Аранжиране на маса - тема 5

• 231 221
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Чопи , много сладко цветно се е получило.
Много ми се искаше да сме вкъщи тази година - накупих си свещи, салфетки, измислих си декорацията за масата, но уви няма да сме у дома .
Ще се радвам на вашите.

Пп. Никой от моите познати не си играе да украсява масата. За всички е по важно пустото ядене. Sad
При вас как е?!

# 616
То също е част от украсата на масата.Много е важно как го сервираш,как се редят другите ястия,салатите,мезетата.Лично аз обръщам голямо внимание и на подредбата на храната,не само на масата.За мен двете са взаимно свързани.

# 617
  • München, Deutschland
Аз украсявам и храната, и масата, но за да отговоря на въпроса ти - повечето ми приятели не украсяват масата, когато ни канят на гости. В семейството ми никога не са украсявали, освен някоя свещичка от тези яйцевидните за Великден или ако имаме някакви стари фигурки. За РД също никога не е имало украси.
Тук е мястото да отбележа, обаче, че повечето хора, които се грижат за украсата на масата, обичат да прекарват време там и храната им в важна, много често самите те са любители-кулинари, примерно Mitonela от тази тема, DimS, choppi, която ни е нова за темата, но е сред кулинарите, теб също съм те виждала в кулинарните теми, има и още. Simple Smile Аз лично в моето обкръжение нямам такива, на които храната да им е толкова важна или пък чак толкова да се кефят да готвят. Повечето съвременни млади семейства, които аз познавам, ядат или салати, или най-много пилешки филенца на тиган / другите правят палачинки, когато е ден за "голямо готвене". Та те и не прекарват особено много време в тези дейности и го разбирам, че не им се занимава да украсяват маси.

# 618
  • München, Deutschland
Нарочно пускам в нов пост, за да е по-прегледно (така ли се пише тази дума? Embarassed), но ако не е ок, нека модераторите го съберат с предишния пост.

Великденска маса, още за немския Великден:

Поглед отстрани:

И един катерещ се заек Simple Smile

Експлоатирах ги доста тези лалета, тук с нещо вкусно  Wink:

Като взеха да поувяхват, направих това:

# 619
chrissy , напълно съм съгласна с теб. За мен храната сама по себе си е най-добрата украса за масата, ако е красиво поднесена. Което не е чак толкова трудно. Но  украсената маса носи едно допълнително удоволствие от храненето, превръща го наистина в нещо празнично. И моите познати не украсяват масите, някакси не обръщат внимание. Майка ми се старае доста, винаги има покривка, свещи, даже беше подарила на моята дъщеря една книга за оригами и от там беше гледала интесни сгъвки за салфетки. Но ние се събитаме няколко пъти в годината, така че наистина е празник. Но  тя е естет и освен това обича да готви, така че наистина май нещата са свързани.
Аз съм окуражена да ви покажа и една маса от рождения ден на дъщеря ми. Не че е нещо особено, но е във връзка с това, за което говорим:

нама кой знае какви елементи или украса, само храна, но гостите се впечатлиха.

Сега видях великденските ти маси, много свежи, много цветни, такива обичам аз. А ако ти кажа, че днес обърнах града за лалета - е няма и няма, явно им мина сезона. Много ги харесвам.

# 620
Пак съм аз, вчера получих едни дълго чакани пари и реших да си направя подарък. Купих си жълта покривка и жълти чинии Simple Smile. И веднага трябваше да влязат в експлоатация, за целта спретнах един киш със спанак, за да съм по пролетно-великденската тема. Чиниите още не съм ги извадила, за тях замислям нещо друго.
Ето я масичката, за двама:

Сега забелязах, че никъде не съм сложила чаши.

# 621
  • Австрия
Ааа... киш със спанак  newsm22 Мммням!  Stuck Out Tongue Подсети ме, че имам мечи лук в камерата на хладилника...

choppi, добре си дошла в темата и искрено се надявам ентусиазма ти да подейства и на останалите (и на мен в това число  Laughing)!

Харесва ми всяка една от подредбите, а цветовата комбинация на предпоследната... най-много! Като прибавим и блюдата.. Комплимент!  Heart Eyes Всичко най-хубаво за рожденичката!

Вече не си спомням какви снимки съм показвала в началото, но пък си спомням, че бяха качени в мултиплей, който вече не съществува. Та, вероятно заради това не се виждат..  33uu
chrissy  Hug

Не съм се сещала да използвам венчелистчетата на лалета.. интересно  Grinning

Пп. Никой от моите познати не си играе да украсява масата. За всички е по важно пустото ядене. Sad
При вас как е?!

Ами.. ние не сме много-много по гостите. Сестра ми не украсява. Но тя не обича и да готви  Wink
Свеки.. всяка събота сме при нея: не само че приготвя по няколко ястия (да е жива и здрава, скоро ще стане на 88), но винаги на масата има по цвете/свещичка, вечеря се върху покривка и салфетките винаги са сгънати в някаква форма (това дори аз не го правя всеки път).. Още.. кой? Една много симпатична сънародничка посещаме от време навреме и тя също проявява вкус и се старае, но пък тя си пада по кулинарията и пр. това ни запозна всъщност  Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 15:24 от DimS.

# 622
  • Австрия
Благословени и мирни Великденски празници!

4BXpuctobo by Dimitrana S, auf Flickr

Бъдете здрави и усмихнати!

