Зоната и ние - тема 11

  • 56 788
  • 732
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 83
dani1712 ,хареса ми много,благодаря за рецептата.Пък и особено с кисело мляко много върви Simple Smile Правила съм до сега и ябълковият ти,от него и в къщи хапваха и им хареса.Използавам и аз подсладител само. Плодовата ти торта и тя става много приятна ,лятото я уважих няколко пъти с различни плодове.
Обаче,медицински лица или не-изводът е ,че човек по-често трябва да си прави профилактични прегледи.Майка ми е мед.сестра и ще я накарам едни изследвания да ми пусне и малко да ми обясни какво се изследва и не.

# 121
  • Бургас
  • Мнения: 255
dani1712,благодаря ти за информацията на лични  Hug
Moharet,благодаря и на теб,ще си запиша час при първа възможност   bouquet

един линк и от мен за маслото http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=375267.0
на който му се чете ще види няколко варианта за правене на масло(прясно,кисело мляко и сметана)

# 122
  • Мнения: 313
Здравейте момичета! Още един нов привърженик на "зоната". Нямам големи проблеми с килограмите, около 50-тина се движа, но зимата като поспра движението ги качвам към 54-55. От една две седмици ми е тежко, похапвам повечко и съответно реших да взема мерки. Не толкова да отслабвам, а колкото да не пълнея и да задържа сегашните си килограми. От 2-3 дена съм в "зоната"
но съм объркана за някои неща още и имам въпроси. Най-трудно ми е с междинните закуски.
Първият ми въпрос е какво прясно и кисело мляко трябва да приемам. С възможно най-ниския % масленост ли?
Вторият ми въпрос е за междинна закуска тип:  1/2 чаша кисело мляко/ с 3 бадема или 1 орех/този пример го взех от нета/ защо тук няма 1/2 плод или лъжичка мед, нещо от колонката на въглехидратите.
Също прочетох, че ако приемаме само сирене или кашкавал, няма нужда от мазнинен блок. Това значи ли, че за междинна закуска е правилно да приема  28гр. сиренце/кашк./ + 1/2 портокал без ядки.
Последният ми въпрос е много объркващ: много обичам сладко, от време на време ми се дояждат 2 редчета Милка шоколад или бисквити някакви. Но като им чета съдържанието мазнините са най-много, след това мноооого въглехидрати и малко протеини.  Мога ли да изяждам 2-3 бисквити или 1-2 реда шоколад и с какво и колко да ги съчетая. Това ми е най-трудно сладкото с какво и колко да съчетая. Много обичам кекс, тиквеник и други такива, но сън не ме хваща от 2 дена как се процедира с тях.
Благодаря предварително.

# 123
  • Мнения: 496
toffifee , добре дошла при нас  Hug

Щом спазваш режима само за поддържане на килограмите, а не за сваляне, спокойно може да си позволяваш по някое малко прегрешение от време на време без да се стараеш да го компенсираш. Но е важно да е малко количество и да не е много често Naughty . Друг вариант е да си правиш Зонов сладкиш - виж в подписа ми има различни варианти и си избери по твой вкус. А още по-хубавото на този режим е , че когато хормоните ти се регулират изчезва желанието за сладко и би трябвало да спре да ти се прияжда от него, а купешките сладости ще започнат да ти се струват отровно сладки. Но това се постига при по-дълго спазване на режима.
Не е нужно да се залита към напълно обезмаслени продукти, защото там са завишени В. Най-добрия вариант е 2%, като баланс и вкус. Задължително се добавят и ядки към него. Киселото  и прясното мляко се водят балансиран продукт и садържат равен брой П и В затова се добавят само М.
Към сиренето и кашкавала се добавят също и ядки или маслини, защото независимо, че са по-мазни на всяко хранене се добавят полезни М, а животинските не са от тях.
И накрая един съвет, ако не си чела блога се постарай да го разгледаш и там е събрана всичката необходима информация. Има и раздел с въпроси и отговори и всичко ще ти се избистри. А най-важно е, че там се намира най-актуалната таблица с грамажите на храните. И ако има още въпроси ги задавай - ние сме насреща  Hug

# 124
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
До колкото си спомням някой си правеше кълнове люцерна, нали? Дали ще споделите как точно се покълват, защото имам няколко неуспешни опита със соя преди време, а не ми се дават 50 лева за "уред" за покълване (онези със стъкленичките едно над друго). Все си мисля, че трябва да може и с подръчни средства да стане. А чия от къде купувате? Не ми се иска да е от онлайн магазин, защото днес като купувах люцерната се убедих в недобросъвестността на търговците - имаше само едно пакетче годно до 04.13г., всичко друго беше годно до края на този месец. Ужас.

