Отговори
# 75
Ехаааа, честити малки принцески на късметче, Poli и Farfalla. Много да ви радват и подаряват ежедневно своите усмивки.

# 76
nade_91 може и да поспорим с теб за последното място с теб Simple Smile Днес се бъзиках с едни познати, че явно съм много удобна, че бебетата не искат да излизат от мен дълго. А и както не искам да предизвиквам съдбата, та ще си чакам до последно, стига естествено всичко да е ок на контролните прегледи. Днес обаче май ми падна част от тапата...беше едно лигаво, ама белезникаво, все едно по-гъсто течение, ама доста гъсто. Ама то всъщност падането на тапата не е пряко свързано с родилната дейност, така че... Все пак тези термини са определени много относително. аз с моя нередовен цикъл...едва ли има как да се определи точно.
  Честито на farfalla, на късметче, на Poli BK и на mirados! Да са ви живи и здрави дечицата! Да растат здрави и спокойни!

Simple Smile на теб поне тапата е паднала ,а аз нищо... #Cussing out Сигурна сам че ще си преди мен Simple Smile Hug Hug

# 77
Иначе... Въпросче:
И аз хич не знам колко яде това дете. Аз му давам около 15-20 мл кърма с лекарството преди ядене и после суче около 15-20 мин., от които сигурно 6-8 активно, а останалите задрямва. Аз го пробвам бая време да видя дали не иска още, ама той милият направо забелва очичките за сън, усмихва се и не иска да суче повече. После си спи спокойно. Дали това означава, че е ял достатъчно? Памперсите ни са достатъчно като бройка поне засега. Като си лапа ръчичките, задължително ли означава, че е гладен? Нещо все още не различавам съвсем добре сигналите на глад  Embarassed

Здравей blasphemy и честит син Кирил!   bouquet
 За много кърмещи майки въпросът дали бебетата им сучат достатъчно е често задаван и това е нормално и обяснимо , тъй като при кърменето количеството изсукана кърма обичайно не може да се измери.
 При бебетата, които приемат само кърма (без вода, чай, адаптирано мляко) броят на напишканите и наакани памперси (поне 5-6 добре напишкани, от които поне 2-3 наакани) както и вида на кожата (розова, здрава, еластична) и общото състояние на бебето (жизнено, енергично, спокойно) са показатели, които наред с доброто наддаване могат да служат за ориентир дали бебето се храни добре.
  В първите дни и седмици от раждането някои новородени бебета могат да сучат по-дълго, да правят паузи или да заспиват. Ти най-добре може да усетиш своето бебе и да прецениш дали има нужда да бъде разбуден и подканен да суче или се е нахранил и щастлив заспива.
 Млякото в гърдите слиза не с постоянен приток, а на порции, в интервалите между тези порции притокът му може леко да се забави. Някои бебета реагират на това като се сърдят, а други заспиват. В такива случаи техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче е споделена от много майки като работеща. Посредством нея би могла да подпомогнеш по-бързото слизане на млякото и по-доброто изпразване на гърдата.
  Обичайно ако бебето има достатъчно често възможността да суче (поне 8-12 или повече пъти за денонощие, вкл. и през нощта) то успява да набави нужните му количества мляко. За предпочитане да се избягва особено в първите седмици предлагането на биберон-залъгалка, тъй като сукането и от бебето би могло да подаде лъжлив сигнал към мозъка, че се е нахранило и това да се отрази на желанието и честотата на сукане, а от там и на наддаването. Признаците, че суче активно са мърдането на мускулчетата на лицето, или ушенцата и звук при преглъщане (подобен на "кех") Чудесно е, че следиш за това и , че Кирил суче активно.
 Първоначалните признаци на огладняване са добре описани  тук , но би могла да предлагаш гърда винаги когато интуицията ти подскаже, дори това да е понякога много често или скоро след последното кърмене. Счита се, че кърмените бебета не могат да бъдат прехрани. А сукането за тях освен начин на хранене е извор на много позитивни емоции, сигурност, общуване и близост до най-важния за тях човек - мама
  Вярвам, че вие с Кирил се справяте страхотно и с течение на времето ще се опознаете все повече и ще изградите ритъм, който е приятен и за двама ви. Желая ти много прекрасни първи мигове и седмици с твоя син. Ние сме тук винаги когато имаш нужда от подкрепа, информация или просто желаеш да споделиш как се развиват нещата при вас! Hug