пп. Готови ли сте?  Laughing

# 623
Христос Воскресе easter

В селото на баба ми сме, нямам много време за снимки.
Ето една селска трапеза на милата ми 86 годишна баба Heart Eyes
Чинии няма, понеже, тя пълни ги сервира. Днес бяха с Агнешко печено и дроб сърма.

# 624
Светли парзници на всички!
danchika, DimS., толкова се радвам,че се включихте!
Нашата закуска днес, на празника (пак с тъмни снимки, но това е положението)

# 625
  • Sofia
Христос Воскресе, момичета!
Да творите все така красиво и от сърце!

Вечерната Великденска маса без храната все още:

# 626
  • München, Deutschland
Ааа, добре, добре, има движение в темичката по Великден  Grinning Grinning.

Choppi, честно, ако бях у вас, нямаше да ти погледна масата, защото щях да съм вторачена във вкуснотийките ти  Heart Eyes. Средната ти покривка, която е върху жълтата, е много свежа и хубаво ще ти се съчетае и с други цветове покривки. Двата жълти заека обират точките.  Party А лалетата при нас сега са в разгара си, то едвам сега леко започва да се стопля, че да порасне нещо.

Да ви разкажа нещо за цветята в Германия, за който има желание - в скрития текст.
Скрит текст:
Тук всякакви цветя се засаждат по поляните - пролетно време са лалета, лято и ранна есен има слънчогледи, по средата на есента има хризантеми, далии... И други видове има, но не съм такъв познавач.  Wink Отиваш, късаш си сам и пускаш стотинки в една касичка, много е удобно. И избираш от цяла поляна с цветя.  Heart Eyes Оставят там и ножчета, да ги откъснеш по-лесно, примерно за слънчогледите си трябва. Има и поляни с билки - тази година е някаква жълта, може би жълт кантарион, миналата беше лавандула. Те не са за късане, но ако си откъснеш клонка лавандула, да ти ухае вкъщи, никой нищо няма да ти каже, то е огромна поляна, накрая не успяват да ги обработят и даже изгниват. Наесен пък слагат тикви и пак пускаш стотинки и купуваш декоративни и/или ядливи тикви, есенно време ми става много пъстро вкъщи. Та общо взето в голяма част от годината имаш сезонни цветя. Simple Smile

DimS, лалетата  Heart Eyes.
Яйчицето с иконата ти ли си го рисувала?  Shocked

danchika, така ми се е дояла дроб сарма, но тук няма агнешки комплекти, разбира се. Надявам се да случа в България и си хапна дроб сарма. Чудесни полски цветя!

Tari Tasartir, колко пролетно! Не знам как си намерила подложки, които толкова идеално да съвпадат цветово с останалите ти украси! Зелените свещички на бели точки със салфетките и зелените ивици, жълтото яйце с жълтите ивички, морковчетата и кокошчицата също пасват по цвят... Наистина, заедно ли са купувани?  bouquet

tarlio,
очакваме включване и от теб. Simple Smile

Аз пускам една снимка от великденската закуска у нас. Simple Smile Оказа се, че имам салфетки, на които пише точно "Честит великден" и имат розови лалета, в каквато гама ми е и букетът този път.  Simple Smile

# 627
  • Австрия
E, не са тъмни снимките, choppi. Вероятно си снимала със светкавица, но в случая - не е никак лошо. Ако снимам аз със светкавица, ще си помислите, че живеем в землянка  Laughing

chrissy, о, не! Не е рисувано яйцето: дървено е, боядисано+залепващи елементи, там където е Богородица е скосено. Подарък ми е от приятелка  Peace

Аааах, Дани, цветенцата на бабината маса  Heart Eyes Колко много такива съм брала на село..  Blush Хубави времена бяха..

Изключително добре подбрани цветови съчетания, Tari TasartirHeart Eyes

пп. Мили хора, колко богати са закуските  ви! Ние вкъщи само на вечеря се храним заедно  Crazy Някои не закусват, други закусват по обяд... а бе..  Stop

Браво на вас  Peace

# 628
Успях да кача няколко снимки с помощта на синът ми, че нещо трудно се справям. Тези със зелената покривка са от вчера от вкъщи - посрещане на гости, а другите са от вила на наши близки, в коята посрещнахме и  празнувахме Великден.

# 629
Здравейте, момичета, еуфорията от празника измина, децата спят следобеден сън и мога да седна на компютъра за малко. Възхитена съм от свежите, цветни великденски маси, толкова пролетно и с настроение. Това са ми любимите цветове- оранжево, жълто и зелено. Tari Tasartir, всичко е по мой вкус - и купичките, подложките, а най вече украсата по масата.Между другото сме били на една вълна с менюто на Великден - и аз сервирах пълнено пиле.. chrissy, и у вас много свежо - зелено и розово е страхотна комбинация. Благодаря ти и за добрите думи за моята закуска, де да я оценяваха така и домашните. Много съм ги разглезила...А това за цветята в Германия не го знаех, много ми харесва идеята, за съжаление в България е неприложима. Аз лалета намерих, ама след празника и вече нямах желание да си купя. danchika, селската трапеза е толкова непренудена и уютна, домъчня ми за моите баби, макар и двете да бяха градски дами и нямам село.  fatalina, много сладка тортата кокошка, да знаеш, че си открадвам идеята.
Аз показвам само нашата маса, преди да сервирам вечерята, вече сте я виждали, ама пак да я покажа:

Общи условия

Активация на акаунт