# 125
  • Мнения: 313
Прочетох блога, разпечатах си таблицата на храните. За прясното и кис. мляко е ясно вече само ядки се добавят. Друг въпрос имам. Към някой десерт , в който  въглехидратите са много повече от протеините, какво да добавя за да балансирам. Ако добавя прясно или кис. мляко нали и те си имат въглехидрати....извара добре ли е, или пък сиренце и кашкавал  newsm78 и ядки трябва ли да прибавя. Например 2 реда шоколад с какво да го приема?
Друг въпрос, който ме мъчи. Сутрин винаги пия чаша прясно мляко с нес кафе и 1 лъжичка захар. Правилно ли е да прибавя бучка сиренце и 1 орех. Защото чета на състава на млякото, че въглехидратите на 100гр. са 4.2, а на протеините 3.2 и като сложа захар и съвсем се обърквам Simple Smile
Та въпросът ми е как да си пия млякото с нес Simple Smile

# 126
  • Мнения: 496
toffifee , гледаш кое е преобладаващо в храната и вземаш само него под внимание. Ако е нещо купешко смяташ по етикет колко ВБ имаш общо и след това пресмяташ по колко грама ти се полагат за 1ВБ. Така знаеш колко блока си изяла и колко Б трябва да добавиш П и М , за да компенсираш. Ако си приготвяш в къщи нещо трябва да си запишеш от кое по колко грама слагаш, да пресметнеш това колко блока прави общо, вземаш предвид преобладаващото и пресмяташ колко грама са за 1 блок от него.
Сутрин за кафето - тъй като млякото ти е П+В трябва да добавиш ядки за неговата компенсация. След това , за да компенсираш захарта, ако е 1 чл, това са 2 ВБ трябва да добавиш още 2ПБ и 2МБ. Така че в крайна сметка трябва с 1 непълна чч прясно мляко с нес и захар трябват още 2ПБ и 3МБ. Другият по-лесен вариант е постепенно да спреш захарта и тогава ще си добавяш само ядки към млякото или да започнеш да използваш стевия като подсладител.

 snow_angel ,аз съм си правила кълнове само от жито. Но ето тук е много хубаво обяснено за кълновете и тяхното приготвяне. Чиа-та си я купих от магазин в нашия град, в който се продават само здравословни храни. Ако има такъв във вашия град потърси или ако няма налична ги помоли да ти поръчат срещу някакво капаро( аз направих така, защото все като проверявах или още не бяха получили или току що беше свършила). А доколкото съм запозната с он-лайн търговията имаш право да върнеш стоката в 7-дневен срок от датата на получаване без всякакво обяснение и са длъжни да ти върнат парите (ако е запазена целостта на опаковката).

# 127
  • Мнения: 0
Здравейте,сладурки! newsm03
Помните ли ме? newsm53
Цяло лято ми се взе акъла от бач и нито имах възможност да ви чета,а какво оставаше да пиша! обаче отскоро започнах да влизам в релси и ей ма на!Да знаете,че съм зонова!Не съм спирала режима с изключение на вечерното хранене,където обикновено ми е проблема заради късното прибиране от работа .Та...каквото са ми сготвили Laughing...
Запазила съм си килцата и ни нагоре,ни надолу.Ама се чувствам прекресно! newsm68
Гледам,че има много нови попълнения ,някои стари ни няма Embarassed,ама само така изглежда!Иначе духом сме в играта! Laughing
И колко бургазлийки!!!Браво!Вижте само колко отговорни и заинтересовани за здравето си хора има в нашия прекрасен град! smile3521
Супер!
dani1712 ,толкова се радвам,че още си тук!Ти с твоите прекрасни рецепти си моето спасение!  bouquet
А къде е всеотдайната emigrantka?
Не съм ви чела от първото състезание.Всъщност имахте ли второ?Да не сте изтормозили горката emigrantka и тя да се е скрила newsm43 Grinning

Момичета радвам се,че отново ще имам възможност да прекарвам маааалко повече време с вас! newsm51

# 128
  • Мнения: 1
Момичета, в предната тема имаше разисквания за кълновете и мисля че емигрантка беше им изчислила грамажите за блок за което и благодаря.  Та по същество: 53 гр.сурови соеви кълнове = 1ПБ, някоя от вас правила ли е кълнове в нета има много инфо и съвети как се правят, но дали някоя от нас е правила, за да сподели опит.
От това което четох в нета е че зелента соя за покълване всъщност не е соя а е боб. По добре било да се купува соя която е за варене и покълване /така да пише на етикета / или само за варене, но този вид покълвал по-бавно. Моля, ако сте правили такива опити, да сподели и да дадете съвет.

