Вие съгласни ли сте?

• 7 879
  • 135
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Въпреки, че съм сравнително чувствителна на тема права и свободи, в случая съм по-скоро съгласна да се разшири приложното поле на видеонаблюдението, да е с по-качествени камери и записите да могат да служат като доказатество в съда не само в случаите на птп, стига да ми бъде доказано при провеждането на обществен дебат, че в страни, където това е направено, има ефект върху престъпността и противообществените прояви. Да, смятам, че в определени случаи това може да е стесняващо свободата и да причини вреди, но общото благо ми е някак по-високо в ценностната система и ако ограничаването до някаква степен на личната ми свобода би го защитило в по-голяма степен, то да, съгласна съм да ми ограничат свободата, снимайки ме на улицата. Но наистина трябва да бъда убедена, че от това има смисъл. Засега не съм, просто не съм търсила информация. Ако дори само мятането на боклуци наляво-надясно бъде преустановено, защото всеки захвърлил хартийка след седмица получава фиш по пощата, аз ще съм "за". Да не говорим колко ще съм щастлива и спокойна, ако всеки, който не спира на пешеходна пътека, докато не започна да му ръкомахам енергично, бъде глобяван. Тогава може и да пусна някой ден детето си да ходи само на училище Simple Smile

# 76
 Точно така. Една камерка на пешеходната пътека и да видим ще спира ли или не.
 Голям праз, че му се нарушава свободата да вози тайно любовницата си, или да се среща с бизнес-партньор точно в този момент.
 Всъщност то се вижда само МПС-то, а не шофьора.

# 77
  • Kопенхаген
Съгласен съм да има камери които да вършат работа. по-контрастни изображения да имат и да могат да разпознават лица. Централната част на градовете да са един малък "биг брадър".
И черна кутия на колата е добре да има. с автоматично изпращане на глобата. Дигаш над 50 в града и дрън с смс "Начислена ви е глоба 50лв" ... за какво да има катаджии ...

На старите таралясници където се карат в БГ какви черни кутии да им се сложат? Махнаха Москвичи и Лади за да вкарат техни западни набори.

Иначе съм за това да има видеонаблюдение на всеки ъгъл и най- вече съответния филм да има сила  на доказателствен материал в съда.

И няма такова понятие нарушаване на лична свобода, пространство и т.н. Щом се касае за съблюдаване спазването на закона, останалите права нямат значение.

# 78
  • Варна
Това вече го минахме преди 45г.

# 79
Е, Помпадур, ако искам да си намеря любовник и да си го вкарам тайничко на тавана? През колко камери ще минем само?! Wink Joy Joy

# 80
  • Kопенхаген

Така си мислиш, и сега те наблюдават под лупа, но трябва да се почувства осезаемо, че да кротоляса селото.

Пинкич, виж сега тез' с любовниците да ходят с маски на главите за да не ги разпознават. То и любовчийството е престъпление... ммм... даа...

# 81
Е, аз само хипотетично питам, имам си форума, кусур ми и любовник! ooooh! Просто трябва да се каже: Това е нарушение на личната свобода, но ние го приемаме в името на нашата безопасност. Нещо такова.

# 82
  • Kопенхаген
Е, аз само хипотетично питам, имам си форума, кусур ми и любовник! ooooh! Просто трябва да се каже: Това е нарушение на личната свобода, но ние го приемаме в името на нашата безопасност. Нещо такова.

Хич не е даже, ако докато се разкарваш с любовника си под ръка по Витошка, а пред теб разбиват магазин  с цел кражба, кой ти е виновен че си попаднала в обхвата на камерите?  Grinning

# 83
  • София
Е, Помпадур, ако искам да си намеря любовник и да си го вкарам тайничко на тавана? През колко камери ще минем само?! Wink Joy Joy
И какво излиза, по-добре неразкрити престъпления, отколкото да не мога да се срещам с любовника си.Ми като искаш, ще се срещате извън града, където няма камери.Или ще го маскираш като мъжът ти.Който иска да те хване, ще си наеме и частен детектив,който ще те снима и записва пак без твое позволение и пак ще те хване.

