видове храни.... И ето какво открих, или по-скоро ми излезе като чуденка - За какво ми (ни) е да ям ябълка?  Crazy Така поставен изневиделица въпроса сигурно ви звучи неестествено, някак си еретично.... Но какво имам предвид --> понеже здравословното хранене (поне според моето разбиране) е онова, което ще ни донася ползи и без вредности, то смятам за ябълката.... Ползи: витамини и минерали, които носи... Вредности (без да броим химикалите, с които са пръскани ябълкте) - някаква количество калории; някакво (голямо) количество захари... От ползите най-голяма излиза 7% от дневната норма за вит. С! Другите витамини и минерали са под 3% от препоръчителната дневна норма! Т.е. Ако НЕ изям днес 1 ябълка, то ще има поет калций с 0.9% по-малко, желязо - с 2.3% по-малко; магнезий - с 1.8% по-малко и т.н. Виждате, че не е кой знае каква загубата от тия проценти! Затова казах по-напред: За какво ми е да ям ябълка??? След като 1 ябълка е 70 ккал, т.е. около 5% от калориите за деня, а ми дава по 1-2% от витамините и минералите! А в същото време ми дава 50-60% от препоръчителната норма за захар!!!  Rolling Eyes Ето виждате къде е проблема....  Rolling Eyes Ако не изям ябълката - мога тия по 1-2% от всеки минерал и витамин да си ги набавя от нещо друго, нали??? Да, знам я приказката за полезността на ябълките: "По 1 ябълка всеки ден, държи доктора далеч от мен!" Но моля ми кажете в какво се изразява това!?  Praynig Много ви моля!  Praynig Давам пример - 1 малко морковче на ден (30-40 гр.) дава 150-200% от препоръчителната норма за вит. А за деня! Полезно е морковчето, нали???  Flutter А ябълката?  Twisted Evil

# 611
Partizanka - не се наемам да ти правя хранителен режим... Всеки тук си го аранжира за себе си! 

Нее, аз просто исках като занимавка и четиво разни сайтове, а не за конкретен хранителен режим за мен. Аз не мога да спазвам фиксиран хранителен режим. Затова се включих и точно в този форум. Дори и прословутата 90дневна не мога да спазвам. Не мога да си представя да се храня с едно и също през целия ден. Днес-малко повечко калории, но и повече тичане имаше - 8км.

З- домашно плодово мляко
 О- балатон
 В- пилешко бутче със зелена салата и около 30гр.чипс и литър биричка.
 Това са около 1600кал.

Partizanka - ти с тия кросчета от по 6 км ме впечатляваш сериозно! За това би трябвало да хапваш повечко то 1000 ккал за ден! Мисля....  Thinking

Тичам от 3 години около 5 пъти седмично, стигала съм и по 12 км.дневно. Вярвай ми, без да се ограничавам в храненето, няма кой знае какъв ефект. А аз ако се отпусна ям много, и боклуци. Иначе пък съм много стегната, нямам целулит и всичко това го дължа на спорта. Кара ме да се чувствам страхотно. Сега съм решила, че имам излишни 3-4 кг. Вярно- 1000 кал.са малко, но на около 1200-1300 мисля, че съм ок.....и като ги сваля (като не си поставям срокове) постепенно ще ги вдигна с 300-400кал отгоре. Мисля, че е добра идея.

# 612
лелее Miami напълно си прав.Аз се старя да ям плодове и зеленчуци повече ОБАЧЕ точно заради това на мога да падна под 60% въглехидрати на ден,защото плодовете са само въглехидрати,не случайно в много диети се препоръчва не повече от един плод на ден.Не че зеленчуците  са с по-малко.
Ето калкулатора на здравословно ми изкарва зелена ябълка 100гр.- 100% въглехидрати,а морков 100гр 95 кал. 99% въглехидрати.Все пак са полезни.И накрая всеки да си аде това,което му доставя удоволствие,стига само да не превишава калориите,които си е поставил за цел. Simple Smile
За вчера 1500 кал.
За днес 1550.
Нещо ме е хванала пролетната умора от рано и за това уж компенсирам с плодове и зеленчуци,ама не се получава.
Partizanka какво е балатон не съм чувала за него Simple Smile
и да си кажа,аз за закуска обичам настъргана ябълка с кисело мляко и канела,въпреки че първия път като се захванах с броене на калории закусвах корнфлейкс с мляко и пак си отслабвах.
Съжалявам за дългия пост.

# 613
Partizanka какво е балатон не съм чувала за него Simple Smile

Ами незнам, различно го наричат в различните населени места...... Това е закуска с кренвирш. Аз когато нямам възможност за свестна храна си избирам това, защото е с най-малко хляб....

# 614
Време е и аз да се отчета  Mr. Green Днес без тренировка минах, успокоявам се , че поне си направих една дълга разходка с бебо  Mr. Green

з: кафе с мляко около 100кал)
о: пилешка супа 350гр+15 гр немски хляб - 500кал
сз: кафе с мляко - 100кал
в: маринован чернокоп+мариновани краставички+туршия+ 15гр хляб - не повече от 450 кал ( не знам как да изчисля рибата Sad но 300кал на 100гр, мисля е ок.) + 30гр черен шоколад - 180кал.

общо: 1330кал.

ooooh! Много е сложно да се изчисляват някои храни.

Общи условия

Активация на акаунт