# 129
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Момичета, в предната тема имаше разисквания за кълновете и мисля че емигрантка беше им изчислила грамажите за блок за което и благодаря.  Та по същество: 53 гр.сурови соеви кълнове = 1ПБ, някоя от вас правила ли е кълнове в нета има много инфо и съвети как се правят, но дали някоя от нас е правила, за да сподели опит.
От това което четох в нета е че зелента соя за покълване всъщност не е соя а е боб. По добре било да се купува соя която е за варене и покълване /така да пише на етикета / или само за варене, но този вид покълвал по-бавно. Моля, ако сте правили такива опити, да сподели и да дадете съвет.
Точно една соя се мъчих да покълвам преди време и нищо не излезе... Може и аз да не съм се справила успешно, но пък едно време в училище  по биология правех най-хубавите бобови кълнове  Mr. Green Сега ще видим с люцерната какво ще се получи... Иначе соевите кълнове, които се продават готови са боб мунг, но до колкото четох съдържанието е почти същото като в соята.

# 130
  • Мнения: 83
snow_angel ,аз сега точно съм си сложила да ми покълва соя - 2-ри ден и вече е покълнала,но искам да ми станат малко по-големи кълновете Simple Smile Иначе е много лесно - една шепа в буркан,за една нощ с вода ,после се излива водата и сутрин и вечер се изплакват Simple Smile Това е.

piqnata vishna , привет Simple Smile Радвам се,че си спазваш режима и си доволна Simple Smile Добре си се завърнала Simple Smile
И на мен вечер ми е по-трудно да спазвам,защото от скука си похавам ,ама искам да съм в Зоната и ще се старая да не го правя това вечер ,то не е от глад,а от нямане на по-смислено занимание  Mr. Green
А емигрантка - да,изтормозихме я с тия състезания   bouquet

# 131
  • Мнения: 1
Ini,   -  да повторя -  една шеша соя е в буркан и вода догоре т.е буркана да е пълен с вода, така една нощ - 12 часа, сутринта изплакване на соята, вода не се долива само това което е останало от изплакването и покриване на буркана с тензух и ластик на стайна температура и светлина.
Каква соя си купила  на коя фирма.

# 132
  • Мнения: 496
Това , което знам като инфо относно кълновете, че е много важно на самите семена да пише, че са за покълване. Тогава със сигурност не са третирани с химикали и им е запазен зародиша и обвивката, които садържат най-ценните вещества. Ако соята е зелена на цвят това със сигурност не е соя, а боб мунг, който се различава съществено като хранителна стойност спрямо соята. Освен това, всички консерви и готови кълнове, които се продават се оказва, че всъщност са именно този боб мунг.
Ето тук намерих изключително интересни мнения и извадки от разни книги относно соята. А в последния пост има разликите в хранителния състав на боба мунг и соята.
А тук относно садържанието на витамини и минерали в различните кълнове и времето им за приготвяне.

piqnata vishna , добре си се завърнала при нас. Hug Чудесно е, че дори и в най-натоварения за теб сезон си съумяла да спазваш режима и да си запазиш килцата. Сега ще може да атакуваш другите след като имаш повече свободно време  Hug

# 133
  • Мнения: 83
dori74 , да,такава е процедурата.Хубаво трябва да се отцежда водата,за да не започнат някакви други процеси да се развивата.Ако нещо усетиш особена миризма,то са се развили бактерии и е по-добре да не ги консумираш.
Дани,аз си купих просто сурови зърна,които са си за готвене.Естествено,не бива да се взимат такива за сеене Simple Smile

# 134
  • Бургас
  • Мнения: 255
piqnata vishna,била съм на форумска среща от кулинарния,скоро си направихме и от грим темата,ще е супер,ако се организираме и за една Зонова среща бургазлийки   bigdance2

Общи условия

Активация на акаунт