# 84
  • Sofia

Иначе съм за това да има видеонаблюдение на всеки ъгъл и най- вече съответния филм да има сила  на доказателствен материал в съда.

Кой е казал, че няма доказателствена стойност - ако има извършено престъпление на общо основание видеозаписът е веществено доказателство и се преценява наред с всички останали събрани доказателства.

# 85
Ако дори само мятането на боклуци наляво-надясно бъде преустановено, защото всеки захвърлил хартийка след седмица получава фиш по пощата, аз ще съм "за".

Някъде бях чела, че камерите по улиците у нас, заснемат по 10 нарушения за 2-3 минути. Изпращат се фишове с глоби със закъснение от 2-3 месеца, може и до половин година да стигне. Защото нямат физическата възможност да обработят толкова много глоби в срок. Смятай колко е ефективно. Следващият момент е, че хората просто не си плащат глобите и на тях просто им изтича давностния срок. А пък представи си какво ще стане ако почнат и да се съдят .......

Наскоро гледах по новините, че има човек натрупал 33 000лв. глоби (от които не е платил и една стотинка). Вероятно такива юнаци вече ще ги съдят, защото сумата си заслужава дело и разходите по него. Изключително трудно е в България да си събереш глобите и задълженията, нищо че те има на запис...

Много е относително всичко. Джебчийството например продължава с пълна сила по света въпреки камерите. Защото джебчийските кланове използват малолетни и непълнолетни за тази работа. Хващат ги и ги пускат. И всичко се повтаря отново на следващия ден....
http://www.monitor.bg/article?id=348264

Пинкич, виж сега тез' с любовниците да ходят с маски на главите за да не ги разпознават. То и любовчийството е престъпление... ммм... даа...

Ами то и който иска да извършва престъпление на улицата може да си сложи маска. Снимай го и после ходи да го търсиш и да доказваш, че е точно той...

# 86
"Наскоро гледах по новините, че има човек натрупал 33 000лв. глоби (от които не е платил и една стотинка). Вероятно такива юнаци вече ще ги съдят, защото сумата си заслужава дело и разходите по него. Изключително трудно е в България да си събереш глобите и задълженията, нищо че те има на запис..."

Няма за какво да се съди допълнително човек, по отношение на когото има влязло в сила НП или необжалван в срок фиш. Работа на органите по приходите е да организират събирането на публичните задължения, каквито са глобите, не да чакат сами да си се съберат. Да, може да изтече давност така, при бездействие. И често изтича.

Най- често виждам фишове, изпратени на адресат в месечен срок, не съм засичала много големи закъснения. Не знам кой е правил статистиката за 2-3 месеца. Вероятно зависи и от региона.
Някои /тези, дето са на заплата и са наясно, че са сгафили  Mr. Green/ си го плащат в срок, заради намалението по чл.189, ал.9, във вр. с ал.8 от ЗДвП.

# 87
# 88
   milenaka,който не прави нищо нередно, няма от какво да се притеснява.
Не съм изчела всичко, но това мнение ми даде повод за размисъл ... Аз лично дори и да не правя нищо нередно съм против видеонаблюдение по улиците. В крайна сметка това (според мен) е грубо нарушаване на правата на лична свобода... Възможно и законно ли е да се снима човек без неговото съгласие?  Thinking Thinking

# 89
  • Kопенхаген

Кой е казал, че няма доказателствена стойност - ако има извършено престъпление на общо основание видеозаписът е веществено доказателство и се преценява наред с всички останали събрани доказателства.

Ами нека де и какъв е извода колкото повече камери, толкова по малко престъпления.

Ами то и който иска да извършва престъпление на улицата може да си сложи маска. Снимай го и после ходи да го търсиш и да доказваш, че е точно той...

Ако ще и две маски да си сложи, те криманалистите по друго ще го хванат.

А на тези, които си мислят, че им се ограничава личната свобода и т.н. да си стоят по домовете за да не ги снимат.
Аз лично не се притеснявам, та дори и с любовник да ме документират.

Общи условия

Активация на акаунт