# 78
Мерси, Cveteto Simple Smile
Ние хич не се справяме прекрасно, ама аз засега се боря активно Grinning

Сега ме вълнува и нещо друго, ако не е много нахално Embarassed

Тъй като се цедя и с помпа и изобщо малко са забъркани нещата при нас, започвам лееко да се притеснявам да не предизвиквам хиперлактация. Защо мисля така?
Цедя гърдите като ми натежат, иначе гледам да давам гърда на бебето, но то невинаги успява да я облекчи (особено едната, от която все още не можем да сучем и сукането се осъществява чрез силиконово зърно). Притеснява ме това, че изкарвам по 100 мл от гърда за около 6 минути. Това не е ли много голямо количество? Освен това не съм сигурна дали струята от гърдата към бебето не е много силна. Струва ми се, че когато яде от гърда, се дави на моменти, освен това понякога я блъска след като се пробва няколко пъти. Сякаш не му харесва. Сега го оставих да я изцеди добре, макар че от време на време цедях по малко върху една кърпа с надеждата да достигне до задно мляко. Как изглежда това задно мляко? Мен ми се струва, че все ми тече едно воднисто такова, а си представям, че задното е някак по-гъсто и плътно. Може би се лъжа? Да се притеснявам ли за хиперлактацията? Не се цедя често. Гледам да е само когато е наложително, но пък изцеждам по много, докато облекча.

Честити бебчета късметче и farfalla Simple Smile
Желая и на двете ви много щастие и светлина да ви носят тези мънички слънца!

# 79
Един въпрос към консултантите по кърмене: Днес вече сме на мляко, започна спонтанно да капе от гърдите ми и след като нахраних бебка се изцедих, че за неделя ще ми трябва.След това почувствах леко дразнене, като пощипване по гърдите, предполагам, че това е т.нар. слизане на млякото. newsm78 Искам да попитам като за първи ден, нормално ли е само 10 мл да изцедя от едната гърда? Малката я храних доста, даже на два пъти със смяна на памперс между тях и бая си хапна, даже след това повърна леко. Предполагам, че доста е хапнала и за това толкова малко изцедих, но все пак ми е и първи ден с мляко, а не коластра, така че сигурно е нормално, знам ли... newsm78 Искам и още нещо да питам - все още имаме зелени аки, не всеки път, но има от време на време - това нормално ли е? Благодаря предварително! smile3525

Здравей Щастлива жена и честита да ти е дъщеричката Аделина    bouquet
 Чудесно е, че вече сте си вкъщи където вярвам сте по-спокойни и можете да се отдадете на взаимно опознаване и често кърмене.
 Споделила си, че вече имаш мляко и се кърмите успешно и това е много хубаво. Количеството на произвежданото мляко постепенно в първите дни се увеличава, под влияние на хормоните след разждането, но най-важната стимулация на лактацията е честото сукане на бебето. За тази възраст би било добре да има минимум 8-12 кърмения за денонощие, като поне 2-3 от тях да са през нощта. Количеството на млякото , което може да бъде изцедено след като бебето е сукало би могло да зависи от много неща и да е различно при всички майки. То обичайно не се приема за еднозначен показател за това колко мляко получава бебето и дали му стига. Това е така, защото обичайно дори и добрите помпи не могат да се сравняват със силните сукателни възможности на бебето.
 Ако бебето е само на кърма, без предлагането на вода, чай, адаптирано мляко или често предлагане на биберон-залъгалка, то посредством честото сукане обичайно успява да поеме нужното му количество мляко. Би било добре да следиш броя напишкани и наакани памперси (поне5-6 напишкани, 2-3 наакани за денонощие) вида на кожата (здрава, розова, еластична) влажни лигавици и добро съсътояние на бебето (жизнено, споокойно) . Тези признаци наред с доброто наддаване са показатели, които могат да те ориентират дали Ади си хапва добре.
 Относно изпражненията на бебето, които си споделила че са зелени на цвят. В много случаи когато всичко останало е наред и общото съсътояние на бебето е много добро, зеленикавият цвят на изпражненията не се приема  като повод за безпокойство. Разбира се ако това се случва постоянно за период от няколко дни би било добре да се консултираш с педиатъра на бебето. В тази връзка би могло да имат отражение върху цветът на изпражненията приемът на адаптирано мляко от бебето, на някакави витамини, лекарства или добавки приемани от него или от теб. Би ли споделила дали приемате някои от изброените по-горе?
  Усещането, което си изпитала след цеденето би могло да се дължи на усещането при слизането на нова порция мляко и това е често срещано при много майки, особено в първите седмици и месеци след раждането. Ако това се случва за кратко  и не намираш промяна в цвета или усещането на зърната си (напр. сърбеж или парене) вероятно всичко е наред.
 Надявам се, да съм успяла да отговоря на въпросите ти и ако изникнат още, не се колебай да питаш. Желая ти прекрасни моменти с твоята дъщеричка и много позитивни емоции свързани с кърменето и животът с Ади! Hug

# 80
Мерси, Cveteto Simple Smile
Ние хич не се справяме прекрасно, ама аз засега се боря активно Grinning

Сега ме вълнува и нещо друго, ако не е много нахално Embarassed

Тъй като се цедя и с помпа и изобщо малко са забъркани нещата при нас, започвам лееко да се притеснявам да не предизвиквам хиперлактация. Защо мисля така?
Цедя гърдите като ми натежат, иначе гледам да давам гърда на бебето, но то невинаги успява да я облекчи (особено едната, от която все още не можем да сучем и сукането се осъществява чрез силиконово зърно). Притеснява ме това, че изкарвам по 100 мл от гърда за около 6 минути. Това не е ли много голямо количество? Освен това не съм сигурна дали струята от гърдата към бебето не е много силна. Струва ми се, че когато яде от гърда, се дави на моменти, освен това понякога я блъска след като се пробва няколко пъти. Сякаш не му харесва. Сега го оставих да я изцеди добре, макар че от време на време цедях по малко върху една кърпа с надеждата да достигне до задно мляко. Как изглежда това задно мляко? Мен ми се струва, че все ми тече едно воднисто такова, а си представям, че задното е някак по-гъсто и плътно. Може би се лъжа? Да се притеснявам ли за хиперлактацията? Не се цедя често. Гледам да е само когато е наложително, но пък изцеждам по много, докато облекча.

Привет blasphemy,
Разбира се, че не е нахално да питаш  Hug Сега е моментът, когато изникват толкова много въпроси и ние от Ла Лече Лига се радваме, ако можем да бъдем полезни и да окажем подркрепа при кърмене.  Hug
 Препълването на гърдите е често срещано в началните седмици след раждането на бебето, но обичайно с течение на времето то се регулира спрямо нуждите на бебето и гърдите олекват, напрежението изчезва.
 Разбира се, прекалената стимулация посредством допълнителното изцеждане на големи количества мляко също би могло да създаде предпоставка за това и би било добре да се избягва.
 Когато усетиш гърдите си напрегнати, твърди или болезнени  и бебето не може в този момент да суче, би било удачно да изцедиш малко, колкото леко да отпусне, след това може да притиснеш чиста кърпа към гърдата, за да спреш изтичането. Блоковото кърмене също е много често споделена мярка с добър резултат от майки, които са с хиперлактация и препълвания. Това означава, че в няколко поредни кърмения предлагаш само едната гърда, за да може бебето да има възможността да я изпразни добре и да достигне до по-масленото мляко. След това предлагаш другата гърда за няколко поредни кърмения. Междувременно гърдата, която не предлагаш я следиш да не се препълни и при нужда изцеждаш малко, колкото да отпусне леко, не до изпразване и омекване напълно.
  Честото кърмене би могло също да е ефикасно при свръхлактация и да помогне при предотвратяване на препълвания.
Споделила си, че наблюдаваш , че понякога Кирил се дави, докато суче. Възможно е това да се дължи на силна струйка мляко. Би могла да опиташ да прекъснеш кърменето, да притиснеш кърпа до гърдата за кратко и отново да я предложиш, за да суче. Позата за кърмене  при която кърмачето е отгоре, полегнало на корема на майката (биологичната поза) тук , би могла да помогне и да намали силата на струйката, тъй като при нея гърдите не тежат надолу.
 В тази статия  би могла да откриеш още идеи, които да доведат до облекчение. Поставянето на компреси от зелев лист, хладни компреси между кърменията, намаляването на приема на сол са едни от тях. Може да опиташ и да намериш тези от тях, които намираш за най-подходящи и даващи резултат при теб конкректно.
 От поста ти разбирам, че Кирил изпитва трудности да засуче едната гърда. Ако желаеш би могла да споделиш дали намираш някаква причина за това. Опитвала ли си да предлагаш гърдата докато е сънлив, или да експериментираш с други пози? Понякога намазването на зърното с малко мляко може да стимулира допълнително бебето да засуче. Ако имаш нужда от повече идеи, пиши!  Wink
  Ще се радвам да ни държиш в течение! Радвам се, че си така мотивирана да кърмиш, това е от голямо значение и се надявам скоро нещата да започнат да се случват все по-спокойно и кърменето да ви носи много позитивни емоции!  Hug

# 81
Благодаря ти за отговора, Cveteto!

Да ти отговоря и аз.
Честно казано, не мога да намеря причина. Поставям го така, както и на другата гърда, което в моите очи означава, че би трябвало да си суче без проблем. Зърното ми е не точно вдлъбнато, по-скоро леко цепнатичко в средата, но като го постискам примерно или той цокне 3-4 пъти, според мен става същото като на другата гърда, т.е. зърното не би трябвало да е проблем. Опитвах да предлагам, докато е сънлив, не връзва. Като сложа силиконовото зърно я иска, без него - йок. Мажа я  и с мляко, махам силиконовото зърно и тя си е и без това омазана, а зърното изпъкнало от сукането - йок. Не ще.
За позите - това ми е малко болна тема. Тамън едвам се научихме с възглавница за кърмене да тече всичко безпроблемно (поне на едната гърда). Биологичната поза ми се струва далечен мираж. Аз докато успея да се наглася, то сигурно на детето ще му се е отщяла и цица и всичко и ще врещи и ще се дере от глад и яд, а поне това съм забелязала - ако го оставя да стигне до там, обикновено не иска гърда и накрая давам шише. Мен това не ме притеснява. Аз искам да запазя опцията "шише", така че веднъж на ден си давам. Хем си създавам някаква преценка колко яде (прилагам мисля успешно съветите от статията "Нежно приучване към шише"), хем си почивам поне малко (честно казано, кърменето ме уморява, все още ме и притеснява това с другата гърда и не ми е най-голямата радост за деня), хем така имам възможност да изляза, ако се наложи за нещо. Знам, ще кажеш, че така обърквам детето и сигурно си права, но това е моят избор и така.

Все пак да се похваля с прогреса от тази нощ:
Твърдо и безпроблемно сучем от лявата гърда и след едно изплюто лекарство от лъжичка, мама най-накрая се усъвършенства и успява да дава лекарствата по този начин, а не с шише Simple Smile

# 82
Здравейте мамчета.

не съм се включвала отдавна тук, само във фейсбук се похвалих-
Родих на 10.10.2012 моята дъщеричка Анастасия - 3620 гр, 52 см със секцио.
Всички сме добре, свиквахме една с друга, ту се кърмим, ту с биберона и давам, но само кърма!

Имам въпрос - как мога да променя лентичката? Гледах настройките,  но нещо ми е по-трудно, забравила съм как се прави Simple Smile

# 83
Честито на мама късметче и мама farfalla! Да сте живи и здрави! Бебчетата винаги много да ви радват! А на вас - бързо възстановяване!  Hug

Честото и мама vesinkata87! Да си жива и здрава! Анастасия винаги много да те радва!  Hug

# 84
Честито и от мен на vesinkata87, както и на mirados!
Да са ви живи и здрави съкровищата, момичета!!!

vesinkata, отиваш в профила си, там в колоната "Промени профил" избираш пак "Профил" и там, където пише подпис, изтриваш старата лентичка.

Нова лентичка можеш да си създадеш примерно от полето "
"Свободно време и интереси на сайта". Предполагам го виждаш Simple Smile

# 85
Здравейте  Hug,
ЧЕСТИТО на  късметче, Poli, farfala, vesinkata и mirados! МНОГО ЗДРАВИ, СПОКОЙНИ И ЖИЗНЕРАДОСТНИ БЕБЧЕТА!
Има ли още бременни, чакащи....? Момичета, пожелавам ви скорошно, безпроблемно  и колкото се може по-леко раждане Hug!
Моето момче стана вече на 41 дена, вчера ходихме на църква, четоха ни молитва за пречистване. Вече се усмихва ( не само на сън), заглежда се, и така си расте детето  Heart Eyes. Само незнам с това спане и никаквия режим дето го има...и довечера като сменим часа, съвсем ще се обърка, но и това ще го преживеем. Всеки ден излизаме на разходки  и така ще е докато не паднат мъгли и да завали Peace.
Отивам да правя торта, че ще имаме гости и после излизаме Wink.

# 86
  • София
"бебешки" потребителски въпрос: взехте ли си бебефон, какъв и доволни ли сте? (от 2 дни сме с видео бебефон на Моторола, но нещо хич не ме радва - включва се само при силен шум/рев и резки движения, което не мисля, че е ОК и се чудя дали да не се борим да го върнем,но ми е нужно инфо как се справят другите такива машинки). Предварително благодаря за отговора!

И да питам за капките за колики - нашата доки изписа Саб Симплекс, като каза, че чак след 5-ия ден ще се наблюдава ефект. От поста на Светлето разбирам, че при тях BioGAia-та е дала мигновен ефект (макар че нейното бръмбазъче няма и десет дни и може и това да оказва влияние) - исках да попитам и другите мами, които дават капки какъв ефект забелязват? И пак мерсим за отговорите!

# 87
Fortuna, blasphemy, Ivality - Благодаря ви !   bouquet

blasphemy - Успях да променя лентичката  Simple Smile Благодаря ти много!   bouquet

Milenita - докито как ви каза да примемате Саб-а? Преди всяко хранене или определен брой хранения на денонощие?

# 88
  • София
Честито на късметче, Poli, farfalla, vesinkata87   bouquet Да са ви живи и здрави бебчетата и да имате спокойни нощи  Simple Smile

Milenita, на втория ден имаше ефект, не знам дали е от капките или просто се е успокоила след изписването, но вчера цял ден беше съвсем спокойна и не е мрънкала, а снощи СПАХ  Grinning  Бебефонче взехме едно от Лидл за смешните 35лв., мислех че няма да ми трябва, но си го ползваме активно. Работи перфектно, но има някои дразнещи неща - като не е криптирана връзката хваща и бакшишите  hahaha, а когато е криптирана на всеки 5 мин предава от стаята на бебето за 10-тина сек. и тази функция не може да се изключи.

И понеже днес имам рожден ден, не че покрай малката госпожица някой му обръща внимание, включително и аз, но да ви почерпя с една тематична торта  Grinning

# 89
  • София
ЧЕСТИТА ДЪЩЕРИЧКА СИАНА НА КЪСМЕТЧЕ!!!
ЧЕСТИТА ДЪЩЕРИЧКА ГАЛИНА НА МАМА ВЕРЖИ!!!
ЧЕСТИТА ДЪЩЕРИЧКА АНАСТАСИЯ НА ВЕСИНКА!!!

НЕКА МАЛКИТЕ ПРИНЦЕСИ ДА РАСТАТ ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ, БЕЗГРИЖНИ И МНОГО ОБИЧАНИ ОТ МАМА И ТАТИ!!!

Здравей Щастлива жена и честита да ти е дъщеричката Аделина    bouquet
 Чудесно е, че вече сте си вкъщи където вярвам сте по-спокойни и можете да се отдадете на взаимно опознаване и често кърмене.
 Споделила си, че вече имаш мляко и се кърмите успешно и това е много хубаво. Количеството на произвежданото мляко постепенно в първите дни се увеличава, под влияние на хормоните след разждането, но най-важната стимулация на лактацията е честото сукане на бебето. За тази възраст би било добре да има минимум 8-12 кърмения за денонощие, като поне 2-3 от тях да са през нощта. Количеството на млякото , което може да бъде изцедено след като бебето е сукало би могло да зависи от много неща и да е различно при всички майки. То обичайно не се приема за еднозначен показател за това колко мляко получава бебето и дали му стига. Това е така, защото обичайно дори и добрите помпи не могат да се сравняват със силните сукателни възможности на бебето.
 Ако бебето е само на кърма, без предлагането на вода, чай, адаптирано мляко или често предлагане на биберон-залъгалка, то посредством честото сукане обичайно успява да поеме нужното му количество мляко. Би било добре да следиш броя напишкани и наакани памперси (поне5-6 напишкани, 2-3 наакани за денонощие) вида на кожата (здрава, розова, еластична) влажни лигавици и добро съсътояние на бебето (жизнено, споокойно) . Тези признаци наред с доброто наддаване са показатели, които могат да те ориентират дали Ади си хапва добре.
 Относно изпражненията на бебето, които си споделила че са зелени на цвят. В много случаи когато всичко останало е наред и общото съсътояние на бебето е много добро, зеленикавият цвят на изпражненията не се приема  като повод за безпокойство. Разбира се ако това се случва постоянно за период от няколко дни би било добре да се консултираш с педиатъра на бебето. В тази връзка би могло да имат отражение върху цветът на изпражненията приемът на адаптирано мляко от бебето, на някакави витамини, лекарства или добавки приемани от него или от теб. Би ли споделила дали приемате някои от изброените по-горе?
  Усещането, което си изпитала след цеденето би могло да се дължи на усещането при слизането на нова порция мляко и това е често срещано при много майки, особено в първите седмици и месеци след раждането. Ако това се случва за кратко  и не намираш промяна в цвета или усещането на зърната си (напр. сърбеж или парене) вероятно всичко е наред.
 Надявам се, да съм успяла да отговоря на въпросите ти и ако изникнат още, не се колебай да питаш. Желая ти прекрасни моменти с твоята дъщеричка и много позитивни емоции свързани с кърменето и животът с Ади! Hug

Благодаря за изчерпателните отговори! Благодаря и за пожеланията!  smile3525 smile3525 smile3525
Относно изцеденото количество -днес вече изцедих 30мл! Има напредък Mr. Green
Нашата сладуранка обаче, е малко поспалива и се храним през около 4 часа за сега. Всяко хранене е средно по 15-ина минути и почти винаги заспива по време или веднага след хранене. Предполагам, че щом е спокойна и спи добре, би трябвало да няма проблем. Колкото до памперсите - сменяваме горе-долу преди всяко ядене и съответно не са много на ден, но в повечето случаи има поне 2 наакани. Залъгалка й давам по малко, ако нещо не се унася да заспи, защото много си смуче пръстите иначе. Като се унесе я плюе, а ако е спокойна изобщо не й я предлагам.
Това усещане за щипкане след изцеждане е кратко и вече забелязвам, че наистина точно след изцеждане се получава и  явно е от слизане на млякото.

Общи условия

Активация на акаунт